Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Persoonlijk profiel op je CV: zó moet dat

Je ziet het steeds vaker: een persoonlijk profiel in een CV. Wat ook wel een profielschets wordt genoemd, is in feite een inleiding tot een CV. Een kort stukje tekst dus, waarin je jezelf aan de lezer voorstelt. Met zo'n persoonlijk profiel maak je jouw CV – de term zegt het al– een stukje persoonlijker. En dat is belangrijk als je wilt opvallen tussen tientallen of zelfs honderden CV's.
Zo'n profielschets in je CV zetten is geen verplichting. Het wordt immers niet door recruiters verwacht dat je een persoonlijk profiel in je CV zet. Omdat het om een kort stukje tekst gaat, is het echter niet storend en in veel gevallen zelfs een welkome aanvulling op een anders droog en onpersoonlijk document. Hieruit kun je meteen onze mening over het persoonlijk profiel afleiden: voeg hem toe. In dit artikel vertellen wij je hoe zo'n profielschets eruit hoort te zien en op welke plek je hem het beste in je CV zet. Lees je mee?

Mogelijk heb je al een profielschets

Voordat we je aan het werk zetten, is het goed om te kijken of je al een profielschets bezit. Misschien bezit je er zelfs één zonder dat je er erg in hebt. Want als je ooit een account op LinkedIn hebt geopend, is de kans groot dat je al eens jouw profielschets hebt geschreven. Log maar eens in om jouw profiel te bekijken; onder het kopje Samenvatting staat doorgaans het persoonlijk profiel – een leuke introductie tot het volledige profiel met de werkervaring en de genoten opleidingen.

Voorbeelden van profielschetsen

Als je geen Linkedin-gebruiker bent of er nooit jouw persoonlijke profiel voor hebt geschreven, vraag je je wellicht af hoe zo'n profielschets eruitziet. Laten we daar dan ook als eerste mee beginnen. Omdat ieder persoon uniek is, hoort ieder persoonlijk profiel dat ook te zijn. Weersta daarom de verleiding om een profielschets te kopiëren of grotendeels over te nemen. Opdat je in elk geval een idee hebt van de mogelijkheden, vind je hieronder twee voorbeelden van profielschetsen. De eerste is van een customer service agent en de tweede van een webredacteur.
Gedreven, loyaal en servicegericht zijn woorden die mij goed omschrijven. Als teamplayer houd ik niet alleen rekening met de belangen van de klant, maar ook met die van mijn collega’s en leidinggevenden. Mijn affiniteit met IT stelt mij in staat om me snel aan te passen aan nieuwe systemen.
Schrijven is mijn passie. Omdat ik ‘s ochtends het creatiefst ben, sta ik vroeg op en heb ik voor het middaguur de belangrijkste taken voor de dag af. Opdrachtgevers waarderen mijn respect voor deadlines en mijn proactieve houding. Dankzij mijn teksten ontvangen websites meer bezoekers en stijgt de omzet van webwinkels.

Lengte, toon en inhoud

Zoals je ziet, is een persoonlijk profiel ongeveer vier tekstregels lang. Als het jouwe drie regels of vijf regels telt, is dat geen natuurlijk wereldramp, maar probeer er niet veel méér van af te wijken. Het idee is dat de profielschets een leuk sausje over jouw CV giet, maar net zo goed weggelaten zou kunnen worden. Vrijwel dezelfde informatie komt namelijk ook terug in de sollicitatiebrief, waarin jij vertelt waarom je geschikt bent voor die functie. Je schrijft een persoonlijk profiel in de ik-vorm. Je mag er best iets informeler in zijn om op die manier te compenseren voor het formele karakter van jouw curriculum vitae. De eerder genoemde voorbeelden geven een jou een goed idee van de toon die je kunt hanteren.

Veelgemaakte fouten in profielschetsen

Waak bij het opstellen van jouw persoonlijke profiel voor dooddoeners. Dat zijn cliché-uitspraken die zo vaak worden gebruikt dat ze hun betekenis verliezen. Denk hierbij aan termen als ‘administratieve duizendpoot’ of ‘spin in het web’ en het toe zijn aan een ‘nieuwe uitdaging’. Probeer dus origineel te zijn in je woordkeuze en vraag en een vriend of familielid om kritisch naar jouw profielschets te kijken.

Positie van het persoonlijk profiel

Selecteurs vinden het nog altijd fijn om de personalia aan het begin van de ontvangen CV's te zien. Zo kunnen zij snel zoeken in de CV’s die ze eerder op de ‘ja-stapel’ legden. Aan die traditie wil jij met jouw (betrekkelijk moderne) profielschets niet tornen. De beste plek voor een persoonlijk profiel is dan ook ná de personalia en vóórdat je jouw opleidingen of werkervaring opsomt. Denk erom dat de lengte van jouw CV belangrijk is. Als je al heel selectief te werk bent gegaan en niet meer informatie kunt weglaten, maar wanneer jouw profielschets ervoor zorgt dat je net een velletje extra nodig hebt, zou je kunnen overwegen om jouw persoonlijk profiel voor die functie niet te vermelden. Zo voldoe je toch netjes aan de ongeschreven regel die stelt dat een CV niet langer dan twee velletjes mag zijn.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.