Wij krijgen vaak de vraag of de nationaliteit een verplicht onderdeel van het cv is. Begrijpelijk, want je ziet nationaliteit immers vaak genoemd worden in de voorbeelden die je online vindt - en je wil natuurlijk dat je cv helemaal perfect is. Maar wat als je de aandacht liever niet op je nationaliteit vestigt? In dit artikel verhelderen wij deze kwestie, zodat je cv zo correct en relevant mogelijk blijft.
Nationaliteit noemen niet verplicht
Laten we allereerst een mythe uit de weg helpen: de nationaliteit is nooit een verplicht onderdeel op een cv. Je hoeft hem niet per se te vermelden, je kiest er zelf voor of je deze informatie wel of niet geeft. Hieronder geven wij je tips en voorbeelden, zodat je weet of en wanneer het verstandig is om je nationaliteit op je cv te zetten.
Vermelden dat je Nederlander bent?
Laten we om te beginnen aannemen dat je Nederlander bent en een Nederlands klinkende achternaam hebt, zoals De Vries of Van Dijk. Omdat het noemen van de nationaliteit niet verplicht is of verwacht wordt, is het in dit geval overbodig om er melding van te maken. De recruiter zal uit je achternaam afleiden dat je uit de spreekwoordelijke Hollandse klei bent getrokken. Een andere mogelijkheid is dat je Nederlander bent, maar een buitenlands klinkende achternaam hebt. In zo'n geval kan je er wel voor kiezen je nationaliteit (Nederlands dus) op je cv te zetten. Zo voorkom je dat er op nationaliteit wordt gediscrimineerd, ook al is discriminatie verboden.
Ondanks het verbod op discriminatie is uit onderzoek van CVSter gebleken dat sollicitanten met een buitenlands klinkende achternaam slechtere kansen hebben op de arbeidsmarkt. Hun cv’s worden minder vaak geopend en ze worden minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Wil je meer weten over ons onderzoek naar discriminatie op de arbeidsmarkt bij mensen met een migratieachtergrond? Lees het onderzoek dan hier .
Vermelden dat je buitenlander bent?
Ben je buitenlander en solliciteer je bij een Nederlandse onderneming, dan zou je buitenlandse nationaliteit je in de weg kunnen zitten. Niet vermelden dus! We gaven hierboven al aan dat discriminatie bij de wet verboden is, maar dat biedt je geen garanties. Ook al spreek je goed Nederlands en mag je hier gewoon werken, kan het zijn dat je vanwege je buitenlandse nationaliteit wordt afgewezen.
In een zeldzaam geval kan het zijn dat je jouw buitenlandse nationaliteit juist nadrukkelijk op je cv wilt vermelden. Voor sommige banen kan dit namelijk voordelig zijn, bijvoorbeeld wanneer vloeiend Duits wordt gevraagd (leraar, vertaler, klantenservice, enz.) en je van oorsprong Duits bent. Of bijvoorbeeld voor een baan bij een internationaal bedrijf, waar ze specifiek vragen om iemand met een internationale achtergrond. In zo'n geval zou het onverstandig zijn om dat gegeven weg te laten. Het mag dan geen verplichting zijn, maar je nationaliteit op je cv zetten kan in dit soort gevallen zeker in je voordeel werken.
Dubbele nationaliteit op je cv?
Als je een dubbele nationaliteit hebt, heb je geluk: dan mag je waarschijnlijk twee landen thuis noemen! Helaas kan je met een dubbele nationaliteit daar ook op gediscrimineerd worden, omdat bedrijven of instellingen je loyaliteit betwijfelen. Ook dit is strafbaar, maar aangezien handhaving op discriminatie weinig voorkomt, raden we je hier aan om je Nederlandse nationaliteit te vermelden, en je tweede nationaliteit niet. Behalve als die tweede nationaliteit juist van toepassing is op de vacature, zoals in de voorbeelden hierboven.
Hoe schrijf je jouw nationaliteit op je cv?
Als je ervoor kiest om je nationaliteit op je cv te vermelden, is het goed om te weten waar dat moet. Dat kan bij de personalia, waar vaak ook je adres en contactgegevens staan.
Het is trouwens interessant om het eens over de schrijfwijze van de Nederlandse nationaliteit te hebben. Het is namelijk gebruikelijk om het als volgt op je cv te zetten:
Nationaliteit: Nederlandse
Dus niet Nederlands of Nederlander. Opgelet, want dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Waarom? Omdat het woord achter de dubbele punt iets zegt over het woord ervóór; het is een bijvoeglijk naamwoord dat iets over het zelfstandig naamwoord nationaliteit zegt. En aangezien je “de Nederlandse nationaliteit” hebt en niet “de Nederlander nationaliteit”, schrijf je Nederlandse. Wil je hier meer over lezen, dan kan je je hart ophalen met de blogpost die we speciaal aan deze verwarrende kwestie hebben gewijd.
Personalia zaaien wel vaker verwarring
De nationaliteit is slechts één van de vele punten in de personalia die verwarring kunnen zaaien. Als experts in het maken van cv’s helpen wij die onduidelijkheid graag uit de weg te ruimen. Op CVster vind je dan ook heel wat artikelen die je bijvoorbeeld vertellen of je het wel of niet hebben van een rijbewijs dient te vermelden, of het zin heeft om een foto met je cv mee te sturen, en of werkgevers geïnteresseerd zijn in je burgerlijke staat .
Ook helpen wij je graag het perfecte cv te maken. CVster maakt het met onze cv templates makkelijk om voor iedere baan het perfecte, professionele cv te maken. In enkele klikken pas je jouw cv aan de vacature aan, zodat je jezelf zo aantrekkelijk mogelijk presenteert aan je potentiële werkgever. Klik hier om onze cv templates te bekijken.