1. Blog
 2. CV
 3. Alles over cv templates in Google Docs
Geschreven door Susan ShorSusan Shor

Alles over cv templates in Google Docs

15 minuten leestijd
Alles over cv templates in Google Docs
Kunstwerk door:Anna Koroleva
Overweeg je om een cv template van Google Docs te gebruiken? Ontdek dan in deze uitgebreide gids hoe dat precies werkt en waar je allemaal op moet letten.

Klaar om een cv te maken dat de aandacht van recruiters trekt? Dan kan een cv template van Google Docs je daar mogelijk bij helpen. Ontdek of deze methode bij je past en waar je op moet letten om een onuitwisbare indruk te maken.

Je bent een ervaren Google Docs-gebruiker en je staat op het punt om een nieuwe baan te zoeken. Dan is het natuurlijk zaak dat je een ijzersterk cv opstelt die ook nog eens aantrekkelijk oogt. In plaats van online op zoek te gaan naar allerlei templates, kun je ook gewoon gebruikmaken van de tools in je vertrouwde Google Docs-omgeving.

Het enige wat je hoeft te doen om toegang te krijgen tot de templates, is klikken op ‘nieuw document’ en vervolgens op ‘template kiezen’. Daarna selecteer je een van de vijf aangeboden sjablonen en voilà, je kunt aan de slag.

Maar is het echt zo eenvoudig? In deze gids zullen we die vraag beantwoorden. Daarbij ontdek je:

 • waarom het verstandig is om een cv template te gebruiken
 • welke cv formats er zijn
 • voorbeelden van cv templates van Google Docs om te gebruiken
 • adviezen voor het aanpassen van Google templates
 • tips om je zoektocht naar een baan nog sneller te starten

Laten we meteen beginnen!

Waarom is een cv template handig?

Grafisch ontwerpers worden niet voor niets betaald: ze zijn experts. Een goed ontworpen en aantrekkelijk cv zet tenslotte de toon voor je sollicitatie. Door een professionele indruk achter te laten voordat een recruiter ook maar één letter heeft gelezen, vergroot je je kansen op een uitnodiging voor een gesprek aanzienlijk.

Bovendien hoeft een template helemaal niet beperkend te zijn. Er zijn verschillende gratis cv templates beschikbaar op Google Docs die je vervolgens naar eigen smaak kunt personaliseren. Tenzij je zelf een ontwerper of creatieveling bent, is de tijd en moeite om zelf een template in elkaar te knutselen het eindresultaat dus niet waard. Om een goede lay-out te creëren, moet je tenslotte rekening houden met allerlei verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • het kiezen van de juiste lettertypen en -groottes
 • het uitlijnen van witruimtes en tekstblokken
 • aantrekkelijke kleurenpaletten kiezen

Een ander belangrijk voordeel van een template is dat je deze eenvoudig aanpast. Zo kun je je cv voor elke sollicitatie met slechts een paar klikken op de knop personaliseren naar de stijl van het bedrijf waarbij je solliciteert.

Cv template formats

Hoewel geen cv hetzelfde is, delen de meeste cv templates wel eenzelfde soort indeling. Dat is logisch, want je doel is om ervoor te zorgen dat recruiters direct kunnen vinden wat ze zoeken.

Stel je voor dat sommige supermarkten hun voorraad alfabetisch rangschikken, terwijl anderen ze per categorie groeperen en weer anderen besluiten de schappen te organiseren op kleur. Het zou boodschappen doen een vreselijk tijdrovende klus maken.

Klanten willen structuur om de producten op hun boodschappenlijst te vinden en hetzelfde geldt voor recruiters. De meeste cv’s zijn daarom als volgt opgebouwd:

 • profiel of samenvatting
 • vaardigheden
 • werkervaring
 • onderwijs
 • aanvullende informatie (zoals vreemde talen en certificaten)

Hieronder lees je wat de populairste formats zijn en wanneer je ze gebruikt:

 • Omgekeerd chronologisch cv: Dit is van oudsher het bekendste format. Hierin vertel je recruiters eerst over je meest recente prestaties. Vanuit het heden ga je steeds verder terug in de tijd.
 • Functioneel cv: Hierbij leg je de nadruk op je vaardigheden. Als je solliciteert op een functie waarbij specifieke competenties belangrijker zijn dan je werkervaring, is dit het juiste format voor je.
 • Gecombineerd cv: Zoals de naam al doet vermoeden, combineert dit format de chronologische en functionele stijl door je vaardighedensectie strategisch bovenaan te plaatsen of deze te benadrukken met een kleurblok.

Nu je weet welke verschillende formats er grofweg zijn, is het tijd om naar enkele cv templates van Google Docs te kijken.

Google Docs cv template Modern

Google Docs cv template Moderne
Google Docs cv template Moderne

Welke cv template het beste bij je past, hangt af van verschillende factoren. Zo is het belangrijk dat je rekening houdt met de functie waarop je solliciteert, maar ook met je eigen persoonlijkheid. Je wil je potentiële werkgever tenslotte ook laten zien wie je bent.

Als je van eenvoud houdt, kun je bijvoorbeeld voor de cv template Moderne schrijver kiezen. Deze template oogt creatief, overzichtelijk en professioneel. Bovendien wordt daarin het omgekeerd chronologische format aangehouden, wat CVster de meeste sollicitanten aanbeveelt.

Houd er rekening mee dat deze template geen samenvattende of profielsectie bevat. Wel is er een speciale sectie voor onderscheidingen. Je kunt de titels gelukkig eenvoudig wijzigen. Let er daarbij wel op dat je opmaakproblemen voorkomt. We raden ook aan om een vaardighedensectie toe te voegen die de aandacht trekt. In plaats van steekwoorden en komma’s zoals weergeven in de template, is het beter om in een paar zinnen samen te vatten wat je allemaal kunt.

Laten we nu eens kijken naar een andere cv template van Google Docs.

Google Docs cv template Serif

Google Docs cv template Serif
Google Docs cv template Serif

Deze cv template van Google Docs wordt gekenmerkt door een gecombineerde indeling, waardoor zowel je recentste werkervaring als je relevante vaardigheden bovenaan staan. Daardoor kan een recruiter al je kwaliteiten in één oogopslag opmerken.

Een ander voordeel van dit sjabloon is dat het je in staat stelt om verschillende competenties (zoals meertaligheid) te benadrukken. Deze template is ook handig als je solliciteert op een projectgerelateerde functie. Onder het kopje ‘projecten’ heb je alle ruimte om je prestaties toe te lichten of te verwijzen naar je portfolio.

Dat de Serif template veelzijdig is, brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Zo zul je enige kennis van Google Docs moeten hebben om secties te verwijderen of aan te passen, zodat je voorkomt dat tekstblokken verspringen en een zooitje maken van je indeling.

Je Google Docs cv template personaliseren

Dat je een standaard template gebruikt, betekent natuurlijk niet dat je deze niet kunt personaliseren. Het aanpassen van bijvoorbeeld kleuren en lettertypen is gelukkig eenvoudig en werkt op de intuïtieve wijze die we van Google Docs gewend zijn.

De template Moderne schrijver wordt bijvoorbeeld gekenmerkt door roze tinten, maar het is verstandig om dat te wijzigen als roze niet past bij je professionele persoonlijkheid of het imago van het bedrijf waarbij je solliciteert. Hetzelfde voor de lettertypen en -groottes.

Let er wel op dat je probeert om niet door te slaan in het aanpassen van je template. Als je deze volledig gaat herontwerpen, doe je daar meestal meer kwaad dan goed mee. Probeer dus om zoveel mogelijk te blijven bij het ontwerp waardoor je je in eerste instantie aangetrokken voelde.

Versnel de start van je zoektocht naar een baan

Hoewel je met Google Docs een fantastisch cv kunt maken, brengen de templates ook enkele uitdagingen met zich mee. Tenzij je een ervaren Google Docs-gebruiker bent en goed begrijpt hoe je tekstblokken en afbeeldingen moet verplaatsen, kun je gefrustreerd raken wanneer je probeert de templates aan te passen. Het laatste wat je wil is uren verspillen aan het verslepen van allerlei onderdelen. Of nog erger: een cv verzenden waarbij afbeeldingen delen van je tekst overlappen.

Expert tip

Controleer je cv grondig op fouten voordat je deze verzendt. Er zijn tal van online spellings- en grammaticachecktools beschikbaar die hierbij kunnen helpen. Aangezien Google Docs dummieteksten gebruiken, helpt deze stap je ook om te voorkomen dat je jezelf uit een baan ‘lorem ipsums't’.

Twee paar ogen zien meer dan één. Vraag een vriend of collega (met een talenknobbel) daarom ook om je cv te controleren, zowel inhoudelijk als op taalkundig gebied.

Hoewel Google Docs templates handig kunnen zijn, raden we ze niet iedereen aan. Ze kunnen je flink wat extra werk bezorgen wanneer het onvermijdelijke gebeurt: je tekst past niet helemaal, de categorieën sluiten niet goed aan of je verschuift per ongeluk een tekstvak.

Het aanpassen van de opmaak kan tot het maken van fouten leiden, en zelfs de kleinste fout kan het binnenslepen van je droombaan in de weg zitten. CVster biedt daarom snellere en betere alternatieven. Zo hebben we aanpasbare templates geïntegreerd in onze cv-maker. Hier voer je eenvoudig alle informatie in, waarna ons systeem de rest regelt. Met één klik wijzig je een kleur, voeg je een onderdeel toe of plaats je een link naar je sociale mediakanalen. Daarnaast heeft onze cv-maker een ingebouwde spellingschecker.

Ben je tevreden over je ontwerp? Dan converteer je deze eenvoudig tot een PDF-bestand, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over verkeerd uitgelijnde kolommen of Lorum Ipsum-teksten. Naast dat onze cv-maker gebruiksvriendelijk is, biedt deze ook een breder scala aan opties dan Google Docs.

Vergelijk onze Wenen-template binnen de categorie Creatief bijvoorbeeld eens met de Zwitserse Google Docs template.

Gebruik deze template

De Wenen-template stelt je niet alleen in staat stelt om je vaardigheden in een zijkolom op te sommen, maar ook om hier scores aan toe te kennen. De Zwitserse template plaatst de vaardighedensectie dan wel bovenaan het document om hier nadruk op te leggen, maar maakt door de lay-out verder weinig indruk. We raden ten zeerste aan om vaardigheden verticaal op te sommen in plaats van in de vorm van een alinea.

Naast Wenen, vind je in onze creatieve categorie nog veel meer opties. De meeste templates laten bovendien ruimte voor een foto. Vind je niet wat je zoekt? Kijk dan eens tussen onze drie andere categorieën: Modern, Simpel en Professioneel.

Met de cv-maker maak je met één klik verschillende versies van je cv in uiteenlopende stijlen. Deze optie stelt je in staat om per vacature een cv op maat te maken, zonder dat je steeds een nieuw document hoeft aan te maken.

Hoe je je cv ook opstelt, zorg er in ieder geval voor dat dit belangrijke document je relevante competenties en professionele persoonlijkheid weerspiegelt. Veel succes!

Belangrijkste punten

 • Gratis Google Docs cv templates kunnen een handige tool zijn bij het opstellen van je cv.
 • Recruiters willen relevante informatie direct kunnen vinden, dus kies je format zorgvuldig uit.
 • Personaliseer je template voor een authentieke touch, maar houd daarbij wel een nauwlettend oog op de opmaak.
 • Controleer je document en corrigeer waar nodig voordat je deze verzendt.
 • Het is essentieel dat je met je cv een ijzersterke eerste indruk maakt. Om uit te blinken, is het belangrijk dat je gebruikmaakt van de beste templates en tools.
 • Als je snel en eenvoudig een fantastisch cv wil opstellen, heeft CVster templates en een cv-maker om je zoektocht naar een baan sneller op gang te brengen en je kans op slagen te vergroten.
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek5 minuten leestijd
Bellen voor een sollicitatiegesprek
Bellen voordat je de sollicitatie verstuurt – praktische tips
Carriere9 minuten leestijd
Wil je werken in het weekend? Denk eens aan dit weekend werk!
Wil je werken in het weekend? Denk eens aan dit weekend werk!
Sollicitatiebrief19 minuten leestijd
Sollicitatiebrief of motivatiebrief? Weet jij het verschil
Sollicitatiebrief of motivatiebrief? Weet jij het verschil
Sollicitatiegesprek22 minuten leestijd
Vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren