1. Blog
 2. CV
 3. Hoe vermeld je hobby's en interesses op je cv?
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Hoe vermeld je hobby's en interesses op je cv?

21 minuten leestijd
Hoe vermeld je hobby's en interesses op je cv?
Je wilt opvallen bij recruiters en laten zien wie je bent. Het noemen van je hobby’s en interesses geeft een mooi inkijkje in jouw persoonlijkheid. Hoe je hobby’s moet vermelden in je cv? In deze handleiding ‘Hoe vermeld je hobby’s en interesses op je cv?’ lees je er alles over.

Hobby's vermelden in je cv

Hobby’s geven je cv een persoonlijk tintje. Ze kunnen nét dat extraatje toevoegen waardoor jouw cv eruit gepikt wordt en je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. 

In ons artikel “ Hobby's en interesses op je cv vermelden” leggen we uit waarom hobby’s een mooie toevoeging zijn en wanneer je ze wel of juist niet moet noemen op je cv. 

In deze cv-handleiding richten we ons op hoe en waar je je hobby’s en interesses opneemt in je cv. Het volgende komt aan bod:

 • Welke hobby’s noem je in je cv?
 • Hobby’s kiezen die interessant zijn voor je cv
 • Hoe en waar vermeld je hobby's in je cv?
 • Voorbeelden van hobby’s per die je wel (en niet) moet vermelden in je cv

Zo kies je hobby's die interessant zijn voor op je cv

Elk cv is maatwerk: je stemt je cv af op de vacature door bepaalde accenten te leggen. Ook het onderdeel hobby’s en interesses komt hiervoor in aanmerking. Hobby’s en interesses geven een inkijkje in je persoonlijkheid én kunnen je vaardigheden voor de functie benadrukken. Het is dus zaak om de juiste hobby's en interesses te kiezen voor de vacature waarop je solliciteert. 

Je maakt het jezelf nu en in de toekomst makkelijker door een lange lijst van hobby’s te maken. Natuurlijk staan daar de hobby’s op waar je wekelijks of dagelijks tijd aan besteedt, maar vergeet ook de minder aanwezige activiteiten niet, zoals skiën en bergwandelen. En ook bijzondere interesses die je waarschijnlijk nooit op je cv gaat zetten, mogen op de lijst. Wellicht kun je met kantklossen ooit nog eens je doorzettingsvermogen aantonen. 

Vervolgens leg je de lijst naast de vacaturetekst en ga je op zoek naar een match. Met welke hobby kun je aantonen dat je een bepaalde vaardigheid in huis hebt? En welke interesses zijn belangrijk voor deze functie? Die hobby’s markeer je en komen op je cv.

Welke hobby’s noem je in je cv?

Oké, dat was misschien iets te kort door de bocht. Want hoe match je de vacaturetekst met jouw lange lijst vol hobby's en interesses? Hoe zorg je ervoor dat de hobby’s die je in je cv noemt, afgestemd zijn op de specifieke sollicitatie?

Stap 1 is dat je in de vacaturetekst markeert welke vaardigheden belangrijk zijn voor de functie. Soms staan deze vaardigheden glashelder in een rijtje functie-eisen. Soms moet je het tussen de regels door lezen. 

Onderstaande tabel laat zien hoe bepaalde skills duidelijk (functie-eis) of juist verstopt (taak) in de vacaturetekst kunnen staan:

Functie-eis: Taak: Hobby / interesse:
Schriftelijke communicatie Artikelen schrijven voor het intranet Kookblog bijhouden
Bereid om te reizen Verantwoordelijk voor de business in Azië Reizen
Delegeren/leidinggeven Taken delegeren naar een team stagiaires Jeugdteam coachen
Goed kunnen samenwerken Samenwerken in diverse multidisciplinaire teams Volleyballen
Affiniteit met de branche Relatiebeheer sportverenigingen Hockey en atletiek

Stap 2 is dat je voor elke belangrijke functie-eis en taak nagaat welke hobby van jouw lange lijst daar mogelijk voor in aanmerking komt. En daar ben je best even mee bezig. 

Neem bijvoorbeeld de hobby 'Voetbalteam coachen'. Daar kan een hele reeks vaardigheden en capaciteiten achter vandaan komen. Denk aan:

 • coachen
 • leidinggeven
 • conflicthantering
 • spreken voor een groep
 • samenwerken
 • plannen & organiseren
 • structureren
 • motiveren en stimuleren
 • feedback geven
 • improviseren
 • teambuilding
 • analytisch vermogen
 • omgaan met diversiteit in groepen

En met die uurtjes voor een groep staan op het voetbalveld kun je ook karaktereigenschappen aantonen, bijvoorbeeld:

 • resultaatgericht
 • doelgericht
 • ambitieus
 • empathisch
 • leergierig
 • discipline
 • enthousiast

De beste manier om het maximale uit jouw hobby's te halen in relatie tot je cv en sollicitatie, is om per hobby op te schrijven welke kennis en vaardigheden je daar allemaal aan te danken hebt. Vermeld ook bij elke hobby welke karaktereigenschappen je ermee kunt aantonen. Nogmaals, dat is echt even een flinke klus. Maar daarna wordt het heel eenvoudig om te bepalen welke hobby je kunt uitkiezen om op je cv je geschiktheid voor de functie aan te tonen.

Hobby's en interesses op je cv vermelden. Inclusief voorbeelden!
Gerelateerde artikelen
Hobby's en interesses op je cv vermelden. Inclusief voorbeelden!

Hobby's en interesses op je cv vermelden: is dat een goed idee of niet? Het antwoord is ja! Toch zijn er ook hobby's die je beter kunt weglaten. In dit artikel lees je wanneer het in je voordeel of juist in je nadeel werkt.

Hoe en waar vermeld je hobby's in je cv?

Goed, je hebt nu twee of drie hobby's uitgekozen die je voor deze vacature op je cv gaat zetten. De volgende vraag is hoe en waar je hobby’s in je cv vermeldt. De plek die je kiest, speelt daarin een grote rol. Waar je je hobby's vermeldt, bepaalt in grote mate hoe je jouw hobby’s en interesse noteert. Wat ons betreft zijn er twee logische plekken:

 1. Je persoonlijk profiel
 2. Het onderdeel hobby’s en interesses
Expert tip

Zijn bijbanen en vrijwilligerswerk ook hobby's?

Het kan zijn dat jij jouw bijbaan of side hustle als hobby ziet, of dat het vrijwilligerswerk dat je doet naadloos aansluit op je interesses. Maar daarom horen zaken als vrijwilligerswerk en bijbanen nog niet meteen onder het cv-onderdeel hobby's thuis. Benadruk een bijbaan of vrijwilligerswerk liever in de sectie werkervaring of maak er een aparte sectie voor aan.

Hobby’s en interesses verwerken in je persoonlijk profiel

Verwerk je een hobby of interesse in je persoonlijk profiel? Dan heb je daar meestal een duidelijke reden voor:

 • Je hobby met bijbehorende vaardigheden is alom aanwezig in je leven, jij bént je hobby.
 • Je hobby toont je affiniteit aan met de dienst of het product van je potentiële werkgever.
 • Je hobby compenseert het gebrek aan werkervaring, bijvoorbeeld als je een carrièreswitch wilt maken of net uit de schoolbanken komt en alleen hobbymatig ervaring hebt met fotografie, schrijven, programmeren, events organiseren etc.

Je profielschets is een lopende tekst en daarin kan je net dat beetje extra context geven. Je hebt meer ruimte om je hobby - en de vaardigheden die je hebt opgedaan dankzij je hobby – toe te lichten en aan de functie of de werkgever te koppelen. In een opsomming, zie hieronder, is die ruimte er niet. Je persoonlijk profiel is echter niet de plek om alle hobby’s en interesses te benoemen. Noem hier alleen de belangrijkste hobby en verwerk de rest in een opsomming.

Hobby’s en interesses opsommen in een apart cv-onderdeel

meeste sollicitanten kiezen ervoor hobby’s en interesses op te sommen in een apart onderdeel op hun cv. Meestal een cv-onderdeel met de kop 'Hobby's en interesses'. 

Je kunt hobby’s en interesses onder één kopje vermelden of juist apart benoemen. Is je cv erg vol en worstel je met de ruimte? Kies er dan voor om je hobby’s op één regel te zetten met een komma ertussen. Ben je starter, dan heb je meestal plek genoeg. Je kunt er dan voor kiezen je hobby’s met bulletpoints onder elkaar te zetten. 

Hobby’s
Wielrennen, wereldgerechten koken, reizen, thrillers lezen.

Interesses
Zuidoost-Azië, kunstgeschiedenis, sociologie, voedingsleer.

Voorbeeld cv met hobby's en interesses

Hieronder volgt een voorbeeld cv waarop de hobby's en interesses zowel in het persoonlijk profiel als in een opsomming zijn opgenomen:

CV Receptionist
CV Receptionist

Laatste punten over het vermelden van hobby's in je cv

Persoonlijkheid en een gezonde balans tussen werk en privé worden tegenwoordig gezien als waardevolle eigenschappen. Aarzel niet om hobby's te vermelden als daaruit blijkt dat jij de ideale persoon bent voor die droombaan. 

Houd bij het vermelden van hobby's rekening met het volgende:

 • Vermeld alleen hobby’s waar je ook daadwerkelijk wat over te vertellen hebt.
 • Noem geen hobby’s die in je nadeel kunnen werken, houd het fatsoenlijk
 • Houd het kort en beknopt
 • Verwijs evt. vanuit je hobby naar zachte vaardigheden die relevant zijn voor de functie
 • Plaats hobby’s als aparte sectie onder aan je cv (na werkervaring en opleidingen) of in een zijkolom.
 • Verwerk eventueel een belangrijke hobby in je persoonlijk profiel.
 • Ook aparte hobby's - zoals parachutespringen - kunnen je cv naar een hoger niveau tillen. Hetzelfde geldt voor bijzondere interesses. Je kunt jezelf hiermee echt onderscheiden en de interesse van de recruiter wekken.
 • Houd er rekening mee dat de hobby’s die je noemt ter sprake kunnen komen in het sollicitatiegesprek.

Hoe vermelden sollicitanten hobby’s op hun cv (onderzoek)

We sluiten deze handleiding af met ons eigen onderzoek naar hobby’s op cv’s. CVster.nl deed onderzoek naar de wijze waarop sollicitanten hobby’s vermelden, welke hobby’s populair zijn op cv’s en wat de internationale verschillen zijn. 

We waren benieuwd naar manier waarop werkzoekenden wereldwijd invulling aan hobby’s geven op hun cv. Op basis van ruim 600.000 cv’s, afkomstig uit 41 landen, brachten we verschillende trends in het vermelden van hobby’s in kaart. We vonden opvallende verschillen in het aantal en het soort hobby’s dat sollicitanten vermelden op hun cv.

Zwitserse sollicitanten vermelden meeste hobby’s op cv

Uit het onderzoek blijkt dat Zwitserse werkzoekenden wereldwijd het hoogste aantal hobby’s vermelden op hun cv. Op een gemiddeld Zwitsers cv waar hobby’s staan vermeld, komt het aantal namelijk neer op 2,09. Dit is 20% meer dan het wereldwijde gemiddelde aantal hobby’s op een cv (1,74).

Ook sollicitanten uit andere Europese landen blijken bovengemiddeld veel hobby’s te noemen, zo komt naar voren uit het onderzoek. Zo staan op de cv’s uit Roemenië (2,01) en Polen (1,98) ook relatief veel hobby’s. 

Nederlanders terughoudend in vermelden hobby’s op cv

Er zijn daarentegen ook landen waar sollicitanten duidelijk minder veel hobby’s vermelden op hun cv. Wereldwijd is het gemiddelde aantal hobby’s het laagst onder werkzoekenden uit België (1,42), Maleisië (1,43), Egypte (1,47), Indonesië (1,51) en de Filipijnen (1,53).

Ook op een Nederlands cv worden relatief weinig hobby’s genoemd. Het gemiddelde aantal is namelijk 1,57. Nederland staat hiermee wereldwijd op een zesde plaats van landen met het laagste aantal hobby’s op een cv.

Top 3: Gemiddeld aantal hobby's op Europees cv.
Top 3: Gemiddeld aantal hobby's op Europees cv.

In Nederland wordt vooral sportiviteit benadrukt op het cv

Nederlandse werkzoekenden blijken tijdens het solliciteren voornamelijk hun sportieve hobby’s te benadrukken. Op een Nederlands cv wordt de hobby ‘voetballen’ het vaakst benoemd, maar ook de rest van de top tien hobby’s staat vol sportieve bezigheden als ‘fitness’ (5), ‘sporten’ (6), ‘wandelen’ (7), ‘hardlopen’ (8) en ‘zwemmen’ (9).

Naast diverse sportieve hobby’s, zijn ook de bezigheden ‘lezen’ (2), ‘reizen’ (3), ‘koken’ (4), en ‘muziek’ (10) populair op de cv’s van Nederlandse werkzoekenden. Hobby’s die creativiteit benadrukken, vallen buiten de Nederlandse top 10. De populairste creatieve hobby is ‘tekenen’ (14), gevolgd door ‘fotografie’ (16).

Top 10 CV-Buzzwords.
Top 10 CV-Buzzwords.

Hobby's: verschillen tussen Europese landen

Binnen het onderzoek werden cv’s uit 15 Europese landen onderzocht. Per land zijn er interessante verschillen te zien in het soort hobby’s dat werkzoekenden op hun cv zetten. Zo noemen Poolse sollicitanten, in vergelijking tot werkzoekenden uit andere Europese landen, vaker de hobby ‘muziek’ op hun cv. De vrijetijdsbesteding ‘lezen’ wordt daarentegen juist opvallend minder vaak door op een Pools cv vermeld.

Net als in Nederland zijn sportieve hobby’s in veel landen een populaire toevoeging op het cv. Waar ‘voetbal’ het vaakst wordt vermeldt in Nederland, België, Zweden, Polen en het Verenigd Koninkrijk, noemen werkzoekenden uit Italië, Spanje en Zwitserland juist ‘skiën’ vaker op hun cv.

Opvallende verschillen per land.
Opvallende verschillen per land.
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek11 minuten leestijd
Intern solliciteren? Check deze sollicitatievragen en tips
Intern solliciteren? Check deze sollicitatievragen voor je interne sollicitatieprocedure
CV9 minuten leestijd
Op welke manieren kun je je cv versturen? En wat werkt het beste?
Op welke manieren kun je je cv versturen? En wat werkt het beste?
CV23 minuten leestijd
10 Leiderschapsvaardigheden voor op je cv + voorbeelden
10 Leiderschapsvaardigheden voor op je cv
Sollicitatiebrief12 minuten leestijd
“Geachte heer/mevrouw”: Hoe je je sollicitatiebrief niet moet starten en goede alternatieven!
“Geachte heer/mevrouw”: Hoe je je sollicitatiebrief niet moet starten en goede alternatieven!
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren