Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

10 Best betaalde banen: WO

Als je aan een universitaire studie denkt, wil je natuurlijk een goede keuze maken. Je kiest in de eerste plaats een studie die bij je interesse en kennis past, maar het is ook niet onbelangrijk om te weten hoeveel je kunt gaan verdienen als je je studie succesvol hebt afgerond. Hieronder vind je de tien best betaalde banen voor mensen met een opleiding in het WO (wetenschappeljk onderwijs).

1. Tandarts

Beroepen in de geneeskunde scoren over het algemeen hoog als het gaat om de inkomsten. Een tandarts verdient een zeer royaal salaris doordat hij alle verrichtingen kan factureren aan zijn patiënten en zorgverzekeraars. Als je werkt als tandarts verdien je al snel een salaris van ruim € 4.000,– netto per maand. Natuurlijk moet je rekening houden met allerlei bijkomende uitgaven, zoals het huren van –of de hypotheek op– een praktijkruimte, het salaris van een assistente en het aanschaffen van materialen en instrumentarium.

2. Beroepen in de geneeskunde

Een studie geneeskunde kan je uiteindelijk een mooi inkomen opleveren. Maar het is wel zo dat deze studie soms vele jaren in beslag neemt. Je moet naast het volgen van colleges ook je coschappen lopen in een ziekenhuis. Je dient als basisarts immers van alle markten thuis te zijn. Als je je daarna wilt specialiseren, bijvoorbeeld tot kinderarts, chirurg of orthopeed, dan moet je nog eens een aantal jaren extra studeren. Een arts verdient na enkele jaren werken ongeveer 4.000 euro netto per maand. Maar een topchirurg die uit het hele land patiënten krijgt kan tot wel € 15.000,– per maand verdienen.

3. Technische studies

Al jaren is er in Nederland een nijpend tekort aan goed geschoold technisch personeel. Dit probleem speelt op alle niveaus, maar ook zeker op WO niveau. Als je een technische studie hebt gevolgd en aan de slag gaat bij een toonaangevend bedrijf zoals Philips of Tata Steal (het vroegere Hoogovens) dan kun je na een jaar of vijf een salaris verdienen van rond de € 3.800,– netto per maand.

4. Functies in het fiscaal recht

Het fiscaal recht is zeer complex en een afgestudeerde die goed is in zijn of haar vak, kan dan ook een mooi loon verdienen. Je kunt als fiscalist bij diverse bedrijven werken. Grote multinationals hebben eigen fiscalisten in dienst, en daarnaast zijn ze uiteraard ook werkzaam bij de Belastingdienst of andere overheidsinstellingen. Na vijf jaar verdient een fiscalist op WO-niveau gemiddeld € 3.600,– netto per maand.

5. Fiscale economie

Aansluitend op het vorige beroep kun je je ook specialiseren in fiscale economie. Je kunt dan na het afronden van je studie een baan vinden bij een consultancybureau dat zich vooral richt op internationale belastingconstructies en de economische aspecten van staatsinrichting. Je salaris is na vijf jaar gemiddeld € 3.350,– netto per maand.

6. Farmacie

Het maken van geneesmiddelen en het ontwikkelen van nieuwe medicijnen is een zeer gewilde studierichting. Wil je je richten op de geneeskunde maar is het beroep van arts niet echt jouw ding dan is dit een goed alternatief. Veel afgestudeerde artsen vervolgen hun studie in de farmacie. Je inkomen ligt wel wat lager dan dat van een gemiddelde arts, maar na vijf jaar verdien je toch nog gemiddeld € 3.250,– netto per maand.

7. Technische bedrijfskunde

Een afgestudeerde in deze richting benadert de bedrijfskunde vanuit de wiskunde. Dit is een studie die door veel studenten als heel zwaar wordt beschouwd. Alleen mensen met een echte wiskundeknobbel voor wie de meest ingewikkelde algoritmes geen geheimen hebben ronden de studie succesvol af. Vijf jaar na je afstuderen verdien je gemiddeld € 3.200,– netto per maand. Tenzij je het geluk hebt een managementfunctie te bekleden, dan ligt je salaris aanzienlijk hoger.

8. Diergeneeskunde

Een dierenarts verdient minder dan een “mensenarts” maar het loon kan toch aanzienlijk oplopen. Als je je eigen praktijk hebt verdien je meestal meer dan wanneer je in een maatschap werkt. Maar werken in een maatschap heeft weer als voordeel dat je de praktijkkosten kunt delen en dat je gemakkelijker weekend- en avonddiensten kunt verdelen zodat je geen werkweken van 80 uur hoeft te maken. Een dierenarts verdient vijf jaar na zijn afstuderen gemiddeld € 2.750,– netto per maand.

9. Informatica

Informatica is nog steeds een studierichting waarin goed betaalde banen te vinden zijn. Vooral als je kunt programmeren en dus in staat bent om nieuwe software te ontwikkelen, kun je in de informatica een goed salaris verdienen. Je inkomen is afhankelijk van het werk wat je precies doet en de branche waar je werkzaam bent. Gemiddeld verdien je na vijf jaar ongeveer € 2.700,– netto per maand.

10. Informatiekunde

Iets minder goed betaald dan de softwareprogrammeurs, maar nog steeds een zeer goed betaalde baan kun je vinden als je na je studie informatiekunde aan de slag gaat. Jij snapt de taal die de programmeurs spreken en je voelt je in het zakenleven als een vis in het water. Je kunt als afgestudeerde in de informatiekunde, mede afhankelijk van je functie en of je al dan niet leiding geeft, na vijf jaar een loon verdienen van rond de € 2.600,– netto per maand.

Wil je meer beroepen op salaris kunnen vergelijken? Vergelijk hier ruim 2400 beroepen op het salaris.

 
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.