1. Blog
  2. Carriere
  3. Nieuwe baan? Maak een goede start met deze tips en checklists
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Nieuwe baan? Maak een goede start met deze tips en checklists

9 minuten leestijd
Nieuwe baan? Maak een goede start met deze tips en checklists
Kunstwerk door:Timur Aloev
Yes, je hebt een nieuwe baan! Maar wat moet je nu allemaal regelen? Lees hier welke regelzaken en aandachtspunten voor jou gelden en ga goed van start in je nieuwe baan.

Begin je binnenkort in een nieuwe baan? Dan wil je natuurlijk goed van start gaan!

Lees hier welke formele zaken je moet regelen voor een glansrijke start bij je nieuwe werkgever en neem de aandachtspunten door.

In dit blogartikel:

  • De formele zaken afwikkelen bij je oude werkgever
  • Regelzaken en aandachtspunten bij het wisselen van werkgever
  • Goed van start in je nieuwe baan - checklist

Je hebt een prima sollicitatiegesprek achter de rug en bent zojuist gebeld: 

Je Hebt De Baan Gekregen! 

Over een tijdje ga je van start in je nieuwe baan. Maar voor het zover is, moet er natuurlijk nog het een en ander geregeld worden. 

De formele zaken afwikkelen bij je oude werkgever

Een nieuwe baan is geweldig, maar vraagt ook aandacht. Als de champagne op is, moet je een aantal formele zaken regelen voor je nieuwe baan. Je zal enerzijds zaken moeten afwikkelen bij je huidige werkgever en anderzijds zaken in orde moeten brengen bij je nieuwe werkgever. 

Wanneer je vanuit je huidige functie solliciteert op een nieuwe baan, is de eerste stap je oude baan opzeggen en zaken afronden bij die werkgever. 

Een beknopte checklist baan opzeggen & afwikkelen bij je oude werkgever:

  • Ontslag nemen bij je huidige werkgever: schrijf een ontslagbrief waarin je je baan opzegt en aangeeft per wanneer je uit dienst treedt. Het is aan jou in hoeverre je de reden voor ontslag wilt toelichten in je brief. In ons blog Ontslagbrief schrijven geven we daar advies over en vind je voorbeelden die je kunt gebruiken.
     
  • Vertel je huidige collega’s dat je een nieuwe baan hebt gevonden.
     
  • Breng je zakelijke netwerk op de hoogte en neem afscheid van klanten, leveranciers etc.
     
  • Check of het wegvallen van je zakelijke e-mailaccount consequenties heeft en neem zo nodig actie.
     
  • Stem met de HR-afdeling af wat er nog geregeld moet worden. Denk aan het je laatste salaris waarin vakantieopbouw, eindejaarsuitkering, bonussen etc. in verrekend moeten worden, verzekeringen (collectiviteit), pensioen, betaalde opleidingen waarover afspraken zijn gemaakt, het uitbetalen van overuren, het opnemen of uitbetalen van resterende vakantiedagen.
     
  • Overleg met je leidinggevende wanneer je laatste werkdag zal zijn en of jullie daar nog speciale aandacht aan geven (gezamenlijke lunch, afscheidsborrel, etentje met collega’s).
     
  • Gebruik de laatste werkweken voor het afronden en overdragen van werkzaamheden.
     
  • Lever bedrijfseigendommen in, bijvoorbeeld een telefoon, laptop, leaseauto, sleutels en toegangspasjes, etc.

Regelzaken en aandachtspunten bij het wisselen van werkgever

Naast het afwikkelen van je huidige arbeidscontract, verlangt een nieuwe baan ook aandacht voor formele zaken. Checklist formele zaken regelen bij het wisselen van werkgever:

  1. Pensioen
  2. Toeslagen
  3. Zorgverzekering
  4. Vervoer
  5. Dagindeling

1. Pensioen: 

Controleer je huidige pensioenregeling en die van je nieuwe werkgever. Heeft je nieuwe werkgever dezelfde pensioenregeling, dan hoef je meestal niets te regelen. 
Krijg je in je nieuwe baan te maken met een nieuwe pensioenregeling? Neem dan de tijd om de pensioenregelingen te vergelijken. Je kunt er namelijk voor kiezen om je opgebouwde pensioen te laten staan, mee te nemen naar de nieuwe pensioenregeling (waardeoverdracht) of de verschillende pensioenpotjes die je bij een aantal werkgevers opbouwde, laten samenvoegen. 
Vraag een vrijblijvende offerte aan bij het pensioenfonds van je nieuwe werkgever zodat je kunt bepalen welke optie voor jou het gunstigst uitpakt. 

Expert tip

Nieuwe pensioenregels per 2023 

Je pensioen regelen heeft vaak een lage prioriteit. Zeker voor jongeren die net starten op de arbeidsmarkt. Ben je echter de 40 gepasseerd, dan wordt het actueler en gevoelsmatig belangrijker er aandacht aan te geven. Zeker met de nieuwe pensioenregels die in 2023 zijn ingegaan. Mensen van middelbare leeftijd doen er goed aan zich te verdiepen in de consequenties van het nieuwe pensioenstelsel. 

2. Zorgverzekering:

Een nieuwe baan kan gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Bijvoorbeeld wanneer je je hebt aangesloten bij de collectieve zorgverzekering van je huidige werkgever en je deze optie niet hebt in je nieuwe baan. 
Je collectiviteitskorting vervalt dan zodra je de overstap naar je nieuwe baan maakt. Controleer of je nieuwe werkgever ook een collectieve zorgverzekering aanbiedt en regel een overstap. Is er geen regeling voor de zorgverzekering? Kijk dan wat je huidige verzekering maandelijks kost wanneer de collectiviteitskorting vervalt en vergelijk het maandbedrag en de polisvoorwaarden met andere aanbieders. 

3. Toeslagen:

Je jaarsalaris vormt de grondslag voor toeslagen die je via de Belastingdienst kunt aanvragen. Hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je ontvangt. Krijg je in je nieuwe baan een hoger salaris? Dan kan dat gevolgen hebben voor jouw huur- en/of zorgtoeslag. Ook het kindgebonden budget hangt samen met je inkomen. 

Daarnaast is het aantal uren dat je werkt van belang voor de kinderopvangtoeslag. Werk je straks meer uren in je nieuwe baan, dan heb je wellicht recht op meer kinderopvangtoeslag. Reken de gevolgen van wijzigingen in je salaris en uren door op de website van de Belastingdienst bij Toeslagen. 

Arbeidsduur: 32, 36 of 40 uur per week werken
Gerelateerde artikelen
Arbeidsduur: 32, 36 of 40 uur per week werken

De standaard werkweek van 40 uur per week begint af te brokkelen. Steeds meer werknemers kiezen voor een 36-urige of zelfs 32-urige werkweek. Soms schakelt zelfs het hele bedrijf over naar een kortere werkweek. Wat past bij jou en wat zijn de voor- en nadelen van 32, 36 en 40 uur werken?

4. Vervoer:

Een nieuwe baan heeft gevolgen voor je woon-werkverkeer. Niet alleen afstand en reistijd spelen mee, ook hoe je straks op je werk komt. Ga je lopend, op de fiets, met het openbaar vervoer, de motor of auto? Hoe je ook gaat reizen, je zal moeten nadenken over het inleveren, kopen of verkopen van vervoersmiddelen en/of het aanschaffen van een OV-abonnement.

Moet je je leaseauto inleveren en ga je straks met je eigen auto reizen? Of omgekeerd? Afhankelijk van het leasecontract is het mogelijk om je schadevrije jaren mee te nemen. Controleer de mogelijkheden en vraag indien van toepassing een verklaring van je schadevrije jaren aan zodat je de kosten voor de autoverzekering kunt drukken. Controleer ook meteen je autoverzekering: wanneer je jaarlijks meer kilometers gaat rijden, kan dat gevolgen hebben voor je verzekering(spremie). 

5. Dagindeling:

Nieuwe baan, nieuwe dagindeling. De tijd die je kwijt bent aan woon-werkverkeer, je werkdagen en werktijden hebben invloed op de uren die je buiten werktijd te besteden hebt. Denk na over de gevolgen. Bijvoorbeeld:

  • Heb je straks nog tijd om vóór het werk te sporten of de kinderen naar school te brengen?
  • Lukt het je straks nog om op werkdagen te koken of ben je dan zo laat thuis dat die taak bij een partner of huisgenoot komt te liggen?
  • Vervalt je vrije middag in je nieuwe baan en moet iemand anders jouw taken als mantelzorger overnemen?

Goed van start in je nieuwe baan - checklist

Een aantal belangrijke punten om langs te lopen voor een goede start in je nieuwe baan:

  1. Contract: Lees het contract voor je nieuwe baan goed door en zorg ervoor dat je goed begrijpt wat je ondertekent. Vraag je nieuwe werkgever eventueel om een toelichting.
  2. Salaris: Vraag na op welke dag je salaris elke maand zal worden gestort. Wellicht moet je de automatische incasso’s op je bankrekening anders inregelen.
  3. Arbeidsongeschiktheidsverzekering: controleer of je goed verzekerd bent via je werkgever.
  4. Inwerken en training: Vraag na of er een inwerkprogramma is voor nieuwe medewerkers en wat er daarin van jou wordt verwacht.
  5. Werkplek: Vraag na of je je eigen laptop en telefoon kan/mag/moet gebruiken (Bring Your Own Device) of dat de werkgever daarvoor zorgt.

Tot slot: geniet van de vrije dagen tussen twee banen in

Voor veel mensen geldt dat zij een aantal dagen (of weken) vrij zijn tussen twee banen in. Dat zijn unieke momenten waarin je ineens extra tijd voor jezelf hebt. Geniet van die vrije dagen en plan dingen die al lang op je lijstje stonden. 

Het verschilt natuurlijk per persoon wat een mooie invulling van zo’n periode is. De een zal het invullen met bezoekjes aan familie en vrienden, de ander ontdoet zich van werkstress in de sauna en de volgende pakt klusje in huis op.

Wat jouw invulling ook is: geniet, rust uit en laad op. Dan begin je vol energie aan je nieuwe baan!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek22 minuten leestijd
Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips
Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips
Carriere10 minuten leestijd
Schuilt er een ondernemer in jou? Kom alles te weten over ondernemend gedrag!
Schuilt er een ondernemer in jou? Kom alles te weten over ondernemend gedrag!
Carriere10 minuten leestijd
De LSD-methode: zo werkt luisteren, samenvatten en doorvragen op je werk
De LSD-methode: zo werkt luisteren, samenvatten en doorvragen op je werk
Carriere19 minuten leestijd
10 bestbetaalde banen: WO
10 Best betaalde banen: wo
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren