Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Resumé of cv? Dit zijn de de belangrijkste verschillen

Wat is de Engelse vertaling voor curriculum vitae? Sommige mensen denken dat resumé de correcte vertaling voor cv is, maar in werkelijkheid noemen de English speakers een cv gewoon een cv. Sterker nog: in het Verenigd Koninkrijk vragen ze er ook om in hun vacatureteksten.
Maar wat is een resumé dan en wanneer heb je die nodig? In dit artikel over de verschillen tussen cv’s en resumés scheppen wij duidelijkheid. En zoals je zult ontdekken, is deze informatie niet alleen interessant voor wie over de grens gaat solliciteren.

Allereerst: wat is een resumé?

Je vraagt je wellicht af wat een resumé nu eigenlijk is. Dit document is vergelijkbaar met een cv, maar de informatie erop wordt net iets anders gepresenteerd. Al is een resumé over het algemeen korter dan een cv, je zou kunnen beargumenteren dat hij meer informatie over de sollicitant prijsgeeft. Hij laat een wat persoonlijker kant van de kandidaat zien omdat het méér dan een droge opsomming is. Zo staat er altijd een persoonlijk motto of profiel op, waarin je als sollicitant aangeeft wat voor functie je zoekt en bij wat voor bedrijf. Ook is er ruimte voor een beetje ‘opscheppen’, waarbij je vertelt wat voor (meetbare) resultaten je in eerdere banen hebt behaald. Hierin steekt de competitieve Amerikaanse cultuur een beetje zijn hoofd op. De structuur van een resumé en de volgorde van de elementen erop staat minder strikt vast als bij cv's. Een gemiddeld resumé bevat echter de volgende onderdelen:
  • Persoonlijk motto
  • Doelstelling
  • Werkervaring
  • Opleiding
  • Aanvullende persoonlijke gegevens
  • Personalia

Wanneer heb ik een resumé nodig?

Een resumé wordt vooral in de Verenigde Staten en in Canada gebruikt. Daar hebben recruiters echt wel van cv’s gehoord, maar zijn ze gewend om resumés van kandidaten te ontvangen. Als jij op een baan in de VS of Canada solliciteert, zul je dus een resumé moeten hebben. Ook bij vacatures van Canadese en Amerikaanse bedrijven in Europa wordt vaak om een resumé in plaats van een cv gevraagd.

Waait het resumé over?

Er zijn tekenen dat het resumé langzaam zijn intrede doet in Europa. Zo zijn er Nederlandstalige vacatures waarin de kandidaat de keuze wordt gesteld om een cv of een resumé bij de sollicitatiebrief te sluiten. Ook zijn er recruiters die openlijk de voorkeur geven aan resumé’s, ook al stuit dit op weerstand van collega's. Daarnaast zijn er ervaren ‘banenjagers’ die opzettelijk een resumé bijsluiten, ook al wordt er om een cv gevraagd. Het idee hierachter is dat de résumé de aandacht trekt en wellicht nog wat vragen oproept die een cv niet zou hebben opgeroepen. Vragen die de kandidaat maar al te graag in een persoonlijk gesprek beantwoordt. Wij van CVSter zijn nog niet helemaal overtuigd van deze aanpak, die meer als een schot hagel overkomt.

Hoe maak ik een resumé?

Een resumé kun je, net als een cv, het beste met een tekstverwerker maken. Er komen wat tabellen in voor, maar afgezien daarvan is het een redelijk rechttoe-rechtaan document. Op internet zijn er veel voorbeelden te vinden van resumés, zodat je het wiel niet zelf hoeft uit te vinden. Zoek bijvoorbeeld eens op resumé examples in Google. Zelf gaan knutselen met zo'n resumé kan flink wat tijd in beslag nemen. Makkelijker is het om een kant-en-klaar template in te vullen met jouw persoonlijke informatie. Op sommige sites kun je gratis templates downloaden, maar kijk daarmee uit: die zijn vaak verschrikkelijk ouderwets en een doorn in het oog. Meld je liever aan voor een betaalde service – die overigens helemaal niet veel hoeft te kosten. Op deze site kun je kiezen uit een aantal templates waarvan het succes aantoonbaar is. Ook kun je er makkelijk switchen tussen templates, wat handig is als je op een wat serieuzere of juist een wat creatievere baan solliciteert.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.