1. Blog
 2. CV
 3. Is het oké om een cv van 2 pagina’s te hebben?
Geschreven door Paul DruryPaul Drury

Is het oké om een cv van 2 pagina’s te hebben?

11 minuten leestijd
Is het oké om een cv van 2 pagina’s te hebben?
Kunstwerk door:Liza Gagarina
De verleiding om een uitgebreid cv te maken dat uit 2 pagina’s bestaat kan groot zijn, maar is het ook de juiste keuze? Voor iemand die solliciteert op een directeursfunctie zal het antwoord op die vraag misschien ‘ja’ zijn, maar hoe zit het met de rest? En als je dan zo’n uitgebreid cv maakt, wat is dan de optimale manier om deze in te richten? Dat ontdek je in dit blogartikel!

Elke banenjacht komt met de nodige gemiste kansen. Denk aan het perfecte antwoord op die ene sollicitatievraag die pas te binnen schiet als je op de fiets naar huis zit, of het moment dat je beseft dat je de deadline hebt gemist om te solliciteren op je droomvacature. Hoeveel controle we ook proberen te krijgen, sommige momentopnames kunnen we nu eenmaal niet vooraf plannen. Waar we gelukkig wel grip op hebben, is hoe onze cv er uitziet. Het is daarbij belangrijk om na te denken of je een cv van 1 of 2 pagina’s indient.

Wat de juiste lengte voor je cv is, is een vraag die serieus moet worden overwogen.

Wanneer een cv erg lang is, wordt het voor een recruiter moeilijker om de belangrijkste hoogtepunten te vinden. Je loopt dan het risico dat de recruiter de aandacht richt op werkervaring die eigenlijk in de schaduwzijde van je carrière thuishoort. Veel recruiters zijn (helaas) op zoek naar redenen om je niet aan te nemen, gezien de stapel cv’s willen verkleinen. Dus waarom zou je ze meer potentiële munitie geven om je cv mee aan de kant te vegen?

Aan de andere kant zitten er te veel voordelen aan cv’s van 2 pagina’s om deze optie volledig te kunnen negeren. Daarom onderzoeken we de voors en tegens van deze mogelijkheden aan de hand van de volgende hoofdstukken:

 • Moet een cv uit 1 of 2 pagina’s bestaan?
 • Zijn er specifieke regels voor de lengtes van cv’s?
 • Wanneer een cv van 2 pagina’s te gebruiken
 • Tips voor de opmaak van een tweezijdig cv
 • Waarom sommige werkgevers de voorkeur geven aan cv’s van 2 pagina’s

Tegen het einde van dit blogartikel zul je hopelijk de juiste keuze kunnen maken.

Expert tip

Een ATS-systeem zal een cv van 2 pagina’s waarderen. Houd er dan ook rekening mee dat je cv mogelijk niet alleen door een mens wordt gelezen. Als de functieomschrijving bijzonder veeleisend is qua vaardigheden en werkervaring, zal een voordeel van een 2 pagina's tellend cv zijn dat er meer cv keywords worden opgepikt.

Moet een cv uit 1 of 2 pagina’s bestaan? 

Net zoals iedereen een eigen mening heeft over de etiquette van het solliciteren, zijn er maar weinig onbuigzame regels over hoe je je document moet presenteren. Mensen die erop staan dat cv's uit 1 of juist 2 pagina's ‘moeten’ bestaan, zijn waarschijnlijk dezelfde mensen die vinden dat je altijd een stropdas of hakken moet dragen naar een sollicitatiegesprek.

In de regel geldt dat je een cv van 2 pagina’s kunt indienen als je voelt dat dit je loopbaanverhaal rechtvaardigt. Echter geldt ook dat 1 pagina meestal volstaat als je een gerichte en krachtige impact wil maken.

Zijn er specifieke regels voor de lengtes van cv’s?

Zoals hierboven benoemd, hangt de juiste lengte van je cv af van de hoeveelheid informatie die je erin wil verwerken. Je cv moet voldoende inhoud bevatten om een recruiter te kunnen overtuigen, maar zou niet zo lang moeten zijn dat deze in slaap valt tijdens het lezen.

Daarnaast hangen de spelregels grotendeels af van de voorkeuren van de werkgever. Voor bepaalde functies wordt de lengte van het cv gespecificeerd. Bij instapfuncties wordt er bijvoorbeeld vaak gevraagd om een cv van 1 pagina. Als dit het geval is, zou het natuurlijk dwaas zijn om geen gehoor te geven aan dat verzoek.

Er zijn twee gouden regels om in je achterhoofd te houden:

 1. Als er onderdelen op je 2 pagina's vullende cv staan waarover je liever niet praat tijdens een sollicitatiegesprek, overweeg dan om je document te reduceren tot 1 pagina.
 2. Als het je niet lukt om je belangrijke informatie met betrekking tot je werkervaring op 1 pagina te proppen – bijvoorbeeld door lettertypes te verkleinen en certificeringen weg te laten – kies er dan voor om een extra pagina toe te voegen.
Expert tip

3 redenen waarom werkgevers soms de voorkeur geven aan cv's van 2 pagina's:

 1. Als een werkgever (of recruiter) in je geïnteresseerd is, wil deze meer te weten komen.
 2. Cv's van 2 pagina's bieden meer stof om over te praten tijdens een sollicitatiegesprek.
 3. Hoe meer sollicitanten direct van zichzelf laten zien, hoe makkelijker het voor recruiters wordt om al vroeg in het wervingsproces goede inschattingen te maken over een potentiële match.

Wanneer een cv van 2 pagina’s gebruiken

Hieronder volgen enkele overwegingen om je te helpen de juiste keuze te maken:

Een veeleisende functieomschrijving

Als de functieomschrijving buitengewoon uitgebreid en ingewikkeld van stof is, duidt dit er meestal op dat je een complexe sollicitatieprocedure tegemoet gaat waarin veel aandacht voor detail zal zijn. In dat geval is het waarschijnlijk dat je ook 2 pagina’s nodig hebt om alle punten uit de functieomschrijving af te werken. Recruiters die als reactie op hun gedetailleerde omschrijving ook een uitgebreid document ontvangen, zullen je inspanningen waarschijnlijk waarderen. Ze zouden tenslotte niet zoveel moeite stoppen in hun vacature om daar vervolgens halfbakken cv’s als antwoord op te krijgen.

Het toevoegen van essentiële details

We kennen allemaal dat vervelende gevoel dat we onze hersenen niet kunnen uitschakelen als we in bed liggen. Als de reden daarvoor is dat je zojuist een cv hebt geschreven en je het idee hebt dat je belangrijke details hebt weggelaten, is het tijd voor actie. Natuurlijk heb je altijd meer te zeggen dan dat er ruimte is op papier, maar als je details weglaat die je ‘s nachts wakker houden, is dat een teken dat dat je naar je onderbuikgevoel moet luisteren. Uitgebreid cv, here we come!

Meer dan 10 jaar ervaring in het vakgebied

Het zou vreemd zijn als je 15 jaar ervaring hebt in je vakgebied en alsnog niet genoeg prestaties, vaardigheden en diploma’s of certificaten hebt om twee pagina’s mee te vullen. Een cv van 1 pagina voor iemand van zo'n senioriteit zou dan ook alarmbellen kunnen doen afgaan. Als je het geluk hebt gehad om al die jaren voor dezelfde werkgever te werken, deel je werkervaring dan op in de verschillende functies die je bij die werkgever hebt gehad. Geef diepgang aan je prestaties en kwantificeer waar mogelijk. Noem eventueel ook relevante cursussen en trainingen die je gedurende deze periode (inhouse) hebt gevolgd.

Verdiepende uitleg nodig

Binnen sommige technische en academische branches worden kandidaten beoordeeld op specifieke prestaties, zoals de rol die ze speelden bij het uitvoeren van specifieke onderzoeken, publicaties en certificeringen of academische erkenningen. Wanneer verdiepende uitleg nodig is, bijvoorbeeld om specialistische expertise aan te tonen, is het logisch dat er twee pagina’s nodig zijn om alle informatie te verwerken.

Tips voor de opmaak van een tweezijdig cv

Wanneer je een cv van 2 pagina’s maakt, is het extra belangrijk dat je goed nadenkt over de opmaak en indeling van je document. Enkele tips:

Alle redenen om jou aan te nemen moeten op de eerste pagina staan

Net zoals in je professionele samenvatting de belangrijkste boodschap van je cv moet weerklinken, moet ook de rest van de eerste pagina de allerbeste onderdelen van je loopbaanreis bevatten. Schrijf deze in omgekeerd chronologische volgorde zodat je recentste functies bovenaan komen te staan en maak aan de zijkant van je document een speciale sectie voor je vaardigheden.

Beide pagina's moeten boordevol relevante trefwoorden en prestaties staan

Je eerste pagina mag dan je belangrijke aandachtstrekker zijn, maar dat betekent niet dat je tweede pagina een ondergeschoven kindje mag worden. De functies die je daarop deelt zijn misschien minder recent, maar dat betekent niet dat oudere prestaties minder belangrijk zijn. Je hebt er niet voor niets voor gekozen om een cv van 2 pagina’s in te dienen!

Vermeld aanvullende informatie (zoals diploma’s en talenkennis) op de tweede pagina

Je toekomstige werkgever zal zeker geïnteresseerd zijn in je opleiding en persoonlijke ontwikkeling, dus het is aannemelijk dat de persoon in kwestie naar de tweede bladzijde van je cv gaat om de nodige informatie te vinden. Net als bij een cv van 1 pagina, staan zulke gegevens meestal als laatste vermeld. Wees dus niet bang dat deze informatie niet wordt gevonden als je dit niet op de eerste pagina vermeldt. 

Voel geen druk de tweede pagina helemaal te vullen

Dit is een controversiële kwestie. Sommige mensen zouden kunnen zeggen dat een halflege pagina onprofessioneel overkomt en dat een werkgever daaruit kan concluderen dat je niet veel te bespreken hebt. Anderen (waaronder wij) vinden het belangrijker dat je alleen de relevantste gegevens deelt, gezien die gegevens de inhoud van een eventueel sollicitatiegesprek zullen bepalen. Voeg dus geen opvulcontent toe.

Vermeld contactgegevens op beide pagina's

Zorg dat je contactgegevens op beide pagina’s zichtbaar zijn. Hoewel je cv als één document zal worden bekeken, kan het nooit kwaad om je mailadres en mobiele nummer continue in het zicht van je potentiële werkgever te houden. Op de eerste pagina mogen deze gegevens een prominente plaats innemen en op de tweede pagina kun je ze mogelijk subtiel onderaan je pagina weergeven.

Belangrijkste punten

 • Of je een cv van 1 of 2 pagina’s moet schrijven, is een vraag waar veel werkzoekenden mee te maken krijgen.
 • Hoewel het traditionele advies altijd was om bij 1 pagina te blijven, zitten er ook voordelen aan het hebben van een cv van 2 pagina's.
 • In de meeste gevallen is het nog steeds het beste om een cv van 1 pagina in te dienen, vooral als je net afgestudeerd bent of aan het begin van je carrière staat.
 • Senior professionals met meer dan 10 jaar ervaring zullen waarschijnlijk kiezen voor een cv met 2 pagina's.
 • Gezien jonge professionals steeds vaker (mede door de opkomst van online leren) op vroege leeftijd beginnen met het ontwikkelen van relevante vaardigheden, worden uitgebreide cv’s steeds populairder.

Hopelijk kun je nu een weloverwogen beslissing nemen. Veel succes!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV10 minuten leestijd
Engelse cv-voorbeelden
engels cv voorbeeld
Carriere7 minuten leestijd
Onderzoek: waar in Nederland is het langste woon-werkverkeer?
Voorbeeld cv titel - kopregel in profielschets
Sollicitatiegesprek14 minuten leestijd
Omgaan met een afwijzing op je sollicitatie
Omgaan met een afwijzing op je sollicitatie
Sollicitatiebrief12 minuten leestijd
“Geachte heer/mevrouw”: Hoe je je sollicitatiebrief niet moet starten en goede alternatieven!
“Geachte heer/mevrouw”: Hoe je je sollicitatiebrief niet moet starten en goede alternatieven!
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren