1. Blog
 2. CV
 3. Wat is een Europass-cv?
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Wat is een Europass-cv?

20 minuten leestijd
Wat is een Europass-cv?
Heb je een Europass-cv nodig voor je sollicitatie? Of ben je gewoon benieuwd wat zo’n Europees cv precies is en wanneer het verplicht is? In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over het Europass-cv!

Internationaal solliciteren met een Europass-cv

Wat is een Europass-cv? Een Europass-cv is een curriculum vitae met een gestandaardiseerde inhoud en lay-out waarmee je makkelijker over de grens kunt solliciteren. Het Europass cv-systeem is een initiatief van de Europese Unie om internationaal solliciteren in Europa eenvoudiger te maken. Doel is de mobiliteit van werknemers binnen de 27 landen van de EU te bevorderen. Recruiters die cv’s ontvangen van sollicitanten uit heel Europa, kunnen makkelijker cv’s beoordelen en sollicitanten vergelijken als de cv’s eenzelfde opbouw en lay-out kennen. 

Europass is een online systeem waarin je gratis je cv kunt maken . Via een gestandaardiseerde opmaak vul je contactgegevens, werkervaring, opleiding, vaardigheden en referenties in. Net als bij een gewoon cv . Alleen hoef je je nu niet te verdiepen in de cv-conventies van het land waar je gaat solliciteren: je stelt je cv op volgens het Europass-model. 

Het idee achter het Europass-cv

De Europese Unie telt verschillende landen, met verschillende talen, culturen en gebruiken. Dankzij de overkoepelende afspraken binnen de EU bestaan grenscontroles en de meeste andere barrières tussen individuele EU-landen ​​niet of nauwelijks meer. 

In 2004 ontwikkelde de Europese Unie het Europass Portfolio met daarin het Europass-cv. Het idee achter dat initiatief is barrières wegnemen en mobiliteit bevorderen. Want een standaard systeem voor internationale arbeidsmobiliteit maakt internationaal solliciteren makkelijker. Italianen kunnen nu bijvoorbeeld eenvoudiger solliciteren in Duitsland, Nederlanders kunnen makkelijker in Oostenrijk aan de bak en voor Belgen is het geen probleem meer om hun cv naar een werkgever in Spanje te sturen. Het Europass-cv verlaagt de internationale drempels op de arbeidsmarkt.

Met een Europass-cv op zak kunnen Europeanen makkelijker de grens oversteken om een ​​baan te vinden.

Wat kan je met een Europass Profiel?

Het Europass-cv maakt onderdeel uit van meer diensten die Europass aanbiedt.

Met Europass kan je:

Het Europass Portfolio

Je legt dus eigenlijk een online portfolio aan voor je internationale loopbaanactiviteiten: het Europass Portfolio. Het volledige portfolio bestaat uit vijf Europass-documenten:

Zoals je ziet, omvat de totale Europass een flinke hoeveelheid aan informatie. Of je het complete Europass Portfolio nodig hebt, hangt af van de baan waarop je gaat solliciteren. Check daarom goed wat je moet meesturen met je sollicitatie. 

Wanneer heb je een Europass-cv nodig?

Je kunt een Europass-cv nodig hebben als je internationaal solliciteert. Niet elke werkgever zal er specifiek om vragen, maar het Europass-cv is in ieder geval wel een curriculum vitae dat in alle EU-landen wordt erkend en herkend. 

Ook als je aan een buitenlandse universiteit gaat studeren heb je meestal een Europass-cv nodig. Zowel wanneer je een volledige studie in een ander EU-land gaat doen, als wanneer je voor een semester over de grens gaat. Het is namelijk niet altijd duidelijk hoe jouw vooropleiding zich verhoudt tot de toelatingseisen die de universiteit stelt voor de betreffende opleiding. Al is het maar omdat het systeem van cijfers geven internationaal enorm verschilt. Een Europass portfolio geeft dat inzicht wel: met een Europass-cv, het Europass-diplomasupplement om je voorkennis aan te tonen en je taalpaspoort om je taalvaardigheid inzichtelijk te maken. 

Wanneer is het Europass-cv verplicht?

Wil je graag werken bij de EU? Als je solliciteert bij een instelling van de Europese Unie, dan is het Europass-cv verplicht. De Europese Unie heeft zeven instellingen en daar zijn volop interessante vacatures te vinden! Wil je aan de slag bij het Europees Parlement, de Europese Raad, de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie, het Hof van Justitie van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank of de Europese Rekenkamer? Dan heb je een Europass portfolio nodig met een Europass-cv.

Maar ook andere EU-organisaties stellen een Europass op prijs of verplicht. Dit zijn de Agentschappen van de Europese Unie. Je herkent ze aan de naam, daar zit meestal ‘Europees’ of ‘Europese’ in. Ook wanneer je bij een EU-agentschap solliciteert, gebruik je een Europass-cv.

Hoe maak je een Europass-cv en Europass Profiel?

 1. Ga naar de website van Europass: https://europa.eu/europass/nl
 2. Klik op ‘Maak gratis jouw Europass-profiel aan’
 3. Registreer je voor Europass of ga verder als gast gebruiker
 4. Maak je profiel aan en doorloop de 5 stappen

We laten je hieronder zien hoe het eruit ziet, dan krijg je alvast een idee:

Stap 1: Ga naar de website van Europass

Website Europass
Website Europass

 

Stap 2: Klik op de gele knop en maak gratis een Europass-profiel

Gratis Europass-profiel aanmaken
Gratis Europass-profiel aanmaken

 

Stap 3: Registreer je voor Europass of ga verder als gast gebruiker

Registreren voor Europass
Registreren voor Europass

 

Stap 4: Maak je profiel aan en doorloop de 5 stappen om je gegevens in te vullen

Stappen Europass-profiel doorlopen
Stappen Europass-profiel doorlopen

 

Hoe maak ik met CVster.nl een Europass-cv?

Als je op de website van Europass een gratis Europass-cv hebt gemaakt, kun je dat cv downloaden. Met dat pdf-bestand in handen heb je alle informatie die op een Europass-cv moet staan. Je ziet dan ook meteen dat het geen wonderschoon cv is. Het oogt saai, formeel en als dertien in een dozijn. 

Tijd om je Europass-cv te pimpen! Kies op CVster.nl een template uit, we hebben er 18 dus er valt genoeg te kiezen. Met name de professionele templates zijn geschikt voor je internationale sollicitaties. In onze online cv-maker kun je vervolgens de info van je Europass-cv overzetten in een prachtige template en de kleuren kiezen die bij jouw persoonlijkheid passen. Zo heb je beiden werelden slim gecombineerd en heb je een mooi eindresultaat!

CV-indelingen
Gerelateerde artikelen
CV-indelingen

Ga je aan de slag met je cv? Dan is de indeling meestal de eerste keuze die je maakt. Er zijn drie gangbare cv-indelingen: chronologisch, functioneel en gecombineerd. Welke cv-indeling het beste bij jou past? Dat lees je in dit artikel.

Waarom wij bij CVster.nl geen fan zijn van het Europass-cv

Wie online informatie opzoekt over het Europass-cv, stuit al snel op koppen als:

 • "Waarom zou je Europass cv moeten mijden?"
 • "Uw Europass-cv verpest uw kansen"
 • "Waarom de Europass slecht is voor je carrière"
 • "Waarom ik Europass-cv's niet leuk vind"
 • "Waarom u het Europass-cv niet moet gebruiken"

En dat is natuurlijk niet zonder reden. Natuurlijk is het grote voordeel van een Europass-cv dat het internationaal geaccepteerd is, maar het komt ook met de nodige nadelen. Daarover hieronder meer. Moet je verplicht solliciteren met een Europass-cv, dan zit er natuurlijk niets anders op. Maar als je de keuze hebt, kies dan voor een cv-template waar recruiters blij van worden. Er kleven te veel nadelen aan een Europass-cv, daarom zijn wij er geen fan van.

Nadelen Europass-cv

Het Europass-cv komt met de nodige nadelen. Wat ons betreft vallen de voordelen daarbij in het niet. Over deze nadelen zijn de meeste mensen het hartstochtelijk eens:

Het Europass-cv is uiterst onaantrekkelijk

Gapende lege ruimtes die kostbare ruimte opeten. Een gek ogend logo dat nog meer plek verbruikt. Grote spaties tussen opsommingstekens en tekst. Uitgevulde tekst die woorden op een vreemde manier uitspreidt. Een pagina waar bijna alle info aan de linkerkant verschijnt en de rechterkant leeg is. Lelijke lettertypen en andere typografische fouten.

De moderne wereld is zeer visueel. Design doet ertoe. We houden van apps met mooie interfaces. Websites met strakke menu's. Telefoons met moderne rondingen en kleuren. In diezelfde moderne wereld houden werkgevers van goed ontworpen cv's.

Europass-cv online builder: irritante interface

Online een persoonlijk Europass-cv aanmaken is buitengewoon frustrerend. Eerst moet je een profiel aanmaken met je contactgegevens, werkervaring, opleiding, talen - en VEEL onnodige categorieën (die je gelukkig kunt overslaan want als je wel alle opties invult, krijg je waarschijnlijk een cv van tien kantjes).

Zodra je profiel klaar is, wil je het cv downloaden. Maar dat is nog niet eenvoudig. Want waar hebben de programmeurs de knoppen verstopt? Intuïtief is de interface zeker niet. Ook moet je de nodige handelingen doen om ervoor te zorgen dat de info die je hebt ingevuld ook daadwerkelijk verschijnt op je gedownloade cv. Let je even niet op, dan bestaat je cv uit een blanco pagina met in het midden je naam. Bijzonder.

Bugs in de website van Europass

De website kampt met de nodige bugs. Bijvoorbeeld een geboortedatum die ineens wijzigt naar een latere datum. Een startdatum aan de universiteit die zelfstandig van jaartal verandert en de correctie vervolgens niet accepteert. 

Om de een of andere reden vraagt ​​de website ook of je een 'motto' hebt. Maar als u er een invoert, wordt deze nooit op het cv weergegeven, dus iedereen kan raden wat de bedoeling hiervan is.

Je Europass-cv bewerken gaat met vallen en opstaan

Wil je een cv van één pagina, dan heb je een uitdaging. De website biedt wel een soort voorbeeld waarin je het eindresultaat kunt zien, maar daarin ontbreken de pagina-einden. Het kan dus zijn dat je cv na het downloaden toch twee pagina’s blijkt te hebben. Dan moet je in de online tool informatie deselecteren en opnieuw het cv downloaden. Met opnieuw de kans dat het nog steeds niet op één A4’tje past. Frustrerend. Te meer omdat alle informatie prima op één pagina zou passen, als de template slimmer ontworpen was.

Je valt niet positief op met een Europass-cv

Solliciteer je met een Europass-cv dan is de kans dat je opvalt erg klein. Je cv verdwijnt in de grijze massa van cv’s die met een minimum aan inspanning zijn gemaakt. Veel sollicitanten maken zich er makkelijk vanaf in de veronderstelling dat hun kwalificaties wel zullen opvallen en aanleiding genoeg zullen geven voor een uitnodiging. Wees geen grijze muis. Pak je kans om een verpletterende eerste indruk te maken met een mooi, professioneel en overtuigend cv.

Een internationaal cv maken met CVster.nl

Wil je internationaal solliciteren en hoef je niet verplicht een Europass-cv op te sturen? Maak dan een internationaal cv waarmee je positief opvalt in een design dat past bij je persoonlijkheid. Kies vandaag nog voor een professioneel cv-template van CVster.nl en boost jouw internationale carrière!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere12 minuten leestijd
Mentaal sterker worden - tips voor mentale kracht
Mentaal sterker worden - tips voor mentale kracht
CV15 minuten leestijd
Ziekte vermelden bij je sollicitatie of op je cv: ja of nee?
Ziekte vermelden bij je sollicitatie of op je cv: ja of nee?
CV15 minuten leestijd
Wat is een LaTeX cv?
Wat is een LaTeX cv?
Sollicitatiebrief15 minuten leestijd
Hoe schrijf je een korte motivatiebrief? 10 tips + voorbeelden
Hoe schrijf je een korte motivatiebrief
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren