1. Blog
 2. Carriere
 3. De beste Europese steden voor pas afgestudeerden
Geschreven door Rolf BaxRolf Bax

De beste Europese steden voor pas afgestudeerden

28 minuten leestijd
De beste Europese steden voor pas afgestudeerden
Heb je onlangs je universitaire opleiding afgerond en wil je nu nieuwe start maken op een nieuwe plek? Kijk dan eens naar deze vijftien Europese steden die stuk voor stuk ideaal zijn voor pas afgestudeerden die aan hun carrière willen beginnen.

Je bent onlangs afgestudeerd en bent klaar voor de stap van student naar werknemer. Dat kan natuurlijk in Nederland, maar hoe gaaf is het om je carrière te starten in een ander land? Er zijn genoeg studierichtingen waarmee je prima elders in Europa aan de slag kan. Maar voordat je je koffers pakt, is het verstandig je goed te oriënteren op de Europese steden en hun arbeidsklimaat.

CVster.nl helpt je daarbij. Om pas afgestudeerden inzicht te geven, ontwikkelde CVster.nl in samenwerking met zusterbedrijf Resume.io een nieuwe interactieve gids van de beste Europese steden voor afgestudeerden. Daarvoor gebruikten we data van het Eurostat programma van de Europese Commissie en Numbeo. Daarmee analyseerden we de:

 • huurprijs
 • kosten van levensonderhoud
 • staat van de economie e
 • lokale gemeenschap van pas afgestudeerden
 • sport- en fitnessfaciliteiten
 • lokale cultuur in diverse Europese steden

Je zal je verbazen over enkele van de hotspots die in ons onderzoek naar voren kwamen. Door de betaalbaarheid kunnen opkomende steden zoals Glasgow, München en Sofia zeker de strijd aangaan met populaire bestemmingen als Berlijn, Barcelona en Praag. Waar zie jij jezelf beginnen aan de volgende fase van je leven? 

Expert tip

Voordat je enthousiast start met je oriëntatie op allerlei steden, is het verstandig eerst voor jezelf op een rij te zetten wat je belangrijk vindt. Waar moet jouw ideale Europese stad aan voldoen, wil jij je er thuisvoelen?

Welke Europese stad is het meest geschikt voor pas afgestudeerden?

De beste Europese stad voor afgestudeerden op onze lijst is Glasgow in het Verenigd Koninkrijk. Het is er niet te duur, maar er is wel veel te doen.

De inwoners van Glasgow zijn gelukkiger met de sport- en fitnessfaciliteiten in hun stad dan de inwoners van de andere steden die we onderzochten. In één onderzoek gaf 39% van de respondenten zelfs aan “zeer tevreden” te zijn met de faciliteiten die Glasgow te bieden heeft. De stad staat ook op de tweede plaats als het gaat over de tevredenheid van inwoners met de lokale kunstwereld, dankzij plekken als de Royal Concert Hall, het Centre for Contemporary Arts en het legendarische poppodium King Tut’s Wah Wah Hut.

Kopiëren naar kladblok

Onze onderzoeksresultaten worden gestaafd door de mate waarin studenten in Glasgow blijven wonen na hun afstuderen. Maar liefst 67% van de afgestudeerden in Glasgow blijft in de stad wonen om te werken, zo blijkt uit een analyse van de onafhankelijke onderzoeksorganisatie Centre for Cities. Dat is zowat de hoogste retentiegraad van welke stad dan ook in het Verenigd Koninkrijk.  

Met een laag werkloosheidscijfer, een gemiddeld loon van €1950 per maand en de mogelijkheid om een appartement met één slaapkamer te huren voor nog geen €700 per maand is Glasgow een prima plaats om aan je carrière te beginnen.

Top 10 Europese steden voor recent afgestudeerden

Top 10 Europese steden voor recent afgestudeerden

Veel van de top 10 Europese steden voor recent afgestudeerden zijn hoofdsteden en tweede steden. De meeste daarvan liggen in West-Europa, hoewel Oost-Europa ook een aantal interessante opties biedt met lage kosten voor levensonderhoud en een gemiddelde tot goede economie. Praag, Sofia, Zagreb en Krakau hebben allemaal een plek in de top 15 behaald.  

Hoewel Londen, Parijs en Rome dankzij het bruisende stadsleven en de vele culturele bezienswaardigheden geweldige bestemmingen zijn voor toeristen, staan ze toch onderaan op onze ranglijst vanwege de hoge huren en kosten voor levensonderhoud. Er staat zelfs geen enkele Franse of Italiaanse stad op onze lijst. Duitsland heeft drie steden in de top 15 - het meeste van alle landen - vanwege de gezonde economie, levendige cultuur en de nadruk op een gezonde levensstijl.

Beste steden voor pas afgestudeerde in Europa
Beste steden voor pas afgestudeerde in Europa. 

Waar vinden pas afgestudeerden de meest betaalbare huisvesting in Europa?

Een appartement met één slaapkamer kost in Sofia gemiddeld slechts € 364 per maand. De hoofdstad en de grootste stad van Bulgarije telt 1,2 miljoen inwoners en biedt de op één na laagste kosten voor levensonderhoud in onze analyse. Hoewel de sport- en culturele faciliteiten in Sofia niet zo hoog scoren (slechts 8% van de inwoners is "zeer tevreden” over de beschikbare fitnessfaciliteiten in de stad), zijn er dichtbij de stad diverse bergen en bossen te vinden voor fervente wandelaars en mountainbikers. De grootste stad van Europa, Londen, is met een gemiddelde huur van €1950 verreweg de duurste stad uit dit onderzoek. 

Beste steden voor pas afgestudeerde in Europa
Sofia in Bulgarije - best betaalbare stad voor studenten in Europa.

Waar vinden pas afgestudeerden de meest betaalbare huisvesting in Europa?

In Boekarest zijn de gemiddelde kosten van kleding, boodschappen, restaurants, sport en ontspanning, transport en nutsvoorzieningen voor één persoon het laagst: slechts € 439 per maand. De stad biedt daarnaast de op één na laagste huur die we in ons onderzoek tegenkwamen: een appartement met één slaapkamer kost er gemiddeld € 395. Enkele regio's in de stad worden steeds populairder, zoals Old Town in het centrum, Cotroceni in het westen en Universitat nabij de Universiteit van Boekarest – een levendige buurt voor jongeren die van het nachtleven houden.

Boedapest gemiddelde kosten laag.
Boekarest in Roemenië - een goedkope stad.

Waar in Europa maken afgestudeerden het meeste kans op het vinden van een goede baan?

München is een geweldige plek om te werken. De stad staat bekend als een centrum voor techniek, financiën en uitgeverijen. Deze historische stad heeft op verschillende gebieden een van de sterkste economieën van heel Europa. Het werkloosheidscijfer bedraagt er slechts 3,5%; het op één na laagste cijfer in onze analyse. Het BNP stijgt ondertussen gestaag. Werknemers verdienen er gemiddeld €2.646 per maand – het hoogste loon in onze studie.  

München groeit vooral snel op het gebied van innovatieve industrie. De werkgelegenheid in de sectoren architectuur en techniek groeide met 41,5% tussen 2012 en 2017, terwijl de baankansen in de informatie- en communicatiesector met 33,6 % groeiden, volgens cijfers van het Departement van Arbeid en Economische Ontwikkeling in München.

Goed netwerk.
München in Duitsland - een goed netwerk.

Waar in Europa kunnen jonge professionals nieuwe mensen ontmoeten?

Het sociale leven van pas afgestudeerden ontwikkelt zich vaak op een rap tempo. Volgens onze analyse heb je in Madrid de meeste kans om afgestudeerden van 25-64 jaar te ontmoeten en met ze samen te werken. Velen van hen zijn waarschijnlijk afgestudeerd aan een van de vele prestigieuze universiteiten die de stad rijk is, zoals de Autonome Universiteit van Madrid, de Complutense Universiteit van Madrid of de Charles III Universiteit van Madrid. Zij zullen absoluut weten wat de stad allemaal te bieden heeft!

Sociale leven jonge professionals.
Madrid in Spanje - een fijn sociaal leven voor jonge professionals.

Wat zijn de beste Europese steden om in vorm te blijven?

Fit blijven is makkelijker in een stad die daarvoor gemaakt is. Glasgow is de Europese stad waar dit het makkelijkst gaat. De populariteit van de sportvelden en indoor sporthallen in Glasgow is slechts een deel van het plaatje. Andere sportfaciliteiten zijn onder andere de acht outdoor sportscholen die de stad rijk is en de gratis wekelijkse hardloopsessies voor groepen die een route van vijf kilometer door de stad volgen. Liefhebbers van extreme sporten komen in Glasgow ook goed aan hun trekken, onder andere op de Cathkin Braes mountainbikepaden, Glasgow Wake Park voor wakeboarden en Snow Factor - een indoor skihal met de langste indoor helling gemaakt van echte sneeuw in het hele Verenigd Koninkrijk.

Populariteit sportvelden en indoor sporthallen Glasgow.
Glasgow in Schotland - populaire sportvelden en indoor sporthallen.

Welke Europese stad is het leukst voor pas afgestudeerden?

Vier van de vijf respondenten gaven aan "zeer tevreden” te zijn met de culturele voorzieningen in Wenen. De concertzalen, theaters, musea en bibliotheken die de stad rijk is maken het tot de meest populaire stad voor cultuurliefhebbers in onze analyse. Een greep uit de culturele activiteiten die hier te vinden zijn: de Weense Staatsopera, de dressuurdemonstraties bij de Spaanse rijschool en het Prater pretpark. Er is daarnaast ook een heleboel gratis vermaak te vinden. De paleistuinen van Schönbrunn en de markten Naschmarkt en Brunnenmarkt zijn gratis te betreden en in de Weense concertcafé's kan je regelmatig genieten van gratis optredens van pianisten.

Wenen heeft daarnaast ook een rijke geschiedenis om van te genieten. De stad was het centrum van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk tot diens val in de Eerste Wereldoorlog en staat vol met paleizen, pleinen en gebouwen in de Barok stijl.  

Nachtleven Vienna.
Wenen in Oostenrijk - een rijk nachtleven.

Zoals dat gaat met belangrijke keuzes in het leven, gaat het bij het kiezen van een stad na je afstuderen om het afwegen van voors en tegens. Goedkopere steden in Europa zoals Sofia en Boekarest zijn wellicht perfect voor afgestudeerden die op de kleintjes willen letten, maar minder ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een stad met veel culturele activiteiten en bezienswaardigheden. Londen en Parijs zijn razend populair en bieden dat typische gevoel van leven in de grote stad, maar de hoge kosten van levensonderhoud maken het misschien lastig om het hoofd boven water te houden aan het begin van je professionele carrière.

Expert tip

Heb je een Europese stad op het oog? Probeer in te schatten wat jouw salaris daar ongeveer zal bedragen en zet dat af tegen de verwachte kosten voor huisvesting en levensonderhoud. 

Het vinden van de juiste stad en de juiste baan na je afstuderen kan ook op de lange termijn van grote invloed zijn op het verloop van je carrière. Volgens een studie van het Strada Institute for the Future of Work lopen mensen wiens eerste baan geen diploma vereist een vijf keer zo grote kans om vijf jaar later ongepast werk te doen dan mensen die wel meteen gebruik maken van hun diploma's. In dat geval verdien je gemiddeld 27% minder dan leeftijdsgenoten die een baan hebben die beter bij hun opleidingsniveau aansluit. Het duurt gemiddeld meer dan tien jaar om dit patroon te doorbreken.

Je afstudeertijd is een spannende periode vol kansen en avontuur. Hoewel je nooit met zekerheid kan zeggen waar de meeste kansen voor het grijpen liggen op sociaal en professioneel gebied, is het zeker de moeite waard om je opties goed te overwegen voordat je je in een nieuwe stad besluit te vestigen. Het goede nieuws is dat er genoeg keuzemogelijkheden zijn in Europa en met voldoende onderlinge verschillen, zodat er voor iedereen wel een perfecte plek bestaat.

Expert tip

Londen is niet alleen duur, het ligt ook vlakbij twee van de beste universiteiten ter wereld: Oxford en Cambridge. In de World University Rankings van 2021 staat Oxford op 1 en Cambridge op 6. Dat betekent dus dat je in Londen niet alleen de hoofdprijs betaalt voor je huur, maar het vinden van een baan ook een stuk lastiger wordt: je concurreert met de crème de la crème! 

Onderzoeksmethode voor de beste Europese steden 

Om de beste Europese steden voor pas afgestudeerden te onderzoeken, stelde CVster.nl een gewogen index van 32 Europese steden samen op basis van zes categorieën: huurkosten, kosten van levensonderhoud, economie, aanwezigheid van andere pas afgestudeerden, sport en fitness en entertainment en cultuur.  

Het onderdeel "huur” bestaat uit de gemiddelde prijs van een appartement met één slaapkamer per 2 juli 2019, gebaseerd op de Numbeo database met informatie over steden in Europa. Dit onderdeel telt voor 20% mee in de index. 

De kosten voor levensonderhoud bestaan uit de gemiddelde maandelijkse kosten voor kleding en schoenen, boodschappen, restaurants, sport en ontspanning, transport en nutsvoorzieningen voor één persoon per 2 juli 2019 op basis van data van Numbeo. Dit onderdeel telt voor 15% mee.

Het onderdeel “economie” bestaat uit het werkloosheidscijfer van 2017 in Europese regio's en steden (gebaseerd op data van het Eurostat programma van de Europese Commissie en meegeteld voor 10%), de verandering van het bnp in NUTS 3 regio's tussen 2015 en 2016 (gebaseerd op Eurostat data en meegeteld voor 10%) en het gemiddelde netto maandsalaris na aftrek van belastingen per 2 juli 2019 (gebaseerd op data van Numbeo en meegeteld voor 15%).  

Het onderdeel “aanwezigheid van andere pas afgestudeerden” betreft een schatting van het aantal personen van 25-64 jaar met een opleidingsniveau van 5, 6, 7 of 8 - associate degree, bachelordiploma, masterdiploma of doctorale graad - op basis van de International Standard Classification of Education (ISCED) van Eurostat. Dit onderdeel is voor 10% meegeteld in de index. De schatting is gebaseerd op het aantal volwassenen van 25-64 jaar met een ISCED-niveau van 5, 6, 7 of 8 als percentage van de totale bevolking van 20-64 jaar in de stad. Dit laatste cijfer betreft een schatting op basis van gegevens van Eurostat over afhankelijkheidsratio’s en bevolkingsomvang. Voor dit onderdeel werden de meest recente gegevens over elke stad gebruikt.

Het onderdeel “sport en fitness” bestaat uit het aandeel respondenten dat aangaf “zeer tevreden” te zijn met de sportfaciliteiten - zoals sportvelden en indoor sporthallen - in hun stad, gebaseerd op data van het Quality of Life in European Cities 2015 onderzoek dat werd uitgevoerd door de Europese Commissie. Dit onderdeel is voor 10% meegeteld in de index.  

Het onderdeel “entertainment en cultuur” bestaat uit het aandeel respondenten dat aangaf “zeer tevreden” te zijn met de culturele voorzieningen - zoals concerthallen, theaters, musea en bibliotheken - in hun stad, gebaseerd op data van het Quality of Life in European Cities 2015 onderzoek. Dit onderdeel is ook voor 10% meegeteld in de index.  

De uiteindelijke ranglijst is gebaseerd op het totaal van alle meegewogen factoren. Ontbrekende waarden werden als nul beschouwd. De steden van Europa die zijn meegenomen in de analyse zijn Parijs, Frankrijk; Londen, Verenigd Koninkrijk; Berlijn, Duitsland; Madrid, Spanje; Rome, Italië; Boekarest, Roemenië; Hamburg, Duitsland; Wenen, Oostenrijk; Boedapest, Hongarije; Warschau, Polen; Barcelona, Spanje; München, Duitsland; Milaan, Italië; Praag, Tsjechië; Sofia, Bulgarije; Brussel, België; Birmingham, Verenigd Koninkrijk; Keulen, Duitsland; Lyon, Frankrijk; Napels, Italië; Amsterdam, Nederland; Stockholm, Zweden; Lille, Frankrijk; Turijn, Italië; Zagreb, Kroatië; Valencia, Spanje; Leeds, Verenigd Koninkrijk; Krakau, Polen; Frankfurt, Duitsland; Glasgow, Verenigd Koninkrijk; Toulouse, Frankrijk, en Manchester, Verenigd Koninkrijk.

De Top 10 Europese Steden voor recent afgestudeerden

Dit is de hele top 10. 

 1. Glasgow
 2. Praag
 3. München
 4. Boedapest
 5. Stockholm
 6. Hamburg
 7. Manchester
 8. Sofia
 9. Berlijn
 10. Wenen

Amsterdam valt er net buiten, op nummer 11. 

Ga voor het volledige onderzoek achter deze ranglijst, inclusief de bronnen per stad, naar http://bit.ly/GraduatesAbroad.

Bronnen

Niet alle studentensteden van Europa zijn meegenomen in dit onderzoek. Ben je op zoek naar een echte studentenstad om te gaan wonen na je studie, zodat je zeker weet dat er veel leeftijdsgenoten zijn? Kijk dan ook naar de wat kleinere steden in landen, zoals Groningen in Nederland, Leuven in België, Lund in Zweden, Bologna in Italië of Nottingham in Engeland. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV15 minuten leestijd
Resume of cv? Dit zijn de belangrijkste verschillen
Resume of cv? Dit zijn de belangrijkste verschillen
Sollicitatiegesprek8 minuten leestijd
Hoe reageer je op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek?
Hoe reageer je op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek?
Sollicitatiegesprek14 minuten leestijd
Tweede sollicitatiegesprek voorbereiden
Tweede sollicitatiegesprek voorbereiden
Carriere10 minuten leestijd
Mentaal sterker worden - tips voor mentale kracht
Mentaal sterker worden - tips voor mentale kracht
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren