1. Blog
 2. Sollicitatiebrief
 3. Wat is het beste lettertype voor een sollicitatiebrief?
Geschreven door Karl KahlerKarl Kahler

Wat is het beste lettertype voor een sollicitatiebrief?

15 minuten leestijd
Wat is het beste lettertype voor een sollicitatiebrief
Kunstwerk door:Katya Simacheva
Welk lettertype gebruik je voor je sollicitatiebrief? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van enkele lettertypes (en -groottes) zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is het beste lettertype voor een sollicitatiebrief? Op deze veelgestelde vraag bestaat niet één enkel goed antwoord. Als je je sollicitatiebrief (of motivatiebrief) gaat opmaken, kun je kiezen uit een heel aantal geschikte lettertypes.

Het beste kun je een mooi, strak, eenvoudig leesbaar lettertype kiezen. 

De perfecte sollicitatiebrief is een brief waarvan de lezer meteen denkt 'Ziet er goed uit!', nog voordat hij een letter heeft gelezen. En daarna moet hij de brief helemaal gaan lezen. De lezer moet zich volledig kunnen richten op de inhoud en niet afgeleid raken door een raar lettertype of te grote of kleine tekst.

Met een gedurfd, vreemd uitziend lettertype zal je brief wel opvallen, maar niet in positieve zin. De recruiter zal zich in zo'n geval eerder afvragen waarom je in vredesnaam voor zo'n gek lettertype hebt gekozen. En dan sta je al met 1-0 achter. 

Met of zonder schreef?

Als je je afvraagt welk lettertype je wilt gebruiken voor je sollicitatiebrief, moet je eerst deze keuze maken: ga je voor een geschreefd of schreefloos lettertype?

Geschreefde lettertypes

Een schreef is een klein streepje dat dwars op de uiteinden van elke letter staat. In een geschreefd lettertype zit bijvoorbeeld aan de hoofdletter A een klein horizontaal streepje onder aan de twee lange diagonale lijnen – een soort 'voetjes' waarop de letter staat. 

De schreef wordt toegevoegd aan de uiteinden van de letterlijnen. Boven aan de kleine letter 'i' zit meestal een schreef die naar links wijst, en onderaan een schreef zowel naar links als naar rechts. Aan de letter 'o' zit geen schreef. Die letter heeft immers geen uiteinde. 

Schreefloze lettertypes

Schreefloze lettertypes, de naam zegt het al, hebben geen schreven. Een schreefloze letter 'i' is in feite gewoon een streepje met een puntje erboven. Een geschreefde 'i' maak je door boven en onder aan je streepje een klein 'voetje' te plakken.

Moet ik voor mijn motivatiebrief een geschreefd of schreefloos lettertype gebruiken?

Op de vraag of een geschreefd of schreefloos lettertype geschikter is voor een sollicitatiebrief, bestaat geen goed of fout antwoord. Zolang de tekst prettig leest en de lezer niet wordt afgeleid, is het goed. Wees wel consistent en gebruik voor de hele brief één en hetzelfde lettertype. Alleen voor de kopregel kun je eventueel een ander type gebruiken.

Welk lettertype je kiest, is deels een kwestie van persoonlijke voorkeur. Denk er wel ook aan dat de uitstraling van je brief moet passen bij de functie, de werkgever en de branche waarin je solliciteert. In termen van 'persoonlijkheid' worden lettertypes met schreef vaak beschouwd als meer traditioneel, formeel, volwassen en betrouwbaar, terwijl schreefloze lettertypes worden gezien als modern, strak en gestroomlijnd.

Expert tip

Er wordt wel gezegd dat lettertypes met schreef eenvoudiger te lezen zijn. Maar dat is niet per se waar.

Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat een geschreefd lettertype een 'minimale verbetering in leesbaarheid' oplevert bij een kleine lettergrootte of als de tekst op grote afstand van de lezer staat. Maar de onderzoekers concludeerden ook dat er over het geheel genomen 'geen verschil is in leesbaarheid tussen lettertypes' die al dan niet geschreefd zijn.

De beste 8 lettertypes om te gebruiken

Hier is een lijst van goede lettertypes voor je sollicitatiebrief:

 • Arial: Arial is, zeg maar, het Helvetica van de 21e eeuw. Dit moderne, schreefloze lettertype is populair vanwege zijn leesbaarheid en strakke lijnen. Arial kom je in elke lijst van beste lettertypes voor sollicitatiebrieven tegen.

 

Dit is Arial

 • Calibri: Calibri, ook een schreefloze letter, is op dit moment de standaardinstelling voor Microsoft Word.

 

Dit is Calibri

 • Cambria: Een mooi lettertype met schreef dat in opdracht van Microsoft speciaal voor computerschermen is ontwikkeld.

 

Dit is Cambria

 • Garamond: Een klassiek geschreefd lettertype dat je zou verwachten in een duur nieuw boek van een top-uitgever.

 

Dit is Garamond

 • Georgia: Een op dit moment heel populair geschreefd lettertype waarvan wordt gezegd dat het vooral bij kleine lettergroottes goed werkt. Het nieuwe Times New Roman, zeg maar.

 

Dit is Georgia

 • Lato: Een 'serieus maar vriendelijk' schreefloos lettertype dat door Google voor computerschermen is ontwikkeld. Dit lettertype is niet standaard beschikbaar in Microsoft Word.

 

Dit is Lato

 • Trebuchet: Een schreefloos lettertype van Microsoft, ook ontworpen om er online goed uit te zien. Ben je op zoek naar het beste lettertype voor je sollicitatiebrief? Dat heb je nu gevonden!

 

Dit is Trebuchet

 • Verdana: Nóg een schreefloos lettertype van Microsoft. Verdana is in feite een relaxte versie van Arial.

 

Dit is Verdana

Deze lettertypes moet je NIET gebruiken voor je sollicitatiebrief

Hierboven hebben we de beste lettertypes voor sollicitatiebrieven bekeken. Nu zijn de slechtste lettertypes aan de beurt! Tenzij je liever werkloos blijft, kun je de volgende lettertypes beter niet gebruiken voor je sollicitatiebrief:

 • Brush Script: Als je een lettertype zoekt dat lijkt op handschrift, kun je je brief net zo goed écht met de hand schrijven.

 

Dit is Brush Script

 • Comic Sans: Dit is een hartstikke leuk lettertype voor een stripboek, maar niet voor een sollicitatiebrief. Echt hoor, niet doen.

 

Dit is Comic Sans

 • Courier: Dit lettertype is misschien handig als je net wilt doen alsof je je brief in de jaren zeventig van de vorige eeuw op een typemachine hebt gemaakt, maar in een hedendaagse sollicitatiebrief heeft het geen enkel nut.

 

Dit is Courier

 • Impact: Als je zo'n zwaar en dik lettertype als Impact gebruikt, lijkt het alsof je iets te compenseren hebt. Is er soms iets mis met de inhoud van je verhaal?

 

Dit is Impact

Goed of juist fout?

Over sommige lettertypes zijn de meningen nogal verdeeld. Of je ze wel of juist beter niet kunt gebruiken, hangt af van het soort baan waarop je solliciteert en het beeld dat je van jezelf wilt geven.

Helvetica: Het beroemdste lettertype ter wereld. Op zich niks mis mee, maar veel mensen vinden het nogal ouderwets.

Dit is Helvetica

Times New Roman: Hetzelfde als voor Helvetica geldt ook voor dit klassieke geschreefde lettertype: het werkt al járen prima, maar erg origineel is het niet.

Dit is Times New Roman

Roboto, Open Sans, Ubuntu: Dit zijn strakke, goed leesbare lettertypes die veel worden gebruikt in de IT en technologische branche, maar voor de meer traditionele werkgevers en banen zijn ze misschien iets minder geschikt. Als je solliciteert bij een softwarebedrijf of IT-startup kunnen deze lettertypes soms prima werken, mits de strakke, 'techy' uitstraling die de brief erdoor krijgt bij je past.

Dit is Roboto

Dit is Open Sans

Dit is Ubuntu

Puntgrootte en regelafstand

Welk lettertype je ook kiest, zorg er in elk geval voor dat de puntgrootte in orde is. Een te grote tekst ziet er kinderachtig uit, en bij een te kleine tekst moet de lezer eerst op zoek naar een vergrootglas. Voor beroepsspecifiek advies en de beste online sollicitatiebrievenmaker kun je uiteraard rekenen op CVSter.nl!

Wat is beste puntgrootte voor een sollicitatiebrief?

Als vuistregel is het goed om in eerste instantie uit te gaan van een puntgrootte van 12. Wat de beste puntgrootte is, verschilt per lettertype: voor sommige lettertypes kan 12 punten te groot zijn, of 10 punten te klein. Het is een kwestie van uitproberen. 

Mensen vragen wel eens of een 11-punts lettertype goed is voor een sollicitatiebrief. Het antwoord op die vraag is ja. De standaard lettertypes worden meestal weergegeven in even getallen, maar je kunt de puntgrootte ook gerust aanpassen naar 11, of zelfs 11,3. Zolang het er op de pagina maar goed uitziet.

Wanneer is de tekst in een sollicitatiebrief te klein?

Over het algemeen wordt gezegd dat de tekst van een sollicitatiebrief op één pagina moet passen. Je eerste versie is meestal te lang, dus wat doen veel mensen dan: de lettergrootte net zo ver verkleinen tot het wel past. Dat kan inderdaad een goede tactiek zijn, maar pas wel op dat je de tekst nooit kleiner maakt dan 10 punten.

Regelafstand en marges in een sollicitatiebrief

Naast de juiste lettergrootte, is het ook belangrijk om goed te kijken naar de marges in je sollicitatiebrief. Het beste kun je boven, onder, links en rechts een marge van 2,5 cm aanhouden. 

Denk ook aan de regelafstand. Elk lettertype heeft zijn eigen 'interlinie' oftewel ruimte tussen de regels in een tekst. Deze regelafstand kun je zelf instellen, maar maak hem vooral niet te klein om meer tekst op je pagina kwijt te kunnen. Met meer ruimte tussen de tekst geef je je pagina de nodige 'lucht'. 

Hoe zien de beste sollicitatiebrieven eruit?

Wil je voorbeelden zien van sollicitatiebrieven in de beste lettertypes? Dat kan, bij CVSter.nl! En als je je eigen brief wilt gaan schrijven, kun je bij CVSter.nl meteen aan de slag. We hebben professioneel ontworpen, in de praktijk geteste sjablonen voor sollicitatiebrieven in vier ontwerpcategorieën: simpel, creatief, modern en professioneel. 

Met onze hoogwaardige sollicitatiebrievenmaker kun je heel eenvoudig je eigen brief aanpassen. Zo heb je in een handomdraai een steengoede sollicitatiebrief in handen. 

Expert tip

CVSter.nl heeft alles in huis om jouw carrière een zetje te geven. We helpen je op allerlei manieren bij je banenjacht, bijvoorbeeld met een keur aan beroepsspecifieke schrijfwijzers en gratis voorbeeldbrieven.

Kortom:

 1. Leesbaarheid is de belangrijkste factor in de zoektocht naar een mooi, strak lettertype voor je sollicitatiebrief dat niet afleidt van de inhoud.
 2. In onze top 8 van goede lettertypes voor sollicitatiebrieven vind je een goede selectie van geschreefde en schreefloze lettertypes.
 3. Er zijn ook een paar lettertypes die je om verschillende goede redenen beter niet kunt gebruiken voor je sollicitatiebrief. En dan zijn er nog lettertypes die in bepaalde situaties wel of niet geschikt zijn, afhankelijk van het soort baan waarop je solliciteert en het beeld dat je van jezelf wilt geven.
 4. Naast het lettertype zelf moet je ook goed letten op de puntgrootte en regelafstand.

Heel veel succes met het kiezen van de beste tekstopmaak voor jouw sollicitatiebrief. En mocht je nou verder alles uit dit artikel alweer vergeten zijn, onthoud dan in elk geval het aller-aller-allerbelangrijkste: Nooit Comic Sans gebruiken!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek7 minuten leestijd
Terugtrekken uit een sollicitatieprocedure - zo doe je dat
Terugtrekken uit een sollicitatieprocedure - zo doe je dat
Carriere11 minuten leestijd
Kernkwaliteiten: laten zien wat jouw aangeboren talent is
Kernkwaliteiten: laten zien wat jouw aangeboren talent is
Carriere28 minuten leestijd
Wat zet je in de LinkedIn samenvatting?
Wat zet je in de LinkedIn samenvatting?
Carriere6 minuten leestijd
De Beste Bijbanen voor Jongeren
De Beste Bijbanen voor jongeren
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren