Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Nederlandse of Nederlander?

Je bent nog maar net aan je curriculum vitae begonnen en je loopt al tegen een struikelblok aan. Bij de personalia is het namelijk ook gebruikelijk om je nationaliteit te vermelden. Maar wat moet je daar nou invullen: Nederlands, Nederlander of Nederlandse? Je wilt het niet fout doen, en daarom stel je deze vraag maar aan Google. En zo kwam je hier terecht. Laten we deze kwestie eens voor eens en voor altijd rechtzetten.

Nederlandse nationaliteit

Het overkwam mij als recruiter zelf enkele keren, voordat ik op zoek ging naar de reden: ik zag mannen Nederlandse als nationaliteit op hun CV zetten. Ik vond het maar raar klinken. Oké, een vrouw is Nederlandse, maar een man is toch Nederlander? “Wat is er mis met de Nederlandse mannen?” vroeg ik me af. “Waarom beginnen ze massaal taalfouten te maken?”. Moet ik eigenlijk wel mijn nationaliteit vermelden? Lees daarover meer in dit artikel: Nationaliteit vermelden. Ik duwde ze nog net niet door de papierversnipperaar, die CV’s van mannen die de Nederlandse nationaliteit bezaten. Wacht eens even...zei ik de Nederlandse nationaliteit? Dat klinkt eigenlijk best goed. Nationaliteit: Nederlandse. De Nederlandse nationaliteit. “Verrek!” Nederlander of Nederlandse cv

Bijvoeglijk naamwoord

Vroeg of laat kwam ik erachter dat mannen het wel degelijk goed schreven en dat ik zelf met mijn gedachten fout zat. Het woordje Nederlandse zegt namelijk iets over de nationaliteit, en niet over het geslacht van de sollicitant. Van dat geslacht kun je eventueel een aparte vermelding in de persoonlijke gegevens maken – en veel mensen doen dat, wanneer hun naam niet oerhollands klinkt of de vraag kan oproepen wat het geslacht is. Anders gezegd is Nederlandse dus een bijvoeglijk naamwoord dat iets zegt over het zelfstandig naamwoord nationaliteit. Dus hoe moet het voortaan op jouw CV? De ongeschreven regels kunnen we als volgt op een rijtje zetten.
  • Voor zowel mannen als vrouwen: Nationaliteit: Nederlandse. Ook mogelijk, maar minder gebruikelijk: Nationaliteit: Nederlands.
De eerste variant –de meest gebruikelijke– vind je ook terug op jouw paspoort, of je nu het mannelijk of het vrouwelijk geslacht bezit. Dan moet hij wel goed zijn, dus!

Waarom goed schrijven zo belangrijk is

Het komt nog maar weinig voor dat je een eerste indruk op iemand maakt via het geschreven woord. Misschien een keer met een e-mail of een chatberichtje, maar zelden is het belang ervan zo groot als bij een sollicitatie. Om een zo goed mogelijke indruk te maken, is het dus van essentieel belang dat je foutloos schrijft. Het taalgebruik in je sollicitatiebrief dient dus perfect te zijn, maar hetzelfde geldt in je CV. Sommige recruiters kiezen er namelijk voor om eerst het curriculum vitae te bekijken en daarna pas de brief te lezen. Omdat je tijdens een sollicitatieprocedure onder een vergrootglas ligt, wil je een goed verzorgde brief en CV sturen. Bewust of onbewust laten die een selecteur weten dat jij professioneel bent en oog voor detail hebt. En dat is iets dat werkgevers graag in nieuwe medewerkers zien. Daarentegen kunnen taal- en schrijffouten de indruk wekken dat jij niet erg secuur bent en jouw werk bovendien niet serieus neemt. Het was slim van je om online naar de juiste schrijfwijze van de Nederlandse nationaliteit te zoeken. Je kunt dat ook bij andere kwesties doen. Wat we jou in elk geval aanraden is jouw brief en CV door anderen te laten nalezen. Zij kijken er met een frisse blik naar en hen vallen wellicht andere dingen op dan jou.

Andere veelgemaakte fouten

Veel mensen hebben er een handje van om lange woorden los van elkaar te schrijven. Ze maken er ‘sollicitatie brief’, ‘taken pakket’ en ‘salaris administratie’ van, terwijl de correctie spellingsvormen ‘sollicitatiebrief’, ‘takenpakket’ en ‘salarisadministratie’ zijn. Mocht jij vaker over dit soort zaken twijfelen, kijk dan nog even met een kritisch oog naar jouw CV. Laat ook anderen hun blik op jouw curriculum vitae werpen. Je weet maar nooit wat ze er uit vissen!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.