In 2015 gingen twee grote Nederlandse ketens failliet: Schoenenreus en V&D. Duizenden werknemers kwamen op straat te staan. Helaas komt het vaker voor dat ketens en bedrijven hun deuren moeten sluiten en dat werknemers noodgedwongen op zoek moeten naar een nieuwe baan. In 2018 gebeurde hetzelfde bij de Kijkshop, en begin 2021 volgde het faillissement voor de landelijke modeketens Steps en Miss Etam. Ook zijn er in 2022, mede door de coronacrisis, veel culturele instellingen en horecagelegenheden kopje onder gegaan. In 2023 staat Tupperware op het randje van faillissement.
De werknemers van bedrijven die failliet gaan, zijn vaak de grootste slachtoffers. Zij kunnen weinig beginnen tegen hun onvermijdelijke ontslag. Sommigen hebben geluk en behouden hun baan bij een reorganisatie, wat bijvoorbeeld gebeurde toen Hutspot failliet ging. De conceptstore in Amsterdam werd overgenomen door Dille & Kamille, en een deel van het personeel kon er op die manier blijven werken. Ook maakt het modewerk Scotch & Soda dat in maart 2023 faillissement aanvroeg een doorstart. Daardoor behoudt een vrij grote groep werknemers gelukkig alsnog hun baan. Bij de meeste faillissementen is het echter zo dat de meeste werknemers hun heil ergens anders zullen moeten zoeken. Zo houden nu de 260 werknemers van de Tupperware Brands fabriek hun hart vast.
Maar waar gingen ex-werknemers van failliete winkelketens en bedrijven de afgelopen tijd aan de slag? CVster zocht het uit voor de V&D en Schoenenreus. Lees hieronder de uitkomst, en lees ook waar de mensen die aan het begin van de coronacrisis hun baan verloren inmiddels aan de slag zijn gegaan.
Albert Heijn populairste werkgever onder ex-werknemers van Schoenenreus en V&D
De ex-werknemers van Schoenenreus en V&D vonden het vaakst een nieuwe baan bij Albert Heijn. Dit is min of meer lijn met het Bijbanen Onderzoek van CVster uit 2017, waaruit blijkt dat Albert Heijn de populairste werkgever is, maar dan voor jongeren.
Populariteit supermarkten bij ex-werknemers van Schoenenreus en V&D
Supermarkten zijn over het algemeen in trek bij werkzoekenden. Een supermarkt als nieuwe werkgever is de eerste en de tweede keuze van oud-medewerkers van zowel V&D als Schoenenreus. Bij ex-werknemers van V&D scoort Jumbo met een tweede plek hoog. Plus staat op een tweede positie bij ex-werknemers van Schoenenreus. Op de derde plek staan respectievelijk HEMA en Trekpleister. Op zich is het niet verbazingwekkend dat werknemers uit de retailsector voor het grootste gedeelte binnen de retailbranche zijn gebleven. Maar is dat ook het geval bij bedrijven die failliet zijn gegaan tijdens het eerste jaar van de coronacrisis?
Faillissementen 2020
Het staat als een paal boven water dat de coronacrisis er bij veel mensen en bedrijven financieel heeft ingehakt. Toch hebben in 2020 minder bedrijven een faillissement hoeven aan te vragen dan in 2019. De reden daarvoor is natuurlijk te vinden in de omvangrijke steunpakketten van de Rijksoverheid, die de meerderheid van de bedrijven overeind hebben gehouden. In 2020 was het aantal faillissementen daardoor zelfs het laagste aantal in bijna 30 jaar tijd!
Faillissementen 2022- 2023
Toch hebben niet alle bedrijven het gered. Veel organisaties moesten reorganiseren, en er zijn redelijk veel culturele en horecabedrijven failliet gegaan. Mede door de coronasteun daalde in 2022 en 2021 het aantal faillissementen sterk, maar nu er geen coronasteun meer is, gaan steeds meer bedrijven ter onder.
Terwijl het een gouden tijd was voor webwinkels in de coronatijd, stopten 76.000 bedrijven in de eerste helft van 2022. Voornamelijk kledingwinkels en huis- en tuinproducten werden opgeheven. Daarnaast legden vooral cafés en restaurants het loodje.
Volgens het CBS, is het aantal faillissementen flink gestegen. Van het eerste kwartaal van 2023 zijn er 715 bedrijven failliet gegaan, terwijl dit vorig jaar maar 487 bedrijven waren. In februari is het aantal faillissementen wel ietsje lager, maar in het eerste kwartaal van het jaar is dat dus wel een stijging van 47%.
Verwachtingen voor 2023
Kredietverzekeraar Atradius voorspelt niet veel goeds voor 2023. In hun rapport voorspellen ze dat Nederland 80% meer faillissementen krijgt. Mede door de gestegen energieprijzen, de oorlog in Oekraïne, de grote steunprogramma’s, de hoge rentes en economische teruggang zal dat volgens Atradius tot meer faillissementen leiden. Naast Nederland staan ook Zuid-Korea, Italië en Nieuw-Zeeland op de lijst met landen waar faillissementen in 2023 het hardste zullen toenemen.
Wist je dat je heel makkelijk kan uitzoeken welke bedrijven failliet zijn gegaan? Omdat een faillissement wordt uitgesproken door de rechtbank zijn deze gegevens openbaar. De Rijksoverheid houdt deze informatie bij in het Centraal Insolventieregister (CIR). Ook persoonlijke faillissementen kun je daarop vinden.
Arbeidsmarkt in 2022
In het vierde kwartaal van 2022 waren er 13.000 minder werklozen dan een kwartaal eerder. En waar er een aantal jaren geleden slechts 52 vacatures waren per 100 werklozen, waren dat in 2022 Q4 inmiddels 123 baanopties per 100 werklozen. Ook het aantal banen blijft groeien. Mensen die aan het werk willen, kunnen daarom kiezen en eisen stellen.
Hoewel in de zorg en in informatie en communicatiesector het aantal vacatures kromp in het vierde kwartaal van 2022, groeide het aantal vacatures in andere sectoren met 1 duizend naar 37 duizend. Vooral in de zakelijke dienstverlening kwamen er liefst 21 duizend banen bij in het vierde kwartaal. Ook in de handel, vervoer en cultuur en industrie nam het aantal vacatures toe.
De horecasector had 37.000 vacatures in het vierde kwartaal van 2022, terwijl dit nog maar 1.000 was in de voorgaande twee kwartalen. Ook bij uitzendbureaus staan ze te springen om arbeidskrachten voor allerlei sectoren. Daarnaast zijn er natuurlijk de bekende personeelstekorten in de zorg en het onderwijs. Veel mensen die aan het begin van de coronacrisis hun werk zijn verloren, hebben hier nu werk kunnen vinden.
Op zoek naar een nieuwe baan? Maak je cv in 15 minuten!
Heb jij te maken met een werkgever die failliet dreigt te gaan of al faillissement heeft aangevraagd? Dan wil je snel weer aan de slag bij een financieel gezond bedrijf.
Geef je cv in 5 stappen een update (je hoeft daarop niet te vertellen dat je werkgever failliet is). Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig! Maak nu je CV.