Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Cursussen op je cv vermelden: wel of niet?

Dat jouw opleidingen een belangrijke plek op je cv innemen, is vanzelfsprekend. Maar hoe zit dat nou met cursussen, masterclasses en workshops die je onder werktijd en/of in je vrije tijd volgde? Met dit artikel scheppen we duidelijkheid in deze kwestie.

Sluiten de cursussen bij die vacature aan?

In een eerdere blogpost legden we uit dat iedere vacature weer anders is. Daaruit leidden we af dat de ideale cv voor elke vacature ook weer anders is. Het heeft dus geen zin om met één en hetzelfde cv op meerdere openstaande betrekkingen te reageren. In plaats daarvan kun je hem beter aanpassen aan de vacature, waarbij je de nadruk legt op activiteiten die relevant zijn (waren) voor die nieuwe functie. Doe je dat niet, dan doe je jezelf tekort. Die activiteiten die relevant zijn voor de functie, kunnen natuurlijk studieprojecten zijn, taken tijdens eerdere banen of extra-curriculaire activiteiten. Maar cursussen natuurlijk ook. Sterker nog, relevante cursussen kunnen jou een stuk aantrekkelijker voor de recruiter maken, vooral als je een carrièresprong maakt en nog geen ervaring in dat nieuwe werkveld hebt.

Wanneer je cursussen niet moet vermelden

Als cursussen relevant voor de vacature zijn en je nog voldoende ruimte op je cv over hebt (we raden je aan om je cv niet langer dan twee kantjes te maken), dan zou je een cursus altijd moeten vermelden. Wanneer een cursus je bepaalde vaardigheden heeft geleerd die van pas kunnen komen in de functie waar je op solliciteert, kun je ook overwegen om die cursus te noemen. Maar er zijn genoeg redenen waarom je bepaalde cursussen niet zou willen noemen:
  • Irrelevante cursus Dat jij op zes vrijdagmiddagen hebt leren punniken als de wereldtop, is leuk voor jou. Het houdt je van de straat, maar een werkgever trapt er niet in als je het over de boeg van vaardigheden als geduld en creativiteit gooit.
  • Zorgwekkende cursus Je wilt geen cursussen noemen waarmee een werkgever zich zorgen over jouw goede smaak of over jouw productiviteit gaat maken.
  • Vreemde cursus Er is niks mis mee dat je spiritueel bent, Maar op je cv hoef je echt niet te vermelden dat je aura's hebt leren lezen. De selecteur kan dit als vreemd of zelfs als eng beschouwen, en jouw cv daardoor meteen op de nee-stapel leggen.

Hoe je cursussen op je cv vermeldt

Er zijn drie mogelijke manieren om cursussen op je cv te vermelden. Dat is ook een beetje afhankelijk van hoe grondig die cursussen waren. Als het langdurige cursussen waren, zou je ze bij Opleidingen kunnen zetten of er een apart kopje Cursussen van kunnen maken, die je onder Opleidingen plaatst. Waren ze eerder van kortstondige aard, dan passen ze beter onder het kopje Cursussen en vaardigheden. De meest logische vermelding is –net als bij jouw werkervaring en opleidingen– aan de linkerkant de maanden of jaren en aan de rechterkant de naam van de cursus en de vermelding of je het certificaat hebt gehaald of niet. Hieronder een voorbeeld van hoe dat er uitziet als je voor jouw cv de teruglopende volgorde gebruikt.
2007: Cursus 'Omgaan met lastige klanten'. Certificaat: ja. 2006: Cursus Frans (niveau B1). Certificaat: ja. 2005: Cursus: 'Vier stijlen van leidinggeven'. Certificaat: ja.

Andere elementen op je cv

Wij van CVster.nl helpen je graag het perfecte cv te maken, met als uiteindelijke doel om jou die droombaan te laten scoren. Daarom gaan we alle elementen op een cv bij langs en behandelen we ook alternatieve cv's zoals het vaardigheden-cv. Daarnaast vind je op dit blog vele tips over succesvolle sollicitatiegesprekken. Als kers op de taart bieden wij je een online tool waarmee je razendsnel verschillende versies van je cv maakt. Maak zelf een CV met CVster.nl
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.