1. Blog
 2. Sollicitatiegesprek
 3. Vrij vragen voor een sollicitatiegesprek - tips
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Vrij vragen voor een sollicitatiegesprek - tips

13 minuten leestijd
Vrij vragen voor een sollicitatiegesprek - tips
Kunstwerk door:Anna Sarukhanova
Je hebt een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek ontvangen, yes! Maar… je werkt fulltime en het gesprek is natuurlijk tijdens kantoortijden. Oeps. Kan je eigenlijk wel vrij krijgen voor een sollicitatiegesprek? En moet je eerlijk zijn tegen je baas en zeggen dat je gaat solliciteren?

Je hebt tijd en moeite gestoken in een overtuigend cv en dito sollicitatiebrief. Na een aantal zenuwslopende dagen, plopt het verlossende mailtje van de recruiter op in je inbox: een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. 

Je inspanningen zijn beloond! Je stuitert als een blij ei door de kamer en bedenkt alvast wat je gaat aantrekken naar het kennismakingsgesprek.

Maar al snel bekruipt je een onaangenaam gevoel. 

Want het sollicitatiegesprek valt onder werktijd en je grossiert nu niet bepaald in verlofuren. Daarnaast wil je eigenlijk eerst het gesprek afwachten voordat je je baas vertelt over je carrièreplannen. Een lastige situatie…

In dit blog lees je waar je rekening mee moet houden.

Solliciteren onder werktijd: Hoe pak je het aan?

Wanneer het sollicitatiegesprek tijdens werktijd valt, zit er niets anders op dan vrij te vragen aan je baas. Kun je probleemloos een halve dag verlof opnemen om te solliciteren? Mooi, dan is het grootste probleem getackeld.

Soms gaat een snipperdag opnemen minder soepel. Er zijn drie situaties waarin je verlofaanvraag kan worden geweigerd:

 1. Je baas mag de snipperdag weigeren als er een gewichtige reden voor is of er een zwaarwegend bedrijfsbelang speelt. Bijvoorbeeld wanneer jouw afwezigheid een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering tot gevolg zou hebben.
 2. Je beschikt over onvoldoende verlofuren om de vrije dag te kunnen opnemen.
 3. In je contract of cao staat dat je in een bepaalde periode geen verlof mag opnemen. Bijvoorbeeld bij sommige accountants- of salarisadministratiekantoren. Daar is het in de periode januari – maart zo druk dat personeel dan geen vakantie of vrije dag mag opnemen.
Vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Gerelateerde artikelen
Vragen tijdens een sollicitatiegesprek

In een sollicitatiegesprek wil de werkgever jou leren kennen. Bereid je daarom voor op vragen over je werkervaring, je werkstijl en sollicitatieredenen. Goed voor je zelfvertrouwen, goed voor je baankansen. Lees hier over welke onderwerpen je vragen kunt verwachten en hoe je omgaat met onverwachte sollicitatievragen.

Heb je recht om te solliciteren tijdens werktijd? 

Nee, je hebt helaas geen recht op (betaald) verlof wanneer je onder werktijd op sollicitatiegesprek gaat. Mocht je toch willen solliciteren tijdens werktijden, dan zul je zelf een vrije dag moeten opnemen. Je krijgt dus geen extra verlofuren toegekend om te solliciteren, de vrije uren worden afgeboekt van je gewone verloftegoed.

In andere situaties krijg je vaak wél verlofuren boven op je vakantie-uren. Bijvoorbeeld buitengewoon verlof (of: bijzonder verlof) voor je huwelijk, examen, verhuizing of de voor de uitvaart van een familielid. 

Zoals gezegd geldt dat niet voor solliciteren in de baas zijn tijd. Valt het gesprek tijdens je normale werkuren, dan moet je daar verlofuren voor opnemen van je eigen vakantie-uren. 

Expert tip

Sommige organisaties hebben in de cao of het bedrijfsreglement afspraken opgenomen over solliciteren tijdens werktijd. Controleer die afspraken van tevoren. 

Hoe vrij vragen voor sollicitatie: stiekem solliciteren of eerlijk vertellen? 

Naast het vrij krijgen om te solliciteren, speelt er nog een andere belangrijke vraag: Ga je eerlijk vertellen dat je vrij vraagt om te solliciteren? Of verzin je een smoes voor de vrije uurtjes en ga je stiekem solliciteren? Eerlijkheid duurt het langst en heeft daarom onze voorkeur. Maak je eigen afweging.

Voor- en nadelen van stiekem solliciteren en van eerlijk zijn

Wanneer je zeker weet dat je werkgever het niet leuk vindt dat je een andere baan zoekt, kun je ervoor kiezen om nog even voor jezelf te houden. Je neemt vrij om te solliciteren en geeft een smoesje op voor je verlof. Je werkgever komt pas te weten dat je actief aan het solliciteren bent op het moment dat hij je ontslagbrief leest. Deze aanpak komt met voor- en nadelen.

Statistisch overzicht

Niet veel mensen vertellen hun werkgever over hun speurtocht naar een nieuwe baan. Sterker nog, volgens het NRC vertelt slechts 4,1% van de werknemers hun werkgever vanaf het begin over hun sollicitatieplannen.

Ontslag nemen: Dit moet je weten
Gerelateerde artikelen
Ontslag nemen: Dit moet je weten

Ga je ontslag nemen bij je werkgever? Dan mag je deze tips niet missen! Lees hier hoe je ontslag neemt, waar je op moet letten als je jouw contract beëindigt, en hoe je een ontslagbrief schrijft.

Voordelen van stiekem solliciteren:

 • Er ontstaat geen ongemakkelijke sfeer op de werkvloer.
 • Geeft je de kans om de sfeer te proeven bij een ander bedrijf zonder dat je meteen ‘overstapt’ of alle ‘goodwill’ op het spel zet.
 • Mocht het sollicitatiegesprek uitdraaien op een afwijzing, dan kun je verder in je huidige baan alsof er niets gebeurd is.
Expert tip

Hoewel eerlijkheid onze voorkeur heeft, kunnen we ons  voorstellen dat het soms fijner is om een smoesje te verzinnen. Bijvoorbeeld wanneer je eigenlijk nog niet zeker weet of je weg wilt gaan, en dat je gewoon eens vrijblijvend wil kijken of er een leukere baan is. Als de kans bestaat dat je toch bij je huidige werkgever blijft, dan is het wellicht niet handig om je prille zoektocht naar een andere baan meteen te delen met je werkgever. Een smoesje verzinnen is dan wellicht de betere optie.

Nadelen van stiekem solliciteren:

 • Je moet smoezen bedenken, je eigen leugens onthouden en je zal onrust ervaren van het feit dat je niet eerlijk bent geweest over de reden van je vrije dag.
 • Wanneer je toekomstige werkgever ineens het sollicitatiegesprek verplaatst naar een andere datum, moet je je smoes aanpassen of nóg een vrije dag opnemen (met bijbehorende smoes).
 • Eerlijkheid duurt het langst en daarom komt vroeg of laat uit dat je stiekem hebt gesolliciteerd. Dat is zowel voor jou als voor je werkgever een onplezierig moment.
 • Je geeft je huidige werkgever niet de kans om je een beter salarisvoorstel te doen of je taakinhoud uitdagender te maken.

Kies je ervoor om stiekem te solliciteren? Neem dan vrij met een smoesje. Dat is – na eerlijk zijn – de netste manier om vrij te krijgen voor een sollicitatiegesprek. Jezelf ziekmelden en dan blakend van gezondheid gaan solliciteren is een heel slecht idee. Je hebt dan niet alleen gelogen, maar ook de ziekteverzuimcijfers beïnvloed en ziekteverzuim uren (extra kosten voor de werkgever) opgenomen in plaats van verlofuren.

Expert tip

Wanneer je een nieuwe baan zoekt, heeft dat vaak een reden. Bijvoorbeeld je wilt beter verdienen, ervaart een vervelende werksfeer of het voelt alsof je geen zinvol werk doet. Het is dan ook goed om met je werkgever te praten over je ontevredenheid. Veel bedrijven willen namelijk voorkomen dat gewaardeerde medewerkers de benen nemen. Wie weet opent het gesprek nieuwe deuren, krijg je een beter salaris aangeboden of wordt de werkdruk aangepakt. Als je huidige werk nog voldoende pluspunten biedt, geldt: nee heb je, ja kun je krijgen. 

Nadelen van eerlijk vertellen over je sollicitatie:

 • Het is spannend om je werkgever in te lichten over je sollicitatieplannen. Bedenk daarom van tevoren hoe je het gaat zeggen, op welk moment en wat je erover wilt delen.
 • Het kan zijn dat je werkgever weinig begripvol reageert en dat jullie verstandhouding verslechtert. Probeer zelf in te schatten hoe het nieuws zal vallen en baseer daarop je keuze om het wel of niet te vertellen.

De meeste werkgevers pakken het prima op als een medewerker aankondigt te gaan solliciteren of zijn ontslag indient. Het hele leven is verandering, en het gemiddelde personeelsbestand ververst zich doorlopend door het komen en gaan van collega’s.

Een werkgever kan je vertrek onverwacht goed ontvangen. Jesse Geul (recruiter) zegt daarover in een column

"Mijn eerste echte reality check vond plaats toen ik voor het eerst ontslag nam. Na tien jaar bij de politie gewerkt te hebben, was het tijd voor een nieuw avontuur. Nu moest ik alleen een manier zien te vinden om dit vreselijke nieuws aan mijn leidinggevende te vertellen. Ze zal wel in zak en as belanden na zo’n aderlating voor de organisatie. Ik liep haar kamer binnen, en zoals ik voor de spiegel geoefend had, vertelde ik het nieuws direct. Slecht nieuws kun je maar beter snel brengen, had ik geleerd. Haar reactie was als volgt: ’Dan moeten we snel een vervanger voor je gaan regelen’. Na vijf minuten voornamelijk praktische zaken besproken te hebben, stond ik weer buiten. Ik geloof dat ze niet eens gevraagd heeft waarom ik ontslag nam. Het leek geen indruk op haar te maken." ~Jesse Geul

Voordelen van eerlijk vertellen over je sollicitatie

 • Je hoeft geen smoezen te verzinnen over tandartsafspraken of klusmiddagen op zolder.
 • Je hoeft op de dag van de sollicitatie niet bang te zijn om een collega tegen het lijf te lopen.
 • Je kunt je huidige werkgever meteen vragen om een referentie.
 • Je werkgever kan je steunen in het sollicitatieproces.
 • Je werkgever kan alvast nadenken over de invulling van de vacature die je achterlaat.
 • Je krijgt geen fronsende blik als je na een vrije middag ineens je ontslag indient.

Bonusvoordeel
Wil je weg bij je huidige werkgever omdat de taken saai zijn, het salaris te laag is of omdat je de werkdruk te hoog vindt? Wanneer je aangeeft om die redenen uit te kijken naar een andere baan, kan het zo maar zijn dat je werkgever je takenpakket aanpast en/of je een beter salaris aanbiedt.

Expert tip

Vergeet niet om je LinkedIn profiel aan te passen als je werkzoekende bent. Maar let wel op: LinkedIn deelt deze informatie automatisch met de hele wereld. Dus wil je in het geheim solliciteren, pas dan eerst je instellingen aan.

Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen

Solliciteren is spannend en het is dan ook niet gek dat je zenuwachtig bent voor je sollicitatiegesprek. Maar je wilt niet dat die zenuwen je sollicitatie beïnvloeden. Daarom geven we je 6 tips waarmee je je zenuwen de baas kunt blijven.

Het sollicitatiegesprek verplaatsen naar een vrije dag

Kan of wil je geen verlof opnemen voor je sollicitatiegesprek? Overleg dan met je potentiële nieuwe werkgever of het gesprek kan plaatsvinden op een ander moment. Wellicht kan je het verschuiven naar je vaste vrije dag, een tijdstip vóórdat je werkdag aanvangt of juist in de avonduren. Misschien is zelfs een sollicitatiegesprek in het weekend wel een optie. Zeker in bedrijven waar zeven dagen per week de klok rond gewerkt wordt, is een alternatieve tijd voor het kennismakingsgesprek vaak wel te organiseren. Vergeet niet om je elevator pitch te voorbereiden!

Aan de slag met je sollicitatiegesprek

Is je vrije dag geregeld? Dan hebben we een aantal handige blogs waarmee je je kunt voorbereiden op het eerste of tweede gesprek en sollicitatievragen kunt oefenen. Moet je sollicitatie nog de deur uit? Maak dan op CVster.nl in een handomdraai een overtuigend cv en een steengoede sollicitatiebrief. Succes met solliciteren!

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief13 minuten leestijd
Hoe schrijf je een Engelse sollicitatiebrief?
Een Engelse sollicitatiebrief schrijven - voorbeelden
CV18 minuten leestijd
CV-doelstellingen – tips en 9 voorbeelden
CV-doelstellingen – tips en 9 voorbeelden
Carriere18 minuten leestijd
Dit zijn de beste werkgevers van Nederland in 2024
Dit zijn de beste werkgevers van Nederland in 2024
CV15 minuten leestijd
Alles over cv templates in Google Docs
Alles over cv templates in Google Docs
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren