1. Cv voorbeelden
 2. Architect
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Architect cv-voorbeeld

Een goed cv-voorbeeld, speciaal voor het soort baan waarnaar jij op zoek bent, om snel jouw volgende baan voor 2024 te vinden. Kies dit Architect cv-voorbeeld om het te bewerken met jouw gegevens. Zo kom je snel uit de startblokken en maak je binnen een paar minuten een perfect cv. Vul gewoon je gegevens in, download je nieuwe cv en solliciteer vandaag nog!
4.3
Gemiddelde beoordeling
72 mensen die het al beoordeeld hebben
Architect cv-voorbeeld
Bewerk dit cv

Hoe schrijf je een cv voor de functie van architect?

Architecten werken vaak bij een architectenbureau, een gemeente, adviesbureau of vastgoedontwikkelaar. Er zijn ook architecten die als zzp’er werken voor particulieren die zelf hun droomhuis willen bouwen of een flinke verbouwing willen laten begeleiden. Wil je in Nederland de titel Architect voeren, dan moet je geregistreerd staan in het Architectenregister. 

Hoe je het maken van een architect-cv benadert, hangt samen met hoeveel ervaring je hebt. Als je al een paar banen bij architectenbureaus hebt gehad, heb je een beter beeld van het soort informatie waarnaar projectontwikkelaars op zoek zijn wanneer ze nieuwe architecten inhuren. 

Je kunt relevante werkervaring benoemen en een portfolio met uiteenlopende ontwerpen laten zien. Als je je eerste baan na de universiteit wilt binnenhalen, ben je vooral afhankelijk van het portfolio dat je hebt opgebouwd met stages en studieopdrachten. 

Bij het onderdeel vaardigheden op je cv, is het goed om als startende architect je aanpassingsvermogen en bereidheid om te leren te benadrukken.

Hoe omvangrijk je werkervaring ook is, met dit voorbeeld van een architect-cv doe je ongetwijfeld inspiratie op. We laten per cv-onderdeel zien wat er nodig is om een ​​uitstekend cv voor architecten te maken en dat zal je schrijfproces stimuleren en versnellen.

Profielschets: pitch jezelf als architect

Je profielschets (of persoonlijk profiel) staat boven aan je cv en neemt een belangrijke plek in. Het is – na je naam en contactgegevens - het eerste wat de lezer van je cv onder ogen krijgt. Je kunt deze professionele samenvatting van 3-5 zinnen zien als een geschreven elevator pitch. Je presenteert jezelf in een persoonlijk profiel met je sterkste kwaliteiten, meest relevante ervaring en een vleugje van je belangrijkste prestaties of (voor starters) opleiding. De profielschets is ook de plek waar je je ambities kunt uitspreken.

Aanpasbaar voorbeeld profielschets architect

Gepassioneerde en bekwame architect met ruime ervaring in het plannen, ontwikkelen en implementeren van uitzonderlijke architectonische ontwerpen. Heeft een scherp oog voor details, is creatief en technisch sterk en hecht aan goede communicatie en klanttevredenheid. Klaar om aan de slag te gaan bij een groot architectenbureau waarbij ik mijn leiderschapskwaliteiten kan inzetten en mee kan bouwen aan nieuwe woonwijken en bestaande gebouwen kan transformeren tot starterswoningen. 

Gekopieerd!

Slimmer dan de software - optimaliseer je cv voor ATS

Of je bij het solliciteren al dan niet een ATS (Applicant Tracking System) tegenkomt, hangt grotendeels af van de grootte van de organisatie waarbij je solliciteert. Middelgrote en grote bedrijven gebruiken vaak online selectietools om het overweldigende aantal sollicitaties dat ze wekelijks ontvangen te beheren. Deze recruitmentsystemen maken het opzetten, uitvoeren en beheren van het recruitmentproces een stuk makkelijker.

In een ATS kan de recruiter eenvoudig vacatures aanmaken en publiceren, kandidaten zoeken, matchen, uitnodigen, afwijzen, volgen en mailen. Een ATS wordt vaak geleverd met ingebouwde algoritmen die cv's scannen op de meest relevante zoekwoorden (op basis van de functiebeschrijving) en deze rangschikken ten opzichte van de andere kandidaten. Alleen de cv's die positief opvallen, worden doorgegeven aan de wervingsmanager.

Zorg er daarom voor dat je cv belangrijke trefwoorden bevat die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Je kunt deze terugvinden in de vacaturetekst en aanvullen met woorden die belangrijke kennis en vaardigheden van een architect aanduiden.

Percentage van grote bedrijven die ATS gebruiken
Percentage van grote bedrijven die ATS gebruiken

Voorbeeld Werkervaring: de juiste bouwstenen

Het cv-onderdeel werkervaring is meer dan alleen een opsomming van de banen die je gehad hebt. Het is de plek waar je je meest opvallende vaardigheden en prestaties over kunt brengen. Vermeld je meest recente werkervaring bovenaan en werk dan terug in de tijd (omgekeerde chronologische volgorde). Noem maximaal 5 relevante functies. 

Hoe langer je werkervaring in het verleden ligt, hoe minder relevant. Daarom is het niet nodig om lang stil te staan bij werkervaring van 10 jaar of langer geleden. Vermeld vooral bij recente werkervaring uitgebreid je taken, verantwoordelijkheden, prestaties en aandachtsgebieden. Zo krijgt de lezer van je cv een goed beeld van wat je in je mars hebt.  

Aanpasbaar voorbeeld werkervaring Architect

Architect, Arendsen Architecten, Groenekan
Maart 2019 - heden

 • Ontwerpen gemaakt voor de high-end woningbouw: vele bijzondere villa’s en bungalows ontworpen voor veeleisende opdrachtgevers.
 • Werkte samen met interieurarchitecten, hoofdaannemers en constructeurs.
 • Bestekken, offertes, projecttijdlijnen en werktekeningen ontwikkeld.
 • Bouwbegeleiding van ontwerp tot oplevering, inclusief vergunningstraject.
 • Zeer gedetailleerde constructietekeningen en constructieberekeningen uitwerken.

Junior Architect, Bouwbroeders, Zeist
Augustus 2017 – maart 2019

 • Voortgang afstemmen met alle technische disciplines en externe adviseurs.
 • Technische vraagstukken analyseren en oplossingen voorstellen.
 • Technische detaillering en documentproductie verzorgen.
 • Ontwerpen uitwerken in 3D in Revit.
 • Samenwerken met hoofdarchitecten en andere projectleiders.
 • Vergunningsaanvragen voorbereiden en indienen.
Gekopieerd!

Voorbeeld Opleidingen: kennis in actie

Architect is een beschermde titel. Je moet ingeschreven staan in het architectenregister om de titel architect te mogen voeren. 

Daarom hebben de meeste architecten een vergelijkbaar opleidingstraject achter de rug. Eerst een bachelor bouwkunde aan een hbo of universiteit en vervolgens een master studie in de richting architectuur. De diverse masteropleidingen leggen hun eigen accenten, dat maakt het interessant om op je cv toe te lichten welke master je hebt gevolgd en aan welke onderwijsinstelling. 

Heb je na je opleiding aanvullende cursussen of trainingen gedaan? Vermeld die dan ook op je cv. Dan is meteen duidelijk dat jij up-to-date kennis hebt van bijvoorbeeld energieneutraal bouwen, circulair bouwen of stadsvernieuwing. 

Aanpasbaar voorbeeld Opleidingen Architect 

Master Architecture, Building and Planning, Technische Universiteit Eindhoven
September 2015 - juni 2017

Bachelor Architecture, Urbanism and Building Sciencesdate, Technische Universiteit Eindhoven
September 2012 -juni 2015

Gekopieerd!

Vaardigheden vormen je fundament als architect

Je vaardigheden vormen de ruggengraat van je werk als architect. Bij werkervaring heb je de ruimte om (complexe) vaardigheden in de omschrijving van je taken en verantwoordelijkheden te verweven. Bij het onderdeel vaardigheden volgt een korte lijst van je belangrijkste harde en zachte vaardigheden. 

Solliciteer je op meerdere functies? Dan is het creëren van een basislijst een handige tactiek. Neem de tijd om te brainstormen over al je sterke punten en deel je vaardigheden op in hard skills en soft skills. Wanneer je over een tijdje je cv aanpast voor een sollicitatie op een andere functie, kun je de lijst raadplegen en daaruit de vaardigheden kiezen die het meest van toepassing zijn op de functiebeschrijving van je potentiële werkgever.

Harde vaardigheden op je cv noemen, is voor architecten een must. Je hebt kennis van tekenprogramma's, mock-ups en ontwerpsoftware nodig. Noem de namen van veelgebruikte software in je vakgebied (SketchUp, Autodesk Revit, AutoCAD etc.) algemene software (Microsoft) vermelden is niet nodig. Ook begroten, budgetbeheer, omgevingsvergunningen en bouwbesluit-expertise kun je noemen in de categorie harde vaardigheden. 

Zachte vaardigheden die voor een architect van belang zijn, zijn onder andere onderhandelen, overtuigen, plannen en organiseren, probleemoplossend denken, creativiteit en communicatieve vaardigheden. 

Aanpasbaar voorbeeld Vaardigheden architect 
 • SketchUp Pro
 • Autodesk Revit
 • Budgetbeheer
 • NOM-woningen ontwerpen
 • Conflicthantering
 • Leidinggeven
 • Creatief
 • Sociaal
 • Overtuigend
 • Samenwerken
Gekopieerd!

Kies een overtuigende template voor je cv

Klaar om je architect cv te maken? Gebruik dan de perfecte tool om je sollicitatieproces te optimaliseren, overzicht te houden en tijd te besparen: de cv-maker van CVster.nl.

 Kies een van onze professionele en door recruiters geteste cv-sjablonen en vul je cv stap voor stap in. Er zijn talloze cv-templates om uit te kiezen en met onze handleiding cv maken schrijf je snel een overtuigend cv.

Een cv maken in 2024: complete gids met stappenplan, tips en voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Een cv maken in 2024: complete gids met stappenplan, tips en voorbeelden

De ultieme handleiding voor het maken van je cv! Hier vind je alle tips, tools, templates en voorbeelden die je nodig hebt om een overtuigend cv te schrijven.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
4.3
Bewerk dit cv
Deel dit artikel

De beste templates voor jouw curriculum vitae

Overtuig werkgevers en recruiters met een prachtig en professioneel cv. Er zijn 25+ cv-templates, ontworpen door experts en gratis te gebruiken voor jouw sollicitatie. Klaar? Download je cv naar Word of pdf.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.608 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm resume template
Stockholm
8.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York resume template
New York
3.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen resume template
Wenen
2.100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney resume template
Sydney
1.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon resume template
London
3.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin resume template
Dublin
3.600.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou resume template
Moskou
700.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam resume template
Amsterdam
1.600.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid resume template
Madrid
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago resume template
Santiago
1.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore resume template
Singapore
680.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo resume template
Oslo
550.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town resume template
Cape Town
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs resume template
Parijs
510.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin resume template
Berlin
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève resume template
Genève
30.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver resume template
Vancouver
490.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio resume template
Tokio
330.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan resume template
Milan
900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon resume template
Lissabon
200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona resume template
Barcelona
470.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen resume template
Copenhagen
93.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago resume template
Chicago
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio resume template
Rio
190.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome resume template
Rome
180.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston resume template
Boston
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRirekisho resume template
Rirekisho
43.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
2.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAthens resume template
Athens
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBrussels resume template
Brussels
49.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templatePrague resume template
Prague
4.600 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto resume template
Toronto
1.700.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren