Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Leeftijd of geboortedatum op je CV vermelden?

Bij het opstellen van je CV komen als eerste de personalia aanbod. Dit is een lijstje van vaststaande gegevens zoals jouw naam, je adres, je telefoonnummer en je geboortedatum. Hoewel, is dat laatste wel nodig? Nodigt het vermelden van je leeftijd niet uit tot discriminatie, hoe onbewust ook?
Op CVster.nl helpen wij je succesvol te solliciteren. Daar horen tips over sollicitatiegesprekken bij, maar het begint natuurlijk met het schrijven van een verleidelijke de brief en een keurig CV. Vooral over het vermelden van de geboortedatum op het curriculum vitae krijgen we regelmatig vragen. Deze vragen lijken vooral om te komen van sollicitanten die al twee of drie decennia werkervaring hebben. En dat is logisch, want je wilt natuurlijk niet de aandacht op je leeftijd vestigen, maar op je kennis en ervaring. Bewust of onbewust kan jouw geboortedatum de keuze van de sollicitatiecommissie beïnvloeden.

Is het vermelden van de geboortedatum verplicht?

Veel mensen denken dat het verplicht is om hun geboortedatum op hun CV's te vermelden. Omdat we een geboortedatum zo vaak op voorbeeld-CV's terugzien, nemen we dit automatisch over, totdat we aannemen dat het verplicht is. Maar wat blijkt? Het is helemaal niet verplicht. Toch neemt dat niet weg dat veel werkgevers het prettig vinden om een geboortedatum te zien. Zo krijgen ze makkelijker een totaalplaatje van je. Het is frappant om te zien dat een modern en ontwikkeld land als Nederland achterloopt als het gaat om eerlijke selectie. In veel landen is het vermelden van persoonlijke gegevens als leeftijd, burgerlijke staat of nationaliteit juist heel raar omdat het –bewust of onbewust– discriminatie in de hand werkt. Voorbeelden hiervan zijn de VS, Australië, Groot-Brittannië en Canada.

Banen waarbij naar je leeftijd wordt gekeken

Het mag dus officieel niet, maar bedrijven kunnen (en zullen) wel degelijk naar je geboortedatum kijken, als je ervoor kiest die datum op je CV te zetten. Voor een startersfunctie kan het raar worden gevonden als jij als dertiger solliciteert, ook al heb je geldige redenen voor jouw relatief late start. Kijken we een stukje verder, dan zien we dat vijftigplussers meer moeite hebben om een baan te vinden dan jongeren. Dat komt omdat er allerlei vooroordelen en (mogelijk negatieve) associaties rondom ervaren sollicitanten bestaan. Zo zouden ze minder flexibel en leergierig zijn, een relatief hoog ziekteverzuim hebben en hebben ze hoge looneisen. Omgekeerd zijn er ook banen waarbij een hogere leeftijd juist als positief wordt gezien, vooral omdat een werkgever er veel ervaring mee in huis haalt. In tijden van economische onzekerheid neemt de vraag naar bedreven en loyale medewerkers toe. Ook in bestuursfuncties en in de wetenschap kan een gevorderde leeftijd juist een troefkaart zijn, waardoor het verstandig is om het op je CV te zetten.

Conclusie: een gevoelskwestie

Nu begrijp je waarom de discussie over leeftijd op een CV zo lastig is. Het hoeft niet, maar het wordt wel verwacht om je geboortedatum mee te sturen. Maar tegelijkertijd wil je niet dat een potentiële werkgever zich blindstaart op jouw leeftijd. Dus wat doe je? De oplossing is om dit op een case-by-case basis te beoordelen, dus afhankelijk van de baan waar je op solliciteert. Als je denkt dat jouw geboortedatum positieve discriminatie in de hand kan werken, raden wij je zeker aan om dat gegeven te vermelden. Wanneer je bang bent dat jouw gevorderde leeftijd alleen maar van jouw werkervaring en opleidingen afleidt, is het beter om je geboortedatum niet te vermelden. Als je juist denkt dat het weglaten van jouw leeftijd argwaan wekt, probeer dan een positieve draai aan jouw gevorderde leeftijd (veel ervaring) of jonge leeftijd (flexibel en leergierig) te geven. Niet op je CV, maar in de begeleidende brief.

Welke personalia zijn verplicht?

Er is veel onduidelijkheid over de personalia en dat is logisch, want de meningen verschillen hierover. Je weet nu dat je geboortedatum geen verplicht gegeven is. Wel wil je natuurlijk jouw volledige naam en je contactgegevens vermelden. Op deze site verhelderen wij verder andere kwesties, zoals de vraag of jouw burgerlijke staat op je CV moet of dat je het bezit van een rijbewijs dient te vermelden.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.