Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

10 tips voor een goede afsluiting in je sollicitatiebrief

Voor die interessante vacature die je hebt gezien, ben je nu druk bezig aan jouw sollicitatiebrief. Je wilt er origineel in zijn en er de lezer mee uitnodigen jouw cv te bekijken. Net zo belangrijk als de opening van je brief is de afsluiting.
Maar makkelijk is het niet om de perfecte balans tussen toon en boodschap te vinden. In dit artikel geven we je een tiental suggesties voor pakkende slotzinnen. Maar eerst ontdek je wat de meest gemaakte fouten zijn, zodat jij je aan die steen niet stoot. Uit die fouten vloeien dan weer de tips voort die jouw sollicitatiebrief smoel geven.

Veelgemaakte fouten bij de afsluiter

De afsluiting van je sollicitatiebrief is meer dan alleen maar een groet. Je rondt er jouw verhaal perfect mee af en je kunt jezelf ermee in het geheugen van de selecteur griffen. Veel sollicitanten slaan de plank hierbij mis; ze missen hun kans of ze doen juist te krampachtig hun best. We zouden de veelgemaakte fouten in drie categorieën kunnen indelen.
  1. Te formeel Formeel is goed, maar je wilt niet ouderwets overkomen. Gebruik dus geen typische voorbeeldzin als “In afwachting van uw reactie verblijf ik”.
  2. Geen echte afsluiting Sommige kandidaten weten niet goed hoe ze een afsluiting schrijven. Het lijkt of hun brief er plotseling mee ophoudt. Er is geen afsluitende paragraaf, maar simpelweg een groet.
  3. Te informeel Het is begrijpelijk dat je ook indruk wilt maken op de persoon achter de recruiter. Alleen zijn er kandidaten die hierin door schieten en zo het idee kunnen geven dat ze niet serieus zijn. Een informele groet als “doei” kan natuurlijk niet, maar komt nog steeds voor.
  4. Te uitbundig Het kan ook zijn dat een sollicitant juist te zeer zijn best doet om pakkend af te sluiten. Dan gaan de laatste zinnen er als reclameslogans uitzien. Dat is misschien oké bij een vacature voor copywriter, maar niet voor de overgrote meerderheid van de functies.

Wat wél indruk maakt

Nu je weet hoe het niet moet, is het tijd om te kijken naar manieren waarop je jouw sollicitatiebrief wel af kunt sluiten.

1. Kondig de afsluiter aan

Het is niet verstandig om van het ene op het andere moment je brief af te sluiten. In plaats daarvan kun je in één zin aangeven dat je jouw sollicitatiebrief af gaat ronden, om in de zin daarna de werkelijke afsluiting te maken.

2. Wees origineel

Je mag best even nadenken over de slotzinnen van je sollicitatiebrief. Als je het goed doet, kun je hier flink punten mee scoren. Kopieer het liefst geen voorbeeldzin, maar verzin zelf iets of geef op z’n minst een flinke draai aan zo’n voorbeeld. Je wilt origineel zijn.

3. Bedank het bedrijf

Door het bedrijf te bedanken voor de tijd of moeite om jouw geschiktheid te beoordelen, neem je een zekere houding van geduld aan en erken je de autoriteit van de selecteur. Het kan al in een simpele zin als “Ik dank u voor uw tijd”.

4. Vraag om actie

Voeg wat in de marketingwereld een ‘call-to-action’ wordt genoemd aan jouw sollicitatiebrief toe. Zeg dat je graag word ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. zo kom je niet alleen enthousiast, maar ook welwillend over.

5. Stel de lezer centraal

Dit zouden we bijna een ‘pro tip’ kunnen noemen. Kun je de zin die uit tip 4 rolt dusdanig herschrijven dat de recruiter het onderwerp wordt? Door de lezer centraal te stellen, spreek je tot zijn onderbewustzijn.

6. Benadruk jouw enthousiasme

Het kan geen kwaad om jouw enthousiasme voor de vacature nogmaals uit te spreken. Een voorbeeld is “Ik vertrouw erop dat ik een duidelijk beeld heb geschetst van mijn geschiktheid als –en enthousiasme voor– de functie van…”

7. Schrijf een formele groet

Bij een formele brief hoort een formele groet. We hebben het dus niet over de afsluitende paragraaf, maar over de woorden die vóór de komma en boven jouw naam met handtekening staan. “Hoogachtend” is misschien iets té formeel; de veiligste afsluiting is nog altijd “met vriendelijke groet’.

8. Slaap er een nachtje over

Een sollicitatiebrief schrijven en op dezelfde dag versturen Is vragen om moeilijkheden. Het is beter om de volgende dag met een frisse blik naar je brief te kijken; je zou zomaar fouten kunnen ontdekken of een andere afsluiting willen kiezen.

9. Lees je afsluiting nog een keer door

Je hebt veel tijd en energie in je sollicitatiebrief gestoken. Wanneer je bij de afsluiting ben beland, is de kans groot dat jouw concentratie iets is verslapt. Dat kan fouten en onvolkomenheden veroorzaken. Wees daar bedacht op.

10. Laat anderen jouw afsluiting lezen

Ken je iemand die goed met woorden is? Jouw moeder of partner zal alles goed vinden, maar een opbouwend-kritisch persoon kan je ongetwijfeld goede tips geven. Of misschien blijkt hij of zij er (dankzij al deze tips) helemaal tevreden mee te zijn.

Wij sluiten af

Dit artikel heeft natuurlijk ook een goede afsluiting nodig. Gelukkig hoeft het niet zo formeel als in jouw sollicitatiebrief. We vertrouwen erop dat je veel waarde uit onze blogposts haalt en wensen je veel succes bij dat onvermijdelijke sollicitatiegesprek!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.