1. Blog
  2. Sollicitatiegesprek
  3. Een baanaanbod afwijzen
Geschreven door Susan ShorSusan Shor

Een baanaanbod afwijzen

10 minuten leestijd
Een baanaanbod afwijzen
Kunstwerk door:Lizabeth Zaft
Inhoudsopgave
Het is belangrijk om een baan netjes en doordacht af te wijzen. Laten we eens kijken naar een paar beleefde en elegante manieren om een baan waarnaar je hebt gesolliciteerd af te wijzen.

Je zit in een benijdenswaardig maar lastig parket: je vraagt je af hoe je een aanbod voor een baan moet afwijzen. Besluiten dat een baan niet bij jou past is één ding, maar de baan daadwerkelijk afwijzen is iets heel anders.

Misschien heb je meerdere banen aangeboden gekregen (goed gedaan!) of je realiseert je dat een aangeboden functie niet de juiste is; je hebt hoe dan ook de lastige taak om een baan die je niet aanneemt, af te wijzen. Het is belangrijk om dat netjes en doordacht aan te pakken en niet al je schepen achter je te verbranden door contacten te verbreken die mogelijk nog gunstig kunnen zijn.

De werkgever wil jou aannemen, dus ga ervan uit dat ze teleurgesteld zullen zijn. Respecteer de tijd en moeite die zij in jou als kandidaat hebben geïnvesteerd en laat merken dat je jouw beslissing weloverwogen hebt genomen.

Eén ding is absoluut not done, namelijk: Het aanbod negeren en niets meer van je laten horen! Je kunt nooit weten welke kant jouw carrière op gaat, en je zou zomaar kunnen ontdekken dat je de deur onnodig hebt dichtgegooid. Een baanaanbod negeren is onbeleefd en getuigt van disrespect voor de tijd en moeite die de recruitmentmanager in jou heeft geïnvesteerd.

Vraag je af hoe je een baanaanbod netjes afwijst, dan begint dat bij beleefd, direct en eerlijk zijn. Je afwijzing pak je zonder uitstel aan om te voorkomen dat er onnodig tijd verloren gaat aan de kant van de recruitmentmanager. Het vervullen van deze functie is/was onderdeel van hun functie-eisen, dus het is belangrijk om rekening te houden met hun inspanningen. Realiseer je ook dat nu de vacature niet vervuld wordt, anderen mogelijk extra werk hebben totdat er een nieuwe kandidaat wordt aangenomen. Voorkom dat je het sollicitatieproces vertraagt en blijf je niet langer dan nodig afvragen hoe je een baanaanbod goed moet afwijzen.

Signalen dat je sollicitatiegesprek goed ging - let op deze 11 tekenen
Gerelateerde artikelen
Signalen dat je sollicitatiegesprek goed ging - let op deze 11 tekenen

Solliciteren is spannend en je wilt het liefst meteen weten of je de baan hebt. Vaak moet je rustig afwachten. Maar met deze 11 signalen kan jij zelf inschatten of het een goed sollicitatiegesprek was.

Laten we eens kijken naar een paar beleefde en elegante manieren om een baan waarnaar je hebt gesolliciteerd af te wijzen. Soms weet je meteen dat de functie niet bij je past. Als dat gebeurt, wees dan niet bang om dat ter plekke aan de recruitmentmanager te vertellen. Ja, je leest het goed: soms is het juist beter om aan het einde van het gesprek te zeggen dat je denkt dat de baan niet bij je past. Je kunt heel snel feedback geven en dat op een fatsoenlijke manier doen; het gebeurt vaker dan je denkt.

Die beslissing bespaart kostbare tijd voor de recruitmentmanager, die je er misschien dankbaar voor is en later aan jou denkt als er een andere functie vrijkomt. Mensen veranderen steeds vaker van baan en je weet nooit waar je deze specifieke recruitmentmanager vervolgens nog tegenkomt.

Heb je uitgebreid gecommuniceerd met de recruitmentmanager, dan kun je kiezen voor een vriendelijk en persoonlijk telefoontje. Een beleefd antwoord per brief of e-mail verdient echter de voorkeur, omdat onverwachte telefoontjes niet altijd uitkomen. Als je een baanaanbod moet afwijzen: ga er even voor zitten. Neem de tijd om erover na te denken wat je wilt zeggen en vooral hóe je het wilt zeggen. Stuur je jouw afwijzing per e-mail? Dan kan het bericht ook even 'landen' bij de recruitmentmanager. Hij of zij kan dan ernaar verwijzen als jullie wegen elkaar ooit opnieuw zouden kruisen.

Een baanaanbod afwijzen per e-mail

Voorbeeld

Geachte (naam van de recruitmentmanager),

​Hartelijk dank voor uw mooie aanbod voor de functie van (functietitel) bij (naam bedrijf). Hoewel ik een positieve ervaring overhoud aan het sollicitatiegesprek, moet ik u meedelen dat ik besloten heb om niet op het aanbod in te gaan.

De reden hiervoor is dat ik een soortgelijke functie heb geaccepteerd bij een ander bedrijf. (Je kunt zo vaag of zo specifiek zijn als je zelf wilt). Ik denk dat die functie beter past bij mijn ambities en interesses. Graag wil ik u hartelijk danken voor de tijd en moeite die u hebt genomen om mij op uw kantoor te ontvangen. Ik waardeer de belangstelling die u mij heeft getoond en wens u veel succes met het vinden van de juiste kandidaat voor de functie.

​Wellicht kunnen we contact houden en in de toekomst iets voor elkaar betekenen.
 

Met vriendelijke groet,
(Jouw naam)

Gekopieerd!

Terugkomen op je afwijzing

Niets in het leven is zeker. Daarom is het belangrijk dat je contact hebt en positieve relaties onderhoudt met andere bedrijven. Ben je niet op je plek in je nieuwe baan en heb je hiervoor een baanaanbod elders afgewezen? Dan kun je erover nadenken om opnieuw contact te zoeken met het bedrijf waarvan je het aanbod hebt afgewezen.

Ook in dat geval ga je doordacht te werk: je wilt immers niet onbetrouwbaar of besluiteloos overkomen. Bedenk dus vooraf een plan van aanpak. Werkgevers begrijpen dat omstandigheden veranderen, dus stap over je trots heen en heroverweeg de redenen waarom je de baan in eerste instantie hebt afgewezen.

Moet ik wel of niet solliciteren naar die baan? De perfecte baan zoeken en vinden kan frustrerend zijn... Ga voor jezelf na welke vragen je beantwoord wilt hebben voordat je een besluit neemt naar welke functies je wilt solliciteren. Lees verder voor belangrijk advies dat je helpt om de juiste beslissingen te nemen als je gaat solliciteren

Je zou een e-mail kunnen schrijven die er als volgt uitziet:

Voorbeeld

Geachte (naam van de recruitmentmanager),

Graag kom ik terug op ons prettig gesprek van (datum sollicitatiegesprek) met betrekking tot de vacature van (naam functie). Destijds koos ik ervoor een vergelijkbare functie bij een andere werkgever te accepteren, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat mijn huidige baan niet bij mij past. Om die reden ben ik op zoek naar ander werk, en ik hoop dat ik bij (naam bedrijf) alsnog in de gelegenheid wordt gesteld om de beschikbare mogelijkheden voor een aanstelling te bespreken. Als de functie waarnaar ik heb gesolliciteerd nog beschikbaar is, zou ik er graag opnieuw voor in aanmerking komen, maar uiteraard sta ik open voor eventuele andere functiemogelijkheden.

U vindt daarom mijn geüpdatete cv in de bijlage. Zijn er mogelijkheden om de beschikbare carrièremogelijkheden bij (naam bedrijf) persoonlijk te bespreken? Bij voorbaat hartelijk dank voor uw tijd en aandacht, en graag hoor ik van u.

​Met vriendelijke groet,
(Jouw naam)

Gekopieerd!

Het zou kunnen dat je al wat langer in je huidige baan werkt en vindt dat het nu tijd is om weer op zoek te gaan naar een nieuwe functie.

Jij bent klaar voor een uitdaging op een hoger niveau en gelooft dat het bedrijf van wie jij ooit een baanaanbod afwees, jou de kans kan bieden waarnaar jij zoekt. Ga in op wat er veranderd is in jouw situatie en hoe je daarover denkt; het is belangrijk dat jouw situatie wordt begrepen.

Hieronder vind je een voorbeeld van een e-mail die je zou kunnen schrijven:

Voorbeeld

Geachte (naam van de recruitmentmanager),

​Graag kom ik terug op ons prettig gesprek van (datum sollicitatiegesprek) met betrekking tot de vacature van (naam functie). Na het slotinterview heeft u mij deze baan aangeboden, maar ik was destijds van mening dat mijn talenten beter pasten bij mijn huidige functie als (functienaam nu) bij (huidige bedrijf).

Ik heb veel geleerd in de periode (tijdsbestek van de huidige baan) en ben toe aan een nieuwe uitdaging. U vindt daarom mijn geüpdatete cv in de bijlage. Zijn er mogelijkheden om de beschikbare carrièremogelijkheden bij (naam bedrijf) persoonlijk te bespreken? Bij voorbaat hartelijk dank voor uw tijd en aandacht, en graag hoor ik van u.
 

Met vriendelijke groet,
(Jouw naam)

Gekopieerd!
Tips voor discreet solliciteren als je van baan wilt wisselen
Gerelateerde artikelen
Tips voor discreet solliciteren als je van baan wilt wisselen

Discreet solliciteren naar een nieuwe baan? Met deze 11 tips houd je jouw banenjacht nog even verborgen voor je baas.

Of misschien heb je een specifieke vacature gezien bij het bedrijf.

Hieronder vind je een voorbeeld dat je in die situatie kunt gebruiken:

Voorbeeld

Geachte (naam van de recruitmentmanager),

​Graag kom ik terug op ons prettig gesprek van (datum sollicitatiegesprek) met betrekking tot de vacature van (naam functie). Na het slotinterview heeft u mij deze baan aangeboden, maar ik was destijds van mening dat mijn talenten beter pasten bij mijn huidige functie als (functienaam nu) bij (huidige bedrijf). Ik was onder de indruk van (som twee dingen op over het bedrijf, bijvoorbeeld de werkomgeving, de bedrijfsfilosofie of het bedrijfsmodel, etc.).

Ik heb veel geleerd in de periode (tijdsbestek van de huidige baan) en ben toe aan een nieuwe uitdaging. Ik las uw oproep voor een (functienaam) op (medium waar je de oproep las) en ik denk dat ik voldoe aan het profiel van de functie. U vindt daarom mijn geüpdatete cv in de bijlage. Is het mogelijk dat wij een afspraak maken om de mogelijkheden persoonlijk te bespreken? Bij voorbaat hartelijk dank voor uw tijd en aandacht, en graag hoor ik van u.

Met vriendelijke groet,
(Jouw naam)

Gekopieerd!

Onze tips:

  • Kijk of je de vacature op de website van het bedrijf kunt vinden. Vermeld dan in je sollicitatiebrief dat je de oproep daar hebt gelezen. Je geeft ermee aan dat je specifiek op zoek was naar een vacature bij dat bedrijf.
  • Loop niet op de gebeurtenissen vooruit en wacht het verloop van jouw sollicitatie af. Neem je ontslag, wees dan net zo attent in je bewoordingen als wanneer je een baan zou afwijzen.
  • Vermijd negatieve bewoordingen. Zeg bijvoorbeeld nooit: „De baan lijkt me leuk, maar ik vind het salaris toch te laag." In dat geval had je een poging moeten doen te onderhandelen over een hoger salaris.
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV12 minuten leestijd
Burgerlijke staat: wel of niet op mijn CV vermelden?
Burgerlijke staat: wel of niet op mijn CV vermelden?
CV16 minuten leestijd
Vaardigheden Engels – taalvaardigheid Engels op je cv beschrijven
Vaardigheden Engels – taalvaardigheid Engels op je cv beschrijven
Carriere12 minuten leestijd
Spam van recruiters: wat doe je eraan?
Spam van recruiters: wat doe je eraan?
Sollicitatiegesprek10 minuten leestijd
Hoe kun je zwakke punten benoemen tijdens een sollicitatie?
Hoe kun je zwakke punten benoemen tijdens een sollicitatie?
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren