1. Home
  2. Blog
  3. Carriere
  4. Spam van recruiters: wat doe je eraan?

Spam van recruiters: wat doe je eraan?

12 minuten leestijd
Spam van recruiters: wat doe je eraan?
Voor hoogopgeleiden en voor IT-professionals lijkt er geen ontkomen aan: spam van recruiters per e-mail en via LinkedIn. Zó kom je ervan af.

Krijg jij ook regelmatig mails waarin recruiters je de mooiste banen aanbieden? Waarin zij aangeven dat je een zeer geschikte kandidaat bent en je snel contact moet opnemen voor een prachtige baan? 

Jongvolwassenen in de ICT-branche hebben er haast een parttime baan aan om de spam en LinkedIn-contactverzoeken van recruiters af te wimpelen. Hoe ga je om met opdringerige recruiters? 

Wat doet een recruiter?

Recruiters zijn een soort talentenscouts. Hun werk is nieuwe medewerkers zoeken en selecteren. Succesvolle recruiters hebben een neus voor talent en zorgen ervoor dat ze goed thuis zijn in de sector waarvoor ze mensen zoeken. Corporate recruiters zijn in dienst van een werkgever en werven ze uitsluitend voor die (grote) organisatie. Andere recruiters werken bij een bureau voor werving & selectie.

“Een recruiter is een soort van matchmaker. Hij of zij matcht mensen en werk met elkaar. De recruiter zorgt ervoor dat werkzoekenden de juiste baan krijgen en dat bedrijven een geschikte collega krijgen.”

Hoewel recruiter dus zeker een betekenisvolle baan kan zijn, zijn er ook recruitmentbureaus die als slinkse autoverkopers te werk gaan. Recruiters die een standaard mailtje of LinkedIn zinnetje sturen naar Jan en alleman, zonder daadwerkelijk te kijken naar het opleidingsniveau en vaardigheden van de mensen die ze benaderen.

Dat komt voornamelijk voor in bepaalde niches zoals de ICT. Zo hebben sommige ICT-recruiters zelf weinig kennis van ICT, waardoor ze slecht kunnen beoordelen of een kandidaat wel echt bij de functie past. Zij benaderen bijvoorbeeld een startende UX-designer voor een Senior JavaScript Developer vacature. Natuurlijk zijn er ook genoeg werving & selectie bureaus die wel een ijzersterk verhaal hebben en echt nadenken over wie ze benaderen en waarom. 

Expert tip

Je ziet het in vacatures regelmatig onderaan staan: “Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld”. Daarmee bedoelt de werkgever dat ze geen zin hebben in recruiters die er ongevraagd tussenin springen om te bemiddelen. Niet alleen werkzoekenden maar ook werkgevers hebben dus last van de bekende spam van recruiters!

Blacklist recruiters en recruiters afwijzen

Het is een feit dat recruiters hun boterham verdienen met een succesvolle match tussen een kandidaat en een werkgever. Dat kan in de vorm van een percentage van het jaarsalaris van de nieuwe werknemer. Of ze ontvangen een vaste fee en daarnaast een bonus als ze voldoen aan bepaalde prestatieafspraken. Recruiters worden bij bedrijven als een goede recruiter bestempeld als ze veel kandidaten kunnen aandragen als mogelijke match. Dan heeft de werkgever wat te kiezen en is er meer kans op de juiste aanwerving.  Dus struinen recruiters bijvoorbeeld LinkedIn af naar kandidaten die in de richting komen van de vacature waarvoor ze bemiddelen. Gelukkig is er inmiddels een blacklist van recruiters opgesteld. Staat er een recruiter op die jou probeert te paaien? Vooral niet reageren! 

Expert tip

Houd deze standaard zin paraat om recruiters mee af te wijzen:

“Hoi X, bedankt voor het aanbod. Op dit moment ben ik niet op zoek maar mocht dit in de toekomst wel het geval zijn, dan zal ik contact met je opnemen”.

Hoe herken je de goede recruiters?

Natuurlijk zijn er nog steeds recruiters die zeer vakkundig en persoonlijk op zoek zijn naar 'de juiste persoon op de juiste plek'. Hoe weet je of iemand het beste met je voor heeft en niet alleen met dollartekens in hun ogen contact met je opneemt? 

Een goede recruiter heeft zich verdiept in het bedrijf waarvoor hij rekruteert en in jou als persoon. Deze recruiter zal je veel kunnen vertellen over de inhoud van de functie, de bedrijfscultuur en arbeidsvoorwaarden en een salarisindicatie kunnen afgeven. Een goede recruiter schiet niet met hagel, maar weet wie hij zoekt en aan welke eisen zijn ideale kandidaat moet voldoen. Je merkt meteen dat je ‘op niveau’ wordt benaderd.

Verder kan je checken of de recruiter aan een bedrijf gekoppeld is, de zogenaamde 'corporate recruiter’. Vooral grote bedrijven zijn altijd op zoek naar nieuw talent of doorstroommogelijkheden voor mensen met expertise. Een corporate recruiter van een bedrijf zal niet snel zomaar iedereen aanschrijven. Ze vallen op doordat ze goed op de hoogte zijn van je profiel of cv. Uiteraard kunnen ze je alles vertellen over het bedrijf waarvoor ze op zoek zijn, ze werken er immers zelf!

Hoe herken je luie LinkedIn Recruiters?

Luie recruiters schieten met hagel en benaderen véél mensen zonder echt te kijken of iemand in het profiel past. Zodra een LinkedIn recruiter zijn mail of berichtje begint met een van onderstaande zinnen, weet je dat je wordt benaderd door een luie LinkedIn recruiter:

 “Hoi, ik ben X, je kent me niet, maar ik zoek precies zo iemand als jij. Weet jij nog iemand voor me?”, 

“Hoi X, Heb jij ruimte voor een toffe opdracht voor wat langere periode bij een mooie grote opdrachtgever? Ik spreek je graag snel!”

“Wij kennen elkaar niet maar ik zie in je profiel dat je een professional bent en op zoek bent naar een nieuwe uitdaging”

“Hallo [naam], wij kennen elkaar (nog) niet, maar het lijkt mij leuk om eens met elkaar in contact te komen. Gewoon eens kennismaken. Groetjes!”

Dit zijn red flags. Deze berichten kunnen aan iedereen gestuurd worden en zijn duidelijk niet aan jou als persoon gericht. Berichten van het type <plakhiereenstandaardtekst> kunnen dan ook linea recta de prullenbak in.

Een goede recruiter bekijkt je profiel voordat hij of zij je benadert, en dat lees je terug:

“Goedemiddag X,
Je zit nu al een mooie tijd bij X. Mogelijk dat het na bijna X jaar tijd wordt voor een nieuwe opdracht. Voor een organisatie in Amsterdam ben ik op zoek naar een ervaren UX Designer. Iemand die kennis heeft van Sketch en vaker gebruikerstesten heeft gedaan, het leuk vindt om samen te werken en de kritische vragen weet te stellen in een organisatie. Herken je jezelf hierin? Dan kom ik graag met je in contact.”

Wel

Corporate recruiters

Recruiters die zich duidelijk hebben ingelezen en goed op de hoogte zijn van het bedrijf waarvoor ze werven en van je kennis en kunde.

Niet

Generieke LinkedIn berichten 

Recruiters die niet de moeite hebben genomen je profiel goed te lezen.

Expert tip

Denk je dat een LinkedIn recruiter die jou heeft benaderd wellicht iets voor je kan betekenen in de toekomst? Schrijf dan een keurige mail, bijvoorbeeld een standaardmail die je een beetje aanpast. Als je die snel terugstuurt kan je met weinig moeite de lijn open houden.

Taalfouten en joviaal taalgebruik

Mails en berichten vol taalfouten, of LinkedIn uitnodigingen met joviale taal als 'zullen we connecten?' kan je het beste gewoon negeren. Als je het gevoel hebt dat het een standaardbericht is, bespaar jezelf dan tijd en energie en ga er niet op in. 

Zodra er staat 'weet je iemand anders voor me?', weet je dat iemand heel hard op zoek is om zoveel mogelijk kandidaten te verzamelen. Zodra je je gepusht voelt om je cv toe te sturen, of als ze zeggen 'ik heb je een aantal keren gebeld, kan je me terugbellen', is de kans zeer groot dat ze persoonlijke gegevens van je willen ontfutselen om deze te kunnen presenteren aan een derde partij.

Zelf solliciteren

Vergeet niet dat er nog altijd de weg is van het zelf solliciteren. Recruiters zitten dit natuurlijke proces wel eens in de weg, omdat ze je afleiden met mooie verhalen over functies die je interesse wekken. Hun netwerk is vaak groot en daardoor heb je al snel de neiging te denken dat je hen nodig hebt. Maar houd altijd zelf vacatures bij interessante bedrijven in de gaten en maak jezelf bekend via open sollicitaties.

Expert tip

Wist je dat er ook omgekeerde recruiters bestaan? Als je een werkzoekende bent en graag wil dat iemand jou helpt om alle mogelijk interessante vacatures uit te speuren, kan je een loopbaancoach of adviseur inschakelen die dit voor je doet. 

4 tips tegen recruiterspam

  1. Pas op wat je op LinkedIn zet; veel recruiters zoeken op bepaalde woorden en komen zo bij je profiel. Als je een allrounder bent, doe je er goed aan niet alle termen te vermelden waar je slechts een beetje kennis van hebt; dat trekt veel contactverzoeken aan waar je uiteindelijk niks mee kan.
  2. Zorg ervoor dat je persoonlijke gegevens als je e-mailadres, telefoonnummer en je cv alleen geeft aan personen die je vertrouwt. Pas als een contact je het gevoel geeft dat hij of zij je profiel ook echt gelezen heeft (stel gewoon de vraag "Wat sprak je aan in mijn profiel?") en zich verdiept in je wensen, weet je dat hij of zij je niet als een anonieme 'prooi' ziet.
  3. Sommige recruiters zijn heel brutaal en bellen je gewoon op je werk. Heb je tijdens je werk regelmatig recruiters aan de telefoon en zit je daar totaal niet op te wachten? Spreek met de receptioniste of secretaresse af dat ze geen recruiters aan je doorverbinden. Laat ze bij twijfel eventueel zelfs de vraag stellen: "Ben je een recruiter?" Mochten ze dan toch nog onder valse voorwendselen bij je terechtkomen, dan weet je in elk geval dat je hoogstwaarschijnlijk niet met de meest integere persoon te maken hebt. Bellen ze je op je eigen werkmobiel? Dan kan je altijd nog nummers blokkeren.
  4. Gooi e-mails met ernstige taalfouten meteen weg. Staat de toon je niet aan en is het duidelijk spam, dan kan de mail ook meteen de prullenbak in.
Expert tip

Heb je een recruiter gevonden die je wél aan een topbaan heeft geholpen en die prima in de omgang is? Koester deze en onderhoud daar een warm contact mee!

Wel
  • Geef je persoonlijke gegevens en cv aan personen die je vertrouwt.
  • Vraag de recruiter “Wat sprak je aan in mijn profiel”? 
  • Houd contact met goede recruiters die hun vak verstaan
  • Optimaliseer je LinkedIn profiel, gebruik alleen zoektermen waar je op gevonden wilt worden.
Niet
  • Vermeld niet alle termen waar je slechts een beetje kennis van hebt. 
Ontslag nemen: Dit moet je weten
Gerelateerde artikelen
Ontslag nemen: Dit moet je weten

Ga je ontslag nemen bij je werkgever? Dan mag je deze tips niet missen! Lees hier hoe je ontslag neemt, waar je op moet letten als je jouw contract beëindigt, en hoe je een ontslagbrief schrijft.

Ontslagbrief schrijven - voorbeelden en tips
Gerelateerde artikelen
Ontslagbrief schrijven - voorbeelden en tips

Wil je zelf ontslag nemen? Dan moet je een ontslagbrief schrijven en je ontslag formeel indienen bij je werkgever. In dit artikel vind je volop voorbeelden en tips om je ontslagbrief te schrijven.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere13 minuten leestijd
Gemiddeld salaris in Nederland
Wat verdienen we eigenlijk? Het gemiddeld salaris in Nederland
Carriere19 minuten leestijd
Hoe schrijf je een formele ontslagbrief? Stappenplan, tips en voorbeeld
Hoe schrijf je een formele ontslagbrief? Stappenplan, tips en voorbeeld
Carriere19 minuten leestijd
Om feedback vragen: een praktische handleiding ( + 30 voorbeeldvragen)
CV16 minuten leestijd
Vaardigheden-CV
Functioneel
Alles Doorbladeren