1. Blog
 2. CV
 3. Beste cv format 2022
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Beste cv format 2022

19 minuten leestijd
Beste cv format 2022
Het cv format bepaalt welke delen van je cv opvallen. De cv-indeling die je kiest is daarom belangrijk: het bepaalt welke informatie eruit springt en je toekomstige werkgever zeker zal lezen.

Het cv-template dat je gebruikt, geeft jouw ervaring, vaardigheden en prestaties op een bepaalde manier weer. Een succesvol cv hangt daarom sterk samen met het cv format van jouw keuze. 

Gebruik je een goede opmaak voor je curriculum vitae, dan vinden zowel de recruiter als de ATS-software precies wat ze zoeken.

Maar wat zijn de overwegingen bij het opmaken en indelen van je cv? 

Natuurlijk zijn kleurgebruik, lettertype en voldoende witruimte belangrijk voor het visuele plaatje. Maar er zijn ook diepere overwegingen met betrekking tot de structuur van je cv. 

Bijvoorbeeld of je jouw vaardigheden een grotere rol geeft dan je werkervaring (een vaardigheden-cv is dan een goede keuze). Of de keuze voor een cv dat de gangbare cv-indeling helemaal loslaat zodat je optimaal je creativiteit kunt laten zien.

In dit blogartikel komen de onderstaande onderwerpen voorbij:

 • Hoe deel je een cv in: algemene principes cv formats
 • Omgekeerd chronologisch cv
 • Vaardigheden-cv
 • Gecombineerd cv
 • Europass cv
 • Trends voor 2022

Cv formats: de algemene principes van cv-opmaak

Ga je voor het eerst een cv opstellen? Dan vraag je je ongetwijfeld af of er ongeschreven regels zijn waar je curriculum vitae aan zou moeten voldoen. Nou, die zijn er. We zetten ze hieronder op een rijtje. Zorg ervoor dat je cv voldoet aan deze algemene principes, dan heb je de basis netjes op orde. 

Deze eenvoudige (ongeschreven) regels voor cv formats zijn gelukkig ook nog eens makkelijk toe te passen:

 • Kies een professioneel ogend lettertype . Bijvoorbeeld Calibri, Arial, Verdana, Roboto, Tahoma of Cambria.
 • Kies een goed leesbare tekengrootte. Meestal zit je met 11 of 12 goed, afhankelijk van het lettertype dat je gebruikt in je cv.
 • De kop van elke sectie (werkervaring, opleiding, vaardigheden etc.) heeft hetzelfde lettertype, maar de tekengrootte is 4 tot 6 punten groter dan het lettertype van de tekst.
 • Houd de marges op 2,5 cm aan alle vier de zijden, dan heeft de recruiter ruimte om aantekeningen op je cv te maken.
 • Je cv beslaat 1 à 2 pagina’s. Een cv van één A4’tje is prachtig, maar voor mensen met veel werkervaring bijna niet haalbaar.
 • Verstuur je cv in pdf-formaat zodat je zeker weet dat de opmaak niet verspringt.

Gangbare cv-indelingen

Nu we de basisprincipes hebben gehad, is het volgende punt de indeling van je cv. Er zijn drie gangbare cv-indelingen:

 • Een omgekeerd chronologisch cv (een traditioneel curriculum vitae)
 • Een vaardigheden-cv
 • Een gecombineerd cv

Afhankelijk van jouw situatie, past een cv-indeling minder goed of juist beter:

 • Een omgekeerd chronologisch cv focust op werkervaring.
 • Een vaardigheden-cv legt de nadruk op jouw skills en opleiding (kennis).
 • Een gecombineerd cv is een omgekeerd chronologisch waarbij vaardigheden veel aandacht krijgen.

We zoomen nog even in op de drie verschillende cv-formats:

Hoe maak je een cv? - cv maken guide
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een cv? - cv maken guide

De ultieme handleiding voor het maken van je cv! Hier vind je alle tips, tools, templates en voorbeelden die je nodig hebt om een overtuigend cv te schrijven.

Omgekeerd chronologisch cv

Het omgekeerd chronologische cv-format wordt ook wel een traditioneel of een chronologisch cv genoemd. Het is een goed format om je geschiktheid voor de functie aan te tonen via je werkervaring. 

Recruiters beschouwen je meest recente functies en ervaringen als het meest relevant. Ze zullen je recente werkervaring met belangstelling uitpluizen en willen zien hoe lang je in een bepaalde rol werkzaam bent geweest. 

Het "omgekeerde" aspect van dit cv-formaat betekent dat je functies in omgekeerde volgorde op je cv komen te staan. De meest recente staat bovenaan, gevolgd door de baan die je daarvoor had etc. Als vuistregel geldt dat werkervaring van 10 à 15 jaar geleden niet meer als relevant wordt gezien. Om gaten in je cv te voorkomen, kun je van die banen enkel noemen bij welke organisatie je werkzaam was, in welke functie en in welke tijdsperiode. 

Omgekeerd chronologisch cv zonder vaardigheden
Omgekeerd chronologisch cv zonder vaardigheden

De standaardindeling van een omgekeerd chronologisch cv kent een aantal vaste secties:

 • De kop van je cv: een opvallende sectie met daarin je voornaam en achternaam, de naam van de functie waarnaar je solliciteert, je contactgegevens en eventueel een link naar je LinkedIn-profiel.
 • Jouw persoonlijk profiel of profielschets
 • Je werkervaring waarin je per functie opsomt wat je taken, verantwoordelijkheden en prestaties waren.
 • De opleidingen en relevante cursussen, ook weer in omgekeerd chronologische volgorde.
 • Vaardigheden: een overzicht van jouw harde vaardigheden (technische functievereisten) en zachte vaardigheden (persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele skills)

Daarnaast kun je optionele secties aan je cv toevoegen. Denk aan certificeringen, lidmaatschappen, vrijwilligerswerk, hobby’s en interesses, publicaties, onderscheidingen en prestaties.

Het vaardigheden-cv

Er zijn situaties waarin jouw kennis, vaardigheden en capaciteiten belangrijker zijn om de baan in de wacht te slepen dan je werkervaringen. Dan is een vaardigheden-cv heel geschikt. Daarmee leg je de nadruk op je vaardigheden en dat is ideaal in de volgende situaties:

 • Vakmensen en freelancers die experts zijn in bepaalde vaardigheden.
 • Mensen die vooral kortlopende projecten en specifieke opdrachten doen en de nadruk willen leggen op hun vaardigheden in plaats van op hun portfolio.
 • Mensen die hun loopbaan een nieuwe wending geven / carrièreswitchers die willen aantonen dat hun vaardigheden goed aansluiten op een functie waarvoor de specifieke werkervaring missen.
 • Studenten en recent afgestudeerden met weinig tot geen werkervaring.

 

Blog cv-format: Vaardigheden-cv
Blog cv-format: Vaardigheden-cv

In situaties waarin je werkervaring niet de beste indicator is voor je potentieel in een toekomstige functie is een vaardigheden-cv een goede oplossing. Dat geldt ook voor situaties waarin je vaardigheden zo breed of diepgaand zijn, dat ze niet goed uit de verf komen bij het beschrijven van je werkervaringen. 

Bonusvoordeel van het vaardigheden-cv:

Een groot voordeel van een vaardigheden-cv is dat je er gegarandeerd mee opvalt. Een omgekeerd chronologisch cv is namelijk het meest voorkomende cv format. Dus wanneer jij solliciteert met een vaardigheden-cv, onderscheid je je met zo’n cv format direct van je concurrenten.

Vrijwilligerswerk op mijn CV vermelden?
Gerelateerde artikelen
Vrijwilligerswerk op mijn CV vermelden?

Moet je vrijwilligerswerk nou wel of niet op je cv vermelden? En waarom wel of niet? Dat hangt van meerdere factoren af. Welke? Lees het in deze blogpost!

Een gecombineerd cv

Veel cv-templates bieden je de mogelijkheid om een goed zichtbare sectie vaardigheden aan je omgekeerd chronologische cv toe te voegen. Omdat vaardigheden belangrijk zijn voor het aantonen van je geschiktheid, voegt een groeiend aantal sollicitanten standaard een rijtje vaardigheden toe aan hun traditionele cv. Op die manier ontstaat een gecombineerd cv. Een cv die het beste van beide werelden weet te combineren.

Onderstaand voorbeeld van een gecombineerd cv laat zien dat er volop ruimte is genomen voor het benoemen van relevante werkervaring en daarnaast belangrijke vaardigheden genoeg aandacht krijgen. 

Blog cv format Gecombineerd cv
Blog cv format Gecombineerd cv

Europass cv format

Tot slot staan we nog even stil bij het cv format dat je nodig hebt om een Europass cv op te stellen. Het Europass cv is een initiatief van de Europese Unie dat werkzoekenden in Europa faciliteert met het solliciteren over de grens. Recruiters kunnen cv’s van sollicitanten uit heel Europa makkelijker beoordelen en vergelijken: alle cv’s hebben dezelfde opbouw en lay-out. 

In een apart blogartikel over het Europass cv vertellen we je alles over dit type cv format. 

Mag je kleuren in je cv gebruiken?
Gerelateerde artikelen
Mag je kleuren in je cv gebruiken?

Recruiters krijgen soms wel honderden reacties op een vacature. Natuurlijk wil jij opvallen. Is het gebruik van kleuren in je cv dan een goed idee? Je leest het in dit artikel!

De arbeidsmarkt is altijd in beweging. Er zijn verschuivingen in de werkgelegenheid, de manier waarop we werken (thuis, op kantoor of hybride) en in welke constructie (in vaste dienst, flexibele contracten of op projectbasis). 

Hoewel het omgekeerd chronologisch cv al sinds jaar en dag een beproefd cv format is, maken de verschuivingen een vaardigheden-cv en een gecombineerd cv steeds populairder. 

Hieronder de drie trends voor 2002 voor cv opmaak en cv formats (gebaseerd op onze eigen data en ervaringen):

 1. De opkomst van het freelancer cv
 2. Een toenemend aantal zeer specialistische cv’s
 3. Volop cv’s van pas afgestudeerden met weinig ervaring en veel potentieel.

1. De aanhoudende opkomst van de freelancer in 2022

Net als in 2021 groeit ook in 2022 de vraag naar freelance arbeidskrachten. Voor freelancers die willen voortbouwen op hun vaardigheden, is een vaardigheden-cv de perfecte cv-indeling om hun skills uitgebreid en diepgaand te benoemen. Dat is vooral handig bij opdrachten waarbij niet op voorhand duidelijk is wat er precies van ze wordt verlangd. 

Daarnaast hebben freelancers vaak meerdere klanten tegelijk. Het is bijna niet te doen om de werkervaring die ze daar opdeden omgekeerd chronologisch op te sommen. Dat leidt al gauw tot een chaotisch cv waar de recruiter geen chocola van kan maken. Ervaringen opsommen per vaardigheid of expertisegebied is dan een goede oplossing. 

Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken
Gerelateerde artikelen
Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken

Ben je een kei in je vak? Prachtig. Maar het is niet genoeg. Een succesvolle professional is vakinhoudelijk sterk én bezit goede professionele vaardigheden. Lees hier welke professionele vaardigheden belangrijk zijn op de werkvloer en daarmee ook op je cv.

2. De toename van specialisten in 2022

Volgens McKinsey zullen werknemers die uitzonderlijk goed zijn in één taak het op de lange termijn waarschijnlijk beter doen dan generalisten. Wanneer je een expert bent in je vakgebied of je gespecialiseerd hebt in bepaald werk, dan wil je dat goed overbrengen in je cv. Een cv format waarin je zowel uitgebreid je werkervaring kunt toelichten als je vaardigheden kunt benadrukken, is dan de meest logische keuze. Kortom, een gecombineerd cv zullen we in 2022 nog vaker gaan zien. 

3. Afgestudeerden met weinig werkervaring betreden de arbeidsmarkt in 2022

Door de coronapandemie zijn veel stages komen te vervallen of in aangepaste vorm doorgegaan. Daar waar stagelopen belangrijk is voor het opdoen van functiespecifieke werkervaring. De groep recent afgestudeerden die nu de arbeidsmarkt betreedt, heeft (afhankelijk van hun studierichting) beduidend minder werkervaring dan hun voorgangers die dezelfde studie deden. Ook hebben ze weinig tot geen ervaring kunnen opdoen via bijbanen en vrijwilligersfuncties. 

Werkgevers weten corona deze lichting studenten flink parten heeft gespeeld en zijn vergevingsgezind. Ze stellen minder hoge eisen aan werkervaring. Dat zorgt er weer voor dat pas afgestudeerden een vaardigheden-cv of een gecombineerd cv verkiezen boven het traditionele cv dat vooral focust op werkervaring. 

In 5 stappen je cv updaten 2022
Gerelateerde artikelen
In 5 stappen je cv updaten 2022

Je cv is een dynamisch document. Het ontwikkelt zich gedurende je carrière. Je cv updaten en bijwerken is een fluitje van een cent anno 2022. Volg de 5 stappen uit dit artikel, kijk terug op wat je hebt bereikt en geniet van je eigen prestaties.

Belangrijkste inzichten over cv formats

Samengevat zijn er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden bij het kiezen van jouw beste cv-format:

 • Het cv-format moet overzichtelijk zijn en gemakkelijk scanbaar voor zowel de recruiter als ATS-software.
 • Het cv-format moet passen bij jouw carrière in plaats van andersom.
 • Je sollicitatie moet draaien om jouw sterke punten , dus wees niet bang om je cv-format af te stemmen op jouw situatie.
 • Creatief zijn en een afwijkend cv opstellen is prima, zolang je daar een goede reden voor hebt en de lees- en scanbaarheid geen geweld aandoet.
 • Solliciteren kan een lastig klus zijn. Ben je een aantal keer afgewezen en begrijp je niet goed waarom? Dan is het wellicht de moeite waard om eens een ander cv format te proberen.
 • Wil je op safe spelen, kies dan voor een cv-template die goedgekeurd is door recruiters en bewezen succesvol zijn. Bij CVster.nl hebben we volop keuze uit mooie cv-templates met een logische cv-indeling en een aantrekkelijke lay-out. Je bespaart tijd, energie en moeite en hebt gegarandeerd een goed cv-format te pakken! Kies voor een gratis cv format of ga voor de betaalde variant als je jouw cv format wilt downloaden als pdf.
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere24 minuten leestijd
De Beste Bijbanen voor Jongeren
De Beste Bijbanen voor jongeren
CV16 minuten leestijd
De beste cv-sjablonen van 2022
De beste cv-sjablonen van 2022
CV13 minuten leestijd
Een cv voor je eerste baan maken
Een cv voor je eerste baan maken
CV9 minuten leestijd
Moet ik alle functies vermelden op mijn cv?
Moet ik alle functies vermelden op mijn cv?
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren