Wanneer je baas je naar kantoor roept en je vraagt de deur achter je dicht te doen, weet je dat er iets aan de hand is. Ontslagen worden doet pijn. Het raakt je ego en kan leiden tot zorgen over je financiën en professionele toekomst. Toch is de situatie niet altijd zo rampzalig als je denkt. Recruiters kijken namelijk vaak minder negatief naar kandidaten die ontslagen zijn dan naar mensen die zelf opstappen. Als je de juiste adviezen opvolgt, heb je je carrière binnen no-time weer op de rails.
Begrijpen wat je beter wel en niet kunt zeggen nadat je bent ontslagen, is de eerste stap in dit proces. Gelukkig kunnen bij je daarbij helpen. In deze gids lees je aan de hand van de volgende hoofdstukken precies wat je moet doen:
- Vermelden dat je ontslagen bent in je documenten
- Je ontslag vermelden tijdens het sollicitatiegesprek
- Vijf goede redenen om een nieuwe baan te zoeken
Het is in deze situatie in ieder geval belangrijk om een plausibel verhaal te vertellen. Houd je uitleg kort en geloofwaardig, want een ingewikkelde leugen kan vroeg of later tegen je werken.
Vermelden dat je ontslagen bent in je documenten
Werkgevers zijn natuurlijk benieuwd naar het professionele verleden van sollicitanten. Ze willen meestal niet alleen weten wat je allemaal kunt, maar ook waarom je überhaupt solliciteert. Als je bij je vorige werkgever ontslagen bent, is het logisch dat je bang bent voor oordelen. De vraag is dus: moet je hier wel of niet iets over zeggen in je sollicitatiedocumenten? Enkele adviezen:
Je ontslag vermelden op aanmeldformulieren
Als je solliciteert via een online sollicitatieformulier, wat zet je daar dan in? Dat is een goede vraag. Zulke documenten bevatten vaak een korte sectie waarin je informatie over je werkervaring kwijt kunt. Als dat inderdaad het geval is, kun je er het beste voor kiezen om alleen de benodigde gegevens in te vullen (bijvoorbeeld over hoe lang je ergens in dienst was en wat je functie inhield) en de reden van je vertrek achterwege te laten.
Dat is één manier om het aan te pakken. Maar als je om de een of andere manier toch wilt aangeven dat je bent ontslagen, is dit je eerste kans om dat te doen. Probeer dan wel om het woord ‘ontslagen’ te vermijden. Vriendelijke alternatieven zijn bijvoorbeeld dat je ‘dienstverband werd beëindigd’ of dat je bent ‘afgevloeid’ (als het ontslag een gevolg is van een reorganisatie of bezuinigingen).
Maak je geen zorgen als je wat vaag blijft. Je aanmelding is slechts de eerste stap in het proces. Als je verder komt, krijg je meer kansen om te praten over je vorige baan.
Je ontslag vermelden in je sollicitatiebrief
Als het meest vrije onderdeel van de sollicitatieprocedure, biedt de sollicitatiebrief je plek om uit te leggen of en waarom je bent ontslagen. Je kunt hier zoveel of zo weinig details geven als je wilt. Of je dieper ingaat op de situatie hangt onder andere af van de vacature en de details van de situatie. Wordt er bijvoorbeeld specifiek naar gevraagd of heb je redenen om aan te nemen dat recruiters je vorige werkgever zullen opbellen? Dan is het slim om de reden van je vertrek te vermelden. Zo niet, dan kun je dit onderwerp weglaten.
Als je ervoor kiest om aan te geven dat je bent ontslagen, geef dan ook aan waarom. Je hoeft niet te veel in detail te treden, maar het is wel goed om de reden voor het ontslag kort aan te stippen. Als je bijvoorbeeld ontslagen bent omdat je je maandelijkse targets niet hebt gehaald, kun je dat op een eenvoudige en duidelijke manier zeggen. Om een positieve draai aan de ervaring te geven, kun je ook vermelden wat je hiervan hebt geleerd.
Nadat je dit lastige onderwerp hebt behandeld, is het belangrijk om af te sluiten met een positieve noot. Je kunt bijvoorbeeld benadrukken waarom deze nieuwe baan je zo aanspreekt of wat je hoopt te bereiken in de toekomst bij dit bedrijf. Je motivatiebrief biedt je de kans om je enthousiasme te laten zien. Verspil die kans niet.
Moet je je ontslag vermelden op je cv?
Het korte antwoord is ‘nee’. In je cv beschrijf je alleen waar je hebt gewerkt en wat je taken waren. Dit document biedt geen plaats om dieper in te gaan op details.
Je ontslag vermelden tijdens het sollicitatiegesprek
Je hebt het sollicitatiegesprek gehaald. Of je nu al hebt aangegeven dat je ontslagen bent of niet, de recruiter wil in dit stadium ongetwijfeld meer details over je professionele verleden. Als er wordt gevraagd waarom je bent gestopt bij je vorige werkgever, is het belangrijk dat je weet wat je moet zeggen.
Waarschijnlijk zakt de moed je in de schoenen bij de gedachte om te zeggen: "Ik ben ontslagen." Logisch, want dat klinkt ook nogal dramatisch. Gelukkig zijn er andere manieren om jezelf door deze situatie te manoeuvreren. Enkele tips:
Vermijd het ‘o-woord’
Zoals eerder benoemd, zijn er vriendelijkere manieren om ‘ontslagen’ te zeggen. Enkele opties:
- "Mijn dienstverband is beëindigd." Dit klinkt professioneel en neutraal.
- "Ik ben afgevloeid." Dit suggereert dat je ontslag het gevolg was van reorganisatie of bezuinigingen.
- "Het bedrijf en ik zijn uit elkaar gegaan." Dit is een vage, maar beleefde manier om het aan te geven.
- "Mijn functie werd overbodig." Hiermee leg je de nadruk op veranderingen binnen het bedrijf in plaats van persoonlijke fouten.
- "Ik heb het bedrijf verlaten vanwege een herstructurering." Dit geeft aan dat de beslissing niet volledig aan jou lag.
- "Er was een mismatch tussen mijn vaardigheden en de verwachtingen." Dit is een eerlijke, maar milde uitleg van waarom de samenwerking niet werkte.
- "Het was tijd voor een nieuwe uitdaging." Dit klinkt positief en benadrukt je wens om vooruit te kijken.
De woorden die je gebruikt maken impact. ‘Ontslagen’ heeft een negatieve bijklank en zal blijven hangen bij je gesprekspartner.
Houd je uitleg kort
Als je in paniek raakt over wat je moet zeggen, loop je het risico dat je eindeloos blijft praten. Maak die fout niet. Blijf bij de feiten en leg op zakelijke toon uit wat er is gebeurd. Is je dienstverband beëindigd vanwege bezuinigingen? Zeg dat dan gewoon.
Richt je op de toekomst
Net als je sollicitatiebrief, wil je ook je sollicitatiegesprek een positieve toon geven. Licht daarom kort toe wat je van de ervaring hebt geleerd en hoe je die lessen mee zult nemen naar de toekomstige functie. Recruiters weten dat mensen af en toe falen. Wat je ermee doet is wat telt.
Verleg de aandacht
Je wilt niet te lang stilstaan bij dit onderwerp. Denk na over manieren om het gesprek een andere wending te geven. Je kunt de recruiter bijvoorbeeld een vraag stellen of voortborduren op wat je hoopt te bereiken in de nabije toekomst. Zorg er overigens wel voor dat je dit pas doet nadat je de vraag van de recruiter zorgvuldig hebt beantwoord. Je wilt niet overkomen als een slinkse politicus.
5 goede redenen om een nieuwe baan te zoeken
Ontslagen of niet; het is hoe dan ook slim om na te denken wat je gaat zeggen wanneer er wordt gevraagd waarom je niet meer bij je vorige werkgever werkt. Hieronder lees je enkele potentiële antwoorden die nét wat beter klinken dan ‘ik ben ontslagen’ of ‘ik vond mijn werk niet leuk’:
- Nieuwe kansen: Leg uit dat je op zoek bent naar nieuwe uitdagingen en groeimogelijkheden die beter aansluiten bij je langetermijndoelen.
- Werkprivébalans: Noem dat je op zoek bent naar een betere werkprivébalans of dat familiegerelateerde redenen je ertoe zetten andere opties te overwegen, zonder al te veel in detail te treden.
- Verhuizing: Als je naar een andere stad of een ander land verhuist, is dat een begrijpelijke reden om je huidige baan op te zeggen. Benadruk dat de verhuizing noodzakelijk is om persoonlijke redenen.
- Professionele ontwikkeling: Als je jezelf wil ontwikkelen, bijvoorbeeld door een extra opleiding te volgen, kan dat een goede reden zijn om een nieuwe baan te zoeken. Geef in dat geval aan dat je je vaardigheden en kennis wilt verbeteren om een waardevollere kracht te worden in je vakgebied.
- Bedrijfsherstructurering: Als je huidige bedrijf wordt gereorganiseerd, geef dan aan dat je deze ogenschijnlijke tegenslag ziet als een mooie kans om een baan te zoeken die beter aansluit bij je vaardigheden en interesses.
Ben je op banenjacht? Gebruik dan onze cv templates en sollicitatiebrief templates om ervoor te zorgen dat je sollicitatiedocumenten perfect in orde zijn.
Belangrijkste punten
Ontslagen worden kan misschien een deuk in je zelfvertrouwen veroorzaken, maar hoeft gelukkig niet het einde van je carrière te betekenen. Wanneer je weer gaat solliciteren, hoef je er in veel gevallen niet eens iets over te zeggen (tot ernaar wordt gevraagd). Als je besluit dat wel te doen, houd je verhaal dan kort en let op je woordkeuze. Zeggen dat je dienstverband is beëindigd, klinkt bijvoorbeeld minder dramatisch. Geef er - vooral tijdens het sollicitatiegesprek - ook een positieve draai aan door te vermelden wat je hebt geleerd en wat je professionele doelen zijn. Als je het op deze manier aanpakt, heb je binnen no-time een nieuwe functie. Veel succes!