Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

De verschillen tussen uitzendbureaus, headhunters en detacheringbureaus

Wanneer je op zoek gaat naar werk word je geconfronteerd met een heleboel termen. Het uitzendbureau kennen de meeste mensen wel, maar er zijn meer bedrijven die zich bezighouden met het koppelen van werkzoekenden en werkgevers. Detacheringbureaus worden steeds populairder omdat steeds minder mensen een vast dienstverband hebben bij een werkgever. Headhunters houden zich vooral bezig met het werven van medewerkers voor hogere functies.

Wat doet een uitzendbureau?

Wanneer je op zoek gaat naar werk is het belangrijk om je bij meerdere uitzendbureaus in te schrijven bijvoorbeeld bij Flexibility.nl. Dit doe je tegenwoordig meestal online. Je vult je gegevens in, uploadt je CV en geeft wat voor soort werk je zoekt. De intercedent neemt in de meeste gevallen contact met je op voor een persoonlijk gesprek of om onduidelijkheden in je aanmelding na te vragen. Zo krijgt het uitzendbureau een zo goed mogelijk beeld van wie jij bent, wat voor werk je zoekt en bij wat voor soort bedrijven je het beste past. Zodra er een geschikte vacature beschikbaar komt word je uitgenodigd voor een gesprek en als je voldoet aan de gestelde eisen word je voorgedragen. Tegenwoordig is het zo dat je meestal niet de enige kandidaat bent. Over het algemeen worden door een uitzendbureau voor een vacature meerdere kandidaten voorgedragen. Je kunt via een uitzendbureau zowel tijdelijk als vast werk vinden, hoewel je overal begint met een tijdelijk contract.

Een detacheringbureau werkt net even anders

Een detacheringbureau werkt net even anders als een uitzendbureau. Bij een detacheerder ben je over het algemeen in dienst. Dit heeft als groot voordeel dat je ook doorbetaald krijgt wanneer je even zonder werk zit. Het detacheringbureau bemiddelt voor je en “plaatst” je bij een bedrijf dat tijdelijke ondersteuning nodig heeft. Dit kan zijn voor het uitvoeren van een project of het vervangen van een medewerker in verband met langdurige ziekte of bij voorbeeld zwangerschapsverlof. Een detacheringbureau levert over het algemeen specialistische medewerkers die op de hogere functies werkzaam zijn. Het gaat hierbij om functies op MBO-, HBO- en WO-niveau waarbij de medewerker moet beschikken over de nodige ervaring zodat hij of zij direct aan de slag kan zonder eerst uitgebreid te moeten worden ingewerkt. Een gedetacheerde systeembeheerder bij een telecombedrijf of een uitkeringsconsulent bij een sociale dienst moet in principe direct aan de slag kunnen.

De headhunter werkt discreet op hoog niveau

Wanneer een bedrijf een nieuwe directeur zoekt of een andere hogere functie, dan wordt hiervoor vaak een headhunter ingeschakeld. Een headhunter benadert mensen persoonlijk om te polsen of zij wellicht interesse hebben in de aangeboden functie. Ook kun je je als werkzoekende bij een headhunter aanmelden, terwijl je nog wel gewoon in je huidige functie werkzaam bent. Als je vrijwillig van functie wilt veranderen of wanneer je vermoedt dat jouw functie binnenkort op de tocht staat, is het een goed idee om je bij een headhunter te melden. Vacatures voor directiefuncties staan over het algemeen niet in de krant en maar zelden in vakbladen. Dit soort functies wordt in de meeste gevallen via headhunting vervuld. Een headhunter moet uiteraard zeer discreet te werk gaan. Stel dat bedrijf A een nieuwe manager nodig heeft, en bij bedrijf B werkt iemand die zeer geschikt zou zijn voor deze functie. Dan is het de taak van de headhunter om deze medewerker te benaderen, doorgaans via privé telefoon of mail, en hem voorzichtig te polsen of er eventueel interesse is om de functie bij bedrijf A te gaan bekleden. Als hier een positieve reactie op komt moet er natuurlijk nog worden onderhandeld over het salaris en de overige arbeidsvoorwaarden. Dit moet allemaal zeer discreet gebeuren. Want als de deal niet doorgaat is het wel zaak dat de huidige werkgever van de kandidaat er niet achter komt dat er onderhandelingen zijn geweest over een mogelijk vertrek. Als de “transfer” wel plaatsvindt, betaalt de nieuwe werkgever van de kandidaat een vergoeding voor de bemiddeling aan het headhuntersbureau voor de bemiddeling.

Bij welk bureau zal ik me inschrijven?

Het hangt er dus van af op welk niveau je een baan zoekt bij welk bureau je je het beste kunt inschrijven. Het uitzendbureau is voor de meeste werkzoekenden nog steeds de eerste stap. Er zijn ook uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in bepaalde functies en werkgebieden. Je inschrijven bij een detacheringbureau is alleen zinvol wanneer je ruime ervaring hebt in jouw vakgebied, want het gaat immers in de regel niet om starterfuncties. Bij een headhunter meld je je als je in het hogere kader werkzaam bent en op een discrete manier van werkgever wilt veranderen.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.