1. Cv voorbeelden
 2. Maatschappelijk werker
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Maatschappelijk werker cv- voorbeeld & schrijfgids

Deze schrijfgids cv schrijven voor maatschappelijk werkers helpt je bij het maken van een cv waarin jouw werkervaring, vaardigheden en persoonlijkheid het stralende middelpunt zijn.
4.9
Gemiddelde beoordeling
32 mensen die het al beoordeeld hebben
Maatschappelijk werker cv- voorbeeld & schrijfgids
Bewerk dit cv

Maatschappelijk werker CV voorbeeld & schrijfgids

Een overtuigend Maatschappelijk Werker cv helpt je snel richting jouw ideale baan. Maak een aansprekend cv waarmee je positief opvalt. 

Maatschappelijk werkers helpen mensen hun leven weer op de rit te krijgen. Ze ondersteunen mensen bij het leren omgaan met een probleem of zoeken samen naar een oplossing voor psychosociale uitdagingen. Ze verwijzen, bemiddelen, regelen en organiseren.

Maatschappelijk werkers helpen bij opvoedvraagstukken, relatieproblemen, verslavingsproblematiek, geldzorgen, rouwverwerking etc. Met de hulp van een maatschappelijk werken kan iemand weer beter functioneren in de maatschappij. Dankbaar werk! 

Zoek je een baan als maatschappelijk werker? Dan heb je een goed cv nodig. 

CVster.nl is een krachtige kennisbron voor werkzoekenden. Met onze complete handleiding cv maken heb je alle tools in handen om zelf een overtuigend cv te schrijven. Daarnaast vind je bij CVster voor tientallen beroepen praktische cv-schrijfgidsen met cv-voorbeelden ter inspiratie. 

Hoe schrijf je een maatschappelijk werker cv?

In deze cv-schrijfgids voor maatschappelijk werkers vind je tips voor het opstellen van een overtuigend cv. Een cv waarin jouw werkervaring, vaardigheden en persoonlijkheid het stralende middelpunt zijn. Samen met het Maatschappelijk werker voorbeeld-cv is deze gids jouw hulpbron voor je volgende carrièrestap. 

Deze cv-schrijfgids voor maatschappelijk werkers behandelt – samen met het cv-voorbeeld - de volgende onderwerpen:

 • Hoe schrijf je een maatschappelijk werker cv? (structuur en richtlijnen)
 • Algemene schrijftips voor je cv
 • Advies per cv-onderdeel: koptekst, profielschets, werkervaring, opleiding en vaardigheden.
 • Professionele cv-opmaak, design tips en je cv optimaliseren voor ATS

Opbouw maatschappelijk werker cv

Cv’s zijn opgebouwd uit vaste cv-onderdelen die je cv structuur geven. Zoals je in het maatschappelijk werker cv-voorbeeld kunt zien, zijn dit de vaste cv-onderdelen die in elk cv thuishoren:

 • De koptekst van je cv
 • Het persoonlijk profiel – ook wel profielschets genoemd
 • Werkervaring
 • Opleiding
 • Vaardigheden

Algemene schrijftips voor jouw maatschappelijk werker cv

Weet jij de overeenkomst tussen een overtuigend cv voor maatschappelijk werkers en een succesvolle verkoopadvertentie? Dat is dat de stijl, toon en boodschap moeten zijn afgestemd op de persoon met wie je communiceert. Je doelgroep. In dit geval is dat de werkgever waar je solliciteert. 

Daarvoor is het nodig dat je de baan, de organisatie en de mensen leren kennen. Afhankelijk van je toekomstige werkomgeving (ziekenhuis, school, ggz, wijkcentrum, gevangenis, defensie, verzorgingstehuis, etc.) zal je toon namelijk anders zijn. Doe onderzoek, bekijk de website en socialemediakanalen. Probeer vooral een naam en een gezicht te geven aan de recruiter of selecteur, en aan degene die je baas zal zijn (als dat niet dezelfde persoon is). 

Neem ook de functieomschrijving grondig door. 

 • Welke functievereisten springen eruit?
 • Welke taken zijn belangrijk in deze rol?
 • Wat verwacht de werkgever van een goede kandidaat?

Markeer of noteer alle belangrijke taken, eisen, wensen en vaardigheden. Die informatie gebruik je om jouw maatschappelijk werker cv helemaal op maat te maken voor de specifieke functie waarop je solliciteert. 

Schrijf je cv met deze succesformule in je achterhoofd:

 • Houd bij het schrijven telkens de werkgever in gedachten en pas je schrijfstijl en toon aan, zoals je ook in een persoonlijk gesprek zou doen.
 • Geef overtuigende voorbeelden en maak ze concreet met feiten en cijfers.
 • Zorg voor een professionele uitstraling en kies een visueel aantrekkelijke opmaak.
 • Voeg de juiste trefwoorden toe en optimaliseer je cv voor ATS-screeningssoftware.
 • Besteed aandacht aan spelling en grammatica. Zorg voor een foutloos cv.

De beste cv-indeling voor een maatschappelijk werker kiezen

De meest gangbare cv-indeling is de omgekeerd chronologische cv-indeling. Recruiters zijn gewend om dit type cv’s te beoordelen en vinden het vaak de prettigste indeling. Ze kunnen het makkelijk scannen om zich snel een beeld te vormen. 

Bij deze cv-indeling zet je jouw ervaringen in de omgekeerd chronologische volgorde: je meest recente werkervaring staat bovenaan, daaronder je vorige job en zo verder. Ook bij het cv-onderdeel opleidingen ga je zo te werk. De meest recente opleiding komt bovenaan. De 5 vaste cv-onderdelen komen er sowieso in terug, eventueel aangevuld met extra secties zoals hobby’s en vrijwilligerswerk.

Heb je als zzp’er gewerkt voor een scala aan opdrachtgevers? Of een gat in je cv vanwege een reis, ziekte of mantelzorg? Dan kan een vaardigheden-cv uitkomst bieden. Binnen een vaardigheden-cv heb je volop ruimte om je meest relevante kwalificaties te benadrukken in relatie tot projecten die je deed of specifieke vaardigheden die je hebt ingezet. Het benoemen van werkgevers en jaartallen is bij dit type cv niet of nauwelijks nodig.

De cv koptekst 

De cv koptekst is de prominente plek voor je naam, functietitel en contactgegevens. De selecteur ziet in één oogopslag je naam en kan makkelijk contact opnemen. 

Onderscheid jezelf van andere kandidaten met een koptekst in een opvallend lettertype met een passende kleur. Een kleur die bij jou past of een kleur die aansluit bij de kleuren van het organisatielogo.

Persoonlijk profiel maatschappelijk werker cv

De profielschets of het persoonlijk profiel geeft wat persoonlijkheid aan je cv. Het is dé plek om over te brengen dat je een maatschappelijk medewerker bent die met een empathische maar doortastende houding resultaten weet te boeken. Deze beknopte samenvatting vertelt de lezer waarom jij een geschikte kandidaat bent en draagt bij aan de eerste indruk die je maakt. 

In het persoonlijk profiel gebruik je sterke actiewerkwoorden en verwerk je trefwoorden die ook in de functiebeschrijving staan. Leg een overtuigend verband tussen wat de werkgever zoekt en wat jij te bieden hebt. Hieronder vind je een aanpasbaar voorbeeld van een profielschets voor maatschappelijk medewerkers. Kopieer het en pas het aan voor je eigen persoonlijk profiel

Aanpasbaar cv voorbeeld persoonlijk profiel

Iedereen moet kunnen meedoen in de maatschappij. En met het juiste duwtje in de rug kunnen mensen hun draai weer vinden. Ik help mensen op weg door ze te wijzen op hun eigen capaciteiten, kracht en mogelijkheden, deuren voor ze te openen en ze te begeleiden. Bedreven in coaching en conflicthantering. Enthousiaste verbinder in multidisciplinaire teams die moeiteloos de weg vindt bij verschillende instanties en partijen.

Gekopieerd!

Werkervaring maatschappelijk medewerker cv

Bij het op maat maken van je cv, is het vooral bij het onderdeel werkervaring belangrijk om goed te kijken naar wat de werkgever vraagt. Welke taken en verantwoordelijkheden springen eruit in je toekomstige rol als maatschappelijk medewerker? En hoe past jouw werkervaring daarbij?

Ben je op zoek naar je eerste baan? Dan heb je stage-ervaring die je hier kunt benoemen. En ook in bijbanen kan je waardevolle ervaringen hebben opgedaan. 

Schrijf belangrijke werkervaring niet op als taak, maar als een resultaatgerichte prestatie. Daarmee help je de werkgever zich voor te stellen hoe jij dat straks in je nieuwe rol gaat doen. Leg uit hoe je jouw vaardigheden hebt ingezet om goed werk te leveren. Geef details die je werkervaring concreet maken. Bijvoorbeeld:

 • Vergrootte de deelname aan het inloopspreekuur met 30%.
 • Stroomlijnde het intakeproces waardoor we 15% meer intakes in dezelfde tijd konden doen.

Denk ook aan behoeften die je hebt gezien bij cliënten. 

 • Welke oplossing heb je ontwikkeld?
 • Wat was het probleem?
 • Welke acties heb je ondernomen?
 • Wat was de uitkomst?
Aanpasbaar cv voorbeeld werkervaring

Maatschappelijk werker, Pento, Amersfoort
Juli 2019- heden

 • Begeleiden van volwassenen en ouders van kinderen met problemen die gerelateerd zijn aan een auditieve beperking (tinnitus, slechthorendheid, hyperacusis)en/of een taalontwikkelingsstoornis.
 • Psychosociale begeleiding bieden aan cliënten in psychische nood.
 • Risicotaxaties en veiligheidsinschattingen maken en professionals inschakelen.
 • Voorlichting geven aan cliënten en hun netwerk (school, werk).
 • Participeren in multidisciplinaire teams.

 

Maatschappelijk werker, Stichting De Regenboog Groep, Amsterdam
juli 2017 – juni 2019

 • Intakegesprekken voeren met dak- en thuislozen van binnen en buiten Nederland met een verslaving en psychiatrische problemen.
 • Samen met cliënten een begeleidingsplan opstellen om te komen tot een stabiele situatie met toekomstperspectief.
 • Cliënten coachen en begeleiden, begeleiding bieden bij praktische zaken.
 • Samenwerken met partnerorganisatie om de hulpverlening invulling te geven.
 • Verslaglegging in digitale dossiers.
Gekopieerd!

Opleiding maatschappelijk werker cv

Laat in het cv-onderdeel Opleidingen zien dat je over de juiste bagage beschikt voor het werk. Vermeld alle relevante opleidingen die je hebt gedaan met daarbij het jaartal, de naam van de opleiding en de locatie. 

Heb je tijdens het werk nog cursussen en trainingen gevolgd? Vermeld ze hier dan ook. Als het een flinke lijst is, maak dan een aparte sectie voor Cursussen & Trainingen. 

Aanpasbaar cv voorbeeld opleiding

Post-hbo Oplossingsgericht coach, NCMW
2022

 

Wijkgericht, outreachend, generalistisch werken, NCMW
2020

 

Oplossingsgericht rapporteren, NCMW
2019

 

Hogeschool Utrecht, Bachelor Maatschappelijk werk en dienstverlening
2013 – 2017

Gekopieerd!

Vaardigheden maatschappelijk werker cv

Maatschappelijk werkers hebben sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden en een flinke dosis emotionele intelligentie nodig. Het onderdeel vaardigheden op je cv is de perfecte plek om je capaciteiten te benadrukken. 

Het is een lijstje dat recruiters makkelijk kunnen scannen en naast hun lijstje met vereisten kunnen leggen. Zo kunnen ze snel beoordelen of jij in huis hebt wat ze zoeken in een nieuwe maatschappelijk medewerker.

10 belangrijke vaardigheden voor een maatschappelijk werker:

 1. Empathie
  Je kunt je goed verplaatsen in anderen en hebt begrip voor de uitdagingen van bepaalde groepen en problemen.
   
 2. Communicatie
  Je stemt je toon en de inhoud af op je gesprekspartner. Je kunt samenhangende, duidelijke rapporten schrijven en je bevindingen presenteren.
   
 3. Plannen en organiseren
  Je kunt je werk plannen, krijgt je papierwerk op tijd af, zorgt voor duidelijke actielijsten en een heldere werkoverdracht naar anderen.
   
 4. Kritisch denken
  Je kunt informatie begrijpen en op waarde schatten, redenen en oorzaken achterhalen, vanuit meerdere kanten naar een probleem kijken en hebt een gezonde reflectie op je eigen denkproces.
   
 5. Actief luisteren
  Je geeft de ander je onverdeelde aandacht, laat zien dat je luistert, vraagt door en vat samen, stelt je mening of oordeel uit en reageert gepast. (Bekijk ook de blogs over de LSD-methode en Gesprekstechnieken)
   
 6. Zelfzorg
  Je zorgt voor voldoende ontspanning zodat je kunt blijven presteren in de veeleisende rol van maatschappelijk medewerker.
   
 7. Interculturele vaardigheden
  Je toont begrip en respect voor verschillende culturen en hun gewoonten en tradities.
   
 8. Geduld
  Je weet dat iedere persoon zijn eigen tempo en proces heeft, kunt daar begrip voor opbrengen en past je aanpak daarop aan.
   
 9. Professionele betrokkenheid
  Je bent betrokken bij de mensen die je begeleidt, maar neemt hun problemen en zorgen niet over. Je stelt grenzen, weet waar jouw taak ophoudt en laat de verantwoordelijkheid voor keuzes bij de persoon zelf.
   
 10. Belangenbehartiging
  Je kunt goed samenwerken met verschillende partijen, een netwerk opbouwen en opkomen voor de belangen van mensen die dat zelf onvoldoende kunnen.

In welke vaardigheden blink jij uit als maatschappelijk medewerker? Laat jouw competenties zien op je cv!

Expert tip

Bekijk voor diepgaand advies over cv’s maken onze uitgebreide handleiding Hoe maak je een cv? met info over elk aspect van een overtuigend cv. Daarnaast staan er in ons blog vele artikelen rond de thema’s carrière, cv’s, sollicitatiebrieven en sollicitatiegesprekken voor je klaar. 

Belangrijkste punten voor jouw cv als maatschappelijk werker:

 • Als maatschappelijk werker heb je communicatieve vaardigheden nodig om je cliënten te helpen. Diezelfde vaardigheden komen je goed van pas bij het afstemmen van je cv op de specifieke functievereisten en verwachtingen van je toekomstige werkgever.
 • Stem je cv af op de functie en optimaliseer je cv voor het ATS.
 • Op maat gemaakte cv’s moeten trefwoorden bevatten die ook in de functiebeschrijving staan.
 • Vermeld belangrijke soft skills in je cv. Zachte vaardigheden en persoonlijke eigenschappen zijn essentieel voor een maatschappelijk werker.

Bonustip:
Gebruik onze online cv-maker om snel en eenvoudig een goed cv te schrijven. Onze sjablonen zijn afgestemd op de eisen en wensen van werkgevers en getest door recruiters. Met tekstsuggesties, spellingcontrole en een mooie opmaak heb je snel een goed cv in handen. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
4.9
Bewerk dit cv
Deel dit artikel

De beste templates voor jouw curriculum vitae

Overtuig werkgevers en recruiters met een prachtig en professioneel cv. Er zijn 25+ cv-templates, ontworpen door experts en gratis te gebruiken voor jouw sollicitatie. Klaar? Download je cv naar Word of pdf.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.696 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm resume template
Stockholm
8.700.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York resume template
New York
4.000.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen resume template
Wenen
2.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney resume template
Sydney
1.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon resume template
London
3.700.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin resume template
Dublin
3.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou resume template
Moskou
730.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam resume template
Amsterdam
1.700.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid resume template
Madrid
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago resume template
Santiago
1.300.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore resume template
Singapore
720.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo resume template
Oslo
580.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town resume template
Cape Town
57.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs resume template
Parijs
550.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin resume template
Berlin
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève resume template
Genève
33.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver resume template
Vancouver
510.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio resume template
Tokio
350.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan resume template
Milan
930.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon resume template
Lissabon
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona resume template
Barcelona
490.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen resume template
Copenhagen
100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago resume template
Chicago
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio resume template
Rio
200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome resume template
Rome
200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston resume template
Boston
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRirekisho resume template
Rirekisho
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3.400 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAthens resume template
Athens
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBrussels resume template
Brussels
69.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templatePrague resume template
Prague
18.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShanghai resume template
Shanghai
30.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto resume template
Toronto
2.000.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren