Vrijwilligers zijn onmisbaar bij verenigingen, stichtingen en uiteenlopende organisaties. Misschien denk je dat je als vrijwilliger geen cv nodig hebt, omdat je gratis werkt of tegen een bescheiden vrijwilligersvergoeding. Maar er zijn volop vrijwilligersbanen waarvoor je toch echt een cv nodig hebt. Mensen willen nu eenmaal weten wat je te bieden hebt, en een cv geeft ze een handig overzicht van jouw toegevoegde waarde. Vanuit dat perspectief moet jouw vrijwilligers-cv laten zien aan welke verwachtingen van de werkgever jij kunt voldoen. CVster.nl kan je helpen bij het samenstellen van je cv. Deze handleiding cv schrijven voor vrijwilligers behandelt de volgende onderwerpen:
- Hoe schrijf je een vrijwilligers-cv? (structuur en richtlijnen)
- Advies per cv-onderdeel: koptekst, profielschets, werkervaring, opleiding en vaardigheden.
- Professionele cv-opmaak en design tips
Bekijk voor diepgaand advies over cv’s maken onze uitgebreide handleiding Hoe maak je een cv? met info over elk aspect van een overtuigend cv. Daarnaast staan er in ons blog vele artikelen rond de thema’s carrière, cv’s, sollicitatiebrieven en sollicitatiegesprekken voor je klaar.
Hoe schrijf je een cv voor een rol als vrijwilliger?
Voor elk cv, dus ook voor een vrijwilligers-cv, gelden een aantal standaarden. Vaste cv-onderdelen die in elk cv thuishoren. Zoals je in het cv-voorbeeld kunt zien, bevat een cv een structuur met de volgende essentiële componenten:
- Koptekst cv
- Persoonlijk profiel
- Werkervaring
- Opleiding
- Vaardigheden
Naast de juiste cv-onderdelen, is het belangrijk ook de juiste toon te kiezen. Een toon die afgestemd is op de organisatie en past bij de rol die je als vrijwilliger gaat vervullen. De ene organisatie is hiërarchisch en formeel, de andere organisatie kent een platte structuur en is informeel. Een eerste indruk hiervan krijg je vaak al mee via de vacaturetekst, maar bekijk zeker ook de website om een beter beeld te krijgen en de juiste toon voor je cv te bepalen.
Best cv-indeling voor het cv van een vrijwilliger
De traditionele cv-indeling is het omgekeerd chronologische cv. Deze indeling wordt gebruikt voor het overgrote deel van de cv’s in Nederland. Deze cv-indeling wordt in grote mate bepaald door je werkervaring:
- Je werkervaring geeft je vorige banen weer: de meest recente bovenaan en de oudste werkervaring staat onderaan (omgekeerd chronologisch).
- De sectie werkervaring is het grootste en meest prominente onderdeel op je cv (qua ruimte en tekst).
- Bij elke baan die je noemt, beschrijf je je taken, verantwoordelijkheden en prestaties in een lijst met opsommingstekens.
Heeft jouw professionele carrière tot dusver weinig tot geen raakvlakken met de rol die je nu als vrijwilliger ambieert? Overweeg dan een vaardigheden-cv te maken. Daarin kun je jouw talenten en vaardigheden goed benadrukken.
Profielschets vrijwilliger – een vriendelijke introductie van je cv
Meestal heb je een passie voor de organisatie waar je gaat solliciteren als vrijwilliger. In je profielschets kun je in een aantal zinnen vertellen waarom jouw hart uitgaat naar bijvoorbeeld een dierenasiel, museum, bibliotheek, hospice of voedselbank. Wat maakt dat je je wil inzetten als vrijwilliger en welke vaardigheden maken jou een geschikte vrijwilliger? Wees niet bang om je affiniteit toe te lichten met een persoonlijk verhaal als dat in één klap duidelijk maakt wat jou drijft om de handen uit de mouwen te steken. Breng je enthousiasme in evenwicht door aan te geven dat je begrijpt dat je solliciteert naar een baan met verantwoordelijkheid.
Als vrolijke en betrokken vrijwilliger hoop ik te kunnen bijdragen aan leuke activiteiten voor kinderen. Ik heb de afgelopen 8 jaar naast mijn werk als communicatieadviseur ongeveer 8 uur per week als vrijwilliger met kinderen en jongvolwassenen gewerkt. Ik geniet ervan om kinderen en jongeren een leuke middag of avond te bieden, nieuwe contacten op te doen en creatief bezig te kunnen zijn.
Arbeidsprestaties laten zien in je werkervaring
Het cv van een vrijwilliger moet dezelfde toewijding uitstralen als een carrièregericht cv. Voor beide typen cv’s maak je een cv-onderdeel werkervaring aan met een opsomming van je banen, werkgevers en de data waarop je in dienst was. Denk terug aan je belangrijkste prestaties in elke functie en bekijk de functiebeschrijving van de vrijwilligersbaan. Beslis welke eerdere prestaties het beste passen bij de baan die je nu zoekt.
Gastvrouw online spelletjesavonden, Op Eigen Tenen, Veenendaal
Juli 2018- heden
- Online spelletjesavonden begeleiden voor jongeren (10 – 18 jaar) met en zonder autisme.
- Een gezellige sfeer neerzetten waarbij elk kind mag zijn wie die is.
- Activiteiten zodanig structureren dat iedereen mee kan doen en een rol heeft.
- Social media posts schrijven ter promotie van de avonden en de stichting.
Begeleider workshops & kinderfeestjes, Museum Veenendaal, Veenendaal
Jan 2014 – juni 2018
- Workshops en (thema)kinderfeestjes begeleiden in het museum.
- Kinderen van 4 t/m 12 jaar uitleg geven over de speurtocht of creatieve activiteit.
- Knutselactiviteiten bedenken en voorbereiden in overleg met de eventmanager.
Vaardigheden in het cv van een vrijwilliger
Selecteurs zullen hoogstwaarschijnlijk een veelheid aan cv’s moeten beoordelen en vrijwilligers-cv’s zijn daarbij misschien niet hun eerste prioriteit. Daarom is het slim je cv scanbaar te maken. Zo kunnen selecteurs snel beoordelen of jij in huis hebt wat ze zoeken in een nieuwe vrijwilliger. Bekijk welke vaardigheden in de vacaturetekst genoemd worden en of die op jou van toepassing zijn. Zo ja, neem ze letterlijk over zodat de selecteur ze meteen herkent. Deze vaardigheden doen het goed op het cv van een vrijwilliger: organiseren, oplossingsgericht, aandacht voor details, nieuwe informatie opnemen, rustig, vriendelijk, empathisch, sociaal vaardig, duidelijk communiceren.
- Creatief
- Samenwerken
- Kalm en vriendelijk
- Oplossingsgericht
- Inlevingsvermogen
- Sociaal
- Vrolijk en enthousiast
Opleiding cv vrijwilliger
In het cv-onderdeel opleiding zet je al je afgeronde opleidingen onder elkaar. Voor veel vrijwilligerswerk is geen specifieke opleiding nodig, maar soms ook wel. Is er een opleidingseis, en voldoe je daaraan? Overweeg dan je geschiktheid extra te benadrukken door in het cv-onderdeel opleiding wat extra informatie te geven over bijvoorbeeld vakken die je volgde, je afstudeerscriptie of prijzen die je tijdens je studie hebt gewonnen.
Hogeschool Utrecht, HBO-bacherlor Communicatie
2011 – 2015
Christelijk Lyceum Veenendaalm havo
2006 - 2011
Havo-E&M (Nederlands, Engels, Wiskunde A, Biologie, Geschiedenis, Economie, Bedrijfseconomie)
Belangrijkste punten:
- Behandel een vrijwilligers-cv op dezelfde manier als een cv voor betaald werk: je cv moet bewijzen dat je de juiste persoon bent voor de rol.
- Laat in je cv zien waarom je een rol als vrijwilliger ambieert en wat jouw affiniteit met de organisatie is.
- Stem je cv af op de functie en optimaliseer je cv met woorden die ook in de functiebeschrijving voorkomen.
- Gebruik onze online cv-maker om snel en eenvoudig een goed cv te schrijven.