Niets zo lekker als resultaten zien na een dag hard werken. Mensen die aan tastbare zaken werken, zien het resultaat onder hun handen ontstaan.
Voor kenniswerkers geldt dat de resultaten vaak niet direct zichtbaar zijn. Juist dan is het belangrijk dat je resultaatgericht kunt werken en systematisch blijft toewerken naar het eindresultaat.
Wat is resultaatgericht werken?
Resultaatgericht werken draait om het behalen van positieve uitkomsten. Je stelt doelen om naar het gewenste resultaat toe te werken. Dat maakt het resultaat de uitkomst van doelgericht handelen. Zo zijn resultaatgericht werken en doelgericht werken nauw verbonden.
Een voorbeeld van resultaatgericht werken op de werkvloer is hoofdzaken en bijzaken kunnen scheiden. Kunnen zien wat de snelweg naar resultaat is en aantrekkelijke zijpaden kunnen negeren.
Een ander voorbeeld van resultaatgericht werken is resultaatvoetbal. Bij resultaatvoetbal is de speelwijze gericht op het behalen van een zo gunstig mogelijke uitslag. Namelijk: winnen, en het liefst met een hoog doelsaldo zonder tegengoals. Resultaatvoetbal draait dus om de einduitslag en niet om het spelen van attractief voetbal.
Waarom is resultaatgerichtheid belangrijk op de werkvloer?
Werkgevers weten dat de kans op een mooi bedrijfsresultaat (het verschil tussen de inkomsten en uitgaven van het bedrijf) groter wordt als de werknemers resultaatgericht werken.
Resultaatgerichte medewerkers verzinnen oplossingen voor problemen, nemen verantwoordelijkheid en gaan zelf actief aan de slag met taken. Ze betrekken anderen erbij om samen doelen te halen, vertalen doelen in concrete taken en ze hakken besluitvaardig knopen door met het eindresultaat voor ogen.
En van dat type werknemers, worden werkgevers blij.
Hoe laat je zien dat je resultaatgericht bent?
Resultaatgerichtheid tonen als sollicitant
Tijdens een sollicitatiegesprek zal een toekomstige werkgever willen polsen hoe resultaatgericht jij bent. Dan is het handig als je een voorbeeld paraat hebt.
Het STAR-voorbeeld hieronder laat zien hoe je voor een baan in de horeca kunt toelichten dat je werkt met het eindresultaat voor ogen.
Voorbeeld resultaatgerichtheid toelichten in een sollicitatiegesprek
Bij eetcafé Neudezicht draaide het voor de eigenaar bovenal om tevreden klanten die kunnen terugkijken op een gezellige avond met goed eten. In mijn rol als bedrijfsleider vertaalde ik dat door naar concrete acties die daaraan bijdragen. Een goede kaart, snelle en vriendelijke bediening, schoon sanitair en met elke klant even een praatje maken horen daarbij. Daarnaast krijgt het bedienend personeel de vrijheid om naar eigen inzicht nét dat stapje extra voor een klant te zetten. Dat heeft veel voordelen: de medewerker is blij met de ruimte en het vertrouwen én let extra goed op klanttevredenheid. En de klant krijgt onverwachte extraatjes, voelt zich gezien en gaat dik tevreden naar huis.
Resultaatgerichtheid tonen als werknemer
Ook op de werkvloer is het goed om te laten zien dat je dagelijks bezig bent met resultaatgericht werken. Maar hoe laat je dat zien op een doorsnee werkdag?
Voorbeeld resultaatgerichtheid laten zien als werknemer
Zijn de gewenste resultaten van jouw werkgever of team duidelijk? Dan kan je met resultaatgerichtheid laten zien dat je meewerkt aan de realisatie ervan. Dat doe je door te laten zien dat je:
- in actie komt,
- de voortgang in de gaten houdt,
- beslissingen neemt,
- een goede planning maakt en uitvoert.
Resultaatgerichtheid tonen als freelancer of zzp’er
Tot slot is resultaatgericht werken belangrijk voor freelancers en zzp’ers. Natuurlijk daar waar het je eigen gewenste resultaten betreft, maar zeker ook waar het opdrachtgevers betreft. Het is belangrijk om de gewenste resultaten van een opdrachtgever scherp in het oog te houden wanneer je in gesprek bent over een opdracht.
Misschien twijfelt een potentiële opdrachtgever of jij geschikt bent voor de klus?
Dan helpt het om te praten over de gewenste eindresultaten en hoe jij daaraan kan bijdragen. Duidelijk de link leggen tussen jouw skills en wat de opdrachtgever bereiken, laat zien dat je resultaatgericht te werk gaat.
Daarnaast is het belangrijk om duidelijk te zijn over je aanpak. Wat ga je doen, wat heb je ervoor nodig en wanneer is het af?
Voorbeeld resultaatgericht werken als zzp’er concreet maken voor een opdrachtgever
“Ik hoor je zeggen dat je te weinig inzicht hebt in de cijfers van je bedrijf om goede beslissingen te kunnen nemen. Je wilt uit de rode cijfers komen, maar kan op dit moment niet aanwijzen wat de oorzaak is van de tegenvallende resultaten. Wat ik voor je kan doen is een kostprijsberekening maken van de 3 productlijnen. Die kostprijzen laten zien welke producten winstgevend zijn en op welke producten je verlies draait. Als we dat weten, kunnen we kijken of we die producten weer winstgevend kunnen maken, of dat het beter is om ze af te stoten zodat je bedrijf weer financieel gezond kan worden.”
Wat hoort bij resultaat gericht werken?
Voor resultaat gericht werken is een mix aan competenties nodig. Je moet gestructureerd kunnen werken, ervoor zorgen dat het werk op tijd af is en de beschikbare tijd en middelen optimaal inzetten. Daarvoor is het hebben van inzicht en overzicht ook belangrijk.
Deze competenties horen bij resultaatgericht werken
- Analyseren
- Oordeelsvorming
- Plannen en organiseren
- Initiatief nemen
- Anticiperen
- Voortgangscontrole
- Doorzettingsvermogen
- Stressbestendigheid
- Accuraat werken
Hoe word je resultaatgericht?
Wil je resultaatgerichter worden in je werk? Oefenen en ervaring opdoen helpt, net als de kunst afkijken van anderen.
Tips die je kunnen helpen de kunst van het resultaatgericht werken te ontwikkelen:
- Maak doelen en afspraken altijd zo SMART mogelijk (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdsgebonden).
- Koppel doelen aan een stappenplan en tijdsplanning.
- Zorg voor duidelijke opdrachten. Vraag door tot duidelijk is wat er van je wordt verwacht en hoeveel tijd je ervoor hebt.
- Werk niet aan zaken waarvan je niet weet welk doel en resultaat je nastreeft.
- Bedenk vóór meetings wat je wilt bespreken en welk resultaat je wilt bereiken.
- Maak een duidelijk werkplan en check regelmatig de voortgang.
- Werk gestructureerd. Maak een overzicht van je afspraken en taken.
- Begin op tijd aan een taak en reserveer tijd om eraan te werken.
- Beperk het aantal doelen, taken of opdrachten dat je tegelijk gaat aanpakken. Wees selectief en stel prioriteiten.
- Overweeg een cursus resultaatgericht werken, projectplanning of timemanagement.