Wat moet je doen met jouw talenkennis? Moet je daar melding van maken op je CV, ook al is die kennis niet direct relevant voor de functie waarop je solliciteert? En hoe zit het als jouw Engels of Duits –we noemen maar wat– van het niveau steenkolen is? In dit artikel vertellen we je precies wat er verwacht wordt en raadzaam is als het gaat om talen op je CV vermelden.
Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: ja, het is altijd verstandig om je talenkennis op je CV te zetten. In de onderstaande paragrafen leggen we je uit waarom. We splitsen onze antwoorden uit naar banen waarvoor talen wel belangrijk zijn en vacatures waarvoor op het eerste gezicht geen taalkennis vereist is. Aan het einde van dit artikel zie je hoe je talenkennis op je CV vermeldt. Scroll dus gerust door als je naar een voorbeeld op zoek was.
Wanneer talenkennis wel belangrijk is
Een sollicitatie waarbij een vermelding van talenkennis niet mag ontbreken, is natuurlijk voor een internationale functie. Weersta de verleiding om jezelf iets beter voor te doen dan je bent. Je zou zelfs een trede later kunnen gaan in de schaal van moedertaal-vloeiend-goed-voldoende-matig. Wat je namelijk wilt voorkomen, is dat je door de mand valt op het sollicitatiegesprek. Liegen op je CV is not done. Nederland is van oudsher een handelsland, wat betekent dat er veel zaken wordt gedaan met het buitenland. De kans is dan ook groot dat het bedrijf waarbij je solliciteert buitenlandse relaties heeft: leveranciers, klanten, freelancers, investeerders, enzovoort. Misschien heb je hier in de eerste instantie nog geen contact mee, maar het kan zomaar zijn dat de werkgever jou na verloop van tijd meer verantwoordelijkheden wil geven of jou de kans biedt door te groeien in jouw functie. Ook wanneer vreemde talen niet in de vacaturetekst worden gevraagd, is het verstandig om ze gewoon op jouw CV mee te nemen. Werkgevers bieden hun medewerkers vaak aan om cursussen onder werktijd te volgen. Als jouw niveau van een bepaalde taal al hoog genoeg is, kun jij je meteen op andere nieuwe vaardigheden storten.
Wanneer talenkennis niet belangrijk is
Natuurlijk zijn talen niet even belangrijk voor elke functie. Denk bijvoorbeeld aan een baan als fabriekswerker aan een lopende band staat, of een functie als winkelbediende in een niet-toeristische plaats op het platteland. Je talenkennis is daarbij vooral een bonus, maar nog steeds de moeite van het vermelden waard. Ten eerste verschaf je de werkgever op die manier meer duidelijkheid, en ten tweede kan het een reden zijn om iemand zonder (vermelding van) talenkennis –in jouw voordeel– af te laten vallen. Vooral wanneer je een buitenlandse naam hebt, is het goed om een overzicht van jouw talenkennis te plaatsen. Is Nederlands bijvoorbeeld jouw moedertaal? Heb je van huis uit een andere taal meegekregen, zoals Arabisch of Turks? Voorkom dat je ten onrechte uit het sollicitatieproces wordt gefilterd; geef daarom zo veel mogelijk relevante informatie over jezelf, zonder het maximum van twee velletjes voor jouw CV te overschrijden.
Met handen en voeten communiceren
Ook al is talenkennis niet direct van belang voor die vacature, het geeft toch aan waar jouw talenten liggen (talenknobbel versus exacte vakken) en welke prioriteiten jij stelt. Bij het communiceren in een andere taal komt trouwens veel meer kijken dan het vergroten van je woordenschat en het grammaticaal correct bouwen van zinnen. Je kunt nog zo'n goede basis hebben, maar je moet die vreemde taal wel durven gebruiken. Er zijn mensen, en misschien ben jij wel één van hen, die een zeer beperkte kennis van een vreemde taal hebben, maar er toch in slagen om met handen en voeten grote deals te sluiten en andere dingen gedaan te krijgen. Jouw talenkennis kan tijdens jouw sollicitatiegesprek worden getest. Kijk er niet van op als jouw recruiter opeens in een andere taal tegen je praat: “Wo haben Sie Deutsch gelernt?” Blijf rustig en antwoord in die nieuwe taal, ondersteund door handgebaren en zonder het oogcontact met de selecteur te verliezen.
Hoe je talen op je CV vermeldt
Talenkennis op je CV vermelden doe je het handigst door een tabel of schema te maken. Hierin som je, in afnemende mate van beheersing, de talen op die jij spreekt. Bij iedere taal vermeld je het niveau van spreken, schrijven en lezen. De beste plek voor deze tabel is onder het kopje Vaardigheden. Om de opmaak van jouw CV niet teveel in de war te schoppen, is het het beste om jouw vaardigheden met dit schema af te sluiten.