1. Cv voorbeelden
 2. Thuisblijfmoeder
Geschreven door Charlotte GraingerCharlotte Grainger

Thuisblijfmoeder cv- voorbeeld & schrijfgids

Thuisblijfmoeder geweest en opnieuw de arbeidsmarkt betreden? Dit thuisblijfmoeders cv-voorbeeld en de handleiding helpen je aan die nieuwe baan!
4.1
Gemiddelde beoordeling
34 mensen die het al beoordeeld hebben
Thuisblijfmoeder cv- voorbeeld & schrijfgids
Bewerk dit cv

Je bent het hoofd van het huishouden - de kok, schoonmaker, manager, leraar, speelkameraad en coördinator. Ja, thuisblijfmoeders hebben hun handen vol. Wanneer je besluit om een tijdje als huisvrouw door te brengen, zul je al snel merken dat het geen eitje is. Maar hoe kun je de arbeidsmarkt weer betreden na deze periode? Als je jezelf weer een professionele rol wilt aanmeten, is het schrijven van een overtuigende thuisblijfmoeder cv dé manier om dat te doen.

Je hebt nogal wat te vertellen. Niet alleen wil je de details van je eerdere werkleven delen, maar je wilt ook laten zien wat het ouderschap je heeft geleerd. Het combineren van deze twee elementen zal de grootste uitdaging zijn. Maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Je moet alleen weten waar je moet beginnen.

Daar glijden wij mooi in beeld. Hier bij CVster.nl hebben we alles wat je nodig hebt om je carrière nieuw leven in te blazen. We bieden cv-voorbeelden voor verschillende beroepen plus deskundige schrijfgidsen voor elk van hen. Als je op zoek bent naar een manier om je vaardigheden en ervaring beknopt te presenteren aan potentiële werkgevers, dan ben je hier aan het juiste adres. In het volgende thuisblijfmoeder cv-voorbeeld en de bijbehorende handleiding behandelen we:

 • Wat thuisblijfmoeders doen (en waarom het ertoe doet!)
 • Het huidige arbeidsmarktperspectief voor thuisblijvende ouders
 • Hoe je je sollicitatie schrijft met een cv-voorbeeld ter inspiratie
 • Welke opmaak en vormgeving geschikt is voor dit soort sollicitaties
 • Statistische inzichten en expert tips ter ondersteuning van je zoektocht

Of je nu een jaar of vijf jaar thuisblijfmoeder bent geweest, de aanpak voor je cv is dezelfde. Laten we je nu door de stappen leiden om je volgende droombaan te vinden.

Wat doet een thuisblijfmoeder?

Als thuisblijfmoeder ben je het hoofd van het huishouden. Op een typische dag wissel je petten van kok tot schoonmaker tot leraar. Je doet de was, plant en bereidt maaltijden, plant uitstapjes en maakt schoon.

Het is een zware taak - en dus wil je er zeker van zijn dat je cv dit weerspiegelt. Wanneer je je sollicitatie schrijft, wijd je een gedeelte aan je meest recente ervaring. Dat betekent dat je de lessen benadrukt die je hebt geleerd en de uitdagingen waar je als fulltime ouder mee te maken hebt gehad. De taken van een thuisblijfmoeder kunnen het volgende omvatten:

 • Het beheren van de familie financiën
 • Het inplannen van uitstapjes, speelafspraken en vakanties
 • Schoonmaken en het huis netjes houden
 • Het plannen van gezonde maaltijden en deze bereiden
 • De kinderen helpen met hun huiswerk
 • De kinderen overal naartoe brengen
 • Voor de huisdieren zorgen.

Natuurlijk ziet het dagelijks leven van iedere thuisblijfmoeder er anders uit, afhankelijk van je gezinssituatie. Wanneer je huisvrouw bent, mogen de taken die je moet uitvoeren niet over het hoofd worden gezien. Je hebt misschien de afgelopen jaren thuis doorgebracht, maar dat betekent niet dat je het makkelijk hebt gehad. Hoewel werkgevers vooroordelen kunnen hebben over deze periode, kun jij hen laten zien wat je in huis hebt. 

Expert tip

De emotionele belasting van het runnen van een huishouden

Thuisblijfouder zijn is allesbehalve makkelijk. Het is niet alleen het fysieke werk (van het bereiden van maaltijden tot het schoonmaken van het huis) dat impact heeft. Er zit ook een mentale kant aan deze baan.

Arbeidsmarkt vooruitzichten voor thuisblijfmoeders

Voordat je je cv gaat oppoetsen en solliciteren, moet je weten hoe het gesteld is met de arbeidsmarkt. Zo kun je bepalen welke aanpak je moet kiezen bij het solliciteren.

We zullen er geen doekjes om winden: thuisblijfmoeders kunnen het moeilijk hebben met het vinden van een nieuwe baan wanneer ze net beginnen. Onderzoek naar dit fenomeen heeft uitgewezen dat veel werkgevers een vooroordeel hebben tegen ouders die thuis zijn gebleven bij hun kinderen.

Nu betekent dat niet dat je helemaal geen baan kunt krijgen. Hoe onrechtvaardig het ook mag klinken, het betekent simpelweg dat je harder moet werken om een werkgever ervan te overtuigen dat je zijn of haar tijd waard bent.

Expert tip

Thuiswerken is de weg vooruit!

Het bekijken van thuiswerkfuncties kan de perfecte manier zijn om de werk-privé balans te krijgen die je nodig hebt. Met deze optie kun je je professionele carrière nieuw leven inblazen en tegelijkertijd thuis zijn om voor je kinderen te zorgen wanneer dat nodig is. Houd er wel rekening mee dat proberen alles te doen kan leiden tot een burn-out, vooral als je geen ondersteuning hebt.

Bovendien bieden veel van deze thuiswerk functies flexibele werktijden. Mocht je gezinsverplichtingen hebben - zoals je kinderen van school moeten halen - dan is dit een groot voordeel. Neem de tijd om bij je initiële zoektocht naar een baan de volledige omschrijving van elk van de functies te bekijken.

Het vinden van een baan wanneer je er een aanzienlijke tijd tussenuit bent geweest, kan moeilijk zijn. De eerste stap in dit proces is het maken van een cv dat je vaardigheden verkoopt aan een werkgever. Voor algemene tips en advies kun je onze uitgebreide cv-schrijfgids hier lezen.

Hoe schrijf je een thuisblijfmoeder cv?

Wanneer je de beslissing hebt genomen om de arbeidsmarkt opnieuw te betreden, is het eerste wat je moet weten wat je op je cv moet zetten. Gelukkig is er een eenvoudige formule die je kunt gebruiken. Je thuisblijfmoeder cv moet de volgende elementen bevatten:

 • De cv-header (kop)
 • De cv-samenvatting (persoonlijk profiel)
 • De werkervaring sectie
 • De vaardigheden sectie
 • De opleiding sectie.

Wees open over de tijd die je als thuisblijfmoeder hebt doorgebracht. Het hebben van mysterieuze gaten in je cv zal de recruiter grote vraagtekens bezorgen bij het overwegen van jou als kandidaat. Dat is het laatste wat je wilt. Maak alles vanaf het begin glashelder voor hen. Door je tijd als thuisblijfmoeder te beschrijven, weten ze precies waar ze aan toe zijn wat betreft je ervaring.

Expert tip

Vernieuw je schrijfstijl!

Ben je het schrijven een beetje verleerd? Als het even geleden is dat je een formele sollicitatie moest doen, ben je misschien vergeten welke toon je moet aanslaan. Een casual aanpak - zoals een cv bomvol informele taal - zal je niet ver brengen.

In plaats daarvan moet je ervoor zorgen dat je thuisblijfmoeder cv als een professioneel document leest. Gebruik waar mogelijk formele en beleefde taal. Het kan nodig zijn om een paar concepten of versies te schrijven voordat je het precies goed hebt.

Laat een vriend, ex-collega of familielid je cv controleren wanneer je klaar bent. Ze kunnen je wellicht manieren geven waarop je je sollicitatie kunt verbeteren en ervoor kunt zorgen dat het voldoet aan de hoge standaarden van recruiters.

Het is altijd belangrijk om je cv af te stemmen op het bedrijf in kwestie. Wanneer je weet voor welke functie je solliciteert, kun je ervoor zorgen dat je sollicitatie aan alle eisen voldoet.

Om je hierbij te helpen: doe wat onderzoek naar het bedrijf. Je kunt ze snel googelen, de bedrijfswebsite bekijken en online nieuws over ze lezen. Hoe beter je de werkgever en zijn of haar behoeften begrijpt, hoe meer je je cv kunt afstemmen op die behoeften. Houd je ogen open voor eventuele vaardigheden die je hier kunt laten zien.

Ten slotte moet je ervoor zorgen dat je cv het Applicant Tracking System (ATS) passeert. Deze software fungeert als filtersysteem voor werkgevers, waardoor ze automatisch de beste kandidaten kunnen vinden. Voordat een recruiter zelfs maar naar je sollicitatie kijkt, moet het langs deze software komen. Het systeem gebruikt zoekwoorden en zinnen om te zien of je een match bent. Zoek naar opvallende woorden in de vacaturetekst. Door deze in je thuisblijfmoeder cv te gebruiken, vergroot je je kansen om moeiteloos de test te doorstaan.

Het beste cv-format voor een thuisblijfmoeder 

Wanneer je je sollicitatie schrijft, is de beste cv-opmaak de omgekeerd chronologische aanpak. Dat betekent dat je begint met je meest recente ervaring en opleiding bovenaan de pagina en terug werkt in de tijd. Met deze indeling kunnen recruiters snel en gemakkelijk zien wat je de laatste tijd hebt gedaan. Omdat ze geen lastig giswerk hoeven te doen, kunnen ze bepalen of je geschikt bent voor de functie.

Natuurlijk kun je voordat je thuisblijfmoeder werd allerlei banen hebben gehad. Panikeer niet als je geen duidelijk carrièrepad hebt. Je kunt altijd het vaardigheden cv gebruiken. Deze aanpak besteedt minder aandacht aan je werkervaring en zet de spotlight op je vaardigheden en talenten. Als je een heel nieuw hoofdstuk in je werkleven wilt beginnen, maar niet de juiste ervaring hebt, kan deze optie iets voor jou zijn.

CV-header

Je cv-header staat bovenaan het document. Hoewel deze informatie relatief saai is, moet je ervoor zorgen dat het leesbaar is. Standaard moet het je naam, telefoonnummer en e-mailadres bevatten. Gebruik een duidelijk lettertype en probeer hier niet té creatief te zijn.

CV-samenvatting voorbeeld

Ook wel persoonlijk profiel genoemd, is de cv-samenvatting het meest vrije deel van je sollicitatie. Het is een korte beschrijving die jou introduceert bij een potentiële werkgever en laat zien wat je te bieden hebt. Je hebt hier niet veel woorden om mee te spelen. Houd het dus kort en krachtig.

Wanneer je jezelf in deze sectie professioneel beschrijft, wil je de titel "Thuisblijfmoeder" misschien vermijden en in plaats daarvan de rol gebruiken die je eerder had. Op die manier is dit niet het eerste wat de werkgever ziet. In plaats daarvan zien ze de functie waarvoor je gekwalificeerd bent.

Niet zeker waar je moet beginnen? Zorg ervoor dat je je unieke talenten vermeldt, eventuele eerdere rollen die je hebt gehad en de meetbare resultaten die je hebt behaald. Bekijk ons cv-voorbeeld voor inspiratie over hoe je dit deel van de sollicitatie perfect kunt schrijven.

Aanpasbare samenvatting cv voorbeeld

Energieke professional met een schat aan overdraagbare vaardigheden. Heeft het vermogen om een breed scala aan taken te navigeren en ondertussen orde en rust te bewaren. Aantoonbare kennis van projectmanagement en administratiebeheer. Zorgt met een zonnig humeur en sterke interpersoonlijke vaardigheden altijd voor een positieve sfeer.

Gekopieerd!

Werkervaring voorbeeld

Zoals we al vermeldden, moet je de omgekeerde chronologische volgorde gebruiken bij het schrijven van je cv. Dat betekent dat je je meest recente werkervaring bovenaan het document zet. Voor elke functie moet je je functietitel, het bedrijf en je arbeidsperiode vermelden. Daaronder kun je puntsgewijs vermelden wat je in de functie hebt bereikt.

Expert tip

Je thuisblijfouderschap is werkervaring!

Wanneer je de werkervaring sectie van je cv schrijft, kun je je meest recente ervaring opnemen, d.w.z. thuisblijfmoeder zijn. Schrijf dit op zoals je elke ander soort werkervaring zou schrijven. Je kunt beginnen met je titel - "Thuisblijfmoeder" of "Huisvrouw" - en vervolgens de data en je kerntaken onder die kop vermelden.

Je wilt de lezer geen twijfel laten. Met deze aanpak kunnen werkgevers gemakkelijk zien wat je de afgelopen jaren hebt gedaan. Het is een eenvoudige manier om eventuele gaten in je werkervaring als gevolg van deze keuze te verklaren.

Aanpasbare werkervaring cv voorbeeld

Thuisblijfmoeder, Zelfstandig, Ede 
Maart 2020 - Heden 

 • Beheren van huishoudelijke financiën door gedetailleerde en effectieve budgetten op te stellen.
 • Het dagelijks gezinsleven in goede banen leiden, waarbij rekening wordt gehouden met zowel individuele behoeften als het gezin als geheel.
 • Ervoor zorgen dat de vaak conflicterende agenda’s van verschillende individuen optimaal worden beheerd door bijvoorbeeld reis- en werkschema's bij te houden.
 • Onderhouden en versterken van een betrokken netwerk bestaande uit onder andere zorgprofessionals, educatieprofessionals en zakelijke relaties.
 • Bevorderen van sterke interpersoonlijke relaties en bemiddelen bij conflicten om gezinsleden te ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling en een positieve sfeer te creëren.

 

Projectmanager, Tessa NV, Ede 
November 2018 - Maart 2020 

 • Leidde een team van vijf personen in het plannen en uitvoeren van diverse projecten.
 • Werkte samen met belanghebbenden om projectdoelen te bepalen, uitdagingen te identificeren en voorzorgsmaatregelen te treffen.
 • Beheerde budgetten en implementeerde effectieve strategieën om de kosten te drukken.
 • Beheerde een complexe agenda met strakke deadlines door projecten in behapbare fasen op te delen.

 

Administratief medewerker, Lusaac Studiebegeleiding, Veenendaal 
Mei 2016 - September 2018 

 • Bood allround administratieve ondersteuning met als doel de processen van alle aparte afdelingen te stroomlijnen.
 • Werkte in teamverband aan het opstellen en bijhouden van klantdossiers en stelde maandelijkse rapportages op.
 • Beheerde budgetten en hield daarbij rekening met zowel vaste als fluctuerende uitgaven.
Gekopieerd!

CV voorbeeld: vaardigheden 

Om een werkgever te overtuigen dat je de juiste persoon voor de functie bent, heb je de juiste vaardigheden op je cv nodig. Hier zal je ervaring als thuisblijfmoeder je onderscheiden van de massa. Omdat je gewend bent om alle facetten van het huishouden te managen, heb je een schat aan speciale vaardigheden opgedaan die je hier kunt gebruiken.

Je vaardigheden sectie moet goed aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Overweeg hoe de vaardigheden die je via het ouderschap hebt geleerd aansluiten bij de functieomschrijving. Deze sectie moet een goede mix bevatten van zowel harde als zachte vaardigheden. Hoewel er in je cv geen ruimte is om de vaardigheden toe te lichten, kun je ervoor kiezen dit wel te doen in de bijbehorende sollicitatiebrief voor een thuisblijfmoeder.

Aanpasbare vaardigheden sectie cv voorbeeld
 • Projectmanagement
 • Multitasking
 • Conflictbemiddeling
 • Budgetbeheer
 • Tijdmanagement
 • Communiceren
 • Stimuleren van constructieve relaties
Gekopieerd!

Thuisblijfmoeder cv voorbeeld: opleiding 

De opleidingseisen hangen af van de functie waarop je solliciteert. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om alleen je middelbare school diploma te vermelden. Heb je echter wel gestudeerd, dan kun je deze informatie opnemen in je opleiding sectie. Vermeld de naam van de school, de data dat je studeerde/afstudeerde en je cijfers.

Waarschijnlijk moet je ook hier de omgekeerd chronologische volgorde gebruiken. Als je echter een specifieke kwalificatie wilt benadrukken - die relevant is voor de functie of het bedrijf - kun je de volgorde aanpassen. Bedenk wat het beste werkt voor jouw sollicitatie.

Aanpasbaar opleiding cv voorbeeld

HBO Bachelor Communicatie, Hogeschool Utrecht 
September 2012 - Mei 2016

Gekopieerd!

CV-opmaak en design

Recruiters besteden gemiddeld zeven seconden aan elk cv. Je moet de juiste eerste indruk maken. Kies voor een simpele stijl die je ervaring en vaardigheden centraal stelt. In de regel moet je niet meer dan twee verschillende lettertypen gebruiken in een professioneel cv. Je wilt ook optimaal gebruik maken van de witruimte op de pagina.

Hulp nodig bij het ontwerpen? ‘We got you back’ met onze in de praktijk geteste cv-templates. Gebruik er een om het opmaken van je cv zo makkelijk mogelijk te maken.

Belangrijke tips voor een thuisblijfmoeder cv

 1. Als je de arbeidsmarkt weer op wilt na thuisblijfmoeder te zijn geweest, moet je werkgevers ervan overtuigen dat je hun tijd waard bent. Bekijk ons cv-voorbeeld als je inspiratie nodig hebt voor het schrijven van je volgende sollicitatie.
 2. De juiste toon brengt je een heel eind! Zorg er bij het schrijven van je cv voor dat je formele taal gebruikt die past bij het beroep waarvoor je solliciteert.
 3. Probeer niet het feit dat je een carrière-onderbreking hebt gehad te verhullen. Je moet 100% eerlijk zijn over hoe je deze periode van je leven hebt doorgebracht.
 4. Zorg dat de opmaak duidelijk en eenvoudig is. Werkgevers hebben weinig tijd om je sollicitatie door te nemen - houd het simpel!
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
4.1
Bewerk dit cv
Deel dit artikel

De beste templates voor jouw curriculum vitae

Overtuig werkgevers en recruiters met een prachtig en professioneel cv. Er zijn 25+ cv-templates, ontworpen door experts en gratis te gebruiken voor jouw sollicitatie. Klaar? Download je cv naar Word of pdf.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.731 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm resume template
Stockholm
8.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York resume template
New York
4.100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen resume template
Wenen
2.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney resume template
Sydney
1.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon resume template
London
3.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin resume template
Dublin
4.000.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou resume template
Moskou
740.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam resume template
Amsterdam
1.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid resume template
Madrid
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago resume template
Santiago
1.300.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore resume template
Singapore
730.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo resume template
Oslo
590.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town resume template
Cape Town
59.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs resume template
Parijs
560.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin resume template
Berlin
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève resume template
Genève
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver resume template
Vancouver
520.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio resume template
Tokio
360.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan resume template
Milan
940.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon resume template
Lissabon
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona resume template
Barcelona
490.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen resume template
Copenhagen
100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago resume template
Chicago
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio resume template
Rio
210.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome resume template
Rome
200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston resume template
Boston
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRirekisho resume template
Rirekisho
55.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAthens resume template
Athens
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBrussels resume template
Brussels
76.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templatePrague resume template
Prague
23.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShanghai resume template
Shanghai
41.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto resume template
Toronto
2.000.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren