Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Checklist schrijven van een sollicitatiebrief

Gebruik deze checklist voordat je de sollicitatiebrief verstuurd.
  • Bestaat je sollicitatiebrief uit niet meer dan één kantje? Je sollicitatiebrief moet geen biografie worden. Je wilt er alleen maar interesse mee wekken voor jezelf.
  • Staat er een datum boven je sollicitatiebrief? Is de aanhef correct? Heb je een betreft-regel gebruikt? Heb je je brief ondertekend? Heb je aangegeven dat je brief een bijlage bevat (je cv)?
  • Heb je in je brief laten merken dat dat je je een beetje verdiept hebt in het bedrijf waar je solliciteert? Of dat je iets over de bedrijfstak in het algemeen weet?
  • Is je brief uniek? Schrijf elke keer dat je solliciteert opnieuw een sollicitatiebrief. Een (aangepaste) kopie van voorgaande sollicitatiebrieven zal je niet ver brengen. Elke brief die je de deur uit doet, moet speciaal voor die gelegenheid zijn geschreven.
  • Is je cv nog up-to-date? Of heb je misschien op een bepaald gebied inmiddels meer ervaring opgedaan? Kloppen ook al je persoonlijke gegevens nog? Denk bijvoorbeeld aan je e-mailadres en het nummer van je mobiele telefoon.
  • Bevat je brief geen taalfouten? Taalfouten kunnen echt niet in een sollicitatiebrief, dus verstuur je brief niet meteen, maar leg hem een dag weg, en lees hem dan nog eens opnieuw door. En laat bij voorkeur ook een ander er even naar kijken. (Raadpleeg eventueel de spellingsregels op CambiumNed.)
  • Straalt je brief kwaliteit uit? Kies bijvoorbeeld een iets zwaardere kwaliteit papier (90 grams in plaats van 80 grams), of papier in een licht afwijkende kleur (zoals crëme of lichtgrijs).
  • Passen brief, cv en envelop bij elkaar? Een samenraapseltje van papiersoorten en -kleuren komt niet echt goed over. Als het kan, probeer dan een bijpassende envelop te vinden in A5-formaat, in plaats van eentje in A4-formaat. Dan hoeven je brief en cv maar één keer gevouwen te worden, en springt je brief er ook fysiek uit!
  • Heb je een kopie gemaakt van je brief? Zodat je, als je voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd, nog eens kunt nalezen wat je precies hebt geschreven? En maak ook een kopie van je cv natuurlijk.
  • Stuur je je brief per e-mail, heb je dan gezorgd voor een duidelijke onderwerpsregel? En heb je je sollicitatiebrief en cv die je als bijlage hebt toegevoegd, een duidelijke documentnaam gegeven (bij voorkeur één waarin je eigen naam voorkomt)?
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.