Ga je binnenkort solliciteren? Dan is het slim om een kritische blik te werpen op je LinkedIn foto. De kans is namelijk groot dat een potentiële werkgever een kijkje neemt op je LinkedIn profiel. Wil je een professionele eerste indruk achterlaten met je LinkedIn profielfoto? In deze blog lees je de do’s, don’ts en 8 praktische tips.
Waar moet een LinkedIn foto aan voldoen?
Een goede LinkedIn foto moet professionaliteit uitstralen. Dat betekent niet dat je per definitie strak in pak op de foto moet (hoewel dat natuurlijk altijd mag), maar wel dat je vakantieselfie uit Barcelona in ieder geval NIET geschikt is voor LinkedIn.
Daarnaast is het belangrijk dat je LinkedIn foto actueel is. Het zal je verbazen hoeveel een mens kan veranderen in een jaar. Niet voor niets laten grotere bedrijven ieder jaar opnieuw foto’s maken van hun personeel. Als je gaat solliciteren, moet je er rekening mee houden dat recruiters een kijkje nemen op je LinkedIn profiel. Zeker als je je LinkedIn pagina hebt vermeld op je cv. Wanneer je vervolgens op gesprek mag komen, maar compleet onherkenbaar over de drempel stapt, staan ze toch even raar te kijken.
Onthoud: jouw LinkedIn foto is misschien wel de eerste indruk die een potentiële werkgever van jou krijgt.
LinkedIn foto laten maken of zelf doen?
De eerste keuze die je maakt als je een nieuwe foto voor je LinkedIn wilt, is of je een professionele fotograaf inhuurt of zelf een foto schiet.
Dat een ervaren fotograaf betere foto’s maakt, hoef ik je natuurlijk niet uit te leggen. Deze persoon heeft waarschijnlijk al vele portretfoto’s gemaakt en weet waar hij/zij op moet letten. Ben je wat onwennig voor de camera? Dan kan een goede fotograaf je bovendien coachen om toch zelfverzekerd op de foto te staan. Daarnaast ziet een ervaren fotograaf feilloos wat je beste kant is en kan hij/zij je meestal ook begeleiden in je kleding-, haar- en make-up keuze. Aan de andere kant betaal je natuurlijk voor kwaliteit, en kost een professionele fotograaf inhuren geld.
Heb je daar geen budget voor, of wil je simpelweg geen geld uitgeven aan je nieuwe LinkedIn foto? Dan kun je ook zelf aan de slag. Gelukkig zijn de meeste smartphones tegenwoordig uitgerust met professionele fotofuncties, en kun je thuis een prima LinkedIn foto maken. Mits je kiest voor de juiste aanpak en voorbereidingen. Met onderstaande 8 tips kan iedereen een professionele LinkedIn foto maken.
Tip 1: De achtergrond
Een LinkedIn profielfoto vraagt om een andere achtergrond dan je Facebook-, Instagram- of Whatsapp profielfoto. Voor LinkedIn kies je namelijk voor een neutrale achtergrond zonder afleiding. Ga dus niet voor druk behang staan met grafische patronen of felle kleuren. Zorg er tevens voor dat er geen attributen zichtbaar zijn die afleiden van je gezicht.
- Neutrale achtergrond
- Effen kleuren
- Behang met een drukke print
- Attributen op de achtergrond
Tip 2: De compositie van de foto
Een foto op LinkedIn is klein. Zorg er daarom voor dat je gezicht de foto vult. Ook tijdens de LinkedIn fotoshoot ligt de nadruk dus op je gezicht. En dat vraagt om een goede belichting. Met een overbelichte of te donkere foto sla je de plank volledig mis. Ook wil je voorkomen dat de helft van je gezicht wegvalt in een schaduw. Zorg voor een warme, maar duidelijke belichting die jouw huidskleur mooi laat uitkomen en leg de nadruk op je ogen. Die moeten het meest spreken op de foto!
Tip 3: Kleding voor een LinkedIn foto
Ik benadruk nog een keer: een LinkedIn foto is professioneel van aard. Kies dus voor zakelijke kleding, maar blijf wel dicht bij jezelf. Hijs jezelf dus niet geforceerd in een pak als je nooit een pak draagt. Maar laat je Hawaï blouse liever in de kast hangen.
Enkele praktische kledingtips voor je LinkedIn foto:
- Kies voor nette, neutrale kleding.
- Drukke prints, glitters of overdreven felle kleuren leiden af van je gezicht. Niet doen dus.
- Een laag uitgesneden decolleté moet je vermijden op je LinkedIn foto.
- Kies voor een kleur die je huidskleur complimenteert. Bij sommige mensen kan witte of zwarte kleding bijvoorbeeld bleek maken.
- Schoudervullingen kunnen heel mooi zijn, maar doorgaans niet op een profielfoto.
- Kleding in de kleur van je ogen staat vrijwel altijd mooi.
- Kies kleding die past bij je zakelijke kant, maar blijf wel altijd dicht bij jezelf.
Houd er rekening mee dat sommige beroepen, bedrijven of branches een bepaalde kledingetiquette hebben. Een advocaat, notaris of bankier zal anders gekleed gaan op een LinkedIn profielfoto dan een marketeer, verkoopmedewerker of zorgmedewerker. Kies bij voorkeur voor een outfit waarmee je op sollicitatiegesprek zou gaan.
Tip 4: Haar
Het is een inkoppertje, maar op een LinkedIn foto moet je er natuurlijk verzorgd uitzien. Naast dat je haar netjes geknipt is, is het voor mannen extra belangrijk dat hun gezichtsbeharing geschoren of bijgewerkt is. En wat dacht je van ongeschoren nekhaar dat nét boven je kraag uit piept. Het kan een slordige eerste indruk maken.
Voor de dames geldt: draag je je haren altijd los, dan mag dat ook zeker op je LinkedIn foto. Draag je je haren vast (in een staart of knot), zorg er dan voor dat je staart of knot enigszins zichtbaar is op de foto. Bijvoorbeeld door je staart over je schouder te leggen. Dat geeft diepte aan je gezicht.
Tip 5: Make-up
Het is goed om te weten dat je dagelijkse make-up er op een foto heel anders uit kan zien. Make-up dat met daglicht mooi is, is met een professionele lamp op je gezicht ineens veel te veel zijn. Zware eyeliner komt bijvoorbeeld zelden mooi tot z’n recht en glitter reflecteert in de camera. Een neutrale look met een subtiele lippenstift werkt vaak prima.
Ben je niet zo’n held met een make-up kwast in je hand? Laat jezelf dan opmaken door een visagist. Een professional kan namelijk de beste kleuren bij je huids- en haarkleur kiezen en ook de oneffenheden in je huid wegwerken. Professionele make-up doet enorm veel voor je foto.
Tip 6: Lachen op een LinkedIn foto?
Dat een LinkedIn foto zakelijk moet zijn, betekent niet dat je niet mag lachen. Lachen is juist leuk! Het laat namelijk een deel van je persoonlijkheid zien. Pas echter op voor een te uitbundige lach (omdat de fotograaf een hilarische grap vertelde) of een geforceerde lach (waarbij je mond lacht, maar je ogen niet meedoen). Lukt het maar niet om spontaan te lachen op de foto? Laat dan je innerlijke Mona Lisa spreken en kies voor een glimlach. Dan zit je altijd goed.
Tip 7: Je houding
Een goede houding doet zóveel voor een foto. Zelfs als op je LinkedIn foto vooral je gezicht te zien is. De beste houding is een rechte rug en je schouders iets naar achteren trekken zodat je borst naar voren komt. Dit straalt zelfverzekerdheid uit. Ook handig trouwens als je wat zenuwachtig bent voor je LinkedIn fotoshoot.
Tip 8: Accessoires
Als het om accessoires gaat, is de regel: ‘less is more’. Een mooi sieraad is top, maar grote oorbellen met bloemetjespatroon die afleiden van je gezicht dan weer niet.
Heb je zichtbare piercings of tatoeages? Dan is het aan je eigen beoordeling of je het passend vindt op je LinkedIn foto. Het hoort bij jou als persoon, maar houd wel rekening met de norm in de branche waar je solliciteert. Een neusring zegt absoluut niets over je kwaliteiten als advocaat, maar het kan een prestigieus advocatenkantoor wel afschrikken.
Draag je een bril? Houd die dan vooral op op je LinkedIn foto! De bril hoort immers bij jou. Heb je geen ontspiegelde brillenglazen? Houd er dan rekening mee dat je bril kan spiegelen en zorg in dat geval voor een reservebril.
Tot slot
Vind je het toch lastig om een goede LinkedIn foto te maken? Vraag dan eens rond in je directe omgeving. Grote kans dat je via via iemand kent die professionele foto’s kan maken. Is dit niet het geval? Google eens op ‘LinkedIn fotoshoot’ of ‘LinkedIn foto laten maken’. Sommige fotografen of studio’s bieden LinkedIn fotoshoots aan tegen gereduceerde tarieven.