1. Blog
  2. CV
  3. Handicap vermelden op je cv: ja of nee?
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Handicap vermelden op je cv: ja of nee?

14 minuten leestijd
Handicap vermelden op je cv: ja of nee?
Moet je een handicap nou wel of niet vermelden bij je sollicitatie of op je cv? Het hangt van allerlei zaken af, maar één ding wil je voorkomen: discriminatie.

Bij een sollicitatie wil je het liefst alleen benoemen wat je goed kan. Je beperkingen houd je liever uit de spotlight. Maar als je beperking een handicap is waar je toekomstige werkgever van moet weten, wil je daar open over zijn. 

Hoe doe je dat? Wat vertel je meteen, en wat kan wachten tot een later moment in de sollicitatieprocedure?

In dit artikel reiken we je informatie aan over solliciteren met een handicap. Zo kun je zelf een goede afweging maken over wat je wel of niet in je cv of sollicitatiebrief zet. Want er is geen eenduidig advies te geven wanneer het gaat over solliciteren met een beperking. Elke situatie is immers uniek.

Wat we in dit artikel met je doornemen:

  • Het verschil tussen een stoornis, een beperking en een handicap.
  • Wanneer mag je je beperking of handicap verzwijgen bij het solliciteren?
  • Wanneer ben je verplicht je handicap te melden?
  • Op welk moment vertel je over je handicap?
  • Wanneer is het slim je beperking of handicap te melden bij je sollicitatie?
  • Welk type cv past bij solliciteren met een handicap?

Wil je liever lezen over hoe je succesvol kunt solliciteren met een beperking of handicap? Klik dan door naar dit artikel.  

Het verschil tussen een stoornis, een beperking en een handicap

Daar waar het woord ziekte vaak geen vragen oproept, ligt dat anders voor het woord handicap. Want mag je dat woord eigenlijk wel gebruiken of kies je beter voor het woord beperking? Wij vonden dit artikel over het verschil tussen een stoornis, een beperking en een handicap heel verhelderend. Kort samengevat zijn de definities als volgt:

  • stoornis: een orgaan(functie) is afwezig of werkt niet/onvoldoende. Daarmee worden zowel psychologische, fysiologische als anatomische structuren of functies bedoeld.
  • beperking: iemand is verminderd of niet in staat om een activiteit uit te voeren. Die beperking is het gevolg van de stoornis.
  • handicap: iemand ervaart in het dagelijks leven hinder van zijn beperking omdat het deelname aan de samenleving (school, werk, sport, hobby's, recreatie) in de weg staat of bemoeilijkt.
Expert tip

Een stoornis hoeft geen beperking te zijn, en een beperking hoeft geen handicap te zijn. Ga na of jouw stoornis een beperking vormt voor de baan waarop je solliciteert.

Hieronder een voorbeeld van Peter die een dwarslaesie heeft:

Peter heeft een ongeluk gehad en een dwarslaesie opgelopen. Zijn beperking is onder andere dat hij niet meer kan lopen door deze stoornis aan zijn zenuwstelsel. Het beperkt hem echter niet bij het uitoefenen van zijn hobby. Peter is gaan rolstoeltennissen en is nog wekelijks op de tennisbaan te vinden met zijn vriendengroep. Hij ervaart zijn beperking niet als handicap

vs

Peter heeft een ongeluk gehad en een dwarslaesie opgelopen. Zijn beperking is dat hij zijn benen niet meer kan aansturen door deze stoornis aan zijn zenuwstelsel. Dat beperkt hem bij het uitoefenen van zijn hobby. Peter kan door zijn beperking niet meer mountainbiken in de bossen en ervaart zijn verlamming als een handicap omdat hij niet meer met zijn vrienden de bossen in kan voor een rondje trappen en stuiteren op de mountainbike.

Hieronder een voorbeeld van Mart die twee vingers mist:

Mart heeft een ongeluk gehad en mist sinds kort zijn linker wijs- en middelvinger. Hij kan daarmee nog prima tennissen, want hij is rechtshandig en kan met zijn linkerhand probleemloos de bal opgooien bij het serveren. Zijn stoornis vormt daarom geen beperking bij de activiteit tennissen en hij ervaart het ontbreken van zijn twee vingers niet als handicap.

vs

Mart heeft een ongeluk gehad en mist sinds kort zijn linker wijs- en middelvinger. Hij ervaart deze stoornis als een beperking bij het mountainbiken want met zijn linkerhand kan hij de handrem niet goed bedienen. Stevig remmen zit er niet in en ook het stuur kan hij minder goed vasthouden dan voor het ongeluk. Mart ging elke zondag mountainbiken met vrienden. Dat lukt nu niet meer. Hij ervaart zijn beperking als een handicap omdat het hem beperkt in het uitoefenen van zijn hobby.

Liegen op je CV: kan dat?
Gerelateerde artikelen
Liegen op je CV: kan dat?

Mag ik liegen op mijn cv? Een vraag die bij iedereen wel eens opkomt bij het schrijven van een cv. Iedereen liegt toch wel eens? Of toch niet...

Wanneer ben je verplicht je beperking of handicap te melden?

Heb je een beperking of handicap die gevolgen heeft op de werkvloer? Dan ben je verplicht dat te melden. Dat geldt zowel voor je huidige baan als voor je toekomstige baan. Ben je aan het solliciteren, dan heb je drie opties:

  1. Je meldt je beperking of handicap op je cv
  2. Je schrijft erover in je sollicitatiebrief
  3. Je vertelt tijdens het sollicitatiegesprek over je handicap of beperking.

Het is dus verplicht om je beperking of handicap te melden als het gevolgen heeft voor je werk of werkomgeving. Het stelt de werkgever in staat om rekening te houden met jouw behoeften. 

Zo kan het zijn dat je aangepaste werktijden nodig hebt of bepaalde taken niet kunt uitvoeren wegens een fysieke of mentale beperking. Als je die informatie opzettelijk achterhoudt, kan dat later leiden tot stopzetting van de loonbetaling, een boete of zelfs rechtmatig ontslag op staande voet.  

Op welk moment vertel je over je handicap?

We gaan er even vanuit dat je niet solliciteert op een baan die je onmogelijk kunt uitvoeren met jouw beperking of handicap. In dat geval is het verstandig je beperking niet op je cv te noemen, maar eerst te wachten of je wordt uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek. Mag je eenmaal op gesprek komen, dan is dat een prima moment om je situatie bespreekbaar te maken. 

Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips

Binnenkort op sollicitatiegesprek? Check ons stappenplan vol tips als je je goed wilt voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Want een goede voorbereiding is het halve werk! Bijkomend voordeel: je zit straks een stuk relaxter aan tafel.

Is je beperking nauwelijks van invloed op je werk, dan kan je wachten tot het tweede gesprek waarin je meestal wat concretere afspraken maakt over loon, werktijden etc. Bijvoorbeeld wanneer je enkel een ruimte nodig hebt om even insuline te meten en te spuiten. Of wanneer je vanwege een oogafwijking een aangepast beeldscherm nodig hebt.  

Expert tip

Kies je moment. Heeft jouw beperking weinig invloed op je werk, dan is het sollicitatiegesprek vroeg genoeg om de consequenties van je handicap te bespreken.  

Wanneer is het juist slim om je beperking te melden bij je sollicitatie?

Er zijn natuurlijk ook situaties denkbaar waarin je beperking of handicap juist een voordeel is bij je sollicitatie. In die gevallen is het slim je beperking of ziekte de nodige aandacht te geven op je cv. 

Sterke punten cv
Gerelateerde artikelen
Sterke punten cv

De beste cv’s staan vol met sterke punten. Denk aan de vaardigheden die je in de vingers hebt en aan kennis en persoonlijke eigenschappen die jou onderscheidend maken. Met sterke punten op je cv benadruk je je expertise en geschiktheid voor de baan.

Denk aan situaties waarin je als ervaringsdeskundige een streepje voor hebt bij een sollicitatie. Bijvoorbeeld als revalidatiearts, maatschappelijk werker, (psychosomatisch) fysiotherapeut of re-integratie coach.

Of de succesvolle inzet van mensen met een autisme spectrum stoornis bij de politie. In dit artikel van het AD lees je dat mensen met autisme vaak over uitzonderlijke kwaliteiten beschikken die heel waardevol zijn in bepaalde functies. 

Er zijn zelfs opleidingen voor ervaringsdeskundigen (bijvoorbeeld aan de HAN, Fontys en HvA) waarin je leert hoe je jouw kennis en ervaringen het beste kunt inzetten voor armoede- en schuldenproblematiek, psychiatrische problematiek, sociale uitsluiting, verslaving, jeugdzorg, huiselijk geweld, NAH of lichamelijke beperking.

Ook zijn er organisaties die de deuren wagenwijd open zetten voor personeel met een beperking. Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst; zij hebben een aparte website om sollicitanten met een handicap te informeren over de mogelijkheden. 

Solliciteren met een beperking - Hoe doe je dat?
Gerelateerde artikelen
Solliciteren met een beperking - Hoe doe je dat?

Solliciteren met een chronische ziekte, handicap of beperking? Lees hier onze tips voor het maken van een cv en een sollicitatiebrief, en voor het sollicitatiegesprek.

Welk type cv past bij solliciteren met een handicap?

Solliciteren met een handicap hoeft geen probleem te zijn. Vooral niet als je handicap je functioneren niet of nauwelijks beïnvloedt. Je kunt in dat geval bij het maken van je cv kiezen voor de traditionele cv-indeling: een omgekeerd chronologisch cv. 

Maar misschien past een vaardigheden-cv beter bij jou. Bijvoorbeeld als je je zorgen maakt over een gat in je cv omdat je een tijdje uitgeschakeld bent geweest. Overweeg dan om een vaardigheden-cv te maken. Daarin draait het veel meer om wie jij bent en wat je kan en minder om wanneer je dat allemaal precies hebt geleerd en gedaan. 

Een overtuigend cv met een professionele uitstraling maak je snel en eenvoudig met een goede cv-template. Stap voor stap landt alle informatie op de juiste plek en krijgt jouw cv een prachtige lay-out. Bekijk onze cv-voorbeelden en handleidingen voor specifieke beroepen voor inspiratie. 

 

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief30 minuten leestijd
20 tips om de perfecte sollicitatiebrief te schrijven
20 tips en aandachtspunten voor je sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief16 minuten leestijd
Begeleidende mail voor je sollicitatie: zo solliciteer je per e-mail
Begeleidende mail voor je sollicitatie: tips en voorbeelden
Carriere15 minuten leestijd
Waarom wil je hier werken? Slechte en goede antwoorden op deze moeilijke interviewvraag
Waarom wil je hier werken? Slechte en goede antwoorden op deze moeilijke interviewvraag
CV21 minuten leestijd
De beste cv-makers van 2024
De beste cv-makers van 2024
Alles Doorbladeren