Werken in de zorg zonder diploma kan! Er is een nijpend tekort aan personeel in de zorg. Daarom zijn er altijd mensen nodig. Ook mensen zonder diploma of jarenlange werkervaring. Wil jij een carrièreswitch maken naar de zorg? Of wil je graag een betekenisvolle baan? In deze blog ontdek je de mogelijkheden.
Wat kan je in de zorg doen zonder diploma?
Veel mensen denken dat ze een bepaald beroep niet kunnen uitoefenen omdat ze niet over de juiste papieren beschikken. Zonde! Want er zijn genoeg werkgevers die staan te springen om extra personeel. Vooral in de zorg is dit het geval. Volgens ABF Research is er in deze branche over 10 jaar een verwacht tekort van ca. 190.000 mensen.
Werken in de zorg zonder diploma is dus geen enkel probleem. Je voert geen complexe zorgtaken uit, maar hebt een ondersteunende functie. Dat maakt je werk overigens niet minder belangrijk. Wil je uiteindelijk doorgroeien binnen de zorg? Dan kun je kiezen voor een BOL- of BBL-opleiding. Veel mensen combineren in de zorg werken zonder diploma met hun opleiding. Aan het einde van deze blog vertel ik je meer over de opleidingsmogelijkheden. Maar eerst laat ik je zien wat je zoal kunt doen in de zorg zonder diploma.
Werken in het ziekenhuis zonder diploma
Kan je in een ziekenhuis werken zonder diploma? Jazeker! Aan de slag als arts of verpleegkundige kan niet, maar er zijn genoeg ondersteunende taken in een ziekenhuis die je zonder diploma mag uitvoeren. Denk aan:
- Patiënten vervoeren tussen afdelingen
- Ondersteuning bieden bij de voeding van patiënten
- Het aanvullen van linnenkasten en verbruiksgoederen
- Magazijnbeheer.
Aangezien een ziekenhuis 24/7 in bedrijf is, is jouw hulp meer dan welkom. Een ondersteunende functie kan bovendien een mooi opstapje zijn om door te groeien. Al helemaal als je daarnaast een zorgopleiding volgt.
Werken in de thuiszorg zonder diploma
De thuiszorg is er volledig op gericht om mensen in hun eigen vertrouwde omgeving zorg te verlenen. Dat kan nodig zijn na een operatie, maar ook ouderen krijgen vaak thuiszorg. Dit zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Of wat dacht je van thuiszorg tijdens de kraamperiode? Ben je benieuwd wat je werkzaamheden zoal zijn?
- Verplaatsen van de patiënt (bijvoorbeeld van bed naar stoel)
- Patiënten helpen met aankleden en uiterlijke verzorging
- Zorgen dat de patiënt op tijd de medicatie inneemt
- Wandelen met de patiënt
- Spelletjes doen, activiteiten organiseren of gewoon kletsen (sociaal contact)
- Huishoudelijke taken om te zorgen voor een schone leefomgeving
- Kleine klusjes doen in huis.
Meestal word je intensief ingewerkt waarna je dit werk na enkele weken volledig zelfstandig kunt uitvoeren.
Werken in de geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg zonder diploma
Voor sommige mensen is uit bed komen en aankleden onmogelijk zonder hulp. Ook in deze zorgtak zijn mensen zonder diploma hard nodig om te ondersteunen bij de dagelijkse verzorging van cliënten. Je leert hoe je mensen met een fysieke beperking kan verplaatsen, omkleden en wassen.
Daarnaast speel je ook een sociale rol. Deze mensen kijken er ontzettend naar uit om je te zien. Je bent voor hen een onmisbare hulp!
Werken in een verzorgingstehuis zonder diploma
Voor de meeste werkzaamheden in een verzorgingstehuis heb je een diploma nodig. Maar ook hier kun je helpen met de basiszorg. Maar ook zijn er mensen nodig voor het voorraadbeheer of om bewoners gezelschap te houden. Vind je dit werk erg leuk? Dan kun je het beste kiezen voor een omscholingstraject om meer baankansen te creëren voor jezelf.
Waarom is het leuk om in de zorg te werken?
Een niet geheel onbelangrijke vraag: waarom zou je in de zorg gaan werken (met of zonder diploma)? Veel mensen zeggen dat werken in de zorg een roeping is. Maar er zijn meer redenen om voor dit beroep te kiezen. Ik som de vaakst genoemde redenen voor je op.
Om te beginnen doe je betekenisvol werk. Je bent er voor de patiënten, die meestal op hun kwetsbaarst zijn. In een tijd van grote personeelstekorten in de zorg kun jij dus het verschil maken!
Kun je slecht tegen een sleur? In de zorg is geen werkdag hetzelfde. Je krijgt te maken met verschillende patiënten, collega’s en ziektebeelden.
Tot slot heb je in de zorg natuurlijk een fantastische baanzekerheid. Door de enorme tekorten is er een overvloed aan vacatures in de zorg. De kans dat jij snel een baan vindt (en door kan groeien) is groot.
Welke vaardigheden heb je nodig voor werken in de zorg?
Zoals je inmiddels weet is werken in de zorg zonder diploma prima mogelijk. Maar het draait natuurlijk niet alleen om het papiertje. In de zorg werken vraagt om bepaalde eigenschappen die je van nature moet hebben. En vaardigheden waarvan het handig is als je ze in zekere mate al hebt. Je vaardigheden ontwikkelen kan natuurlijk altijd op de werkvloer.
Een baan in de zorg is iedere dag anders. Je hebt te maken met diverse werkomgevingen en natuurlijk verschillende patiënten. Je komt vele collega’s tegen en moet soms tien taken doen in een uur. Ontdekken of het iets voor jou is? Bekijk de lijst met essentiële vaardigheden voor de zorg hieronder:
- Je hebt goede communicatieve vaardigheden
- Je beschikt over inlevingsvermogen en aanpassingsvermogen
- Je hebt een flexibele werkhouding
- Je bent empathisch
- Je bent opmerkzaam
- Je bent praktisch ingesteld
- Je moet tegen kritiek kunnen
- Je moet initiatief tonen
- Je moet goed kunnen samenwerken
- Je bent stressbestendig.
BOL-opleiding of BBL-opleiding in de zorg
Past werken in de zorg zonder diploma bij jou? Dan is dat natuurlijk geweldig. Wil je wél stappen maken in je carrière? Dan is het slim om een zorgopleiding te volgen. Hiermee vergroot je namelijk je takenpakket, baankansen en natuurlijk salaris.
Welk niveau heb je nodig voor de zorg? Opleidingen in de zorg zijn er op mbo-niveau, hbo-niveau of universitair niveau. De vaakst gekozen opleidingen door mensen die in de zorg werken zonder diploma zijn Zorghulp, Helpende Zorg en Welzijn en Verzorgende en Verpleegkundige. Veel van deze studies zijn beschikbaar als BOL- of BBL-opleiding.
Kies je voor een BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg), dan ligt de nadruk op theorie. Ben je meer praktisch ingesteld? Dan past een BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg) waarschijnlijk beter bij je. Hiermee leer je namelijk in de praktijk en ga je één of twee dagen per week naar school. Om een BBL-opleiding te kunnen volgen moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf.
Ben je benieuwd naar je toekomstige salaris? Lees dan deze blog over de best betaalde banen in de zorg!
Veelgestelde vragen over werken in de zorg zonder diploma
Kan je ZZP’er worden in de zorg zonder diploma?
In de zorg werken zonder diploma kan ook als zzp’er. Maar ook nu geldt: je mag alleen werkzaamheden uitoefenen waarvoor daadwerkelijk geen diploma vereist is. Zorgwerk is een landelijke organisatie die bemiddelt tussen zzp’ers in de zorg en opdrachtgevers.
Wat is de kortste opleiding in de zorg?
De kortste opleiding in de zorg is de opleiding tot Zorghulp (mbo). Deze opleiding duurt 1 jaar. Met deze opleiding kun je aan de slag in de thuiszorg, de ouderenzorg of gehandicaptenzorg. Je ondersteunt patiënten met huishoudelijke taken en soms voer je licht verzorgende taken uit. Na het volgen van deze opleiding mag je meer taken uitvoeren dan zonder diploma.
Welke opleiding moet je volgen om te kunnen werken als professional in de zorg?
Je kunt zorgopleidingen volgen op mbo-niveau, hbo-niveau of universitair niveau. De kortste opleiding is de opleiding tot Zorghulp (mbo), daarna Helpende Zorg en Welzijn (mbo), Verzorgende IG (mbo), Verpleegkundige (mbo), Verpleegkundige (hbo), Verpleegkundig Specialist (WO).
Wat doet een woonleefassistent?
Een woonleefassistent is een ander woord voor zorghulp. Een baan dus die je kunt uitoefenen zonder diploma. Je helpt ouderen en hebt ervaring met huishoudelijke- en schoonmaakwerkzaamheden. Zo verzorg je het ontbijt, lunch of diner op de kamer. Daarnaast zorg je ervoor dat de leefomgeving schoon en opgeruimd is en ben je aanspreekpunt voor de cliënt. Zodra de mogelijkheid zich voordoet, maak je een praatje, doe je een spelletjes of maak je een wandeling met de cliënt.
In de zorg werken zonder diploma: een goed cv helpt!
Heb je geen (zorg)diploma, maar wil je wel een baan in de zorg? Een goed cv helpt je daarbij. Omdat je het niet van je opleiding moet hebben, is het des te belangrijker om je eventuele werkervaring en je vaardigheden uit te lichten.
Als je gaat solliciteren in de zorg zonder diploma, kun je het beste kiezen voor een vaardigheden cv. Waar in een traditioneel cv de nadruk ligt op je werkervaring en opleiding, laat je met dit type cv juist de vaardigheden zien die van jou een uitstekende zorgmedewerker maken!
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een goed cv? Op cvster.nl vind je kant-en-klare cv templates. Ook vind je hier een cv-maker waarin je in een handomdraai een professioneel cv maakt.