1. Blog
  2. Carriere
  3. Het verschil tussen bruto- en nettoloon: alles wat je moet weten
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Het verschil tussen bruto- en nettoloon: alles wat je moet weten

8 minuten leestijd
Het verschil tussen bruto- en nettoloon: alles wat je moet weten
Bruto vs. netto: hoe zit het ook alweer? Hier lees je het verschil tussen bruto- en nettoloon zodat je beter voorbereid de salarisonderhandeling ingaat.

Je hebt gesolliciteerd op een leuke baan. Je bent door de eerste ronde en dus is het tijd voor de salarisonderhandeling, spannend! Maar hoe zat het ook alweer met bruto en netto? Het is handig om het verschil te kennen vóórdat je akkoord gaat met je toekomstige salaris. Zo weet je zeker dat je genoeg overhoudt. In deze blog lees je alles wat je moet weten over bruto en netto.

Wat is het verschil tussen bruto en netto?

Het bedrag dat op je rekening wordt uitbetaald: is dat bruto of netto? Om het verschil tussen bruto en netto salaris te begrijpen, moet je simpelweg weten wat bruto en netto is:

Wat is bruto?

Je bruto salaris is het bedrag vóór de aftrek van belastingen en premies. Met andere woorden: je werkgever betaalt dus eerst alle belastingen en premies van het bruto bedrag, voordat jij je salaris krijgt uitbetaald. Tijdens salarisonderhandelingen praat je vrijwel altijd over het brutoloon. Ook is het je brutosalaris dat in je arbeidsovereenkomst staat.

Wat is netto?

Nu je weet wat bruto is, is dit een inkoppertje. Je netto salaris is het bedrag dat je daadwerkelijk uitbetaald krijgt op je bankrekening nadat je werkgever alle belastingen en premies heeft ingehouden.

Bruto netto verschil

Het verschil tussen bruto en netto is dus dat er nog belastingen en premies van je bruto salaris afgaan voordat je het netto krijgt uitbetaald op je bankrekening.

Expert tip

Wil jij een zo goed mogelijk salaris onderhandelen? In deze blog geven we je praktische tips voor de salarisonderhandeling.

Waarom zit er een verschil tussen je bruto en netto salaris?

Je weet nu dat je werkgever eerst allerlei belastingen en premies betaalt van jouw bruto salaris. Maar wat wordt er dan precies van je zuurverdiende centen ingehouden? Hieronder vertellen we je waarom er een verschil zit in je bruto en netto salaris. 

1. Loonbelasting

Iedereen in Nederland betaalt belasting over zijn of haar inkomen. Dat heet loonbelasting. Jij ook, alleen merk je daar weinig van. Je werkgever betaalt de belasting namelijk namens jou aan de Belastingdienst. Dat doet hij van je bruto salaris. 

2. Premies volksverzekeringen

Er zijn in Nederland enkele sociale verzekeringen die je werkgever verplicht moet betalen aan de Belastingdienst. Deze verzekeringen zorgen er onder andere voor dat jij inkomen hebt als je de AOW-leeftijd bereikt. Onder de premie volksverzekeringen valt:

  • AOW (Algemene Ouderdomswet)
  • Anw (Algemene nabestaandenwet)
  • Wlz (Wet langdurige zorg).

De loonbelasting en premies volksverzekeringen samen heten ‘loonheffing’. Hier kun je korting op krijgen zodat je netto meer salaris overhoudt. Daarover later meer.

3. Premies werknemersverzekeringen

Naast volksverzekeringen, worden ook werknemersverzekeringen ingehouden op je brutoloon. Deze verzekeringen zorgen voor inkomen als je bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of werkloos raakt. Je betaalt dit voor jezelf, maar ook voor anderen. Daarom worden deze premies betaald aan de Belastingdienst. Onder de premie werknemersverzekering valt:

  • WW (Werkloosheidswet)
  • WAO (Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering)
  • WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen)
  • ZW (Ziektewet).

4. Pensioen

Bouw je pensioen op bij je werkgever? Dan houdt je werkgever de premie hiervoor in op je brutoloon. Goed om te weten: soms draagt je werkgever zelf ook bij aan jouw pensioenpremie.

5. Werkgeversheffing Zorgverzekeringswet

Deze premie is voor werkgevers. Jij zult hier in principe dus weinig van merken. Maar het kan wél voorkomen dat je een inkomensafhankelijke bijdrage betaalt. Dit kun je zien op je salarisstrook en heet ‘inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet'. Is dat het geval? Dan zal je werkgever deze bijdrage inhouden op je salaris en aan de Belastingdienst betalen.

Bruto netto berekenen

Nu je het verschil tussen bruto vs. netto kent, vind je het vast fijn om te weten hoeveel je netto overhoudt.

Het is belangrijk om te weten dat premies en belasting tarieven jaarlijks wijzigen. Daarom kan het voorkomen dat je het ene jaar meer netto salaris overhoudt dan het andere jaar. Voor de meest actuele tarieven en berekeningen bekijk je de websites van de Belastingdienst en het UWV.

Expert tip

Weten of jouw salaris marktconform is? In deze blog vertellen we waar je op moet letten.

Veelgestelde vragen over bruto en netto (FAQ)

Hoe groot is het verschil tussen bruto en netto?

Van je bruto salaris worden loonbelasting en premies ingehouden. Denk aan AOW, Anw en Wlz. Soms worden ook premies zoals WW, WAO, WIA en ZW ingehouden. En vergeet je pensioenpremie niet. Hoe meer je verdient, hoe meer je afdraagt van je brutoloon.

Is bruto altijd meer dan netto?

Ja, je brutoloon is altijd hoger dan je nettoloon. Van je brutoloon worden namelijk loonbelasting, premies en eventueel ook pensioen ingehouden door je werkgever. Het bedrag dat overblijft is je nettoloon.

Hoe bereken je salaris van bruto naar netto?

Om je netto salaris te berekenen, haal je de loonheffing en verzekeringspremies (en eventueel pensioen) van je bruto salaris af. Hoeveel er precies wordt ingehouden, verschilt per persoon en is afhankelijk van je salaris en sector (bij pensioenpremie). Raadpleeg je loonstrook om te zien hoe jouw netto salaris tot stand komt.

Is bruto met of zonder belasting?

Je bruto salaris is het bedrag met alle belasting er nog bij. Na aftrek van belastingen en premies houd je een netto salaris over.

Is het minimumloon bruto of netto?

Als er gesproken wordt van een minimumloon is dat meestal bruto. Alle belastingen en premies worden hier dus nog op ingehouden. 

Ben jij op zoek naar je nieuwe droombaan, maar heb je die nog niet gevonden? Maak kennis met de cv- en sollicitatiebrieftemplates van CVster.nl. Deze templates zorgen er niet alleen voor dat je cv en motivatiebrief er op-en-top professioneel uitzien. Ze zijn tevens getest en goedgekeurd door HR-professionals én ATS-vriendelijk. Kies jouw favoriete template en maak je sollicitatiedocumenten in slechts enkele minuten met onze online cv maker. Succes met solliciteren!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief11 minuten leestijd
Solliciteren als zzp’er: 3 tips om opdrachtgevers te overtuigen
3 sollicitatie tips voor ZZP’er, interimmer of freelancer
Carriere14 minuten leestijd
7 verschillende soorten banen voor mensen met sociale angst (met uitleg en tips)
7 verschillende soorten banen voor mensen met sociale angst (met uitleg en tips)
CV9 minuten leestijd
Liegen op je CV: kan dat?
Liegen op je cv: kan dat?
CV14 minuten leestijd
Referenties
Referenties
Alles Doorbladeren