Op je cv nemen je opleidingen een belangrijke plek in. Maar hoe zit het met cursussen, masterclasses en workshops? In dit blog lees je wanneer je cursussen wel en niet moet vermelden en hoe je ze vermeldt.
Moet je cursussen op je cv vermelden?
Solliciteren is maatwerk. Daarom pas je je cv aan voor elke vacature waarop je solliciteert. In dat kader is het niet nodig om telkens je complete collectie cursussen, certificaten, masterclasses en workshops op je cv te zetten. Je bepaalt steeds per vacature de toegevoegde waarde van bepaalde kennis en ervaring die je hebt.
Kortom, cursussen op je cv vermelden doe je alleen als de cursus relevant is voor de functie waar je op solliciteert.
Dat geldt niet alleen voor cursussen, maar ook voor je vaardigheden, nevenactiviteiten, hobby's en talenkennis. Voegt het iets toe, dan hoort het op je cv thuis. Is het niet belangrijk voor de baan, dan laat je het weg.
Het cv van de 21e eeuw is dynamisch: de cv-onderdelen opleiding en werkervaring staan op elke versie van je cv, andere onderdelen neem je wel, niet of gedeeltelijk op, afhankelijk van de specifieke vacature.
Activiteiten zoals cursussen, hobby's, vrijwilligerswerk, extracurriculaire activiteiten en stages leg je voor elke sollicitatie langs de lat. Zijn ze van toegevoegde waarde, dan horen ze op je cv. Zo niet, dan laat je ze weg voor deze specifieke sollicitatie.
Lees ook ons blog over een basis-cv - een cv waarin álles staat.
Cursussen kunnen gaten op je cv invullen en te weinig werkervaring compenseren
Sluit je werkervaring of studie niet naadloos aan op de functie-eisen? Dan kan je gevolgde cursussen gebruiken om je cv goed te laten aansluiten op de vacature en functie-eisen. Relevante cursussen kunnen nét de doorslag geven voor de recruiter om je cv op de ja-stapel te leggen. Vooral als je een starter op de arbeidsmarkt bent of switcht naar een nieuw werkveld waarin je nog geen werkervaring hebt.
En wanneer je een cursus volgde in een periode waarin je even geen werk had, snijdt het mes aan twee kanten. Je laat ermee zien dat je nieuwe kennis hebt opgedaan én het gat in je cv verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Wanneer je cursussen wel moet vermelden
Sommige cursussen zijn zo belangrijk voor een functie, dat het in je nadeel werkt als je ze niet vermeldt. Die cursussen móet je dus vermelden op je curriculum vitae. Denk aan een ABCDE-training voor artsen op de spoedeisende hulp en een
Bij het maken van je cv voel je het verschil tussen cursus en opleiding meteen. Een opleiding zet je zonder twijfel op je cv, een cursus zou je zomaar kunnen vergeten te noemen. Een opleiding vormt namelijk meestal je startbewijs voor een bepaalde baan, terwijl je aanvullende cursussen meestal volgt als je al een tijdje werkzaam bent. Twijfel je of je een bepaalde cursus, masterclass of workshop op je cv moet vermelden? Onderstaand lijstje gaat je helpen bij je afweging:
Relevant:
- Hoorde de cursus bij een vereist certificaat zoals HACCP, BEI, VIAG, VCA?
- Is de cursus relevant voor de vacature waarop je solliciteert?
- Komen de vaardigheden die je daar hebt opgedaan goed van pas in je nieuwe functie?
- Of sluit de kennis die je tijdens de workshops hebt opgedaan mooi aan op het vakgebied van de vacature?
Dan is de cursus, workshop of masterclass die je volgde relevant en hoort hij thuis op je cv.
Een EHBO-cursus of BHV-cursus is ook altijd het vermelden waard. Het is voor een werkgever altijd interessant om een medewerker met geldige EHBO en/of BHV certificaten aan te nemen. Die kan zonder extra opleidingskosten meteen meedraaien in de bedrijfshulpverlening.
Recent:
- Heb je de cursus enigszins recent gevolgd?
- Is het voor je vakgebied belangrijk dat je de cursus recent volgde?
Dat criterium is vooral van belang als de cursus in een vakgebied is dat snel verandert. Deed je in 2004 een ICT-cursus of volgde je in 2011 een SEO-training, dan heb je daar anno 2022 niet veel meer aan. Voor een cursus blindtypen of NLP is het veel minder belangrijk hoe recent je die volgde.
Ruimte:
- Heb je nog voldoende ruimte op je cv?
Kort maar krachtig is het devies voor een cv - het liefst één A4’tje en hooguit twee. Als je al op twee volle pagina’s zit, moet je je afvragen of je elders zaken wilt schrappen om ruimte te maken voor je cursussen. Ben je starter en is je cv nog best leeg? Dan is een relevante cursus een mooie opvulling en krijgt je cv wat meer body.
3 redenen om een cursus niet op je cv te zetten
Er zijn ook voldoende redenen te bedenken waarom je bepaalde cursussen niet moet vermelden:
- Irrelevant: Er is een groot verschil tussen cursussen die waarde hebben op de werkvloer en cursussen die je puur voor jezelf doet. Dat je een half jaar op origami-les zat of eindelijk hebt leren punniken is leuk, maar niet interessant voor een werkgever. Zelfs niet als je het verkoopt als toonbeeld van je geduld en creativiteit. Ook professionele cursussen van een irrelevant vakgebied laat je weg: een cursus Google Analytics voegt niets toe aan een cv voor een baan in de zorg.
- Zorgwekkend: Noem geen cursussen waardoor een werkgever zich zorgen gaat maken over je goede smaak, productiviteit of toekomstplannen.
- Vreemd: Voor spiritualiteit of alternatieve zaken hoef je je zeker niet te schamen, maar je hoeft ook zeker niet op je cv te vermelden dat je aura's hebt leren lezen. Of dat je met handoplegging op de juiste chakra’s positieve energie kan laten stromen. Dat is alleen relevant als je solliciteert bij een praktijk voor alternatieve geneeswijzen. Sommige recruiters kunnen dit soort cursussen als vreemd beschouwen en je cv daardoor meteen op de nee-stapel leggen.
Hoe en waar vermeld je cursussen op je cv?
Er zijn meerdere cv-onderdelen waarin je jouw gevolgde cursussen kunt vermelden. Welke cv-sectie het best bij je past, hangt ook af van hoe grondig die cursussen waren.
Waar zet je cursussen op je cv?
-
Optie 1: onder het kopje Opleidingen
Een langdurige cursus - zoals een uitgebreide cursus Programmeren in CSS en HTML van een jaar - kan je onder Opleidingen zetten. -
Optie 2: onder het kopje Cursussen
Heb je voldoende ruimte op je cv en volgde je meerdere professionele cursussen? Dan kan je een apart kopje met Cursussen aan te maken. -
Optie 3: onder het kopje Vaardigheden
Waren je trainingen en masterclasses eerder van kortstondige aard, zoals een workshop Slechtnieuwsgesprek Voeren, een cursus Palliatieve Zorg of een nascholing Systematische Diagnostiek? Dan je er ook voor kiezen om niet de cursus te noemen, maar hetgeen je geleerd hebt te vermelden onder het kopje Vaardigheden. Daar schrijf je dan: 'Slechtnieuwsgesprekken voeren', 'Palliatieve Zorg', of 'Systematische Diagnostiek'. -
Optie 4: onder het kopje Werkervaring
Wanneer je bepaalde korte cursussen intern volgde bij een voormalige werkgever dan kan je de opgedane vaardigheden vermelden onder Werkervaring.
Hoe zet je cursussen op je cv?
Bij het vermelden van cursussen houd je dezelfde volgorde aan bij je overige opleidingen en werkervaring. In de meeste gevallen is dat de omgekeerde chronologische volgorde: de meest recente cursus bovenaan.
Houd ook de opmaak gelijk aan je werkervaring en opleidingen: bijvoorbeeld aan de linkerkant het jaar waarin je de cursus hebt gedaan en aan de rechterkant de naam van de cursus en de instelling waar je deze hebt gevolgd.
2019: 'Omgaan met lastige klanten'. Interne opleiding bij Ahold Delhaize.
05-2021 - 02-2022: Coördinator Grondwatertechniek - boor- en bemalingsprojecten, Hogeschool Van Hall Larenstein
Programma: BRL SIKB 12000 Tijdelijke grondwaterbemaling, BRL SIKB 2100 Mechanisch boren, wet- en regelgeving, leiderschap, vakmensen aansturen, conflicthantering2021: Cursus: 'Vier stijlen van leidinggeven'. NCOI.
Deze informatie neem je op in je cursusvermelding:
- de naam van de cursus
- het cursusinstituut of de onderwijsinstelling van je de cursus volgde
- het jaar waarin je de cursus volgde of een periode aanduiding
- eventueel een omschrijving van de cursus
Het was ooit gebruikelijk om “Certificaat: Ja” achter een afgeronde cursus te zetten. Tegenwoordig gaan we er gewoon vanuit dat je de cursus hebt afgerond, en bij je opleidingen dat je het diploma hebt behaald. Deze toevoeging kan je dus weglaten.
Succesvol solliciteren - handleidingen en templates voor je cv
Wij van CVster.nl helpen je graag om het perfecte cv te maken om zo die droombaan te scoren! Daarom gaan schreven we een handleiding cv maken waarin we je laten zien hoe je een fantastisch cv kan bouwen. Daarnaast vind je op ons blog veel tips voor jouw banenjacht, zoals sollicitatiegesprekken voeren of ontslag nemen.
En omdat het oog ook wat wil, hebben we prachtige lay-outs voor je cv en sollicitatiebrief gemaakt. Kies een design dat bij je past uit onze CV-templates en sollicitatiebrief templates en ga aan de slag om die felbegeerde baan binnen te slepen!