Een overtuigend cv en succesvol sollicitatiegesprek hebben je destijds aan je huidige baan geholpen. Nu is het tijd voor een volgende stap. Intern wel te verstaan.
Je hebt je interesse voor een interne vacature kenbaar gemaakt en nu mag je op sollicitatiegesprek. Dat kan vreemd aanvoelen. Hoezo is er een formeel sollicitatiegesprek nodig voor een interne sollicitatie, ze kennen je toch?
Waarom is een sollicitatiegesprek nodig bij een interne sollicitatie?
Wanneer je al een tijd lang voor je huidige werkgever werkt, kan een sollicitatiegesprek bij een interne sollicitatie overbodig lijken. Niets is minder waar. Bij een nieuwe rol in het bedrijf ontstaan immers nieuwe vragen. Over de functie en over jou als persoon.
De functie, verantwoordelijkheden en taken helder krijgen
Je hebt misschien best een beeld van wat je directe collega’s doen. Maar dat beeld wordt al minder scherp bij collega’s die op andere afdelingen werken of hoger op de ladder staan. Het is daarom niet vreemd dat je ook bij een interne sollicitatie een heel rijtje vragen hebt over de functie.
Dat is de eerste reden waarom een intern sollicitatiegesprek nodig is. Het geeft jou als interne sollicitant de kans om al je vragen te stellen. Voordat je aan een nieuwe baan begint, wil je immers zo goed mogelijk weten waar je aan begint.
Helder krijgen of jij in het functieprofiel past
De tweede reden waarom een intern sollicitatiegesprek nodig is, is om helder te krijgen of je in het functieprofiel past. Goed functioneren in je huidige baan is nog geen garantie dat je dat ook in een nieuwe rol gaat doen.
Wanneer je bijvoorbeeld de overstap maakt van medewerker naar leidinggevende, zal een intern sollicitatiegesprek moeten uitwijzen dat je daar de juiste persoon voor bent. Maar ook wanneer je van een uitvoerende functie wil doorgroeien naar een tactische of strategische rol, bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.
Het interne sollicitatiegesprek geeft de organisatie de gelegenheid om je kennis, ervaring en kwaliteiten opnieuw tegen het licht te houden. De selecteur zal willen uitknobbelen of je over de juiste competenties en persoonlijkheid beschikt om ook succesvol te zijn in een andere functie bij hetzelfde bedrijf.
Voorbereiden op een intern sollicitatiegesprek - 4 aandachtspunten
Je voorbereiding op een intern sollicitatiegesprek ziet er in grote lijnen hetzelfde uit als wanneer je op een externe functie solliciteert. In het blog Sollicitatiegesprek voorbereiden - stappenplan en tips lees je hoe je je kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Neem die tips zeker ook ter harte voor je interne sollicitatie.
Bij een intern sollicitatiegesprek zijn er echter nog extra aandachtspunten in je voorbereiding:
-
Informeer je leidinggevende
Laat je huidige baas weten dat je intern solliciteert en vraag meteen om tips.
-
Check je concurrentie
Het voordeel van intern solliciteren is dat je vaak makkelijk en informeel informatie kunt inwinnen over het sollicitatieproces en je concurrentie. Vraag na of er nog meer interne sollicitanten zijn en hoeveel externe sollicitanten meedingen naar de baan.
-
Check je reputatie
Hoe zien collega’s jou? Welke reputatie heb jij binnen het bedrijf? Zien mensen jou als het ultieme hands-on werkpaard, dan kan die reputatie tegen je werken wanneer je solliciteert op een strategische rol. In dat geval kun je voorbeelden voorbereiden waaruit blijkt dat je ook op strategisch vlak goede prestaties kunt neerzetten.
-
Praat met je voorganger en je nieuwe collega’s
Als interne sollicitant heb je waarschijnlijk eenvoudig toegang tot degene die op dit moment werkzaam is in de rol waarop jij solliciteert. En ook je toekomstige collega’s op een nieuwe afdeling zijn meestal laagdrempelig benaderbaar. Dat is een gouden kans om extra informatie in te winnen over de baan, de aandachtspunten op de betreffende afdeling, actuele projecten en uitdagingen etc.
Vragen die je kunt verwachten bij een interne sollicitatie
Een interne sollicitatie heeft uiteraard volop overeenkomsten met een gewone sollicitatie bij een nieuw bedrijf. Vooral als je bij een andere afdeling solliciteert of voor een andere productgroep gaat werken. Dan krijg je met nieuwe mensen te maken en die willen weten hoe jij als arbeidskracht in elkaar steekt. Dat je elkaar al eens op een borrel of bedrijfsuitje hebt gesproken, levert immers weinig meer op dan dat je weet wat iemands hobby’s zijn en hoe zijn privésituatie er globaal uitziet.
Algemene vragen interne sollicitatie
Dus ook bij een interne sollicitatie kan je algemene vragen verwachten. Bijvoorbeeld:
- Kun je jezelf eens kort voorstellen?
- Waarom heb je op intern gesolliciteerd op deze functie?
- Wat weet je al van deze functie en het takenpakket?
- Waarom denk je geschikt te zijn voor deze functie?
- Wat is volgens jou jouw toegevoegde waarde in deze job?
- Welke sterke punten verwacht je te kunnen inzetten op deze baan?
- Als je 5 jaar vooruitkijkt, in welke werkomgeving en functie hoop je dan te zitten?
Vragen over je ervaringen bij de organisatie
Je werkt al enige tijd voor het bedrijf en hebt daardoor een goed beeld van de bedrijfscultuur en werksfeer. Je weet hoe de hazen lopen en wie je waarvoor moet hebben. Voor de selecteur is het interessant te horen hoe jij je binnen de organisatie beweegt en wat jouw ervaringen zijn.
Dit zijn vragen die je hierover kunt verwachten:
- Wat waren de verwachtingen toen je hier kwam werken en in hoeverre zijn die uitgekomen?
- Wat heeft je positief verrast aan ons als werkgever?
- En wat viel er tegen?
- Heb je wel eens een conflict gehad op de werkvloer? Hoe is dat opgelost?
- Welke kennis heb je bij ons opgedaan?
- Welke vaardigheden heb je verder ontwikkeld dankzij je huidige functie?
- Als je hier de baas zou zijn, welke punten zou je dan als eerste aanpakken?
- Hoe zouden je huidige collega’s jou omschrijven?
Verdiepende vragen interne sollicitatie
Als interne sollicitant heb je al behoorlijk wat specifieke kennis in huis. Je weet hoe er gewerkt wordt, waar uitdagingen liggen, welke afdelingen soepel draaien en waar het nog wel eens piept en kraakt.
Een selecteur zal daarom benieuwd zijn naar hoe jij de nieuwe functie voor je ziet en willen horen hoe je je recente werkervaringen na een interne promotie wil toepassen in een andere setting.
Via verdiepende vragen in een intern sollicitatiegesprek komt boven tafel hoe jij vanuit je ervaringen naar je nieuwe rol kijkt:
- Wat verwacht je van de functie?
- Wat zijn jouw plannen in je nieuwe rol? Welke prestaties wil je neerzetten?
- Wat zijn leerdoelen voor jou in de nieuwe functie?
- Wat heb je nodig om je doelen te halen?
- Hoe zou jij omgaan met een conflict in je nieuwe rol?
- Je huidige collega’s worden je ondergeschikten. Hoe ga je om met die verandering?
- Welke ervaringen binnen onze organisatie neem je mee in je nieuwe rol?
- Als we straks een nieuwe collega moeten aanwerven voor jouw oude baan, wat moet diegene dan absoluut weten over de functie?
- Wat zou je jouw opvolger als belangrijkste tip willen meegeven?
- Wat is jouw grootste prestatie binnen onze organisatie?
- Waar kijk je met trots op terug?
- Wat vindt je direct leidinggevende ervan dat je wilt doorgroeien binnen het bedrijf?
- Welke onderdelen van je nieuwe takenpakket spreken je het meest aan?
Vragen om zelf te stellen bij een interne sollicitatie
Net als bij een reguliere sollicitatie is het belangrijk om ook zelf een aantal vragen paraat te hebben. Het is heel normaal dat de overstap naar een nieuwe rol allerlei vragen bij jou oproept. Want meestal ken je de organisatie goed, maar niet door en door. Bij een interne sollicitatie kan het zijn dat je voor een bedrijfsonderdeel komt te werken waar je nog weinig van afweet. En ook bij de functie-inhoud kan je nog wat vraagtekens hebben om het plaatje helemaal helder te krijgen.
Aan de slag met je interne sollicitatie
Interne sollicitatie of externe sollicitatie. Elke sollicitatie begint met een overtuigend cv en een enthousiaste sollicitatiebrief.
Op CVster.nl maak je in een handomdraai jouw cv en brief. Kies een cv-template en vul je gegevens in. Elk cv heeft een bijpassende sollicitatiebrief template om het plaatje helemaal af te maken. Ga aan de slag met jouw interne sollicitatie en ga voor die promotie!