In 2015 gingen twee grote Nederlandse ketens failliet: Schoenenreus en V&D. Duizenden werknemers kwamen op straat te staan. Helaas komt het vaker voor dat ketens en bedrijven hun deuren moeten sluiten en dat werknemers noodgedwongen op zoek moeten naar een nieuwe baan. In 2018 gebeurde hetzelfde bij de Kijkshop, en begin 2021 volgde het faillissement voor de landelijke modeketens Steps en Miss Etam. Ook zijn er de afgelopen jaren, mede door de coronacrisis, veel culturele instellingen en horecagelegenheden kopje onder gegaan.
De werknemers van bedrijven die failliet gaan, zijn vaak de grootste slachtoffers. Zij kunnen weinig beginnen tegen hun onvermijdelijke ontslag . Sommigen hebben geluk en behouden hun baan bij een reorganisatie, wat bijvoorbeeld gebeurde toen Hutspot failliet ging. De conceptstore in Amsterdam werd overgenomen door Dille & Kamille, en een deel van het personeel kon er op die manier blijven werken. Bij de meeste faillissementen is het echter zo dat de meeste werknemers hun heil ergens anders zullen moeten zoeken.
Maar waar gingen ex-werknemers van failliete winkelketens en bedrijven de afgelopen tijd aan de slag? CVster zocht het uit voor de V&D en Schoenenreus. Lees hieronder de uitkomst, en lees ook waar de mensen die aan het begin van de coronacrisis hun baan verloren inmiddels aan de slag zijn gegaan.
Albert Heijn populairste werkgever onder ex-werknemers van Schoenenreus en V&D
De ex-werknemers van Schoenenreus en V&D vonden het vaakst een nieuwe baan bij Albert Heijn. Dit is min of meer lijn met het Bijbanen Onderzoek van CVster uit 2017, waaruit blijkt dat Albert Heijn de populairste werkgever is, maar dan voor jongeren.


Populariteit supermarkten bij ex-werknemers van Schoenenreus en V&D
Supermarkten zijn over het algemeen in trek bij werkzoekenden. Een supermarkt als nieuwe werkgever is de eerste en de tweede keuze van oud-medewerkers van zowel V&D als Schoenenreus. Bij ex-werknemers van V&D scoort Jumbo met een tweede plek hoog. Plus staat op een tweede positie bij ex-werknemers van Schoenenreus. Op de derde plek staan respectievelijk HEMA en Trekpleister. Op zich is het niet verbazingwekkend dat werknemers uit de retailsector voor het grootste gedeelte binnen de retailbranche zijn gebleven. Maar is dat ook het geval bij bedrijven die failliet zijn gegaan tijdens het eerste jaar van de coronacrisis?
Faillissementen 2020
Het staat als een paal boven water dat de coronacrisis er bij veel mensen en bedrijven financieel heeft ingehakt. Toch hebben in 2020 minder bedrijven een faillissement hoeven aan te vragen dan in 2019. De reden daarvoor is natuurlijk te vinden in de omvangrijke steunpakketten van de Rijksoverheid, die de meerderheid van de bedrijven overeind hebben gehouden. In 2020 was het aantal faillissementen daardoor zelfs het laagste aantal in bijna 30 jaar tijd!
Toch hebben niet alle bedrijven het gered. Veel organisaties moesten reorganiseren, en er zijn redelijk veel culturele en horecabedrijven failliet gegaan. In de horecasector en culturele sector was het aantal faillissementen wél hoger dan in 2019. Waar zijn deze medewerkers vervolgens aan de slag gegaan?
Expert tip:
Wist je dat je heel makkelijk kan uitzoeken welke bedrijven failliet zijn gegaan? Omdat een faillissement wordt uitgesproken door de rechtbank zijn deze gegevens openbaar. De Rijksoverheid houdt deze informatie bij in het Centraal Insolventieregister (CIR). Ook persoonlijke faillissementen zijn hierop te vinden.
Werkloosheid in de coronacrisis
Het zijn vooral kleinere bedrijven die door corona kopje onder zijn gegaan. Daarnaast hebben in 2020 ook veel mensen met tijdelijke contracten of flexcontracten hun baan verloren, terwijl het bedrijf zelf wel doorging. Daarom is het lastig om alleen voor de failliete bedrijven uit te zoeken waar de medewerkers terecht zijn gekomen. Voor de effecten van corona op de arbeidsmarkt als geheel en de werkloosheid in de coronacrisis zijn er wel cijfers bekend.
Vooral zzp’ers in de culturele sector zagen hun stroom aan opdrachten opdrogen toen theaters en podia hun deuren moesten sluiten. Meer dan de helft van de werknemers in de cultuursector is zzp’er.Ook nu, in het derde kwartaal van 2021, komen ze er nog bekaaid vanaf. De TOZO was vaak niet voldoende voor de vaste lasten en is inmiddels opgehouden. Veel mensen zagen zich daarom gedwongen een andere baan te zoeken.
Waar dat in 2020 ook opging voor horecamedewerkers, zijn de rollen daar nu omgedraaid: hotels, restaurants en cafés staan te schreeuwen om personeel. Veel horeca-krachten die in 2020 hun (tijdelijke) baan verloren zijn inmiddels weer binnen de sector aan het werk.
Arbeidsmarkt in 2021
Momenteel, in het derde kwartaal van 2021, zijn er bijna 250.000 meer werkenden en 120.000 minder werklozen dan in het 2e kwartaal van 2020, op het dieptepunt van de coronacrisis. En waar er een jaar geleden slechts 52 vacatures waren per 100 werklozen, zijn dat inmiddels 106 baanopties per 100 werklozen. Mensen die aan het werk willen, kunnen momenteel ruim kiezen en flink eisen stellen!
De horecasector heeft momenteel twee keer zo veel vacatures als een half jaar geleden. Ook bij uitzendbureaus staan ze te springen om arbeidskrachten voor allerlei sectoren. Daarnaast zijn er natuurlijk de bekende personeelstekorten in de zorg en het onderwijs. Veel mensen die aan het begin van de coronacrisis hun werk zijn verloren, hebben hier nu werk kunnen vinden.
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates
. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv
maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je CV.