Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen

Ben je voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd, maar beginnen de zenuwen nu al aan je te knagen? De kans is groot dat je tijdens het gesprek dan nóg nerveuzer bent. Maar maak je geen zorgen, want er zijn trucs om jouw zenuwen onder controle te houden. De eerste truc heb je zelf al toegepast: je bent je ervan bewust en bent op zoek gegaan naar een oplossing. In deze blogpost geven we je tips waarmee je stukken rustiger overkomt.

Zenuwen zijn oké, maar...

Laten we allereerst duidelijk maken dat zenuwen heel natuurlijk zijn. Het is een oeroud instinct dat de mensen ontwikkelden voor de jacht op wilde beesten, en dat de oermens hielp besluiten tussen vechten of vluchten. Nu maken we in het dagelijks leven nog maar weinig levensbedreigende ontmoetingen met dieren mee, waardoor dit instinct meer kwaad dan goed doet. Een sollicitatiegesprek kan ons het gevoel geven dat er veel op het spel staat. De druk om te slagen is groot, maar tegelijkertijd besef je dat er concurrentie op de loer ligt. Ook hierbij steken die zenuwen weer hun kop op. Je begint te zweten, je schraapt je keel, likt je droge lippen, slikt vaker, wiebelt met je benen en je handen trillen.

...je kunt die nervositeit maar beter verbergen

Zenuwen zijn in de eerste plaats genant. Ze verraden dat je jezelf niet onder controle hebt en moeilijk tegen stress kunt. Ook kan het de indruk geven dat je niet in je eigen communicatievaardigheden gelooft, of bang bent om op de één of andere manier door de mand te vallen. Het is net een beetje zoals blozen: zodra jij je er bewust van wordt, verergeren de symptomen en de frustratie. Kortom kunnen zenuwen jouw geschiktheid voor een baan een flinke deuk geven. Dus wat doe je eraan?

1. Bereid je maximaal voor

Door je voor te bereiden op lastige sollicitatievragen, door het bedrijf goed te bestuderen en jouw sterke en zwakke punten op een rijtje te hebben, heb je een zorg minder. Veel van de zenuwen voor sollicitatiegesprekken worden namelijk door angst voor het onbekende gevoed.

2. Ontspan je gezicht

Fronzen of vaak wegkijken zijn typische kenmerken van nervositeit. En wanneer je jezelf ertoe dwingt om te glimlachen, kan dat als nep overkomen. Probeer je gezicht daarom te ontspannen en glimlach alleen als je er de natuurlijke drang voor voelt. Zo hoef je je daar in elk geval geen zorgen meer om te maken.

3. Geef je handen een plekje

Voor recruiters vormen kandidaten die met hun handen frunniken één van de grootste ergernissen. Nervositeit kan zich op allerlei manieren naar jouw handen kanaliseren: handen kunnen je neus kriebelen of door je haar gaan, je kunt duimen draaien of op de stoelleuning trommelen. Maar probeer dat alsjeblieft te voorkomen. Een goede truc is je handen voor je uit op de tafel te leggen, waarmee je betrouwbaarheid uitstraalt. Het handgebaar waarbij je de vingertoppen van beide handen tegen elkaar laat rusten, is ook een goede omdat het zelfverzekerdheid uitstraalt. Het is dan ook een veelgebruikt handgebaar door juristen en politici.

4. Praat langzaam

Wie nerveus is, praat stukken sneller. Ook al heb je het zelf niet door, kan het goed zijn dat jouw antwoorden lastig te volgen of zelfs onverstaanbaar zijn. Herinner jezelf er daarom aan om langzaam te praten of om in ieder geval wat langere pauzes tussen zinnen te nemen.

5. Je mag fouten maken

Iedereen is wel in zekere mate zenuwachtig bij een sollicitatiegesprek. Zelfs de recruiters kunnen weleens nerveus zijn! Het is dan ook heel normaal dat je de draad kwijtraakt, jouw ingestudeerde antwoord of zelfs de naam van de recruiter vergeet. Wees erop voorbereid dat dit kan gebeuren en sta jezelf toe om niet 100% perfect te zijn. Don’t beat up on yourself, zouden ze in het Engels zeggen.

6. Het zit tussen je oren

Waarom wordt de ene persoon bloednerveus voor een sollicitatiegesprek, terwijl de ander opvallend kalm blijft? Je raadt het al: het is een mentaal spelletje. Kandidaten die rustig blijven, hebben niet het idee dat er zoveel op het spel staat. Ze zijn positief ingesteld en weten dat er nog veel meer baankansen en uitnodigingen voor gesprekken komen. Dit is nog de beste manier van die zenuwen beteugelen: door aan jouw zelfbeeld en jouw mindset te werken.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.