Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Hobby's en interesses op je cv vermelden

Met een curriculum vitae solliciteer je voor een baan. Je zet er jouw professionele kwaliteiten mee in het zonnetje, maar toch blijft het een redelijk zakelijk en droog document. Je kunt er iets meer persoonlijkheid aan geven door een profielschets in je cv op te nemen en door jouw hobby’s te noemen. In deze blogpost ontdek je waarom het slim is om (sommige) hobby’s en interesses te vermelden en hoe je deze in jouw cv zet.

Hobby’s die vaardigheden met zich meebrengen

Het is zeker de moeite waard om hobby’s en interesses op je cv te zetten. Misschien sta je er niet direct bij stil, maar wat jij in je vrije tijd doet, kan jou zeker helpen op de werkvloer. Recruiters hebben er altijd oog voor en kijken daarom aandachtig naar de vrijetijdsbestedingen van kandidaten. Sterker nog, het is bijna verdacht als iemand beweert géén hobby’s en interesses te hebben. We geven je hieronder wat voorbeelden zodat je snapt wat een selecteur uit jouw hobby’s en interesses kan afleiden. Sleutel je graag aan motoren, dan ben je geduldig en heb je een groot technisch inzicht. Schilder je veel, dan heb je een oog voor detail en een grote creativiteit. Heb je vijf honden, dan is de kans groot dat je zowel zorgzaam bent als een groot organisatietalent hebt. Hobby’s hebben met passies te maken, wat betekent dat je er met plezier vele uren aan besteedt. Als de kwaliteiten die daarbij komen kijken ook op de werkvloer benodig zijn, zul je je daar meteen thuis voelen.

Interesses die je verder kunt ontwikkelen

Het kan ook zo zijn dat je hobby's of interesses hebt die Aansluiten bij een cursus of training die jouw toekomstige baas biedt. Of dat jij een passie hebt die op de één of andere manier van toepassing wordt wanneer je promotie maakt. Je ziet het: we zijn hier redelijk vaag over omdat de mogelijkheden vrijwel oneindig zijn. Dus hier geldt ook weer: zet jouw exotische hobby's en ongebruikelijke interesses gewoon op jouw cv. Hoe irrelevant ze ook voor die functie lijken te zijn, jouw potentiële werkgever kan hier de basis voor jouw professionele groei in zien.

Hobby’s die voor een ‘klik’ zorgen

Selecteurs zijn ook maar mensen. Het kan zijn dat jouw opleidingen en werkervaring niet direct voor een sterke interesse in jou zorgen, maar er een denkbeeldige knop bij de recruiter om gaat zodra hij of zij over jouw hobby’s en interesses leest. Ga maar na: niet iedereen speelt ultimate-frisbee of verzorgt pony’s (nu noemen we zomaar wat voorbeelden, maar je begrijpt wat we bedoelen). Zo kan een hobby of interesse een goede ijsbreker tijdens het sollicitatiegesprek zijn; een rekruteringsmanager ziet kandidaten namelijk graag ergens met passie over praten. De passie en het gemak waarmee jij over jouw hobby praat, kan de interviewer vervolgens vergelijken met de interesse waarmee jij over de vacature praat.

Hoe je hobby's op je cv zet

Als je nog maar net op de arbeidsmarkt komt kijken en jouw cv wat lijviger wil maken, kun je ervoor kiezen jouw hobby’s en interesses onder elkaar te zetten. Met andere woorden: je neemt dan één regel de ruimte voor elke hobby. De kans is groot dat je al langer actief bent en geen ruimte wilt verspillen. In zo’n geval zet je de hobby’s en interesses het beste achter elkaar, zoals in het onderstaande voorbeeld.
Hobby’s: koken, reizen, thrillers lezen, wielrennen. Interesses: Oost-Azië, antieke meubelen, sociologie.

Interesses die je niet moet vermelden

Hoe leuk het ook kan zijn om een persoonlijk tintje aan je cv te geven en een klik met de selecteur te zoeken, je kunt hierin ook te ver gaan. Zolang jouw interesses en hobby’s niet smakeloos kunnen overkomen of de indruk wekken dat ze jouw functioneren in de weg kunnen zitten, zijn ze absoluut vermeldenswaardig. Ook wil je niet te frivool overkomen. We kunnen al zo wat hobby’s bedenken die je maar beter niet op je cv kunt zetten:
  • Luisteren naar obscure heavy metal
  • Slangen en spinnen houden
  • Chocoladecroissants eten
  • Vrouwen versieren
  • BDSM beoefenen
  • Videogamen
  • Uitgaan
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.