Solliciteren met een beperking - Hoe doe je dat?

Solliciteren met een chronische ziekte, handicap of beperking? Lees hier onze tips voor het maken van een cv en een sollicitatiebrief, en voor het sollicitatiegesprek.
Bijgewerkt op 14 juni 2023

Solliciteren is natuurlijk altijd spannend, maar wanneer je te maken hebt met een arbeidsbeperking kan de sollicitatie nog spannender zijn. Wat voor iemand zonder beperking(en) vanzelfsprekend is, is voor een werkzoekende met een beperking een heel ander verhaal. Je kan het gevoel hebben met 1-0 achter te staan. 

Soms word je bij voorbaat al niet voor een gesprek uitgenodigd of kom je niet door de eerste ronde vanwege je beperking. Hulp bij het vinden van een baan met een handicap is extra welkom. Daarom zetten we sollicitatietips op een rij voor mensen met een chronische ziekte, beperking of handicap.

In dit blog bespreken we onderstaande zaken:

  • Welke baan past bij welke beperking?
  • Wat kan ik als werkzoekende met een beperking?
  • Solliciteren met een arbeidsbeperking
  • Hoe bereid je een sollicitatiegesprek voor?
  • Bespreek ik mijn beperking wel of niet?

Welke baan past bij welke beperking?

Het kan lastig zijn om met een handicap of beperking een passende baan te vinden. Toch is het zinvol om werk te maken van het vinden van baan. Want werken doe je niet alleen voor het geld en je eigen ontwikkeling. Werken zorgt ook voor een leuke en nuttige invulling van je dag, de nodige structuur en fijne sociale contacten. 

Uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland is gebleken dat het hebben van een baan mensen met een chronische ziekte gelukkiger maakt

Heb je een chronische ziekte? Dat leidt mogelijk op verschillende manieren tot beperkende situaties tijdens je werk. Het kan zijn dat je wat vaker naar het ziekenhuis moet, gevoelig bent voor het werken met bepaalde stoffen of op vaste momenten moet eten of medicijnen nodig hebt Maar de mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn bij een chronische ziekte meestal heel uitgebreid. 

Expert tip

Je bent niet de enige

In Nederland had 61% procent van de 15- tot 75-jarigen een chronische beperking en/of langdurige psychische aandoening. Dat zijn 8 miljoen mensen! In 2020 had ruim 60 procent van de 15- tot 75-jarigen met een chronische beperking en/of een langdurige psychische aandoening betaald werk. 

Mentale beperkingen bieden tevens veel perspectief op het vinden van een passende baan. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden voor iemand met een verstandelijke beperking, denk maar aan het bekende concept Brownies & Downies. Ook zijn er vaak ondersteunende werkplekken bij bijvoorbeeld bij magazijnen, de gemeente, fietsenwinkels en supermarkten.

Heb je dyscalculie of dyslexie? Ook dan zijn er genoeg opties voor een passende baan, bijvoorbeeld in de creatieve of sociale sector. En wist je dat er zelfs schrijvers zijn met dyslexie? De Groningse stadsdichter dichter Myron Hamming bijvoorbeeld. Zo zie je maar: er is erg veel mogelijk, ook al dansen de letters en cijfers je soms voor de ogen. 

Tot slot hebben natuurlijk veel mensen autisme of ADHD. Dat zijn geen beperkingen, maar neurodiversiteiten die ervoor zorgen dat niet alle soorten werk een succes zullen zijn. Een rustige werkplek of een baan met veel structuur zijn dan je beste opties. 

Expert tip

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste baan met een handicap? Er zijn meerdere vacaturesites en bedrijven specifiek gericht op het aan het werk helpen van mensen met een handicap. Neem daar eens een kijkje op!

Wat kan ik als werkzoekende met een beperking?

Hieronder hebben we een korte tabel gemaakt voor de soort functies waar je met een beperking voor in aanmerking komt. Wist je dat maar liefst 1 op de 5 werkende Nederlanders een vorm van een chronische ziekte of aandoening heeft? Op ieder potje past een dekseltje - dat geldt ook voor werken met een handicap. In het volgende hoofdstuk gaan we verder in op enkele voorbeelden uit deze tabel. 

Soort beperking Aan de slag als
Fysieke beperking Administratieve, creatievefuncties en kenniswerk
Zintuiglijk beperking Telefonische verkoop, webcare en veel kantoorfuncties 
Chronische beperking Bijna alle functies zijn mogelijk, 20% van de beroepsbevolking heeft een chronische ziekte
Mentale beperking Magazijn, fietsenwinkel en supermarkt
Dyscalculie / Dyslexie Creatieve of sociale sector
Autisme / ADHD Rustige werkplek, veel structuur

Solliciteren met een arbeidsbeperking

Het is helaas een feit dat je met een arbeidsbeperking niet alle functies kan uitvoeren. Iemand die blind is zal geen chauffeur worden, iemand die doof is geen tolk, en iemand in een rolstoel zal geen gids worden bij bergwandelingen. Maar als werkzoekende met een arbeidsbeperking zijn er natuurlijk genoeg banen die je wél kan uitvoeren. Hieronder geven we drie tips voor solliciteren met een beperking.

Tip 1: Focus op wat je wél kan

In de eerste plaats onderzoek je het antwoord op de vraag 'wat kan ik?'. Hierbij focus je je vooral op wat je binnen de grenzen van je beperking wél kan. Als je last hebt van slechthorendheid of doof bent, kan je bijvoorbeeld beter als webcare medewerker aan de slag dan als callcenter medewerker. Denk daarom in mogelijkheden, en vraag je daarbij af in welke mate jij je functie naar behoren kan uitvoeren. Pas ook op dat je niet aan de slag gaat bij een functie die je aandoening mogelijk verergert: je gezondheid gaat voor.

Expert tip

Loop niet voorbij aan vragen als 'wat wil ik?', 'wie ben ik?' en 'wat zoek ik?'. Ga dus op zoek naar een functie die je niet alleen met je beperking goed uit kan voeren, maar die je ook leuk lijkt. Werkplezier is belangrijk!

Heb je een duidelijk beeld van waar je naar op zoek bent? Dan is een cv maken de volgende stap die je zet.

Tip 2: Vermeld je beperking niet op je cv

Op je cv vermeld je niets over je beperking. Enkel je opleidingen, eventuele werkervaring, een profielschets, en vaardigheden die voor de functie van belang kunnen zijn hoeven op je cv te staan. 

Ook vrijwilligerswerk en extra taken, zoals het penningmeesterschap van de buurtvereniging, kan je natuurlijk vermelden. Een cv maken is voor iemand met een beperking feitelijk niet anders dan iemand zonder handicap. In dit artikel over het maken van een cv leer je daar alles over. 

Tip 3: Benoem de hulpbronnen

Heb je eerder een WAO of WIA-uitkering gehad? Dan heeft dit voordelen voor je toekomstige werkgever. Lees je daar dan ook goed op in. Veel werkgevers zijn namelijk niet op de hoogte van alle financiële tegemoetkomingen die er zijn bij het in dienst nemen van een werknemer met een arbeidsbeperking. 

Het is dus handig om hier in je sollicitatiebrief alvast naar te verwijzen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • subsidies voor noodzakelijke aanpassingen op de werkplek
  • begeleiding door een jobcoach
  • de mogelijkheid tot een proefplaatsing met behoud van uitkering.

Deze zaken worden mogelijk gemaakt door de Participatiewet. Voor meer informatie kan je altijd bij je gemeenteloket terecht. 

Mag je op sollicitatiegesprek komen? Zorg er dan voor dat je een duidelijk overzicht hebt van de mogelijke tegemoetkomingen. In combinatie met je kennis en kunde kan dat een werkgever wellicht net over de streep helpen. Op deze pagina van de Rijksoverheid lees je meer over deze tegemoetkomingen.

Wanneer solliciteren met een beperking?

Als je sinds kort een beperking hebt, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, vraag je jezelf misschien af wanneer het juiste moment is om te gaan solliciteren. Je wil jezelf natuurlijk niet gaan overbelasten met eventueel werk, waardoor je nog verder van huis zal zijn. 

Aan de andere kant is het zo dat hoe langer je thuiszit, hoe groter je afstand tot de arbeidsmarkt wordt, en hoe hoger de drempel om er weer mee te beginnen. 

Uiteindelijk is de afweging voor wanneer je weer kan gaan solliciteren met een chronische aandoening of beperking eentje die je het beste met je arts en eventueel het UWV kan maken. Je hoeft natuurlijk niet direct fulltime te beginnen! Als je ergens ( vrijwilligers)werk vindt voor een paar dagdelen per week, kan dat een mooie manier zijn om weer aan de slag te gaan. 

Hoe bereid je een sollicitatiegesprek voor?

Uitgenodigd voor een gesprek? Dan is het tijd om je goed voor te bereiden op je sollicitatiegesprek. Bedenk welke vragen er gesteld kunnen worden, lees je in over de potentiële werkgever, en bedenk vragen die je wilt stellen. 

Expert tip

Ook belangrijk: denk na over of en wanneer je je potentiële werkgever vertelt over je beperking. Volgens de regels ben je alleen verplicht om te vertellen over beperkingen als het je in je werkzaamheden belemmert. Heb je een chronische ziekte waar je op de werkvloer weinig van merkt? Dan hoef je dit niet te vermelden.

Een voorbeeld: stel dat je een visuele handicap hebt en solliciteert naar een functie waarvoor een goed zicht van toegevoegde waarde, maar niet essentieel is. Omdat je beperking je kan belemmeren in hoe jij functioneert, ben je verplicht je mogelijke werkgever hiervan op de hoogte te stellen. Is er geen invloed op je functioneren, dan hoef je het niet te vertellen. 

Je hoeft dus niets te vertellen over je beperking als het je functioneren niet in de weg zit. Toch willen veel mensen open kaart spelen om te voorkomen dat hun beperking uiteindelijk naar voren komt en de werkgever daarover valt. Maar wat vertel je dan en wanneer doe je dat?

Gerelateerde artikelen
Ziekte vermelden bij je sollicitatie of op je cv: ja of nee?
Moet je een ziekte nou wel of niet vermelden bij je sollicitatie of op je cv? Het hangt van allerlei zaken af, maar één ding wil je voorkomen: discriminatie.

Bespreek ik mijn beperking wel of niet?

Tip 1: Licht je beperking later in het gesprek toe

Steek niet direct van wal over je beperking tijdens het eerste sollicitatiegesprek. Jij bent niet je beperking en zo wil je jezelf niet profileren. Overtuig je gesprekspartner er eerst van waarom uitgerekend jij geschikt bent voor de functie. Je kunt beperkingen bijvoorbeeld ook toelichten tijdens een tweede gesprek of bij het arbeidsvoorwaardengesprek.

Heb je een zichtbare handicap of beperking, bespreek dit dan wel kort tijdens het eerste gesprek. Een werkgever mag overigens nooit uit eigen beweging naar je gezondheid vragen. Je bent dus niet verplicht hier een antwoord op te geven. Doe je dit wel, geef dan aan dat je conditie geen belemmering is voor de functie.

Heb je een aangepaste werkplek nodig, bijvoorbeeld omdat je een fysieke handicap hebt, vermeld dit dan ook pas in je laatste gesprek. Werkgevers zijn in dat geval al overtuigd van je kunnen en gaan sneller overstag dan wanneer ze die binding nog niet met je hebben.

Tip 2: Houd het kort en positief

Ga geen ellenlang gesprek aan over je beperking. Meld het kort en benadruk liever wat je wél kan in plaats van wat je niet kan. Houd het positief en wees zelfverzekerd over de kwaliteiten die jij gaat toevoegen als werknemer.

Tip 3: Geef de moed niet op

Wanneer je toch te maken krijgt met een afwijzing op je sollicitatiebrief, dan kan het pittig zijn om verder te gaan met solliciteren. Geef de moed niet op!  Vraag de recruiter of HR-manager waarom je niet bent uitgenodigd, zodat je weet wat je een volgende keer anders of beter kunt doen. En zorg dat je ondersteuning hebt in je omgeving, zodat je je teleurstelling kunt delen en daarna weer door kunt gaan. De baan die bij je past vind je heus wel! 

Op onze site kun je kiezen uit een aantal succesvolle templates, getest door recruiters die je goed op weg helpen. Ook kun je je sollicitatiebrief perfect matchen met je cv. We hebben namelijk bijpassende sollicitatiebrief templates gemaakt, waardoor je sollicitatie meteen professioneel oogt!

Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv