Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

De volgorde van onderdelen op je cv

Recruiters krijgen veel cv’s in hun handen. Wanneer jij hen met jouw cv helpt om snel een conclusie te trekken, zul je meteen punten scoren. En dat doe je het beste door een structuur te hanteren die min of meer universeel is – beginnend bij de personalia, daaronder jouw werkervaring en opleidingen (in chronologische of eventueel in omgekeerde volgorde), en vervolgens de informatie die het beeld van jouw helpt completeren.
Gelukkig laten de verwachtingen op het gebied van structuur ook heel veel ruimte voor creativiteit – en dat is fijn om te weten wanneer je onderscheidend wilt zijn. Hoe creatief je besluit te zijn, hangt natuurlijk af van het soort vacature. Bij een serieuze bank zul je niet veel creatiever willen zijn dan een traditioneel cv voorbeeld in de huisstijl en kleuren van die bank op te stellen. Ook een vacature bij de overheid vraagt om een degelijk en strak cv. Maar van een grafisch ontwerper wordt juist weer verwacht dat zijn of haar cv een klein kunstwerkje is. Je zult zelf dus moeten aanvoelen wat smaakvol is en wat je absoluut niet kunt maken.

De beste structuur is als volgt

Artikelen over de stijl en lay-out van cv’s vind je hier genoeg, dus laten we niet afdwalen. In deze blogpost gaan we de structuur van jouw cv bij langs. Je ziet welke verwachtingen recruiters hebben en in hoeverre je speelruimte hebt om jouw originaliteit te laten zien. Ook ontdek je dat jouw cv in volgorde van belangrijkheid is opgebouwd.

1. Personalia

Het eerste element op een cv heet personalia of persoonlijke gegevens. Hier is ruimte voor jouw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Ook kun je hier vermelden vanaf welke datum je beschikbaar bent. Gegevens die veel sollicitanten als vanzelfsprekend ervaren, maar die discriminatie in de hand kunnen werken, hoef je hier dus niet te plaatsen: voorbeelden hiervan zijn nationaliteit, geboortedatum en geslacht.

2. Profielschets

Steeds vaker verschijnen op Nederlandse en Belgische cv’s profielschetsen. Een profielschets is een stukje tekst van drie tot vier regels aan het begin van je cv. Hiermee stel je jezelf aan de recruiter voor. Het zorgt voor een vloeiend verloop van de personalia naar je genoten opleidingen en de opgedane werkervaring, die je eronder zet. Een voorbeeld van zo’n tekst: Ik ben een gemotiveerde vertegenwoordiger met jarenlange ervaring in de buitendienst. Ik geloof dat in iedereen een potentiële klant schuilt en pas diverse technieken toe om tot de beste verkoopcijfers te komen. Mijn vrolijkheid en positiviteit staan aan de basis van langdurige persoonlijke en professionele relaties.

3. Gewenste werkzaamheden (open sollicitatie)

Bij een open sollicitatie mag je een kopje opnemen dat niet op een ‘normale’ cv staat: dat van de Gewenste werkzaamheden. Dit kopje wordt ook weleens Inzetbaar als genoemd. In de paragraaf daaronder beschrijf je voor welke werkzaamheden en functies jij jezelf geschikt acht. Zo maak je het de sollicitatiecommissie een stuk duidelijker om een plekje voor jou te vinden. Ook voorkom je hiermee dat jou banen worden aangeboden die teveel lijken op werk dat je al eerder hebt gedaan; met andere woorden, werk waarmee jouw professionele ontwikkeling niet snel genoeg gaat. Om die reden is het goed om deze alinea boven jouw werkervaring te plaatsen. Je kunt er eventueel voor kiezen om jouw profielschets en gewenste werkzaamheden samen te voegen onder het kopje Gewenste werkzaamheden.

4. Werkervaring

De meningen verschillen over het al dan niet vermelden van werkervaring direct na de profielschets, of het voorrang geven aan Opleidingen. Als vuistregel kunnen we stellen dat de werkervaring bovenaan mag als je al meer dan twee jaar op de arbeidsmarkt actief bent (ook al is het in één en dezelfde baan). Maar hier mag je ook best van afwijken als je vindt dat jouw opleidingen relevanter zijn dan de werkervaring die je hebt opgedaan. Kies voor de omgekeerd chronologische volgorde van jouw voorbije banen. Zo geef je prominent weer hoe je jouw vaardigheden en kennis je het laatst hebt ingezet. Dat kan weer een sterke positieve invloed hebben wanneer jouw laatste baan goed aansluit bij de baan waarop je solliciteert. Een voorbeeld van hoe je werkervaring op je cv kunt zetten, zie je hieronder.
01/2013 – heden           Financieel Specialist, Brasilia, Amsterdam Aangaan van contracten met internationale klanten, adviseren van de commerciële afdeling, gesprekspartner van projectleiders. 07/2011 – 12/2012        Stratenmaker, Red Stratenmakers, Appingedam Zelfstandig bestraten van particuliere erven en bedrijfsterreinen. Uitbreken van oud straatwerk, egaliseren, aantrillen, op maat snijden van stenen en tegels. Flexibele beschikbaarheid en werktijden.
Moet je werkelijk elke baan vermelden? Dat hangt af van jouw totale werkervaring en de relevantie van die banen tot de functie waarop je nu solliciteert. Heb je nog erg weinig werkervaring, dan kun je gerust al jouw banen (dus ook die bijbaantjes en het vakantiewerk) vermelden. Maar zodra die lijst al meer dan vijf items bevat, mag je er al selectief in worden.

5. Opleidingen

Bij de opleidingen vermeld je alleen zaken die relevant zijn voor de vacature waar je op solliciteert (laat je basisschool dus weg). Als je een cursus tuinieren hebt gevolgd, vermeld je dat alleen wanneer je je kandidaat stelt voor een functie waarbij groene vingers gewaardeerd worden. Wanneer je heel weinig werkervaring hebt, kun je eventueel wel je cv opvullen met enkele van deze minder relevante opleidingen of cursussen. Net als bij de werkervaring zet je links de periode waarin je de opleiding of cursus hebt genoten terwijl je rechts daarnaast het soort opleiding, de naam en plaats van het instituut en het al dan niet behalen van je diploma vermeld.
Opleidingen 2002 – 2004: Hogere Hotelschool, Hotel School The Hague, Den Haag. Specialisatie: management. Diploma: nee. 1997 – 2002: Havo, Merewade College, Gorinchem. Diploma: ja. Cursussen 2007: Cursus 'Assertiviteit', LOI. Certificaat: ja. 2005: Cursus 'Vijf stijlen van leidinggeven'. Certificaat: ja. 2004: Cursus Spaans. Certificaat: ja.

6. Competenties

Het woord ‘competentie’ betekent ‘vaardigheid’, maar we verstaan er ook talenten, kennis en je houding onder. Iedereen bezit elke competentie wel in enige mate. Het verschil tussen kandidaten zit hem in de mate waarin elke competentie is ontwikkeld. Zo kan de ene persoon een groot aanpassingsvermogen hebben, terwijl de ander beter is in opbouwend kritiek geven. Plannen en organiseren, klantgerichtheid en leiderschap zijn andere voorbeelden van competenties. Door op je cv een aantal van deze competenties te benoemen, maak je het de recruiter een stuk makkelijker om jouw geschiktheid te beoordelen. Het mag voor zich spreken dat je niet voor elke vacature dezelfde competenties wilt belichten. Kies er het liefst vijf tot zes die goed bij de functie passen. Probeer ook om ze niet letterlijk uit de vacaturetekst over te nemen, maar ze in iets andere woorden te omschrijven.

7. Nevenactiviteiten

Omdat jouw cv in één oogopslag iets over jouw geschiktheid voor een baan moet vertellen, is het een goed idee om nevenactiviteiten te vermelden. Vooral wanneer je een starter bent, laat je hiermee zien dat je toch graag de mouwen opstroopt, met mensen omgaat en/of jouw talenten inzet. Jouw nevenactiviteiten vertellen iets over je persoonlijke interesses en keuzes. Om iets specifieker te zijn, zet ik hieronder enkele nevenactiviteiten op een rijtje.
  • Bestuurslid van een studentenvereniging
  • Barwerk bij jouw sportvereniging
  • Vrijwilligerswerk bij een verzorgingstehuis
  • Collecteren voor een goed doel
  • Bloggen op jouw persoonlijke website
  • Het winnen van een tennistoernooi
Wees bij het vermelden van nevenactiviteiten wel erg selectief. Je kunt waarschijnlijk veel meer nevenactiviteiten bedenken dan interessant zijn voor jouw potentiële werkgever. Er kunnen ook activiteiten zijn waarover je twijfelt of die de recruiter geen vertekend beeld van jou geven. Bedenk goed welk beeld je van jezelf wilt schetsen en maak er geen lange waslijst van.

8. Hobby’s en vaardigheden

Onder Hobby’s en vaardigheden, maar soms ook onder het kopje Overige, zetten kandidaten zaken als taalvaardigheid, kennis van software-pakketten en programmeertalen, rijbewijzen en meer. Indien relevant, kun je het opleidingsinstituut vermelden waar je deze vaardigheden hebt opgedaan. Kies je ervoor om ook hobby’s te noemen, bijvoorbeeld om je cv wat ‘op te vullen’, hou het dan bij de meest relevante vrijetijdsbesteding – activiteiten die is zeggen over jouw professionele kwaliteiten. Voor de duidelijkheid kun je de link leggen naar de functie waar je naar solliciteert. Zet dat er dan ook duidelijk bij. Speel je toneel, dan kun je de link leggen naar goede mondelinge vaardigheden. Schaak je graag, dan kun je het over de boeg van strategisch inzicht gooien. Links jouw hobby’s, rechts de vaardigheden die daaruit voortvloeien.

9. Referenties

Referenties zijn personen die jou kennen en die kunnen (en willen) vertellen hoe het is om met jou samen te werken. Dat kan een collega zijn, maar het staat nog beter wanneer je een teamleider of directeur bereid vindt om jouw referentie te zijn. Ben je een starter en heb je nog geen werkervaring? Dan nog is er geen man overboord en ben je vast in staat om een referentie te vinden en te vermelden. Wellicht heb je tijdens je studie een bijbaan gehad met een verantwoordelijke die bereid is een referentie te geven. En wat dacht je van die stagebegeleider? Die kan jou natuurlijk ook een goed woordje voor jou doen. Het is verstandig om het niet bij één referentie te houden, omdat dat er een beetje armzalig uit kan zien. Zoek dus nog even door tot je twee referenties of maximaal drie hebt (overdrijven is ook een vak). Vraag wel altijd eerst aan de genoemde personen of zij jouw referentie willen zijn. Wanneer een potentiële nieuwe werkgever hen belt zonder dat zij waren ingelicht over jouw sollicitatie, kunnen zij zich behoorlijk voor het blok gezet voelen.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.