1. Cv voorbeelden
 2. Architect
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Architect cv- voorbeeld & schrijfgids

Solliciteren als architect? En kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je cv? Bekijk ons cv architect voorbeeld en de praktische schrijfgids vol tips!
4.3
Gemiddelde beoordeling
72 mensen die het al beoordeeld hebben
Architect cv- voorbeeld & schrijfgids
Bewerk dit cv

Er zijn in Nederland ca. 14.000 architecten ingeschreven in het architectenregister. Ben jij op zoek naar een nieuwe baan in de architectuur? Dan zul je dus moeten opvallen tussen de concurrentie. Een succesvolle sollicitatie begint met een goed opgebouwd cv. Gelukkig ben jij als architect gewend om solide constructies te bedenken en uitwerken.

Bij cvster.nl zijn we er om je een handje te helpen. Met deze schrijfgids en het cv architect voorbeeld heb jij alle tools in handen om je nieuwe droombaan te bemachtigen. 

Hoe Schrijf Je Een Architect CV?

Een goed cv begint bij de constructie. Een skelet dat je vervolgens verder kunt uitbouwen. Jouw architect cv moet de volgende elementen bevatten:

 • Koptekst
 • Cv samenvatting
 • Werkervaring sectie
 • Vaardigheden sectie
 • Opleiding sectie.

In je cv moet vooral je talent voor het bedenken, uitwerken en begeleiden van indrukwekkende projecten naar voren komen. Deze aspecten kun je uitlichten in alle onderdelen van je cv. In het profielgedeelde schrijf je een korte maar overtuigende pitch. In je werkervaring- en opleidingsectie geef je bewijs van je kennis en kunde. En in je vaardighedensectie laat je je competenties en specialisaties zien. 

Expert tip

Je architect cv optimaliseren voor ATS systemen

Grote en middelgrote bedrijven zetten steeds vaker ATS (Applicant Tracking Systems) in om cv’s van sollicitanten te scannen en rangschikken. Deze software scant cv’s op relevante trefwoorden die vaak overeenkomen met de functieomschrijving. Alleen de cv's met de hoogste ranking worden doorgestuurd naar de recruiter. De rest wordt automatisch afgewezen.

Volg dit eenvoudige stappenplan om je kansen te vergroten:

 • Zorg ervoor dat je cv belangrijke trefwoorden bevat die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.
 • Deze kun je terugvinden in de vacaturetekst en aanvullen met woorden die belangrijke kennis en vaardigheden van een architect aanduiden.
 • Pas ook je taalgebruik aan aan het bedrijf.
Percentage van grote bedrijven die ATS gebruiken
Percentage van grote bedrijven die ATS gebruiken

De Beste CV Indeling Kiezen voor een Architect

Welke cv-indeling je kiest, hangt af van je arbeidsverleden. Heb je vooral in loondienst gewerkt? Dan is een omgekeerd chronologische cv-indeling de beste keuze. Dit is het standaard type cv waarin je meest recente baan en opleiding bovenaan staan en waarin je terugwerkt in de tijd.

Heb je echter vooral op opdrachtbasis gewerkt? Dan kun je ook kiezen voor een vaardigheden cv waarin je jouw competenties en specialisaties uitlicht. Of voor een gecombineerd cv. 

Neem je contactgegevens op

Dat een officieel document er goed uit moet zien, hoeven we jou als architect natuurlijk niet te vertellen. Een professioneel cv begint dan ook met een koptekst. Dit is als een visitekaartje met je belangrijkste contactgegevens. Zorg ervoor dat je in ieder geval de volgende gegevens opneemt:

 • Volledige naam + functietitel.
 • Een professioneel e-mailadres.
 • Je telefoonnummer.
 • Stad + land.
 • Linkedin profiel, website of portfolio.
Wel

Jasper Tuinders

Stedenbouwkundig architect

Den Haag, Nederland

06-88756233

[email protected]

Niet

Jasper Tuinders

Ontwerpt meesterlijke gebouwen

Den Haag, Nederland

06-88756233

[email protected]

Maak gebruik van een samenvatting 

Je cv samenvatting (ook wel persoonlijk profiel genoemd) staat bovenaan je cv en neemt een belangrijke plek in. Het is – na je naam en contactgegevens - het eerste wat de lezer onder ogen krijgt. Je kunt deze professionele samenvatting van 3-5 zinnen zien als een geschreven elevator pitch. 

Je presenteert jezelf door je sterkste kwaliteiten, meest relevante projecten en eventuele prijzen te noemen. De profielschets is óók de plek waar je je ambities kunt uitspreken.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk het cv architect voorbeeld onderaan dit artikel, of dit gerelateerde cv voorbeeld: 

Hieronder vind je tevens drie uitgeschreven profielvoorbeelden per niveau:

Aanpasbare cv samenvatting/profielvoorbeeld op instapniveau

Recent afgestudeerde architect met een specialisatie in Green Design architectuur. Mijn missie is stedenbouw duurzamer en toekomstbestendig te maken. Ik heb een stage afgerond bij de gemeente Utrecht waar ik heb meegewerkt aan het implementeren van duurzame stadselementen, waaronder eco bushokjes met sedumdak. Ik barst van de duurzame ideeën en heb concrete ontwerpen voor een duurzamere stadsinrichting klaarliggen.

Gekopieerd!
Aanpasbare cv samenvatting/profielvoorbeeld op medior niveau

Gepassioneerd architect met een voorliefde voor de Hedendaagse bouwstijl. Vorig jaar heb ik de Abe Bonnema prijs gewonnen voor mijn ontwerp van twee luxe residenties in ‘t Gooi. Mijn droom is om grootschalige renovatieprojecten te mogen ontwerpen.

Gekopieerd!
Aanpasbare cv samenvatting/profielvoorbeeld op senior niveau

Gepassioneerde en bekwame architect met ruime ervaring in het plannen, ontwikkelen en implementeren van uitzonderlijke architectonische ontwerpen. Heeft een scherp oog voor details, is creatief en technisch sterk en hecht aan goede communicatie en klanttevredenheid. Klaar om aan de slag te gaan bij een groot architectenbureau waarbij ik mijn leiderschapskwaliteiten kan inzetten en mee kan bouwen aan nieuwe woonwijken en bestaande gebouwen kan transformeren tot starterswoningen.

Gekopieerd!

Schets je architect werkervaring: de bouwstenen van je cv

Het cv onderdeel ‘werkervaring’ is meer dan een droge opsomming van de banen die je hebt gehad. Het is de plek waar je je meest opvallende vaardigheden en projecten kunt uitlichten. 

Vermeld om te beginnen je meest recente werkervaring bovenaan en werk dan terug in de tijd (omgekeerde chronologische volgorde). Noem maximaal 5 relevante functies of projecten. Vermeld niet alleen de functie die je had, maar vooral wat je verantwoordelijkheden waren, je prestaties en aandachtsgebieden. Maar ook cijfers en meetbare feiten doen het goed. Denk aan het aantal projecten dat je hebt gerealiseerd, de budgetten waarmee je werkt, etc. Zo krijgt de lezer van je cv een goed beeld van wat je in je mars hebt.  

Aanpasbare sectie werkervaring

Architect, Arendsen Architecten, Groenekan 
Maart 2019 - Heden 

 • Ontwerpen gemaakt voor de high-end woningbouw: vele bijzondere villa’s en bungalows ontworpen voor veeleisende opdrachtgevers.
 • Werkte samen met interieurarchitecten, hoofdaannemers en constructeurs.
 • Bestekken, offertes, projecttijdlijnen en werktekeningen ontwikkeld.
 • Bouwbegeleiding van ontwerp tot oplevering, inclusief vergunningstraject.
 • Zeer gedetailleerde constructietekeningen en constructieberekeningen uitwerken.

 

Junior Architect, Bouwbroeders, Zeist 
Augustus 2017 - Maart 2019 

 • Voortgang afstemmen met alle technische disciplines en externe adviseurs.
 • Technische vraagstukken analyseren en oplossingen voorstellen.
 • Technische detaillering en documentproductie verzorgen.
 • Ontwerpen uitwerken in 3D in Revit.
 • Samenwerken met hoofdarchitecten en andere projectleiders.
 • Vergunningsaanvragen voorbereiden en indienen.
Gekopieerd!

Neem de belangrijkste vaardigheden op voor een architect

Je vaardigheden vormen de ruggengraat van je werk als architect. Bij de sectie ‘werkervaring’ heb je de ruimte om (complexe) vaardigheden in de omschrijving van je taken en verantwoordelijkheden te verweven. Bij het onderdeel vaardigheden volgt een korte lijst van je belangrijkste harde en zachte vaardigheden. 

Harde vaardigheden noemen is een must voor architecten. Je hebt kennis van tekenprogramma's, mock-ups en ontwerpsoftware nodig. Noem de namen van veelgebruikte software in je vakgebied (SketchUp, Autodesk Revit, AutoCAD etc.). Ook begroten, budgetbeheer, omgevingsvergunningen en bouwbesluit-expertise kun je noemen in de categorie harde vaardigheden. 

Zachte vaardigheden die voor een architect van belang zijn, zijn onder andere communicatieve vaardigheden, onderhandelen en overtuigen. Maar ook plannen en organiseren, analytisch vermogen, probleemoplossend denken en creativiteit. 

Aanpasbaar cv voorbeeld vaardigheden
 • SketchUp Pro
 • Autodesk Revit
 • Budgetbeheer
 • NOM-woningen ontwerpen
 • Conflicthantering
 • Leidinggeven
 • Creatief
 • Sociaal
 • Overtuigend
 • Samenwerken
Gekopieerd!

Maak een gedetailleerd overzicht van je opleidingen & relevante architect certificaten

Architect is een beschermde titel. Je moet ingeschreven staan in het architectenregister om de titel architect te mogen voeren. Daarom hebben de meeste architecten een vergelijkbaar opleidingstraject achter de rug. Eerst een studie bouwkunde aan een hbo of universiteit en vervolgens een master in de richting architectuur. De diverse masteropleidingen leggen hun eigen accenten, dat maakt het interessant om op je cv toe te lichten welke master je hebt gevolgd en aan welke onderwijsinstelling. Ook kun je architect worden met een opleiding architectuur aan de kunstacademie. 

Heb je na je opleiding aanvullende cursussen of trainingen gedaan? Vermeld deze dan ook op je cv. Dan is meteen duidelijk dat jij up-to-date kennis hebt van bijvoorbeeld energieneutraal bouwen, circulair bouwen of stadsvernieuwing. 

Aanpasbare sectie opleidingen

Master Architecture, Building and Planning, Technische Universiteit , Eindhoven 
September 2015 - Juni 2017


Bachelor Architecture, Urbanism and Building Sciencesdate, Technishe Universiteit, Eindhoven 
September 2012 - Juni 2015

Gekopieerd!

Kies de Beste CV Lay-out en een Design Geschikt voor een Architect CV

Als architect ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen van complete gebouwen, interieurs of een stadsdeel. Dus een cv opmaken moet een makkie zijn, toch? Een slordig opgemaakt cv is een absolute no go. Hoe laat je jouw architect cv eruit springen? Enkele tips:

 • Kleurgebruik is aan te raden, maar overdrijf niet!
 • Ben je handig in documenten opmaken? Laat jouw ontwerpstijl doorschemeren in je cv.
 • Zorg voor een duidelijke indeling en tussenkopjes. Zo maak je jouw cv makkelijk te scannen.
 • Houd je cv zakelijk en strak.
 • Beperk je architecten cv bij voorkeur tot 1 A4’tje.

Cv architect voorbeeld met alleen tekst

Volledig kopieerbaar CV voorbeeld

Profiel

Gepassioneerde en bekwame architect met ruime ervaring in het plannen, ontwikkelen en implementeren van uitzonderlijke architectonische ontwerpen. Heeft een scherp oog voor details, is creatief en technisch sterk en hecht aan goede communicatie en klanttevredenheid. Klaar om aan de slag te gaan bij een groot architectenbureau waarbij ik mijn leiderschapskwaliteiten kan inzetten en mee kan bouwen aan nieuwe woonwijken en bestaande gebouwen kan transformeren tot starterswoningen.


Werkervaring

Architect, Arendsen Architecten, Groenekan 
Maart 2019 - Heden 

 • Ontwerpen gemaakt voor de high-end woningbouw: vele bijzondere villa’s en bungalows ontworpen voor veeleisende opdrachtgevers.
 • Werkte samen met interieurarchitecten, hoofdaannemers en constructeurs.
 • Bestekken, offertes, projecttijdlijnen en werktekeningen ontwikkeld.
 • Bouwbegeleiding van ontwerp tot oplevering, inclusief vergunningstraject.
 • Zeer gedetailleerde constructietekeningen en constructieberekeningen uitwerken.

 

Junior Architect, Bouwbroeders, Zeist 
Augustus 2017 - Maart 2019 

 • Voortgang afstemmen met alle technische disciplines en externe adviseurs.
 • Technische vraagstukken analyseren en oplossingen voorstellen.
 • Technische detaillering en documentproductie verzorgen.
 • Ontwerpen uitwerken in 3D in Revit.
 • Samenwerken met hoofdarchitecten en andere projectleiders.
 • Vergunningsaanvragen voorbereiden en indienen.


Vaardigheden

 • SketchUp Pro
 • Autodesk Revit
 • Budgetbeheer
 • NOM-woningen ontwerpen
 • Conflicthantering
 • Leidinggeven
 • Creatief
 • Sociaal
 • Overtuigend
 • Samenwerken


Opleiding

Master Architecture, Building and Planning, Technische Universiteit , Eindhoven 
September 2015 - Juni 2017


Bachelor Architecture, Urbanism and Building Sciencesdate, Technishe Universiteit, Eindhoven 
September 2012 - Juni 2015

Gekopieerd!

Kun je hulp gebruiken bij het opmaken van je architect cv? Maak kennis met de gratis cv templates en de online cv-maker van cvster.nl. Hierin maak je jouw cv in een handomdraai! Succes met solliciteren!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
4.3
Bewerk dit cv
Deel dit artikel

De beste templates voor jouw curriculum vitae

Overtuig werkgevers en recruiters met een prachtig en professioneel cv. Er zijn 25+ cv-templates, ontworpen door experts en gratis te gebruiken voor jouw sollicitatie. Klaar? Download je cv naar Word of pdf.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.745 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm resume template
Stockholm
8.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York resume template
New York
4.100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen resume template
Wenen
2.300.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney resume template
Sydney
2.000.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon resume template
London
3.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin resume template
Dublin
4.100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou resume template
Moskou
750.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam resume template
Amsterdam
1.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid resume template
Madrid
1.600.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago resume template
Santiago
1.300.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore resume template
Singapore
740.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo resume template
Oslo
600.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town resume template
Cape Town
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs resume template
Parijs
570.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin resume template
Berlin
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève resume template
Genève
35.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver resume template
Vancouver
520.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio resume template
Tokio
360.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan resume template
Milan
940.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon resume template
Lissabon
240.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona resume template
Barcelona
500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen resume template
Copenhagen
100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago resume template
Chicago
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio resume template
Rio
210.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome resume template
Rome
210.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston resume template
Boston
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRirekisho resume template
Rirekisho
61.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
4.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAthens resume template
Athens
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBrussels resume template
Brussels
83.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templatePrague resume template
Prague
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShanghai resume template
Shanghai
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto resume template
Toronto
2.100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren