1. Blog
  2. CV
  3. De voordelen en nadelen van een cv generator
Geschreven door Misty PathuisMisty Pathuis

De voordelen en nadelen van een cv generator

14 minuten leestijd
De voordelen en nadelen van een CV-generator
Veel mensen worstelen met het maken van een cv. Ze twijfelen over de indeling, de vormgeving en inhoud. Een cv generator maakt in een handomdraai een cv voor je. Maar wat zijn de voor- en nadelen?

Een curriculum vitae maken kan een hele klus zijn, maar een cv generator maakt dat werk een stuk makkelijker. In een cv generator vul je een aantal velden in met informatie over je persoonsgegevens, opleidingen, werkervaring, vaardigheden, kennis en competenties. Met één klik op de knop rolt hier vervolgens een overzichtelijk en mooi opgemaakt cv uit. 

Nog een muisklik creëert weer een andere versie van je cv in een compleet andere stijl. Een cv generator is een online tool met koppelingen naar andere systemen, zoals LinkedIn en Facebook. Hierdoor kan je snel persoonlijke gegevens in de cv generator 'importeren'. Maar hoe gebruiksvriendelijk zijn deze programma's nu werkelijk? En is het aan te raden om zo'n generator cv te gebruiken?

Voor- en nadelen van een cv generator op een rijtje

Wel
  • Bespaart tijd
  • Geeft een fijne basis, zodat je niks vergeet
  • Verandert gemakkelijk de lay-out
  • Geen kennis nodig van grafische ontwerp programma's
  • Wendbaar: je kunt eenvoudig de kleuren en lettertypes aanpassen aan het bedrijf waar je solliciteert
  • In een handomdraai maak je meerdere cv’s
  • Vaak inclusief generator voor een bijpassende sollicitatiebrief
  • Meeste cv generators zijn ‘ATS vriendelijk’
Niet
  • Vaste templates
  • Cv is niet 100% uniek
  • De beste cv generators kosten geld

Nadelen van een cv generator

Hoewel veel mensen erg enthousiast zijn over het gebruik van een cv generator, zijn er ook enkele minpunten te noemen. Een voorbeeld daarvan is dat je met één of meerdere vaste templates werkt, waardoor zo'n cv niet 100% uniek is. Je hoeft er geen creatieve vaardigheden voor aan te boren, wat voor de ene sollicitatie prima is, maar voor de andere vacature riskant. Als je bijvoorbeeld solliciteert op een functie waarvoor creativiteit een vereiste is, zoals grafisch ontwerper, kunnen potentiële werkgevers het gebruik van een door een generator gecreëerd cv afkeuren.

Expert tip

Wil je toch een uniek cv? Kies dan voor een cv generator waarmee je eenvoudig je eigen stempel op je cv kunt drukken. Bijvoorbeeld door de kleuren of het lettertype aan te passen. 

Ook zijn cv generators niet gratis. Bij de keuze van een cv generator moet je dus goed opletten welke website je gebruikt. Bij sommige programma’s moet je een bedrag van rond de € 5,- betalen, terwijl je eerst denkt dat het gaat om een gratis cv generator. Na het invullen van je gegevens kom je erachter dat je toch moet betalen voor het gebruik van de tool. Dit geldt niet voor alle cv generatoren. Lees voorafgaand aan het gebruik van de tool dan ook goed de voorwaarden om vervelende verrassingen te voorkomen.

5 Voordelen van een cv generator

Het gebruik van een cv generator is niet voor niets populair. De voordelen maken al snel korte metten met de nadelen. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje. 

1. Bespaar tijd

Zelf een layout bedenken en maken in Microsoft Word of Google Docs kan lastig zijn en kost veel tijd. Met het gebruik van een cv generator bespaar je jezelf dus niet alleen tijd, maar ook een hoop moeite en frustratie.

2. Vergeet niets 

Alle belangrijke onderdelen in een cv komen stap voor stap aan de beurt: werkervaring, opleiding, vaardigheden, hobby's, enzovoort. Zo vergeet je niets. De volgorde van deze onderdelen van je cv kan je met een cv generator trouwens makkelijk aanpassen.

3. Verander van lay-out 

Daarnaast zorgt het programma ervoor dat alle relevante informatie die je invoert, wordt omgezet naar een keurig uitziend cv. Natuurlijk heb je de keuze uit meerdere lay-outs, waardoor je jouw cv in een mum van tijd een mooi nieuw ontwerp kan geven.

Een cv maken in 2024: complete gids met stappenplan, tips en voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Een cv maken in 2024: complete gids met stappenplan, tips en voorbeelden

De ultieme handleiding voor het maken van je cv! Hier vind je alle tips, tools, templates en voorbeelden die je nodig hebt om een overtuigend cv te schrijven.

4. Pas je cv aan naar de vacature 

Met een cv generator kan je op een eenvoudige manier je cv aan de vacature aanpassen door bepaalde informatie wél te vermelden of juist weg te laten. Als je bijvoorbeeld solliciteert voor een baan in de politiek en je hebt werkervaring opgedaan in de IT-sector, is dit niet altijd relevant. Met een cv generator kan je makkelijk vanuit de ingegeven informatie een selectie maken van je relevante werkervaring, kennis en vaardigheden voor de betreffende sollicitatie.

Expert tip

Maak altijd eerst een basis-cv waarin je alle werkervaring, vaardigheden en opleidingen zet. Vanuit je basis cv kun je vervolgens een aangepast cv maken per sollicitatie. In het aangepaste cv komen alleen relevante werkervaringen, opleidingen en vaardigheden aan bod. 

5. Optimaliseer je cv voor ATS

Veel bedrijven maken gebruik van ATS (Applicant Tracking Software), een systeem dat cv’s scant op relevante zoekwoorden. Heb je  ooit gesolliciteerd op een baan waarvoor je alle benodigde kwaliteiten en vaardigheden in huis had, maar kreeg je geen uitnodiging? Dan kan het zijn dat je cv niet ‘ATS vriendelijk’ was. Cv generators zijn zo ontworpen dat je cv altijd ‘ATS vriendelijk’ is. Met een cv van een cv generator is de kans groter dat je cv op de ja-stapel belandt. 

Expert tip

Stem de layout van je cv altijd af op de functie, het bedrijf en de branche waarin je solliciteert. Sommige bedrijven zijn erg traditioneel en houden niet van een modern cv - kies dan voor een strak, zakelijk ontwerp. Andere bedrijven zijn wat hipper - in dat geval voeg je met een cv generator in een handomdraai wat meer kleur toe aan je cv. 

Wat is een LaTeX cv?
Gerelateerde artikelen
Wat is een LaTeX cv?

Je kunt een cv op meerdere manieren mooi vormgeven. Bijvoorbeeld met een LaTeX cv template, al is dat in Nederland niet heel gangbaar. Hier lees je wat een LaTeX cv is en of het bij jou past.

Welke cv generator is de beste?

Iedere sollicitant zal weer andere eisen aan een cv generator stellen. Zo zal de één iets zwaarder tillen aan het ontwerp van de templates, terwijl de ander juist zoveel mogelijk gegevens kwijt wil kunnen.

Onze online cv generator biedt niet alleen een groot aantal visueel aantrekkelijke cv templates, maar stelt je ook in staat om flink tot in detail te gaan. Hieronder zie je hoe makkelijk het is om je cv met de cv generator van CVster samen te stellen. 

Welke cv generator is de beste?
Welke cv generator is de beste?

Zo kan je er behalve de standaard informatie ook je talenkennis en relevante activiteiten in kwijt. Aan het eind van de rit kan je jouw cv zo vaak als je wil downloaden, zowel in PDF- als in Word-formaat. Probeer het zelf eens! Hieronder zie je enkele voorbeelden van hoe het eindresultaat er dan uit zou kunnen zien.

Voorbeeld van een cv generator.
Voorbeeld van een cv generator.

Cv generator gratis 

Er zijn voldoende gratis cv generators. Zo kun je je cv opstellen en downloaden van LinkedIn, Canva en zelfs Word heeft gratis cv sjablonen. Ook wij van CVster.nl hebben een aantal verschillende tools die je 100% gratis kunt gebruiken. Mocht je toch alle unieke features willen gebruiken, dan krijg je die voor slechts €2,95 bij een proefabonnement van 7 dagen (daarna € 12,95 per 4 weken): 

  • De keuze uit meer dan 25 templates
  • Talloze kleuren
  • Tekstsuggesties
  • De mogelijkheid om een foto te uploaden
  • Downloaden als PDF, TXT- of Word-document
  • Een cv dat je eenvoudig kunt aanpassen en updaten
  • De mogelijkheid om met een paar klikken meerdere cv’s te maken
  • Volop voorbeelden van cv’s per beroep ter inspiratie
  • Toegang tot onze Sollicitatie Tracker
  • Gratis feedback van een HR-expert
  • Toegang tot bijpassende templates voor je sollicitatiebrief
  • De mogelijkheid om onbeperkt sollicitatiebrieven aan te maken.

Zo wordt het een stuk eenvoudiger om je doel te behalen - uitgenodigd worden voor dat sollicitatiegesprek, en aangenomen worden voor die droombaan. 

CV generator en LinkedIn

Bij CVster.nl kan je er voor kiezen om je Facebook, LinkedIn of Google account aan de cv generator te koppelen. Hiermee kan je razendsnel je gegevens naar de cv generator kopiëren, en hoef je dus niet alle velden helemaal zelf in te vullen. Vervolgens kies je simpelweg welke gegevens je wel of niet op de verschillende versies van je cv wil plaatsen. Vooral de koppeling met LinkedIn is in de praktijk erg handig: al je werkervaring, opleidingen en persoonsgegevens staan dan in één keer in de generator. Als dat geen tijd scheelt!

Hulp nodig bij het kiezen van een cv generator? Wij hebben de beste cv makers op een rijtje gezet of ga zelf aan de slag met onze cv templates en onze cv generator. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere20 minuten leestijd
Je functioneringsgesprek voorbereiden en maximaal benutten
Functioneringsgesprek voorbereiden
CV22 minuten leestijd
Je cv optimaliseren voor ATS
cv optimaliseren voor ATS
Carriere13 minuten leestijd
Wil je een baan waarbij je veel reist? Bekijk onze top 10
Wil je een baan waarbij je veel reist? Bekijk onze top 10
Carriere19 minuten leestijd
10 bestbetaalde banen: WO
10 Best betaalde banen: wo
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren