Wat ‘nevenactiviteiten’ zijn voor werkend Nederland, zijn ‘extracurriculaire activiteiten’ voor studerend Nederland. Met extracurriculaire activiteiten op je cv kan je je toekomstige werkgever jouw sterke punten laten zien.
Wat zijn extracurriculaire activiteiten?
Extracurriculaire activiteiten zijn activiteiten die je naast je studie doet. De activiteiten zijn een aanvulling op het onderwijs dat de onderwijsinstelling biedt, soms staan ze helemaal los van je studie. Denk aan een bestuursjaar en commissiewerk, maar ook aan een topsportcarrière of een eigen bedrijf runnen. Tijdens die activiteiten ontwikkel je allerlei vaardigheden die niet of slechts beperkt in je studie aan bod komen.
Extracurriculaire activiteiten dragen bij aan je ontwikkeling en vorming als mens. Ze zorgen voor verbreding en verdieping van je kennis en vaardigheden. En als bonus breid je vaak ook nog je netwerk flink uit, omdat je volop nieuwe mensen leert kennen.
Het curriculum is het leer- en onderwijsplan met daarin de inhoud en doelen van de studie.
Extracurriculaire activiteiten zijn een zelfgekozen aanvulling op het curriculum.
Voorbeelden van extracurriculaire activiteiten
Er zijn volop extracurriculaire activiteiten te bedenken die je naast je studie kunt ondernemen. Activiteiten waarbij je mensen leert kennen, specifieke vaardigheden kunt ontwikkelen of nieuwe kennis opdoet.
Voorbeelden van extracurriculaire activiteiten naast je studie:
- deelnemen aan een summer school in Nederland of in het buitenland
- lidmaatschap van een studie- of studentenvereniging
- bestuursjaar bij een studievereniging
- actieve deelname aan een commissie (introductiecommissie, lustromcommissie, opleidingscommissie, etc.)
- organisatie van evenementen (sport, spel, kunst, cultuur, bedrijfspresentaties)
- studentlid van het faculteitsbestuur of de faculteitsraad
- deelname aan lezingen en symposia
- deelname aan bedrijvendiners, bedrijfsexcursies, carrièredagen, workshops, brainborrels, denktanks, innovatiecafés etc.
- student-assistentschap
- studentenmentoraat
- voorlichting geven aan aankomend studenten op informatieavonden
- participatie in een culturele vereniging (muziekschool, toneel, zang, dans, of jeugdbeweging)
- een topsportcarrière naast je studie
- activiteiten voor een politieke partij
- ondernemerschap in je eigen bedrijf
- vrijwilligerswerk naast je studie (bij een wetswinkel, Vluchtelingenwerk, 113 Zelfmoordpreventie, de Kindertelefoon, de voedselbank, de studentendesk van het Rode Kruis, een hospice etc.)
- een bijbaan die sterk linkt aan je studie en toekomstige beroep.
Waarom extracurriculaire activiteiten het vermelden waard zijn
Met extracurriculaire activiteiten geef je de recruiter een inkijkje in je persoonlijkheid. Je laat zien waar je interesses en passies liggen én je kunt ermee aantonen dat je bepaalde kennis en vaardigheden bij je draagt.
Ook kan je met extracurriculaire activiteiten laten zien dat je een doorzetter bent (topsporter), creatief onderlegd bent (muzikant), bestuursvaardigheden hebt opgedaan (bestuurslid studievereniging) of bijvoorbeeld maatschappelijk georiënteerd bent (vrijwilligerswerk).
Kortom, extracurriculaire activiteiten zijn ideaal om jouw individuele kwaliteiten en kwalificaties voor de baan te benadrukken op je cv. Zeker wanneer je solliciteert op je eerste baan is het een mooie manier om je cv een boost te geven. Daarom is het belangrijk om op je cv te vermelden wat je naast je studie gedaan hebt. Het kan jouw cv nét een stuk interessanter maken dan het cv van een andere goede sollicitant.
Of, zoals ze het zo mooi in dit onderzoek naar extracurriculaire activiteiten zeggen:
“Naast dat dergelijke activiteiten vaak een plezierige vrijetijdsbesteding voor studenten met zich mee brengen, dragen extracurriculaire activiteiten ook bij aan de brede vorming van de student. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontwikkeling van de individuele en groepsverantwoordelijkheid van de student (Owings, 1995) en diverse praktische, communicatieve of sociale vaardigheden die doorgaans minder aandacht krijgen in de opleiding van de student. Verder kunnen extracurriculaire activiteiten ook een positief effect op het leerproces van de student hebben. Activiteiten zoals sport, vrijwilligerswerk of bijvoorbeeld een bestuursfunctie van een studievereniging kunnen het engagement van studenten verhogen, oftewel een positieve leerhouding van een student die zich met aandacht, interesse, investering en inspanning ontwikkelt (Marks, 2000).”
Redenen om extracurriculaire activiteiten op je cv te zetten:
- Jezelf onderscheiden van sollicitanten met soortgelijke kwalificaties
- Persoonlijkheid toevoegen aan je cv
- Je interesses en passies inzichtelijk maken
- Karaktereigenschappen aantonen
- Levenservaring en ervaring met bepaalde (werk)situaties aantonen
- Kennis en vaardigheden aantonen
- Laten zien dat je actief invulling gaf aan een leuke vrijetijdsbesteding naast je studie.
Welke extracurriculaire activiteiten zet je niet op je cv?
In principe vallen alle activiteiten die studenten buiten hun curriculum doen onder extracurriculaire activiteiten. Dus alles wat niet in het leer- en onderwijsplan staat, zou je als zodanig kunnen labelen.
Maar ja, met activiteiten als Netflixen, gamen, TikTok scrollen en doktersromans lezen maak je weinig indruk. En dat je als ijverige student de lesstof bijhoudt, je goed voorbereidt op tentamens en voor je lol nog wat extra literatuur over je vakgebied verslindt, is ook niet noemenswaardig op je cv.
Kort gezegd: activiteiten waarmee je geen kennis, ervaring of vaardigheden hebt opgedaan die je van pas kunnen komen in de baan waarop je solliciteert, horen niet op je cv thuis.
Deze extracurriculaire activiteiten mogen wel op je cv
Bij het selecteren van extracurriculaire activiteiten voor je cv draait het om activiteiten:
- die je in georganiseerd verband doet (vereniging, organisatie, club, commissie, partij, raad, bestuur)
- die bijdragen aan je professionele of persoonlijke ontwikkeling (nieuwe kennis en vaardigheden opdoen, je netwerk uitbreiden, persoonlijke groei)
- met een sociaal, maatschappelijk of politiek haakje (vrijwilligerswerk, milieuorganisatie, jongerenafdeling politieke partij)
Een extracurriculaire-activiteiten-certificaat op je cv zetten
Er is geen landelijke erkenning van extracurriculaire activiteiten. Dat betekent dat universiteiten, hogescholen, mbo-instellingen en middelbare scholen zelf kunnen beslissen hoe zij extracurriculaire activiteiten erkennen.
Sommige onderwijsinstellingen kiezen voor het toekennen van een certificaat wanneer studenten of leerlingen tijdens hun studie aantoonbaar tijd hebben gestoken in hun extracurriculaire ontwikkeling. Voldoen ze aan de eisen (die verschillen per onderwijsinstelling) dan krijgen zij een certificaat of diplomasupplement toegekend: een ExtraCurriculaire Activiteiten-certificaat. In het middelbaar onderwijs kan je bijvoorbeeld een certificaat verdienen door Technasium te doen of je in te zetten voor de leerlingenraad.
Voor sommige studenten is het vooruitzicht dat zij een ECA-certificaat op hun cv kunnen zetten een extra stimulans om zich te verdiepen en verbreden naast hun studie. In de praktijk hechten werkgevers wél aan extracurriculaire activiteiten, maar niet zozeer aan een bijbehorend certificaat.
Studium Generale Certificaat
Een bekend certificaat is het Studium Generale certificaat. Op alle universiteiten en op een aantal hogescholen is een afdeling Studium Generale. Die organiseert lezingen, discussies, podiumprogramma’s en cursussen op het gebied van wetenschap, kunst en cultuur.
Sommige onderwijsinstellingen reiken – onder voorwaarden – een Studium Generale certificaat uit aan studenten die een minimum aantal activiteiten actief hebben bijgewoond. Voorbeelden zijn de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Wageningen.
Studie Actief Certificaat (SAC)
Bij een groeiend aantal universiteiten (Utrecht, Leiden, Groningen) zijn er extracurriculaire activiteiten aangewezen waarmee studenten een Studie Actief Certificaat (SAC) kunnen verdienen. Deze SAC-punten krijgen zij voor commissiewerk, deelname in raden, student-assistentschap, het bijwonen van lezingen, bedrijfsbezoeken, symposia, etc.
Met minimaal 26 SAC-punten krijg je het SAC-certificaat als aanvulling op je bachelor- of masterdiploma. Daarbij geldt dat je 6 punten moet behalen bij de groep Commissies, 10 punten bij de groep Studiegerelateerde activiteiten en 10 punten bij de groep Carrièregerelateerde activiteiten.
Wanneer je deze extracurriculaire activiteiten op je cv wilt zetten, kan dat bijvoorbeeld zo:
Universiteit Utrecht, Faculteit Geowetenschappen
Master Innovation Sciences, 2021 – 2023
Bachelor Natuurwetenschap en Innovatiemanagement, 2018 – 2021
Studie Actief Certificaat behaald (37 punten)
Commissies: Helix bestuur en Introductie Commissie (12 SAC-punten)
Studiegerelateerde activiteiten: diverse symposia, SSU, Innovation Career day (14 SAC-punten)
Carrièregerelateerde activiteiten: diverse bedrijfsexcursies en lezingen, Innovatiecafé (11 SAC-punten)
Waar op je cv vermeld je extracurriculaire activiteiten?
De meest logische plek voor het vermelden van extracurriculaire activiteiten op je cv is bij de opleiding die je deed.
Een andere optie is de sectie werkervaring. Die optie kun je bijvoorbeeld gebruiken wanneer je een bestuursjaar hebt gedaan, een studiegerelateerde bijbaan had of lange tijd vrijwilligerswerk deed waarbij je veel geleerd hebt.
Tot slot kun je ervoor kiezen een apart cv-onderdeel Extracurriculaire activiteiten aan te maken. Deze optie is de beste keuze wanneer je veel verschillende activiteiten hebt ondernomen. Dan staat alles netjes bij elkaar en voorkom je dat de sectie Opleidingen te lang en onoverzichtelijk wordt.
Zo zet je extracurriculaire activiteiten op je cv
De lezer van je cv wil weten wat je precies hebt gedaan en bij welke vereniging, organisatie, bestuur etc. Bij langlopende activiteiten is het handig om ook de periode te noemen.
Geef een korte toelichting en maak het concreet met feiten en cijfers. Bijvoorbeeld hoeveel uur per week je erin hebt gestoken, hoeveel evenementen je hebt bezocht of georganiseerd, het aantal werkgroepen of practica waarbij je als student-assistent hebt geassisteerd etc.
Vertel – indien van toepassing - ook over prestaties en resultaten waar je trots op bent. En geef voorbeelden van situaties die aantonen dat je vaardigheden hebt opgedaan. Denk aan onderhandelen, samenwerken, presenteren, rapporteren en feedback geven. Een recruiter wil kunnen inschatten hoe zwaar je taak was en wat je hebt geleerd van de extracurriculaire activiteit.
Werkervaring
Vrijwilliger, Taalcafé Wijchen (samenwerking tussen de bibliotheek en vluchtelingenwerk)
September 2022 – heden
- Wekelijks taalondersteuning bieden aan een groep van ca. 6 mensen die Nederlands willen leren.
- Aan de hand van thema’s gesprekken voeren, taalspelletjes doen en praten over cultuurverschillen.
- Met collega-vrijwilligers thema’s evalueren en nieuwe onderwerpen verzinnen.
Opleiding
Bachelor Toegepaste Psychologie, HAN Nijmegen (2020 – heden)
Lid Activiteitencommissie SV TOEP (2021 – heden)
- Leerzame en gezellige activiteiten organiseren. In 2022: 6 lezingen, 4 workshops, 6 pubquizzen en 3 filmavonden. Aantal deelnemers per activiteit varieerde van 25 tot ruim 300.
- Peilde de leden en vergaderde met de activiteitencommissie over mogelijke activiteiten.
- Schreef plannen van aanpak en promotieteksten voor de activiteiten.
- Maakte draaiboeken per activiteit, de activiteitenjaarplanning en budgetberekeningen voor de penningmeester.
Met onze online cv-maker heb je in 15 minuten een geweldig cv in handen. De tool begeleidt je stap voor stap naar een overtuigend cv. Kies een cv-template, vul je gegevens in - voeg naar wens een aparte sectie Extracurriculaire Activiteiten toe - en solliciteer op jouw droombaan!