Wil je je baan opzeggen? Dan is het misschien verleidelijk je er met een whatsappje vanaf te maken. Of het even mondeling te doen aan het einde van een werkdag.
Maar daarmee doe je jezelf en je werkgever tekort.
Professioneel ontslag nemen is belangrijk
Ontslag nemen doe je bij voorkeur twee keer: mondeling én schriftelijk.
- Eerst mondeling in een persoonlijk gesprek met je leidinggevende.
- Daarna officieel via een schriftelijke ontslagbrief.
Op die manier ontslag nemen zal geen probleem zijn als je een goede arbeidsrelatie hebt met je baas. Bij een verstoorde arbeidsrelatie kan je flink opzien tegen zowel het gesprek als de brief. In dat geval kan je het gesprek overslaan, mondeling ontslag je ontslagbrief aankondigen is netjes maar niet noodzakelijk.
Schriftelijk opzeggen in de vorm van een ontslagbrief is wel noodzakelijk. Die ontslagbrief moet je daarom echt schrijven, desnoods met veel tegenzin.
Er zijn 3 goede redenen waarom je een ontslagbrief nodig hebt wanneer je je baan opzegt. Dit zijn ze:
- Ontslag nemen heeft juridische gevolgen.
- Je professionele reputatie goed houden.
- Je laatste werkperiode verloopt een soepeler.
1. Juridische consequenties van ontslag nemen
Ontslag nemen heeft juridische consequenties. En daarmee hebben we meteen de meest fundamentele reden om een ontslagbrief te schrijven te pakken.
Op de meeste werkplekken is een ontslagbrief een officieel document met juridische implicaties. Het kan zijn dat je contractueel verplicht bent tot een opzegtermijn. Jouw formele ontslagbrief dient dan als bewijs dat je op tijd hebt opgezegd en de opzegtermijn in acht hebt genomen.
Met een goede ontslagbrief bescherm je jezelf bij geschillen. Het dient als instrument om je rechten te vrijwaren als zaken serieus (lees: vervelend) worden. Onder het mom ‘voorkomen is beter dan genezen’ vermijd je met een goede ontslagbrief onnodig gesteggel over de vraag of je wel op tijd hebt opgezegd.
2. Professionele reputatie goed houden
De tweede reden om een ontslagbrief te schrijven is minstens zo belangrijk als de eerste: je professionele reputatie. Met een goede opzegbrief verander je soepel van baan of van loopbaan en behoud je je goede reputatie in het bedrijf (en het branchenetwerk).
Het zou namelijk kunnen dat je nieuwe werkgever je oude baas belt voor referenties, of je dat nu wilt of niet. Dan is het handig dat je de arbeidsrelatie netjes verbroken hebt.
Daarnaast kan je in je ontslagbrief meteen om een aanbevelingsbrief vragen of een korte aanbeveling voor op je LinkedIn profiel. Dus zelfs als je een hekel hebt aan je huidige baan of baas, kun je het beste netjes vertrekken en een keurige ontslagbrief schrijven.
Een goede professionele reputatie kan onbelangrijk lijken, totdat je geconfronteerd wordt met het feit dat je een slechte reputatie hebt. Afhankelijk van je functie en branche, kan het heel lastig zijn de smet van een verstoorde arbeidsrelatie weg te poetsen.
Tel dus tot tien, reageer je frustratie af in de sportschool, voer een goed gesprek met je partner en schrijf vervolgens een keurige ontslagbrief. Sta boven de situatie, dat is echt in het belang van je loopbaan.
3. Laatste werkperiode vergemakkelijken
De derde reden om je ontslag in te dienen met een ontslagbrief is omdat het je laatste werkweken in je oude baan vergemakkelijkt. Je hebt keurig volgens het boekje ontslag genomen en er bestaan geen onduidelijkheden over je laatste werkdag. De HR-afdeling heeft het dossier op orde en kan je arbeidscontract gaan afwikkelen.
Voor een plezierige laatste werkperiode is het van belang dat je een goede, professionele ontslagbrief hebt geschreven. Beter gezegd: je hebt geen lelijke dingen gezegd in je ontslagbrief. Want die laatste weken bij je oude baas kunnen flink vervelend worden als je een ontslagbrief hebt geschreven waar de honden geen brood van lusten.
Daarnaast heb je misschien nog wat hulp van je werkgever nodig. Bijvoorbeeld bij regelzaken rond je vakantiegeld, vakantiedagen, ontslagvergoeding en pensioenuitkeringen. Daarvoor klop je een stuk makkelijker aan als je op een nette manier ontslag hebt genomen.
Blijf professioneel
Is een verstoorde arbeidsrelatie de reden dat je ontslag neemt? Blijf dan professioneel.
Slik je frustraties in en vertrek op goede voet. Zeker op de lange termijn pluk je daar de vruchten van. Je kunt dan na een tijdje in ieder geval met opgeheven hoofd terugkijken op de situatie. Een professionele ontslagbrief schrijven hoort daar absoluut bij.
Een goede ontslagbrief opstellen
Wil je ontslag nemen en handvatten voor het schrijven van een goede ontslagbrief? Klik door naar ons blog Ontslagbrief schrijven voor een complete handleiding en vele voorbeelden van ontslagbrieven. Succes!