1. Blog
  2. CV
  3. Meest gemaakte spelfouten in cv’s en hoe je ze kunt voorkomen!
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Meest gemaakte spelfouten in cv’s en hoe je ze kunt voorkomen!

5 minuten leestijd
Meest gemaakte spelfouten in cv’s en hoe je ze kunt voorkomen!
Spelfouten in je cv kunnen je kansen op een sollicitatiegesprek drastisch verminderen. Hier lees je de meest gemaakte fouten en hoe je ze kunt voorkomen.

Spelfouten in je cv zien er niet netjes uit! Erger nog: ze kunnen je kansen op een sollicitatiegesprek drastisch verminderen. Daarom lees je in deze blog de meest gemaakte spellingsfouten in cv’s en tips om spelfouten in je cv te voorkomen.

Spelfouten: een no go in je cv!

Om maar direct met de deur in huis te vallen: een spelfout in je cv is een absolute no go! Als je je bedenkt dat een cv gemiddeld één pagina lang is, moet dat foutloos kunnen, toch?

Helaas kan een spelfout iedereen overkomen. Zelfs de meest ervaren tekstschrijvers. Omdat je simpelweg niet weet hoe je een woord moet spellen, of door een slordige typefout. Spellingsfouten in je cv ontstaan ook als je al een langere tijd met je cv bezig bent. Je wordt dan blind voor kleine foutjes.

Uit onderzoek is gebleken dat een spelfout in je cv je kansen op een sollicitatiegesprek aanzienlijk vermindert. Recruiters beoordelen kandidaten met spelfouten in hun cv als minder zorgvuldig, minder grondig en zelfs minder intelligent…

Solliciteer je op een vacature waarin communicatie en schrijven centraal staat? Dan wordt een spelfout in je cv direct afgestraft. Cv in de prullenbak, kans verkeken. Maar ook bij banen waarin correct kunnen schrijven niet vereist is, maakt een spellingsfout in je cv geen goede eerste indruk.

Welke (spel)fouten worden het vaakst gemaakt in een cv?

Omdat we jou willen helpen een foutloos cv te schrijven, sommen we hieronder de 15 meest gemaakte spellingsfouten in cv’s op.

  1. D/t/dt. Dt-fouten komen vaak voor. Een fijn ezelsbruggetjes is om het werkwoord waarover je twijfelt te vervangen door een ander werkwoord (zoals lopen). Twijfel je of het: hij word of hij wordt moet zijn? Vervang worden door lopen. Het is hij loopt en niet hij loop. Daarom schrijf je hij wordt dus met ‘dt’ (stam+t).
  2. Dan en als. Zijn de 2 waarden gelijk, dan is het ‘als’ (even groot als). Zijn de 2 waarden ongelijk, dan is het ‘dan’ (hij is groter dan mij).
  3. ‘Professioneel’ wordt vaak verkeerd geschreven.
  4. Hetzelfde geldt voor ‘accuraat’.
  5. De verwijswoorden ‘die’ en ‘dat’.
  6. Ik ben opzoek naar een nieuwe baan is fout. Je bent op zoek naar een nieuwe baan.
  7. Zinnen eindeloos laten doorlopen met komma’s. Af en toe een punt zorgt voor leesbaarheid.
  8. Bij deze stuur ik u mijn cv is fout. Het moet zijn: bij dezen.
  9. Gebruik alsjeblieft het woord mijn of m’n. Schrijf niet: ik hielp me broer met z’n huiswerk.
  10. Hun is nooit een onderwerp van een zin. Hun is een bezittelijk voornaamwoord. Ik heb hun geholpen is fout. Het moet zijn: ik heb hen geholpen.
  11. Samenstellingen gaan vaak mis. En let op: de spellingscontrole van je Office-pakket en zelfs Google Docs heeft er een houtje van woorden uit elkaar te trekken. Toch schrijf je de meeste combinaties van woorden aan elkaar, tenzij je dan niet meer goed kunt lezen wat er staat.
  12. Jou(w) en u(w). Met jouw en uw geef je aan dat iets van iemand is (een bezit). Met jou en u verwijs je naar een persoon.
  13. U- en jij-vorm door elkaar gebruiken. Kies voor één vorm en blijf daarbij. Bij een sollicitatie kies je meestal de u-vorm.
  14. Zowiezo moet sowieso zijn.
  15. De naam van de ontvanger. Iemands naam verkeerd spellen is erger dan helemaal geen naam noemen. Zorg er daarom voor dat je de naam van de ontvanger twee keer checkt.

Hoe schrijf je curriculum vitae voluit?

Als we het toch over je cv hebben: hoe schrijf je dat woord eigenlijk voluit? Het antwoord is: curriculum vitae. Oja: en de afkorting (cv) schrijf je met kleine letters.

Spellingsfouten in je cv voorkomen: 5 tips!

Een spelfout in je cv is te voorkomen. Hieronder geven we je 5 praktische tips.

  • Zet je spellingscontrole aan. Kleine moeite, groot resultaat. Maar let op: ook je spellingscontrole heeft het wel eens mis. Blijf dus altijd goed opletten.
  • Laat je cv nakijken door iemand anders. Twee paar ogen zien meer dan één!
  • Lees je cv hardop voor om spelfouten in je cv te voorkomen.
  • Bekijk je cv op een ander apparaat of print hem uit. Het zal je verbazen hoeveel foutjes je uit een tekst haalt als je het document op een andere manier bekijkt. Dit is vooral fijn als je lang achter dezelfde laptop aan je cv hebt gesleuteld.
  • Gebruik de templates van CVster.nl. Wij hebben cv-templates in allerlei stijlen voor je klaar staan. Het lastige en tijdrovende opmaakwerk hebben wij al voor je gedaan. Het enige wat jij hoeft te doen is je gegevens invullen. Handig: onze online cv-maker heeft een ingebouwde spellingscontrole en tekstsuggesties. Zo heb jij binnen enkele minuten een mooi en foutloos cv!
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek12 minuten leestijd
Sollicitatie via Teams – 12 tips voor online sollicitatiegesprekken
Sollicitatie via Teams – 12 tips voor online sollicitatiegesprekken
Carriere11 minuten leestijd
De LSD-methode: zo werkt luisteren, samenvatten en doorvragen op je werk
De LSD-methode: zo werkt luisteren, samenvatten en doorvragen op je werk
Sollicitatiebrief7 minuten leestijd
Een aanbevelingsbrief schrijven of iemand vragen om een aanbeveling
Een aanbevelingsbrief schrijven of iemand vragen om een aanbeveling
CV18 minuten leestijd
CV-doelstellingen – tips en 9 voorbeelden
CV-doelstellingen – tips en 9 voorbeelden
Alles Doorbladeren