1. Blog
  2. Carriere
  3. Een baan vinden op een carrièrebeurs: uitleg en tips
Geschreven door Rolf BaxRolf Bax

Een baan vinden op een carrièrebeurs: uitleg en tips

10 minuten leestijd
Een baan vinden op een Carrièrebeurs
Een bezoek aan een carrièrebeurs is dé manier om je te oriënteren op de arbeidsmarkt en een nieuwe baan binnen te slepen. Lees verder om te ontdekken wat zo’n beurs precies inhoudt, waarom zoiets een bezoek waard is en hoe je jezelf optimaal voorbereidt.

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, dan kun je je natuurlijk je cv opsturen naar een aantal werkgevers. Wil je de strategie van je banenjacht echter naar een hoger niveau tillen? Overweeg dan om een bezoekje te brengen aan een carrièrebeurs.

Wat is een carrièrebeurs?

Een carrièrebeurs is een evenement dat er volledig op is gericht om vertegenwoordigers van verschillende bedrijven in contact te brengen met mensen die geïnteresseerd zijn in hun vacatures. Op een dergelijk event is het mogelijk om rechtstreeks in contact te komen met recruiters van allerlei bedrijven en organisaties. Een perfecte manier om jezelf van je beste te kant te laten zien en een onuitwisbare eerste indruk achter te laten. Omdat vooraf bekend is welke bedrijven, organisaties en industrieën op de beurs vertegenwoordigd zijn, kun je bepalen of er mogelijk interessante vacatures te vinden zijn in je vakgebied.

Expert tip

Net als bij een sollicitatiegesprek is het ook op een carrièrebeurs belangrijk dat je een goede eerste indruk maakt. Kleed je dus professioneel, maar niet over the top: een driedelig pak zal meestal niet nodig zijn. 

De bestbetaalde banen zonder diploma
Gerelateerde artikelen
De bestbetaalde banen zonder diploma

Een goed betaalde baan zonder diploma, kan dat eigenlijk wel? Eerlijk is eerlijk: het is niet makkelijk en het komt niet zonder flinke inspanningen. Maar… het kan wel!

Waarom naar een carrièrebeurs?

Ook al leidt het je misschien niet rechtstreeks naar je droombaan, op een carrièrebeurs doe je waardevolle contacten op. Vooral de mensen van de bedrijven die je aanspreken en de recruiters met wie je een goed gesprek hebt gehad, zijn bijzonder waardevol voor de toekomst. 

Persoonlijk contact zorgt voor een connectie, iets wat op een digitale manier langer duurt en moeilijker te realiseren is. Recruiters kunnen je tijdens de beurs wellicht nuttige informatie verstrekken, interesseren voor een vacature waar je zelf niet aan gedacht hebt of je voordragen voor een vrijgekomen functie. Zorg ervoor dat je hun visitekaartje krijgt en ze toevoegt op LinkedIn, dan kan je later nog eens contact met ze opnemen. 

Expert tip

Vaak bieden carrièrebeurzen ook de mogelijkheid aan voor een lunch of diner. Doen! In zo’n ontspannen setting gaat netwerken haast vanzelf en kun je waardevolle contacten opdoen. 

Ook interessant zijn de diverse workshops en (sollicitatie)trainingen die op een carrièrebeurs worden gegeven. Bekijk van tevoren het aanbod en schrijf je tijdig in, want de populaire sessies zijn altijd snel volgeboekt. Of je kan er je cv eens onder de loep laten nemen, want als het gaat om het vinden van een goede baan is elke hulp immers meegenomen. Een carrièrebeurs is een goede manier om een baan te vinden - maar ook om op een informele manier met verschillende werkgevers kennis te maken en een uitstekende gelegenheid om uitgebreid te netwerken.

3 tips om jezelf voor te bereiden

Carrièrebeurzen trekken tal van fantastische werkgevers aan die allemaal gretig op zoek zijn naar nieuwe talenten. Als je je aan het oriënteren bent op interessante banen, ben je op zo’n beurs dus sowieso op het juiste adres. Om het optimale uit je bezoek te halen, is het echter wel belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat. Hieronder lees je daar enkele tips voor:

1. Doe vooronderzoek

Voordat je de beurs binnenwandelt, is het belangrijk om te onderzoeken hoe deze je in je carrière verder kan helpen. Doe daarom in ieder geval het volgende huiswerk:

  • Neem vooraf de lijst met deelnemers door.
  • Verdiep je in de bedrijfsfilosofie en de vacatures van je favoriete bedrijven.
  • Bedenk vooraf wat voor informatie je precies op de beurs wilt verzamelen.

Of je nu student, starter of herintreder bent, een carrièrebeurs is een uitgelezen mogelijkheid om je geheel vrijblijvend te oriënteren.  Of om juist gericht op zoek te gaan naar waardevolle contacten. Stel daarom altijd een lijstje op met de vragen die je aan de recruiters wilt stellen. Ben je aanwezig op een carrièrebeurs, kijk dan eens verder dan je neus lang is en bezoek ook de werkgevers waar je niet zo gauw aan gedacht had. Het kan zomaar zijn dat je geheel onverwacht een interessante functie, traineeship of stage ontdekt die je anders nooit gevonden zou hebben.

Expert tip

Bedenk voor elke werkgever die je mogelijk interessant vindt een paar goede vragen die je kunt stellen. Vragen die echt zijn toegespitst op díe werkgever. Dat laat zien dat je echt geïnteresseerd bent en je hebt ingelezen in het bedrijf. 

21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt
Gerelateerde artikelen
21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt

21e-eeuwse vaardigheden, of 21st century skills, zijn competenties die je nodig hebt in de huidige maatschappij. Hoe breng je leerlingen die vaardigheden bij en waarom zijn ze onmisbaar op de werkvloer?

2. Stel je op alsof je naar een sollicitatiegesprek gaat

Een bezoek aan een carrièrebeurs vergt een proactieve houding en een positieve instelling. Dat je met een goed verzorgd uiterlijk op pad gaat, spreekt uiteraard voor zich. Eenmaal op de beursvloer moet je zelf afstappen op mensen. Met een timide houding kom je op een dergelijke bijeenkomst niet zo ver. 

Spreek de mensen gewoon aan, stel jezelf voor, en geef aan dat je daar bent om een nieuwe baan te vinden. Leg ze uit waarom hun bedrijf je belangstelling heeft, of waarom een bepaalde functie goed bij je past. Misschien is er sprake van een positieve klik en ben jij voor deze werkgever de ideale kandidaat die precies in het plaatje past.

 

Expert tip

De welbekende elevator pitch, waarin je jezelf en jouw talenten en vaardigheden in 30 seconden toelicht, is zeker ook handig op een beurs. Bedenk van tevoren hoe je jouw toegevoegde waarde voor een bedrijf in enkele zinnen onder woorden kan brengen. Maak het niet al te ingestudeerd: het moet niet overkomen alsof je het nieuws voorleest.

3. Neem de nodige documenten mee

Zorg ervoor dat je voldoende kopieën van je cv op zak hebt en laat ze achter bij de bedrijven waar je graag aan de slag wilt. Dankzij het grote aantal bedrijven dat doorgaans op een carrièrebeurs vertegenwoordigd is, heb je meerdere kansen op een succesvol gesprek met een recruiter.

Bedenk ook of er nog andere items zijn die je mee kunt nemen. Denk aan visitekaartjes of kopieën van je portfolio. Zorg dat je al deze documenten op een mooie, nette manier presenteert, bijvoorbeeld door deze in een mapje te stoppen.

Expert tip

In plaats van kopieën van je cv mee te nemen, kun je ook visitekaartjes laten maken met daarop een QR-code die naar een online versie van je cv en/of portfolio leiden. Dat scheelt niet alleen gewicht en gesleep, maar komt ook nog eens doordacht en professioneel over.

Overzicht met carrièrebeurzen

Lijkt het je wel wat om een keer een carrièrebeurs te bezoeken? Ga dan goed bij jezelf na wat voor soort beurs het beste past bij de carrière die je voor ogen hebt:

De Nationale Carrièrebeurs 

De Nationale Carrièrebeurs 2024 is het grootste jaarlijks terugkerende carrière-evenement van Nederland. De Nationale Carrièrebeurs is een initiatief van Memory Events. Deze organisatie is ook de drijvende kracht achter de Carrièrebeurs Overheid, de Carrièrebeurs Zorg & Welzijn en Vrouw & Carrière. 

Waar zijn alle Digitale Nomaden?
Gerelateerde artikelen
Waar zijn alle Digitale Nomaden?

Ben jij een digitale nomade en op zoek naar je volgende bestemming? Bekijk hier welke locaties remote werkende freelance globetrotters elkaar aanraden.

Branchespecifieke carrièrebeurzen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om naar een meer regionale of branchespecifieke beurs te gaan. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

Digitale carrièrebeurs 

In 2020 en 2021 moesten veel grote carrièrebeurzen vanwege Covid-19 helaas worden geannuleerd. Maar de omstandigheden zorgden er wel voor dat er voor het eerst digitale carrièrebeurzen werden georganiseerd! De ervaringen van bezoekers waren erg positief, dus sindsdien worden er regelmatig online carrièrebeurzen georganiseerd.

Denk je dat zo’n online ontmoeting met potentiële werkgevers wat voor je is? Kijk dan eens op de carrièrepagina van de hogeschool of universiteit in de buurt. Daar staan vaak online carrière evenementen vermeld waar werkgevers uit jouw regio op zoek zijn naar nieuw talent. Ook in het regionale nieuws worden zulke digitale carrièrebeurzen vaak aangekondigd. Veel succes met je banenjacht!

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV11 minuten leestijd
Moet ik alle functies vermelden op mijn cv?
Moet ik alle functies vermelden op mijn cv?
CV14 minuten leestijd
Nevenactiviteiten op je cv vermelden: zó doe je dat
Nevenactiviteiten op je cv vermelden: zó doe je dat
Sollicitatiegesprek17 minuten leestijd
5 sollicitatievaardigheden voor een sollicitatiegesprek met betere baankansen
5 sollicitatievaardigheden voor een sollicitatiegesprek met betere baankansen
Carriere8 minuten leestijd
Resultaatgericht werken: streven naar succes
Resultaatgericht werken: streven naar succes
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren