Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, kan je natuurlijk je cv opsturen naar een aantal werkgevers. Dan heb je echter wel een reële kans dat je brief op een grote stapel terecht komt en dat je er nooit meer iets van hoort. Om een baan te vinden is het veel effectiever om een bezoek te brengen aan een carrièrebeurs. Bijvoorbeeld de Nationale Carrièrebeurs, de grootste van Nederland, die gepland staat op 22 en 23 april 2022.
Wat is een carrièrebeurs?
Een carrièrebeurs is een evenement dat er volledig op is gericht om vertegenwoordigers van verschillende bedrijven in contact te brengen met mensen die geïnteresseerd zijn in hun vacatures. Op een dergelijk event is het mogelijk om rechtstreeks in contact te komen met recruiters van allerlei bedrijven en organisaties. Een perfecte manier om jezelf van je beste te kant te laten zien en een onuitwisbare eerste indruk achter te laten. Omdat vooraf bekend is welke bedrijven, organisaties en industrieën op de beurs vertegenwoordigd zijn, kan je bepalen of er mogelijk interessante vacatures te vinden zijn in je vakgebied.
Net als bij een sollicitatiegesprek is het ook op een carrièrebeurs belangrijk dat je een goede eerste indruk maakt. Kleed je dus professioneel, maar niet over the top: een driedelig pak zal meestal niet nodig zijn.
Een baan vinden op een carrièrebeurs
De beste werkgevers staan op carrièrebeurzen, op zoek naar nieuwe talenten. Voor het vinden van een baan ben je op een beurs dus sowieso op het goede adres. Maar ben je van plan om een carrièrebeurs te bezoeken, ga dan wel met een goede planning op pad!
- Neem vooraf de lijst met deelnemers door.
- Verdiep je in de bedrijfsfilosofie en de vacatures van je favoriete bedrijven.
- Bedenk vooraf wat voor informatie je precies op de beurs wilt verzamelen.
Of je nu student, starter of herintreder bent, een carrièrebeurs is een uitgelezen mogelijkheid om je geheel vrijblijvend te oriënteren. Of om juist gericht op zoek te gaan naar waardevolle contacten. Stel daarom altijd een lijstje op met de vragen die je aan de recruiters wilt stellen. Ben je aanwezig op een carrièrebeurs, kijk dan eens verder dan je neus lang is en bezoek ook de werkgevers waar je niet zo gauw aan gedacht had. Het kan zomaar zijn dat je geheel onverwacht een interessante functie, traineeship of stage ontdekt die je anders nooit gevonden zou hebben.
Bedenk voor elke werkgever die je mogelijk interessant vindt een paar goede vragen die je kan stellen. Vragen die echt zijn toegespitst op díe werkgever. Dat laat zien dat je echt geïnteresseerd bent en je hebt ingelezen in het bedrijf.
Zet je beste beentje voor
Een bezoek aan een carrièrebeurs vergt een proactieve houding en een positieve instelling. Dat je met een goed verzorgd uiterlijk op pad gaat, spreekt uiteraard voor zich. Eenmaal op de beursvloer moet je zelf afstappen op mensen. Met een timide houding kom je op een dergelijke bijeenkomst niet zo ver.
Spreek de mensen gewoon aan, stel jezelf voor, en geef aan dat je daar bent om een nieuwe baan te vinden. Leg ze uit waarom hun bedrijf je belangstelling heeft, of waarom een bepaalde functie goed bij je past. Misschien is er sprake van een positieve klik en ben jij voor deze werkgever de ideale kandidaat die precies in het plaatje past. Zorg er daarom voor dat je voldoende kopieën van je cv op zak hebt en laat ze achter bij de bedrijven waar je graag aan de slag wilt. Dankzij het grote aantal bedrijven dat doorgaans op een carrièrebeurs vertegenwoordigd is, heb je meerdere kansen op een succesvol gesprek met een recruiter.
De welbekende elevator pitch, waarin je jezelf en jouw talenten en vaardigheden in 30 seconden toelicht, is zeker ook handig op een beurs. Bedenk van tevoren hoe je jouw toegevoegde waarde voor een bedrijf in enkele zinnen onder woorden kan brengen. Maak het niet al te ingestudeerd: het moet niet overkomen alsof je het nieuws voorleest.
Investeren in de toekomst
Ook al heb je misschien niet direct zicht op die droombaan, je kan op een carrièrebeurs altijd waardevolle contacten opdoen. Vooral de mensen van de bedrijven die je aanspreken en de recruiters met wie je een goed gesprek hebt gehad, zijn bijzonder waardevol voor de toekomst.
Persoonlijk contact zorgt voor een connectie, iets wat op een digitale manier langer duurt en moeilijker is te realiseren. Recruiters kunnen je wellicht eens nuttige informatie verstrekken, interesseren voor een vacature waar je zelf niet aan gedacht hebt of je voordragen voor een vrijgekomen functie. Zorg ervoor dat je hun visitekaartje krijgt en ze toevoegt op LinkedIn, dan kan je later nog eens contact met ze opnemen.
Vaak bieden carrièrebeurzen ook de mogelijkheid aan voor een lunch of diner. Doen! In zo’n ontspannen setting gaat netwerken haast vanzelf, en kan je waardevolle contacten opdoen.
Ook interessant zijn de diverse workshops en (sollicitatie)trainingen die op een carrièrebeurs worden gegeven. Bekijk van tevoren het aanbod en schrijf je tijdig in, want de populaire sessies zijn altijd snel volgeboekt. Of je kan er je cv eens onder de loep laten nemen, want als het gaat om het vinden van een goede baan is elke hulp immers meegenomen. Een carrièrebeurs is een goede manier om een baan te vinden - maar ook om op een informele manier met verschillende werkgevers kennis te maken en een uitstekende gelegenheid om uitgebreid te netwerken.
Werkgevers zijn vaak op zoek naar iemand met originaliteit en een creatief denkvermogen. In dat opzicht kan je ook denken: visitekaartjes zijn passé! Een mooi alternatief is het maken van een QR code, die andere beursbezoekers en recruiters kunnen scannen, waardoor ze direct op je LinkedIn profiel of website terechtkomen. Connectie gemaakt!
Digitale carrièrebeurzen
In 2020 en 2021 moesten veel grote carrièrebeurzen vanwege Covid-19 helaas worden geannuleerd. Maar de omstandigheden zorgden er wel voor dat er voor het eerst digitale carrièrebeurzen werden georganiseerd! De ervaringen van bezoekers waren erg positief: meer dan de helft gaf zelfs aan dat carrièrebeurzen ook na corona wel online mochten blijven. Recruiters waren iets minder enthousiast, die zien het niet als een echte vervanging op de lange termijn.
Ben je op zoek naar een online carrièrebeurs? Kijk dan eens op de carrièrepagina van de hogeschool of universiteit in de buurt. Daar staan vaak online carrière evenementen vermeld waar werkgevers uit jouw regio op zoek zijn naar nieuw talent. Ook in het regionale nieuws worden zulke digitale carrièrebeurzen vaak aangekondigd.
Het kan lastig zijn om op te vallen als één hokje op een grote Zoom of Teams vergadering. Speel van tevoren eens met je achtergrond: met welke kleur of afbeelding spring je eruit, maar blijf je tegelijkertijd professioneel?
Overzicht met Carrièrebeurzen
Wil je het allemaal zelf een keer meemaken, neem dan zeker eens een kijkje op www.carrierebeurs.nl. Dit bedrijf is onderdeel van Memory Events, marktleider in de organisatie van belangrijke carrièrebeurzen. Zij organiseren ieder najaar de Nederlandse Carrièredagen, het grootste carrière-evenement van Nederland waar alle topwerkgevers acte de préséance geven. Daarnaast is Memory Events jaarlijks de drijvende kracht achter de Carrièrebeurs Overheid, de Carrièrebeurs Zorg & Welzijn en Vrouw & Carrière.
Tijdens de coronacrisis zijn grote evenementen vooralsnog niet mogelijk. Maar wist je dat op Match&Meet meerdere topwerkgevers staan te springen om jou digitaal, op een informele manier, te ontmoeten? Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door de mensen achter de Nationale Carrièrebeurs.