Stage lopen hoort bij je opleiding. Vanuit je opleiding krijg je leerdoelen mee die belangrijk zijn voor jouw stage. Wat die doelen exact zijn, verschilt natuurlijk per opleiding.
Meestal krijg je vanuit je opleiding een lijst met leerdoelen mee. Soms moet je zélf leerdoelen voor je stage formuleren die nauw aansluiten bij jouw studierichting.
Of je ze nu zelf opstelt of vanuit je opleiding krijgt, stagedoelen vanuit je opleiding draaien om het opdoen van concrete, beroepsgerichte ervaring. Hieronder lees je een aantal voorbeelden.
Daarnaast kent elke opleiding vergelijkbare, meer algemene leerdoelen voor stages. Leerdoelen die toezien op je professionele, persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling:
Het leerdoel is dat je om feedback durft te vragen en feedback niet ziet als kritiek maar als kans om iets te leren.
Leeractiviteiten bij het stage leerdoel feedback vragen:
Het leerdoel is dat je als professional leert functioneren en verantwoordelijkheid neemt voor jouw rol in het geheel.
Leeractiviteiten bij het stage leerdoel professionele ontwikkeling:
Het leerdoel is dat je weet met welke houding en gedrag je bijdraagt aan teamprestaties.
Leeractiviteiten bij het stage leerdoel samenwerken:
Formuleer ook persoonlijke leerdoelen aan de hand van de vraag: “Wat wil ik leren op een stage?”
De vraag wat jij zelf uit je stage wilt halen, vormt je startpunt bij het maken van goede leerdoelen voor je stage. Zet de antwoorden om in persoonlijke leerdoelen die ervoor zorgen dat jij je stageperiode optimaal benut.
Want het zou zonde zijn om tijdens je stageperiode alleen maar bezig te zijn met de verplichte stageopdrachten vanuit je opleiding.
Stage lopen is een uitgelezen kans om te ontdekken wat je leuke en minder leuke kanten vindt van je gekozen studierichting. Je kunt ontdekken wat bij je past en waarin je je verder zou willen ontwikkelen.
Leerdoelen voor je stage formuleren is een eerste stap. Maar vervolgens wil je ze natuurlijk ook bereiken. Een handig hulpmiddel daarbij is het SMART formuleren van je leerdoelen. Daarmee maak je je persoonlijke stage leerdoelen concreet en meetbaar. Zo werkt het:
Leerdoelen voor je stage SMART formuleren:
S – Specifiek: schrijf je doel gedetailleerd op: wat wil je doen of leren?
M – Meetbaar: maak je doel meetbaar: wanneer heb je je doel behaald?
A – Acceptabel: maak je doel aantrekkelijk: zorg voor draagvlak bij jezelf, je stagebegeleider en je stagebedrijf.
R – Realistisch: maak je doel haalbaar: je doel is niet te makkelijk en niet te moeilijk, je beschikt over de middelen om het doel te behalen en het doel is relevant voor jou én het stagebedrijf.
T – Tijdgebonden: bepaal je startmoment en deadline: wanneer start en eindig je met je activiteiten om het doel te halen?
Voorbeeld van een vaag leerdoel en van een SMART stage leerdoel:
Wel SMART:
Ik wil in de periode 1 september – 30 november 2023 twee marketingcampagnes bedenken, ontwikkelen en uitvoeren voor Happy Soaps.
Niet SMART:
Ik wil leren hoe je een marketingcampagne uitvoert.
Als stagiair heb je nog veel te leren. Doe daarom geen aannames als je en opdracht krijgt van je stagebegeleider. Vraag door totdat duidelijk is wat je moet doen, wat je moet laten en welk resultaat er van je verwacht wordt.
Je stageperiode is een mooie kans om te ontdekken wat je leuk en minder leuk vindt aan een beroep. Door aan het eind van elke werkdag even te reflecteren op de dag, kan je na een aantal weken een rode draad ontdekken.
Schrijf kort op welke taken je interessant en/of leuk vond. Noteer ook taken waar je geen klap aan vond. En vergeet de gangbare werksituaties niet: word jij blij (of juist niet) van klantcontacten, vergaderingen, binnen zitten, buiten zijn, achter de computer werken, actief bezig zijn, etc.
In een organisatie werken mensen op verschillende afdelingen aan verschillende taken. Probeer op verschillende afdelingen mee te draaien of op zijn minst eens even goed om je heen te kijken en verschillende mensen te spreken. Wie werken er, wat doen ze en wat vind je ervan?
Op die manier verzamel je informatie waaruit je kunt afleiden wat goed en minder goed bij jouw interesses en talenten past.
Tijdens je stage heb je de kans om laagdrempelig aan je netwerk te bouwen. Handig, want netwerkcontacten leveren vaak baankansen op. Het kan best spannend zijn om aan te schuiven bij een teamlunch of bedrijfsborrel, maar doe het toch.
Maak contact, stel vragen over hun expertise en vertel ook iets over jezelf. Nodig je nieuwe contacten uit op LinkedIn en wandel straks je stagebedrijf uit met een groter netwerk.
Als stagiair heb je nog weinig professionele ervaring, maar je staat wel stijf van de actuele kennis en vaardigheden. Niet voor niets is het voor bedrijven een win-winsituatie om stagiairs aan te nemen.
Wees dus niet terughoudend en laat zien wat je kunt en weet. Spreek je uit tijdens een vergadering, deel je mening over een werkproces, vertel over nieuwe oplossingen voor oude problemen. Voor je het weet val je positief op en krijg je na je stageperiode een vaste baan aangeboden.
Vraag regelmatig om feedback op je functioneren. Van opbouwende feedback kan je leren en groeien. Het is heel normaal dat je als stagiair feedback nodig hebt wanneer je taken voor het eerst uitvoert.
Dus pak die kans en profiteer van de bijvangst: je leert omgaan met feedback ontvangen, iets waar je nog veel aan zal hebben in je carrière.