1. Blog
  2. Carriere
  3. YouTubers bovengemiddeld hoog opgeleid
Geschreven door Rolf BaxRolf Bax

YouTubers bovengemiddeld hoog opgeleid

12 minuten leestijd
YouTubers bovengemiddeld hoog opgeleid
Kunstwerk door:Alexandra Shevchenko
"Ik wil YouTuber worden!". Waar een kind vroeger dokter wilde worden, zeggen veel jongeren dat ze een YouTube-carrière voor ogen hebben. Zie hier het onderzoek over de opleiding achter het succes onder YouTubers

Populaire video’s op YouTube variëren van challenges tot reviews en van top-10 video’s tot meekijken met games. En waar een kind vroeger acteur of dokter wilde worden, zeggen veel jongeren tegenwoordig ‘ik wil YouTuber worden’. Maar daarvoor is het wel verstandig om een goede opleiding te hebben. Want hoewel het leven van een vlogger voor het publiek een groot feest lijkt, zijn het voornamelijk hoger opgeleiden die de succesvolle YouTube-accounts beheren. En meer dan wat dan ook: het is keihard werken en ontzettend veel doorzettingsvermogen hebben.   

Opleidingsniveau YouTubers

Een groot deel van Nederlands meest succesvolle YouTubers is hoger opgeleid (42,6%). Van alle onderzochte YouTubers rondde 29,8% een hbo-opleiding af en behaalde 12,8% een wo-diploma.  

Dat is hoger dan gemiddeld, want uit cijfers van het SCP blijkt namelijk dat 31% van alle Nederlanders hoog opgeleid is. Slechts een enkeling stopte voor zijn of haar YouTube-carrière al met de middelbare school. 27,7% volgde na de middelbare school geen vervolgopleiding vanwege het succes van hun YouTube-kanaal.

 
Statistisch overzicht

Leuk feitje: In 1981 waren slechts 9 mensen tussen de 15 en 75 jaar hoogopgeleid. Sindien, groeit het aantal hoogopgeleide vrouwen iets sneller dan mannen. In 2013 waren 27% van de vrouwen hoogopgeleid, terwijl in 2021 dit is toegenomen met 36%. Daarnaast zijn beroepen met complexe en gespecialiseerde taken toegenomen en beroepsniveau 2 kleiner geworden volgens het CBS.

MBO’ers hebben meer abonnees

Van alle succesvolle YouTubers hebben mbo’ers gemiddeld genomen meer abonnees dan hoger opgeleiden. Mbo’ers hebben gemiddeld meer dan een miljoen abonnees, terwijl dit aantal voor hoger opgeleiden beperkt is tot zo’n 445.000 abonnees.

Slechts enkele YouTubers hebben hun middelbare school niet afgemaakt. Deze groep is zo klein, dat er geen goed onderbouwde conclusie aan kan worden verbonden.

 

Opleidingskeuze die past bij YouTube-bestaan

Dat met name mbo’ers ontzettend veel abonnees hebben, kan het gevolg zijn van hun opleiding. Hun praktische opleiding sluit beter aan op YouTube-carrière dan die van veel hbo’ers of wo’ers, zoals de opleiding tot cameraman of de opleiding audiovisueel.

Andere opleidingsrichtingen die veel YouTubers hebben gevolgd zijn bijvoorbeeld marketing/communicatie of business development. Beide zijn erg geschikt om een zelf opgericht kanaal tot een succes uit te bouwen en bekendheid te genereren.

Top 5 opleidingsrichtingen

Opleidingsrichting

Percentage YouTubers

1. Audiovisueel/Multimedia

30,2%

2. Marketing/communicatie

17,5%

3. Business & Economics

14,3%

4. Cultuur

4,8%

5. Journalistiek

4,8%

Toch zijn er ook YouTubers die zich hadden voorbereid op een andere carrière. Zo zijn er YouTube-sterren die een opleiding volgden in bijvoorbeeld Luchtvaart, Onderwijs, Scheikunde, Werktuigbouwkunde, Biologie of Rechtsgeleerdheid.

Meerderheid gaming-YouTubers hoog opgeleid

Van alle YouTubers die gamingvideo's maken, is maar liefst 53,9% hoger opgeleid. Van deze YouTubers heeft 23,1% een wo-opleiding afgerond en 30,8% behaalde een hbo-diploma. 

Gaming
Hoger opgeleid 53,9%
MBO 15,4%
Middelbare school 30,8%

Beauty-vloggers met name lager opgeleid

Van alle succesvolle beauty-vloggers heeft de helft een mbo-opleiding afgerond. Dat is niet geheel verrassend, aangezien een mbo-opleiding tot make-up artist erg goed van pas komt. In totaal behaalde 37,5% een diploma in het hoger onderwijs. 

Beauty
Hoger opgeleid 37,5%
MBO 50,0%
Middelbare school 12,5%

Succesvolle YouTubers vooral twintigers

De gemiddelde YouTuber is momenteel 26 jaar. De meeste succesvolle YouTubers zijn geboren in de jaren ‘90 en zijn nu twintigers. Met name in 1992, 1995 en 1999 werden relatief veel toekomstig YouTubers op de wereld gezet. 

Van alle onderzochte YouTubers is 7,1% minderjarig. Zij zitten bijvoorbeeld nog op de middelbare school en de video’s die zij plaatsen worden veelal onder toeziend oog van hun ouders gemaakt. Een voorbeeld hiervan is het kanaal van Amelia, Avelina en Akim, die de afgelopen 3 jaar samen met hun ouders zijn uitgegroeid tot een van de grootste Nederlandse Youtubekanalen met maar liefst 6,72 miljoen abonnees. 

Randstad brengt meeste YouTubers voort

In de Randstad worden de meeste succesvolle YouTubers geboren. Met name in en rond Amsterdam en Rotterdam worden relatief veel YouTubers grootgebracht. Daarnaast zijn aardig wat YouTubers geboren in Arnhem en Eindhoven. 

Naast verschillende plaatsen binnen Nederland zijn ook enkele Nederlandse YouTubers in het buitenland geboren. Anna Nooshin werd bijvoorbeeld geboren in de hoofdstad van Iran, Teheran.

 

De grootste YouTubers van 2023

Zo’n onderzoek naar de succesfactoren van Nederlandse YouTubers is natuurlijk leuk, maar komt pas echt tot leven met wat voorbeelden. Hieronder kijken we naar de grootste YouTubers van 2023. Waar komen zij vandaan en wat voor opleiding hebben ze achter de rug? We hebben de achtergrond van de vijf grootste individuele YouTubers van Nederland van dit jaar onder de loep genomen. Minderjarige YouTubers, bedrijfskanalen met meerdere vloggers die eraan bijdragen (zoals StukTV), of kanalen van muzikale artiesten zoals Martin Garrix hebben we buiten beschouwing gelaten. 

5. Dylanhaegens - 1,92 miljoen abonnees, 1,216,206,554 weergaven

De 30-jarige Dylan Haegens is een van de allergrootste Nederlandstalige YouTubers. Daar heeft hij dan ook ontzettend veel tijd in gestoken, want zijn kanaal is al actief sinds 26 november 2010! Na zijn middelbare school heeft hij mbo-opleidingen voor acteren en artiest en cultureel ondernemen gedaan. Dylan komt oorspronkelijk uit Venlo.

4. Enzo Knol - 2,71 miljoen abonnees, 3,274,090,861 weergaven

Enzo Knol is bijna 30 jaar en is sinds 8 augustus 2011 actief op YouTube. Hij komt uit Rolde in Drenthe en is de grootste Nederlandstalige YouTuber. Qua opleidingsniveau is Enzo de uitzondering die de regel bevestigd, hij heeft de middelbare school niet afgemaakt. Alsnog is hij daarna de meest succesvolle vlogger van Nederland geworden.

3. NikkieTutorials - 14,1 miljoen abonnees, 1,714,502,189 weergaven

De 29-jarige Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials, begon al in 2008 met YouTube, destijds nog vanuit haar slaapkamer in haar ouderlijk huis te Wageningen. Haar succes is - naast haar talent voor make-up - te danken aan het feit dat ze vloeiend Engels spreekt, net als de rest van deze top 3. Wil je de grootste YouTuber van Nederland worden, dan is een Nederlandstalig account wellicht niet je beste optie. Na haar middelbare school heeft Nikkie geen vervolgopleiding afgerond. Intussen is NikkeTutorials een echte superster. Zo is de vakjury van Eurosong, maakte video’s met Kim Kardashian en Lady Gage en  deed ze mee aan de Ellen DeGeneres tvshow..

2. Kwebbelkop - 14,9 miljoen abonnees, 6,823,286,196 weergaven

De Amsterdamse Jordi van den Bussche, beter bekend als Kwebbelkop, is de op één na grootste YouTuber van ons koude kikkerlandje. Met zijn 27 jaar zit hij al 15 jaar op YouTube en heeft hij in die tijd al ruim 5000 video’s geüpload. Na het behalen van zijn vwo diploma heeft hij zich vol op z’n YouTubekanaal gestort, zonder vervolgopleiding: en met succes. Volgens Internetsuccess.nl wordt er geschat dat hij momenteel een 5.5 miljoen per jaar verdient met zijn werk. Ook staat hij als nieuwkomer in de lijst van ‘100 rijkste selfmade miljonairs onder de 40 jaar’ van Quote.

1. Jelly - 23,4 miljoen abonnees, 14,634,383,876 weergaven

Een knappe prestatie - op je 26e al de grootste YouTuber van Nederland zijn! De Roermondse Jelle van Vucht, beter bekend als Jelly, deed het. Met zijn gaming YouTubekanaal, waar hij zich onderscheidt door video’s te maken die ook geschikt zijn voor kinderen, heeft hij inmiddels meer volgers verzameld dan Nederland inwoners heeft. Na zijn middelbare school begon hij aan een audiovisuele opleiding in Eindhoven, maar hiermee is hij gestopt om aan zijn YouTube carrière te werken. Inmiddels woont Jelle van Vucht het jetsetleven in Monaco en is zijn vermogen geschat rond de $ 55 miljoen. 

Expert tip

Wil je zelf een carrière maken van YouTube? Dan doe je er goed aan om alsnog wel een diploma te halen van een vervolgopleiding. Van deze top 5 heeft weliswaar de meerderheid geen vervolgopleiding afgerond, maar dat komt omdat ze op dat moment al zó succesvol waren dat ze er zonder diploma ook wel kwamen. Kan jij na je middelbare school nog niet rondkomen van je YouTube carrière? Dan is een diploma als Plan B wel zo verstandig. 

De bestbetaalde banen zonder diploma
Gerelateerde artikelen
De bestbetaalde banen zonder diploma

Een goed betaalde baan zonder diploma, kan dat eigenlijk wel? Eerlijk is eerlijk: het is niet makkelijk en het komt niet zonder flinke inspanningen. Maar… het kan wel!

Onderzoeksmethode

Van door Nederlanders beheerde YouTube-kanalen met meer dan 100.000 abonnees is achterhaald hoeveel abonnees zij momenteel hebben en in welk(e) genre(s) zij actief zijn. Daarna is op basis van verschillende bronnen, zoals LinkedIn, maar ook interviews in de media, achterhaald wat hun opleidingsniveau en -richting is. 

Niet van iedere YouTuber was alle informatie te achterhalen. In dat geval is deze niet meegenomen in de analyse van een specifiek onderwerp binnen het onderzoek, zoals opleidingsniveau, opleidingsrichting, leeftijd of geboorteplaats.

Je hebt trouwens niet per se 100.000 abonnees nodig om een succesvol YouTubekanaal te hebben en van het uploaden van video's je werk te maken. Dat is geen magische grens. De Nederlandse Alice Olsthoorn, artiest en YouTuber met 65.7K volgers, doet het fulltime en kan ervan leven, zoals ze regelmatig in haar video’s vertelt.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek7 minuten leestijd
Terugtrekken uit een sollicitatieprocedure - zo doe je dat
Terugtrekken uit een sollicitatieprocedure - zo doe je dat
Sollicitatiebrief17 minuten leestijd
Hoe schrijf je een open sollicitatie? (+ voorbeeld opensollicitatiebrief)
Open sollicitatie - Opensollicitatiebrief 2023
Carriere10 minuten leestijd
Solliciteren na een burn-out
Solliciteren na een burn-out
Carriere12 minuten leestijd
Leraar worden zonder diploma – kan dat?
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren