1. Blog
  2. Sollicitatiebrief
  3. 3 sollicitatie tips voor ZZP’er, interimmer of freelancer
Geschreven door Misty PathuisMisty Pathuis

3 sollicitatie tips voor ZZP’er, interimmer of freelancer

11 minuten leestijd
3 sollicitatie tips voor ZZP’er, interimmer of freelancer
Schrijf je talloze berichten, maar krijg je weinig tot geen reactie? Niet met deze drie tips waarmee je meer opdrachten binnen sleept als freelancer, ZZP’er of interimmer.

Sommige zzp’ers, freelancers of interimmers zijn gezegend met een goed netwerk en een vlotte babbel. Toch zijn er genoeg zelfstandigen die moeite hebben om nieuwe opdrachten te werven. Behoor jij tot de tweede categorie? Stay calm and read on!  

 3 Ijzersterke sollicitatietips om opdrachten of projecten binnen te slepen voor zzp’ers en freelancers

Je bent ongetwijfeld bekend met het sollicitatiegesprek. Wanneer je in loondienst bent geweest, moest je immers een sollicitatiegesprek voeren. Naar aanleiding van je cv en sollicitatiebrief word je uitgenodigd voor zo’n gesprek. Bij een interim vacature, freelance- of zzp-opdracht gaat dit net even anders. Bij een zelfstandige ondernemer gaat het namelijk om een afgebakend en (vaak) tijdelijk vraagstuk. Jij als zelfstandig professional wordt dan ook bij een zzp klus ingezet op basis van jouw kennis, ervaring en expertise!  

Net zoals je zou solliciteren in loondienst, ‘acquireer’ je ook als freelancer of interimmer. Hierdoor moet je cv (of portfolio) er tip-top uitzien. Sterker nog, het is een van de belangrijkste onderdelen van je sollicitatie. Hieronder drie concrete tips voor het binnenhalen van opdrachten als zzp'er, interimmer en freelancer:

1. Maak een ijzersterk cv of portfolio die jouw in de spotlight zet 

Een inkoppertje, maar zeker belangrijk! Voordat je überhaupt mag reageren op een opdracht wordt er vaak een voorselectie gemaakt door verschillende platformen en de organisatie zelf. Zo kunnen potentiële opdrachtgevers bijvoorbeeld filteren op uurtarief, werkervaring of kennis. Het is dan ook erg belangrijk dat je geüploade cv up-to-date is en al je kennis erin verwerkt is. Sterker nog, je cv is de eerste indruk van jouw persoonlijke brand. 

Expert tip

De stijl, kleuren en fonts van je cv helpen bij beeldvorming. Denk goed na over hoe je wilt overkomen. Ben jij die creatieveling met een unieke aanpak, of ben jij juist dat georganiseerde financieel talent? Stem je kleuren en stijl hierop af!

Opdrachtgevers willen - net als jij - weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Door een net cv met referenties en alle benodigde kennis, weten opdrachtgevers meteen met wie ze te maken hebben en zal je eerder benaderd worden voor een kennismakingsgesprek. Bovendien scheelt het een hoop mailverkeer als bijvoorbeeld blijkt dat jouw uurtarief niet binnen hun budget valt.

Denk bij jezelf na: op welke opdrachten klik ik? Meestal geef je als zzp’er of interimmer voorkeur aan opdrachten die een duidelijk budget hebben, specifiek benoemen wat er moet gebeuren en die als een betrouwbare werkgever overkomen (een bedrijf dat je factuur netjes op tijd betaalt). Datzelfde geldt voor jou. Benadruk dus je vaardigheden, werkervaring en sterke punten in je cv.

Laat zien wat je kunt en wat je al hebt bereikt en voor wie je al eerder hebt gewerkt. Vermeld specifieke projecten of opdrachten waaraan je hebt gewerkt en wat je daarbij hebt geleerd. Zo laat je meteen een goede indruk achter.

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Stappenplan, tips & voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Stappenplan, tips & voorbeelden

Heb je in 2023 een goede sollicitatiebrief nodig? Gebruik ons stappenplan voor een opvallende sollicitatiebrief en sleep een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek binnen.

2. Laat je meerwaarde zien als professioneel zzp’er

Je leest het vaak genoeg: 

“Ik ben een freelancer die op zoek is naar opdrachten als financiële adviseur. Ik heb 15 jaar ervaring in de financiële sector en ik kan alle cijfers op een rijtje zetten. Als je op zoek bent naar iemand om je financiën te beheren, dan ben ik misschien wel degene die je zoekt.”

Super! Maar wat heeft je potentiële opdrachtgever eraan? 

"Als ervaren freelance financiële adviseur ben ik gepassioneerd om mijn cliënten te helpen hun financiële doelen te bereiken. Met ruim 15 jaar ervaring in de financiële sector, heb ik een diepgaande kennis en complexe financiële concepten op een begrijpelijke manier communiceren, waardoor ik cliënten kan helpen om hun financiële planning op lange termijn te optimaliseren."

Wat is het verschil tussen deze twee opstellingen? 

De waarde. 

In de eerste voorbeeld “Ik ben een freelancer die op zoek is…”, benadruk je wat voor jou waardevol is.

In de tweede voorbeeld “Als ervaren freelance financiële adviseur…” Vertel je waarom jouw werkervaring waardevol is voor een potentiële opdrachtgever. Het laat ook zien dat je goed bent in het communiceren van complexe financiële concepten. Benadruk dus goed wat al jouw sterke punten zijn, zodat de klant weet wat die krijgt wanneer die met jou in zee gaat. Natuurlijk kun je dit nog verder aanvullen door middel van lovende referenties en moet je dit voorbeeld aanpassen aan jou eigen ervaringen en vaardigheden. Dit kan net dat extra zetje geven!

Expert tip

Laat je meerwaarde zien tijdens een acquisitiegesprek. 

Ellenlange verhalen over hoe goed je wel niet bent – daar zit niemand op te wachten. Dit soort verkoopverhalen werkt juist averechts. Tijdens een acquisitiegesprek kun je beter vragen naar de wensen van een klant en met een passende oplossing komen (die je toevallig al een. Vraag jezelf af: ‘hoe voegt mijn dienst meerwaarde toe voor een klant?’

Vergeet niet dat vele opdrachtgevers met een probleem dat probleem snel willen oplossen door bijvoorbeeld extra mankracht. Het is dan ook belangrijk dat je juist jouw krachten etaleert. Zzp’ers zijn vaak experts binnen een bepaald vakgebied en vrij flexibel. Het is dan ook fijn om dat duidelijk te communiceren naar een potentiële opdrachtgever.

Wat als je geen werk hebt als zzp’er?:

Wanneer je geen opdracht kunt binnenslepen is het tijd om je profiel en cv up-to-date en kritisch naar je salespitch te kijken. Gebruik je wel krachtige werkwoorden en voorbeelden? Benadruk je wel al je sterke punten? Wat is jouw meerwaarde? Vergeet ook niet om flexibel te zijn en open te staan voor verschillende soorten opdrachten om je kans op werk te vergroten. Zoek naar de kansen en maak ook gebruik je netwerk, online platformen en vacaturewebsites om opdrachten of projecten te vinden. Laat zien wat je te bieden hebt en wees niet bang om actief op zoek te gaan naar werk!

Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips

Binnenkort op sollicitatiegesprek? Check ons stappenplan vol tips als je je goed wilt voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Want een goede voorbereiding is het halve werk! Bijkomend voordeel: je zit straks een stuk relaxter aan tafel.

3. Laat zien dat je de opdracht begrijpt en haal eventuele vooroordelen weg

Plaats jezelf in de schoenen van je potentiële opdrachtgever. Potentiële opdrachtgevers zoeken namelijk een helpende hand. Of ze nu een zorgmedewerker, financieel wonderkind of een marketing guru zoeken, potentiële klanten zitten niet te wachten op een langdurig inwerktraject. Lees de opdrachtomschrijving dus goed door. 

Aan welk project mag je werken? Hoe past dit binnen hun grotere plaatje? Wat verwacht het bedrijf van jou? Waar heb jij nog meer bruikbare kennis van, waar ze misschien niet zo 1,2,3 aan denken? Als jij kan laten zien dat je meedenkt met het bedrijf, dan heb jij een streepje voor. 

Hiervoor is echter wel research nodig. Geef jezelf dus voldoende tijd om het bedrijf te bestuderen voordat je een call inplant. Een goede voorbereiding is het halve werk.  

Statistisch overzicht

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bij een kennismaking een eerste indruk al binnen enkele seconden wordt gevormd. Wees daarom zeker van je zaak en doe voldoende research. Probeer zo veel mogelijk vooroordelen te vermijden en maak oogcontact tijdens een acquisitiegesprek. 

Een van die twijfels die ondernemers vaak tegenkomen is dat zzp’ers niet echt ‘deel uitmaken uit een team’ en niet ‘echt loyaal zijn’ dan werknemers met een vast contract. Laat dit geen struikelblok zijn. Door belangstelling te tonen in het bedrijf laat je zien dat je investeert in een langdurige relatie. Maak ook duidelijk wat jouw verwachtingen zijn en hoe jij graag samenwerkt met opdrachtgevers. Hierdoor voorkom je vervelende misverstanden. Open communicatie is het toverwoord. 

Kun je als zzp’er voor 1 opdrachtgever werken?

Als zzp’er moet je voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Hoewel de belastingdienst geen specifiek getal noemt, is een van de eisen meerdere opdrachtgever. Het is over het algemeen bekend dat de veiligemarge bij 3 opdrachtgevers per jaar ligt. Wanneer je voor slechts 1 opdrachtgever het hele jaar werkt, kan het lijken op verkapte loondienst (ook wel schijnzelfstandigheid genoemd).

Keep calm en blijf proberen!

Terwijl sommige zzp’ers, freelancers of interimmers kunnen praten als Brugman, zijn er genoeg die met moeite hebben acquireren of zzp-opdrachten binnen te slepen. J e eigen kwaliteiten verkopen is tenslotte een vak apart, vooral als startende zelfstandige. 

Rome is niet in een dag gebouwd en jouw bedrijf (waarschijnlijk) ook niet! Blijf proberen en leren. Het lijkt misschien eng, maar het wordt steeds makkelijker (net zoals je eerste belastingaangifte). Hopelijk helpen deze tips je om succesvol te solliciteren als zzp'er, interimmer of freelancer.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere19 minuten leestijd
De 8 meest voorkomende kantoorblessures + preventietips
De 8 meest voorkomende kantoorblessures + preventietips
Carriere21 minuten leestijd
De 10 bestbetaalde mbo-banen
De 10 bestbetaalde mbo-banen
Carriere28 minuten leestijd
Wat zet je in de LinkedIn samenvatting?
Wat zet je in de LinkedIn samenvatting?
Sollicitatiegesprek7 minuten leestijd
Terugtrekken uit een sollicitatieprocedure - zo doe je dat
Terugtrekken uit een sollicitatieprocedure - zo doe je dat
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren