1. Blog
 2. CV
 3. Beste cv format 2023
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Beste cv format 2023

19 minuten leestijd
Beste cv format 2023
Het cv format bepaalt welke delen van je cv opvallen. De cv-indeling die je kiest is daarom belangrijk: het bepaalt welke informatie eruit springt en je toekomstige werkgever zeker zal lezen.

Het cv-template dat je gebruikt, geeft jouw ervaring, vaardigheden en prestaties op een bepaalde manier weer. Met een goed format voor je cv vinden zowel de recruiter als de ATS-software precies wat ze zoeken. Een succesvol cv hangt daarom sterk samen met het cv format dat je kiest. 

Maar wat voor jou het beste cv format is, hangt af van je situatie. Soms wil je afwijken van het standaard cv format om extra aandacht aan een bepaald onderdeel te geven. En soms wil je je vaardigheden centraal zetten in plaats van je werkervaring. 

Daarnaast zijn cv formats niet ongevoelig voor trends. Welke invloed heeft de arbeidsmarkt van 2023 op de structuur van cv-templates? Dat lees je hier, en daarnaast zijn dit de onderwerpen die we met je doornemen:

 • Hoe deel je een cv in: algemene principes cv formats
 • Omgekeerd chronologisch cv
 • Vaardigheden-cv
 • Gecombineerd cv
 • Europass cv
 • Trends voor 2023

Cv formats: de algemene principes van cv-opmaak

Bij het opstellen van je curriculum vitae is het handig om je aan de (ongeschreven) regels te houden. Harde richtlijnen zijn er niet, maar er zijn wel algemene principes die je kunt volgen. Zorg ervoor dat je cv-opmaak voldoet aan deze algemene principes, dan heb je de basis netjes op orde. Dit zijn ze:

 • Lettertype
  Kies een professioneel ogend lettertype. Bijvoorbeeld Calibri, Arial, Verdana, Roboto, Tahoma of Cambria.
 • Tekengrootte
  Kies een goed leesbare tekengrootte. Meestal zit je met 11 of 12 goed, afhankelijk van het lettertype dat je gebruikt in je cv.
 • Tussenkoppen
  Structureer je cv in secties (werkervaring, opleiding, vaardigheden etc.) Gebruik voor de kop van elke sectie hetzelfde lettertype, maar maak de tekengrootte 4 tot 6 punten groter dan de rest van de tekst.
 • Marges
  Zorg voor marges van ca. 2,5 cm zodat de recruiter aantekeningen op je cv kan schrijven.
 • Beknopt
  Maak een cv van maximaal 2 pagina’s. Een cv van één A4’tje is prachtig, maar voor mensen met veel werkervaring bijna niet haalbaar.
 • Bestandsindeling
  Verstuur je cv in pdf-formaat zodat je zeker weet dat de opmaak niet verspringt.
Expert tip

Tip: gebruik een online cv-maker en kies een cv-template waarin je jouw gegevens invult. Dan hoef je zelf niet druk te worden met het cv-format.

Gangbare cv-indelingen

Nu we de basisprincipes hebben gehad, is het volgende punt de indeling van je cv. Er zijn drie gangbare cv-indelingen:

 1. Een omgekeerd chronologisch cv (een traditioneel curriculum vitae)
 2. Een vaardigheden-cv
 3. Een gecombineerd cv

Afhankelijk van jouw situatie, past een cv-indeling minder goed of juist beter:

 • Een omgekeerd chronologisch cv focust op werkervaring.
 • Een vaardigheden-cv legt de nadruk op jouw skills en opleiding (kennis).
 • Een gecombineerd cv is een omgekeerd chronologisch waarbij vaardigheden veel aandacht krijgen.

We zoomen nog even in op de drie verschillende cv-formats:

1. Een omgekeerd chronologisch cv (meestgekozen indeling)

Het omgekeerd chronologische cv-format wordt ook wel een traditioneel of een chronologisch cv genoemd. Het is een goed format om je geschiktheid voor de functie aan te tonen via je werkervaring. 

Recruiters beschouwen je meest recente functies en ervaringen als het meest relevant. Ze zullen je recente werkervaring met belangstelling uitpluizen en willen zien hoe lang je in een bepaalde rol werkzaam bent geweest. 

Het "omgekeerde" aspect van dit cv-formaat betekent dat je functies in omgekeerde volgorde op je cv komen te staan. De meest recente staat bovenaan, gevolgd door de baan die je daarvoor had etc. Als vuistregel geldt dat werkervaring van 10 à 15 jaar geleden niet meer als relevant wordt gezien. Om gaten in je cv te voorkomen, kun je van die banen enkel noemen bij welke organisatie je werkzaam was, in welke functie en in welke tijdsperiode. 

Omgekeerd chronologisch cv zonder vaardigheden
Omgekeerd chronologisch cv zonder vaardigheden

De standaardindeling van een omgekeerd chronologisch cv kent een aantal vaste secties:

 • De kop van je cv: een opvallende sectie met daarin je voornaam en achternaam, de naam van de functie waarnaar je solliciteert, je contactgegevens en eventueel een link naar je LinkedIn-profiel.
 • Jouw persoonlijk profiel of profielschets
 • Je werkervaring waarin je per functie opsomt wat je taken, verantwoordelijkheden en prestaties waren.
 • De opleidingen en relevante cursussen, ook weer in omgekeerd chronologische volgorde.
 • Vaardigheden: een overzicht van jouw harde vaardigheden (technische functievereisten) en zachte vaardigheden (persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele skills)

Daarnaast kun je optionele secties aan je cv toevoegen. Denk aan certificeringen, lidmaatschappen, vrijwilligerswerk, hobby’s en interesses, publicaties, onderscheidingen en prestaties.

Hoe maak je een cv? Stappenplan cv maken met tips en voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een cv? Stappenplan cv maken met tips en voorbeelden

De ultieme handleiding voor het maken van je cv! Hier vind je alle tips, tools, templates en voorbeelden die je nodig hebt om een overtuigend cv te schrijven.

2. Het vaardigheden-cv

Er zijn situaties waarin jouw kennis, vaardigheden en capaciteiten belangrijker zijn om de baan in de wacht te slepen dan je werkervaringen. Dan is een vaardigheden-cv heel geschikt. Daarmee leg je de nadruk op je vaardigheden en dat is ideaal in de volgende situaties:

 • Vakmensen en freelancers die experts zijn in bepaalde vaardigheden.
 • Mensen die vooral kortlopende projecten en specifieke opdrachten doen en de nadruk willen leggen op hun vaardigheden in plaats van op hun portfolio.
 • Mensen die hun loopbaan een nieuwe wending geven / carrièreswitchers die willen aantonen dat hun vaardigheden goed aansluiten op een functie waarvoor de specifieke werkervaring missen.
 • Studenten en recent afgestudeerden met weinig tot geen werkervaring.

 

Blog cv-format: Vaardigheden-cv
Blog cv-format: Vaardigheden-cv

Is jouw werkervaring niet de beste indicator is voor je potentieel in een toekomstige functie? Dan is een vaardigheden-cv een goede oplossing. Dat geldt ook voor situaties waarin je vaardigheden zo breed of diepgaand zijn, dat ze niet goed uit de verf komen bij het beschrijven van je werkervaringen. 

Bonusvoordeel van het vaardigheden-cv:

Een groot voordeel van een vaardigheden-cv is dat je er gegarandeerd mee opvalt. Een omgekeerd chronologisch cv is namelijk het meest voorkomende cv format. Dus wanneer jij solliciteert met een vaardigheden-cv, onderscheid je je met zo’n cv format direct van je concurrenten.

3. Een gecombineerd cv

Veel cv-templates bieden je de mogelijkheid om een goed zichtbare sectie vaardigheden aan je omgekeerd chronologische cv toe te voegen. Omdat vaardigheden belangrijk zijn voor het aantonen van je geschiktheid, voegt een groeiend aantal sollicitanten standaard een rijtje vaardigheden toe aan hun traditionele cv. Op die manier ontstaat een gecombineerd cv. Een cv die het beste van beide werelden weet te combineren.

Onderstaand voorbeeld van een gecombineerd cv laat zien dat er volop ruimte is genomen voor het benoemen van relevante werkervaring en daarnaast belangrijke vaardigheden genoeg aandacht krijgen. 

Blog cv format Gecombineerd cv
Blog cv format Gecombineerd cv

Europass cv format

Tot slot staan we nog even stil bij het cv format dat je nodig hebt om een Europass cv op te stellen. Het Europass cv is een initiatief van de Europese Unie dat werkzoekenden in Europa faciliteert met het solliciteren over de grens. Recruiters kunnen cv’s van sollicitanten uit heel Europa makkelijker beoordelen en vergelijken: alle cv’s hebben dezelfde opbouw en lay-out. 

In een apart blogartikel over het Europass cv vertellen we je alles over dit type cv format. 

Wat is een LaTeX cv?
Gerelateerde artikelen
Wat is een LaTeX cv?

Je kunt een cv op meerdere manieren mooi vormgeven. Bijvoorbeeld met een LaTeX cv template, al is dat in Nederland niet heel gangbaar. Wat is een LaTeX cv en past het bij jou? Dat weet je na het lezen van dit blog.

De arbeidsmarkt is altijd in beweging. Er zijn verschuivingen in de werkgelegenheid, de manier waarop we werken (thuis, op kantoor of hybride) en in welke constructie (in vaste dienst, flexibele contracten of op projectbasis). 

Hoewel het omgekeerd chronologisch cv al sinds jaar en dag een beproefd cv format is, maken de verschuivingen een vaardigheden-cv en een gecombineerd cv steeds populairder. 

Hieronder de drie trends voor 2023 voor cv-opmaak en cv-formats (gebaseerd op onze eigen data en ervaringen):

 1. De opkomst van het freelancer cv
 2. Een toenemend aantal zeer specialistische cv’s
 3. Volop cv’s van pas afgestudeerden met weinig ervaring en veel potentieel.

1. De aanhoudende opkomst van de freelancer in 2023

Net als in 2021 en vorig jaar groeit ook in 2023 de vraag naar freelance arbeidskrachten. Voor freelancers die willen voortbouwen op hun vaardigheden, is een vaardigheden-cv de perfecte cv-indeling om hun skills uitgebreid en diepgaand te benoemen. Dat is vooral handig bij opdrachten waarbij niet op voorhand duidelijk is wat er precies van ze wordt verlangd. 

Daarnaast hebben freelancers vaak meerdere klanten tegelijk. Dat maakt een omgekeerd chronologische opsomming van hun projecten en werkervaring bijna onmogelijk. Om chaos op het cv te voorkomen is een vaardigheden-cv de oplossing. Daarin kan je harde vaardigheden en soft skills centraal zetten en die onderbouwen met ervaringen. 

Vaardigheden-CV
Gerelateerde artikelen
Vaardigheden-CV

Wat is een vaardigheden cv en voor wie is deze cv-indeling geschikt? Bekijk de tips en voorbeelden en laat je inspireren door de lijst met 10 competenties waar werkgevers gek op zijn.

2. De toename van specialisten in 2023

Volgens McKinsey zullen werknemers die uitzonderlijk goed zijn in één taak het op de lange termijn waarschijnlijk beter doen dan generalisten. Wanneer je een expert bent in je vakgebied of je gespecialiseerd hebt in bepaald werk, dan wil je dat goed overbrengen in je cv. Een cv format waarin je zowel uitgebreid je werkervaring kunt toelichten als je vaardigheden kunt benadrukken, is dan de meest logische keuze. Kortom, een gecombineerd cv zullen we in 2023 nog vaker gaan zien. 

3. Afgestudeerden met weinig werkervaring betreden de arbeidsmarkt in 2023

Door de coronapandemie zijn veel stages komen te vervallen of in aangepaste vorm doorgegaan. Daar waar stagelopen belangrijk is voor het opdoen van werkervaring in je toekomstige vak. De groep recent afgestudeerden die nu de arbeidsmarkt betreedt, heeft (afhankelijk van hun studierichting) beduidend minder werkervaring dan hun voorgangers die dezelfde studie deden. Ook hebben ze weinig tot geen ervaring kunnen opdoen via bijbanen en vrijwilligersfuncties. 

Werkgevers weten dat en zijn vergevingsgezind. Ze stellen minder hoge eisen aan werkervaring. Dat zorgt er weer voor dat pas afgestudeerden een vaardigheden-cv of een gecombineerd cv verkiezen boven het traditionele cv dat vooral focust op werkervaring. 

Assessment tijdens je sollicitatie? Check onze tips
Gerelateerde artikelen
Assessment tijdens je sollicitatie? Check onze tips

Een assessment tijdens je de sollicitatie is altijd spannend. Vergroot je zelfverzekerdheid en je baankansen met de juiste voorbereiding.

Belangrijkste inzichten over cv formats

Samengevat zijn er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden bij het kiezen van jouw beste cv-format:

 • Het cv-format moet overzichtelijk zijn en gemakkelijk scanbaar voor zowel de recruiter als ATS-software.
 • Het cv-format moet passen bij jouw carrière in plaats van andersom.
 • Je sollicitatie moet draaien om jouw sterke punten, dus wees niet bang om je cv-format af te stemmen op jouw situatie.
 • Creatief zijn en een afwijkend cv opstellen is prima, zolang je daar een goede reden voor hebt en de lees- en scanbaarheid geen geweld aandoet.
 • Solliciteren kan een lastig klus zijn. Ben je een aantal keer afgewezen en begrijp je niet goed waarom? Dan is het wellicht de moeite waard om eens een ander cv format te proberen.
 • Wil je op safe spelen, kies dan voor een cv-template die goedgekeurd is door recruiters. Bij CVster.nl hebben we volop keuze uit mooie cv-templates met een logische cv-indeling en een aantrekkelijke lay-out. Je bespaart tijd, energie en moeite en hebt gegarandeerd een goed cv-format te pakken! Kies voor een gratis cv format of ga voor de betaalde variant als je jouw cv format wilt downloaden als pdf.
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere17 minuten leestijd
Welke bedrijfscultuur past bij mij?
Welke bedrijfscultuur past bij jou?
CV19 minuten leestijd
Samenwerken als competentie op je cv zetten
Samenwerken als competentie op je cv zetten
CV12 minuten leestijd
Stages op je CV vermelden: ja of nee?
Stages op je CV vermelden: ja of nee?
Carriere16 minuten leestijd
Afscheid nemen van een collega
Afscheid nemen van een collega
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren