1. Blog
 2. Sollicitatiegesprek
 3. Vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Vragen tijdens een sollicitatiegesprek

20 minuten leestijd
Vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Kunstwerk door:Antonina Kasyanikova
In een sollicitatiegesprek wil de werkgever jou leren kennen. Bereid je daarom voor op vragen over je werkervaring, je werkstijl en sollicitatieredenen. Goed voor je zelfvertrouwen, goed voor je baankansen. Lees hier over welke onderwerpen je vragen kunt verwachten en hoe je omgaat met onverwachte sollicitatievragen.

Yes! De uitnodiging is een feit. Je mag op sollicitatiegesprek voor je droombaan. Met een goede voorbereiding zit je straks zelfverzekerd aan tafel, dus gauw aan de slag met de sollicitatievragen die je kan verwachten.

Tijdens een sollicitatie worden er veel vragen op je afgevuurd, die je natuurlijk zo goed mogelijk wilt beantwoorden. Vragen in een sollicitatiegesprek gaan over jou als persoon, je kwaliteiten en je ervaring. Ook verkennen ze de match tussen de functie-eisen en je kennis en vaardigheden. En uiteraard zal de werkgever willen uitpluizen of je past bij de organisatie. 

We geven je per onderwerp een denkrichting en wat voorbeelden mee. Wellicht biedt dat voor jou al voldoende inspiratie voor een goede voorbereiding van je sollicitatiegesprek . Voor de liefhebber sluiten we af met een lijst veelvoorkomende sollicitatievragen. Maar voordat je enthousiast aan de slag gaat met het voorbereiden van je gesprek, nog even dit: 

Een sollicitatiegesprek is bedoeld om samen te ontdekken of sollicitant en werkgever bij elkaar passen. Niet meer en niet minder.

Houd dat in je achterhoofd bij het voorbereiden van antwoorden op sollicitatievragen. Dan begrijp je meteen dat het verstandig is om open en eerlijk te zijn over je plus- én minpunten zodat je straks niet op een functie zit die niet bij je past.  

Een sterk karakter als pluspunt bij het solliciteren
Gerelateerde artikelen
Een sterk karakter als pluspunt bij het solliciteren

Sollicitanten met een sterk karakter. Recruiters en werkgevers zijn er gek op. Lees hier welke eigenschappen je altijd terugziet bij mensen met een sterk karakter.

Sollicitatievragen over jou

Natuurlijk wil je nieuwe werkgever weten wie je bent en hoe je als persoon in elkaar steekt. 

 • Je kan daarom sollicitatievragen verwachten over je kwaliteiten, valkuilen, interesses en hobby’s . Zorg ervoor dat je in ieder geval enthousiast kan vertellen over zaken waar je blij van wordt.
 • Daarnaast is het slim om een aantal goede eigenschappen van jezelf paraat te hebben met voorbeelden erbij van situaties waarin je die kwaliteiten hebt ingezet.
 • Doe dat ook voor je valkuilen. Ben je een sloddervos? Vertel dan een smakelijk verhaal over die keer dat je je sleutels kwijt was. Maar vergeet niet om erbij te vertellen dat je dat inmiddels ondervangen hebt met een sleutelhaakje naast de kapstok.
 • Wees daarnaast voorbereid op sollicitatievragen over je toekomstplannen (‘waar zie jij jezelf over 5 jaar?’) en je drijfveren.

Vragen over je studie

Ben je pas afgestudeerd of deed je recent nog een aanvullende opleiding? Dan zal het sollicitatiegesprek zich ook richten op je studie. Houd rekening met vragen over de keuze voor je studie, hoe je je studietijd hebt ervaren en waarom je er wel of niet je werk van hebt gemaakt.

Expert tip

Denk voordat je op sollicitatiegesprek gaat goed na over wat je hebt geleerd tijdens je studietijd. Heb je bijvoorbeeld een stage gevolgd? In het buitenland gewoond? Of heb je zelf meegeholpen bij een studievereniging? En kun je die kennis en ervaring linken aan de functie waarop je solliciteert? Op die manier kun je je studie koppelen aan de baan en jezelf als de perfecte kandidaat presenteren. 

Vragen over je werkervaring

Heb je een aantal jaar werkervaring op de teller? Dan biedt dat je toekomstige werkgever een schat aan informatie over jou. Waarom heb je bijvoorbeeld voor een bepaalde branche gekozen of waarom maak je nu juist een switch? En wat voor een collega ben je in je huidige baan? Het sollicitatiegesprek zal zich richten op jouw bijdrage aan projecten, zaken waar je met plezier op terugkijkt, frustraties die je hoopt achter je te laten, voorbeelden waaruit blijkt hoe je als collega functioneert etc.

Expert tip

Denk ter voorbereiding na over:

 • de leuke en minder leuke kanten van je huidige baan
 • je prestaties
 • wat voor een werknemer en collega je bent, en
 • waarom je afscheid wilt nemen van je huidige werkgever.

Vragen over je klik met de werkgever

Een werkgever vindt het belangrijk dat je affiniteit hebt met zijn diensten en/of producten. Hij zal willen weten wat je aanspreekt in zijn organisatie en waarom je jezelf vindt passen bij het bedrijf. Het is vaak ook het moment om even te toetsen of je je goed hebt voorbereid. Wat weet je al over het bedrijf en de bedrijfsactiviteiten? Ben je bekend met de branche en weet je welke uitdagingen er liggen? Bekijk ter voorbereiding de website en socials van het bedrijf en verdiep je in hun concurrenten en de brancheontwikkelingen.

Expert tip

Als je echt goed toegerust wil zijn op het sollicitatiegesprek, lees dan ook nog het volgende blog met een handige stappenplan voor een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek.

Vragen over de vacature

Je zag de vacaturetekst en wist meteen: Dit. Is. Mijn. Baan! Aan jou nu de taak om je toekomstige werkgever uit te leggen waarom je staat te popelen om aan de slag te gaan. Wat maakt de functie zo aantrekkelijk voor jou? Met welke taken heb je al ervaring en welke taken bieden ruimte om je verder te ontwikkelen? Viel je voor de inhoud, het werken in teamverband of het contact met de klanten? Zorg dat je paraat hebt op welke punten de vacature je het meest aanspreekt én waarom jij de juiste persoon bent om invulling te geven aan de functie. 

Expert tip

Lees de vacaturetekst nog een keertje door voordat je op sollicitatiegesprek gaat. Dan heb je de belangrijkste competenties scherp op je netvlies.

Praktische sollicitatievragen

Naast allerlei informatie over jou, je ervaring en de vacature, zal de werkgever ook een aantal praktische zaken willen weten. Heb je bijvoorbeeld nog meer sollicitaties lopen? Ben je gebonden aan een opzegtermijn en/of een concurrentiebeding? Mag de werkgever je referenties nagaan en hoe flexibel ben je eigenlijk in je werktijden? Houd er ook rekening mee dat je wellicht al sollicitatievragen krijgt over je salariseisen en wat voor jou belangrijk is op het gebied van vrije dagen, pensioenvoorziening en opleidingsmogelijkheden. Dit is hét moment om zelf ook proactief te zijn. Kan je absoluut niet op dinsdagen werken vanwege zorgtaken of andere verplichtingen? Geef het aan.

Creatieve sollicitatievragen

Het kan zijn dat je toekomstige werkgever jou echt even wil testen met een creatieve vraag tijdens een sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld of je jouw favoriete mop kan vertellen, of je weet hoe je een paperclip uit een flesje krijgt zonder het flesje aan te raken, of wat je zou doen als je morgen de jackpot wint. Op creatieve vragen kan je je eigenlijk niet voorbereiden. Je kan tijd kopen door te vragen waarom je deze vraag krijgt, maar beter verzin je ter plekke een gevat antwoord. Er is geen goed of fout antwoord in dit geval, de vraag is louter bedoeld om te zien hoe je met onverwachte situaties omgaat. Wees creatief en blijf dicht bij jezelf. 

Onverwachte vragen sollicitatiegesprek
Gerelateerde artikelen
Onverwachte vragen sollicitatiegesprek

Onverwachte vragen tijdens een sollicitatiegesprek zijn meestal bijzondere en soms ronduit rare vragen. De recruiter stelt deze vragen om te zien hoe je reageert, de diepte in te gaan, het ijs te breken of om op een ongebruikelijke manier je kennis en vaardigheden te testen. Dit blogartikel bereid je voor op onverwachte selectievragen.

Vragen die JIJ kan stellen aan de recruiter of HR-manager

Een goede interviewer zal je de ruimte geven om zelf ook slimme vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Dat geeft hem een inkijkje in zaken die voor jou belangrijk zijn en daarmee inzicht in jou als persoon. Bereid daarom zelf ook een aantal sollicitatievragen voor. Dat onderstreept je goede voorbereiding en het is je kans om een onderwerp op tafel te krijgen waar je absoluut iets over wilt weten. Denk aan slimme vragen over je toekomstige collega’s, de sfeer op de afdeling en de organisatiecultuur, hoe de vacature is ontstaan, hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet en hoe de sollicitatieprocedure verder zal verlopen. 

Meest gestelde vragen in een sollicitatiegesprek

Vragen waar je niet op bent voorbereid kunnen ervoor zorgen dat je even met je mond vol tanden staat. Met deze lijst van de meest gestelde vragen komen ze niet meer onverwacht tijdens het sollicitatiegesprek! Mocht het bovenstaande je nog niet voldoende stof tot nadenken hebben gegeven, dan kan je los op deze vragen. Let wel: een antwoord op een vraag voorbereiden is prima, een antwoord uit je hoofd opdreunen niet.

Sollicitatievragen over je persoonlijkheid

 • Vertel eens iets over jezelf?
 • Wat zijn drie kwaliteiten van jou die van pas komen in deze functie?
 • Met welke slechte eigenschap moeten je nieuwe collega’s rekening houden?
 • Welke eigenschap bewonder je in je beste vriend?
 • Wie heeft je geïnspireerd in je leven en waarom?
 • Wat is je definitie van succes en hoe scoor je op dat vlak?
 • Wat is je voorkeursrol wanneer je in teamverband werkt?
 • Ben je een zelfstarter of word je liever aangestuurd?
 • Wat was een grote teleurstelling en hoe ging je daarmee om?
 • Wat is het laatste boek dat je gelezen hebt?
 • Word je liever aardig gevonden of gerespecteerd, en waarom?
 • De stressvrije werknemer bestaat niet. Hoe ga je om met werkdruk?
Expert tip

Lees ter voorbereiding niet alleen de vacaturetekst maar ook je cv en sollicitatiebrief nog eens goed door.

Sollicitatievragen over je carrière

 • Wat zien je huidige collega’s als je sterkste punt?
 • Je collega loopt structureel de kantjes ervan af. Wat doe je?
 • Heb je wel eens te maken gehad met een boze klant of collega? Hoe ging je daarmee om?
 • Op welke prestatie ben je trots?
 • Hoe blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in je vakgebied?
 • Waarom ben jij de ideale kandidaat voor deze functie?
 • Wat zijn je belangrijkste taken in je huidige baan?
 • Hoe ziet je ideale werkdag eruit?
 • Wat spreekt je aan in je huidige werk?
 • Wat is de grootste fout die je gemaakt hebt op het werk?
 • En hoe heb je die fout hersteld?
 • Welke verantwoordelijkheden heb je in je huidige baan?
 • Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
 • Wat ga je doen als je deze baan niet krijgt?
 • Over welke kwaliteiten moet een leidinggevende beschikken volgens jou?
 • Hoe zie je jouw carrièrepad voor je? Waar sta je over 5, 10, 20 jaar?
 • Wat heb je nodig om de excelleren op de werkvloer?
 • Beschrijf je ideale collega.
Sollicitatiegesprek via de telefoon - tips
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiegesprek via de telefoon - tips

Een sollicitatiegesprek via de telefoon is populair nu we massaal op afstand werken. Check onze tips en bereid het gesprek goed voor.

Sollicitatievragen over hoe je bij de vacature past

 • Wat wil je bereiken in je eerste jaar in deze functie?
 • Wat voeg jij toe aan ons team?
 • Vertel eens wat je al weet over ons bedrijf?
 • Waarom sluit onze visie aan op jouw drijfveren?
 • Welke uitdagingen zie jij in onze branche?
 • Wat is voor jou belangrijk tijdens de inwerkperiode?
 • Wat zou voor jou een passend salaris zijn?
 • Welke vraag hebben wij je nog niet gesteld?
 • Wat vond je van het gesprek?
 • Ben je na dit gesprek nog steeds enthousiast over de vacature?
Expert tip

 Als je het antwoord op een vraag niet weet zeg dan nooit: “ik weet het niet”, maar zeg dan: “Wat een goede vraag, ik moet daar even over nadenken”. Hierdoor laat je zien dat je probleemoplossend kan denken en dat je niet meteen in paniek raakt als er lastige vragen gesteld worden.

Ongepaste vragen tijdens een sollicitatiegesprek

 • Vragen over je privézaken
 • Vragen over je gezondheid

Tijdens een sollicitatiegesprek hoort het te gaan over je opleidingen, werkervaring, werkethiek, en wat je kan toevoegen aan het team in een vacature. Helaas gaan niet alle vragen daarover. Soms kan je onverwacht te maken krijgen met ongepaste vragen die eigenlijk helemaal niet gesteld mogen worden tijdens een sollicitatie. Bijvoorbeeld of je van plan bent binnenkort zwanger te worden of kinderen te krijgen. Of je getrouwd bent of niet, wat je geaardheid is, of wat je godsdienst is.

Expert tip

Hoewel het verboden is om vragen te stellen over je gezondheid, mogen interviewers wel vragen stellen die hen helpen om vast te stellen of je geschikt bent voor de functie, bijvoorbeeld: “Als horecamedewerker moet je veel uren lopen en veel uren achter elkaar staand werken. Kun je dat volhouden zonder tussentijds te gaan zitten?”

Het is bij wet verboden om te vragen naar iemands burgerlijke staat, kinderen of kinderwens, seksuele oriëntatie, religie of politieke voorkeur. Begint een recruiter daar toch over? Geef dan aan dat je de vraag ongepast vindt. Je kan zelfs overwegen een klacht in te dienen als er echt een grens wordt overschreden. Hier kun je een volledige lijst vinden met welke vragen niet gesteld mogen worden tijdens een sollicitatiegesprek.

Expert tip

Bij twijfel over sollicitatiediscriminatie kan je gratis contact opnemen met het Juridisch Loket, je vakbond, of je regionale antidiscriminatiebureau. 

Op sollicitatiegesprek? Dit moet je weten om goed voorbereid te zijn!
Gerelateerde artikelen
Op sollicitatiegesprek? Dit moet je weten om goed voorbereid te zijn!

Gefeliciteerd! Jij bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe verloopt zo’n gesprek? En hoe laat jij een goede indruk achter? Je ontdekt het hier!

Onverwachte sollicitatievragen

Naast de bovenstaande vragen, kun je ook te maken krijgen met onverwachte vragen. De recruiter stelt vaak ongebruikelijke vragen vaak om: het ijs te breken, te zien hoe je op onverwachte situatie reageert, of om je skillset te testen. Hieronder een aantal onverwachte vragen: 

 • Welke superkracht zou je willen bezitten?
 • Welke taak staat al maanden op jouw to-dolijstje?
 • Kun je deze pen aan mij verkopen?
 • Als je een deadline mist, wat is dan meestal de oorzaak?
 • Welke storende factoren op de werkvloer staan jouw prestaties in de weg?
 • Als je vandaag 50 miljoen euro wint, wat ga je dan morgen doen? En volgend jaar?
 • Ik ga op vakantie met mijn partner, welke vakantiebestemming zou je adviseren?
Expert tip

Bij een tweede sollicitatiegesprek kun je iets wat lastigere vragen verwachten dan bij het eerste gesprek. Vaak biedt het tweede gesprek meer ruimte om nog beter kennis te maken. Zo kunnen interviewers nog dieper ingaan op jouw sterke en zwakke punten. Ook kunnen ze nog vragen stellen die te maken hebben met hun ‘twijfels’ over jou als kandidaat. Het is dan ook belangrijk om deze twijfels weg te nemen door goede voorbeelden te geven die laten zien dat je de juiste competenties bezit om de werkzaamheden goed uit te voeren. 

Wat te doen bij een sollicitatiegesprek?

Wel
 • Bestudeer het bedrijf en het bedrijfscultuur
 • Bedenk van tevoren de vragen die jij wilt stellen tijdens het sollicitatiegesprek
 • Maak een lijstje van je sterke en zwakke kanten en bedenk van tevoren hoe je dit het beste kunt benoemen
 • Match jouw competenties met de toekomstige werkzaamheden
 • Gebruik voorbeelden uit je vorige functie om te laten zien dat je in staat bent om deze functie uit te voeren.
 • Wees enthousiast over de positie en het bedrijf waarop je solliciteert.
 • Dress to impress
 • Durf vragen te stellen
 • Blijf altijd eerlijk
Niet
 • Maak geen negatieve uiting over je vorige baas of bedrijf
 • Benadruk nooit dat je te weinig werkervaring hebt
 • Gebruik geen clichés zoals ‘mijn slechtste eigenschap is dat ik te perfectionistisch ben”
 • Vraag nooit aan een bedrijf wat ze allemaal doen, laat zien dat je hebt ingelezen.
 • Kom nooit te laat

Na het lezen van dit blog ben je helemaal voorbereid op alle mogelijke vragen die ze kunnen stellen. Natuurlijk zijn er talloze vragen die een interviewer kan stellen, maar vaak krijg je te maken met hetzelfde soort vragen. Een recruiter of interviewer wil namelijk weten dat je een goede match bent. De juiste match voor het bedrijf (en het bedrijfscultuur), maar ook voor de baan (dat je het werk goed kan uitvoeren). Je cv en sollicitatiebrief zorgen voor een eerste indruk. Op basis van deze informatie ben je uitgenodigd voor een gesprek. Het is dan ook altijd goed om nog een blik te werpen op je cv en sollicitatiebrief. En vraag jezelf: welke vragen kan een recruiter stellen na aanleidingen van mijn gestuurde cv en sollicitatiebrief? Welke ervaringen zorgt ervoor dat jij een goede kandidaat maakt? Welke competities heb je misschien nog niet? 

Expert tip

Elke sollicitatie begint met een ijzersterk cv. Maak jouw cv eenvoudig online met onze succesvolle cv templates.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV14 minuten leestijd
6 krachtige werkwoorden voor je cv
6 krachtige werkwoorden voor je cv
CV9 minuten leestijd
Hoe lang mag een cv zijn?
Hoe lang mag een cv zijn?
CV16 minuten leestijd
Een cv-sjabloon gebruiken in Word: zó werkt dat
Een cv-sjabloon gebruiken in Word
Carriere34 minuten leestijd
21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt
21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren