1. Blog
  2. Carriere
  3. Hoe vraag je opslag zonder afgescheept te worden?
Geschreven door Susan ShorSusan Shor

Hoe vraag je opslag zonder afgescheept te worden?

17 minuten leestijd
Hoe vraag je opslag zonder afgescheept te worden?
Overweeg je opslag te vragen? Er is geen pasklaar antwoord op de vraag hoe je dat doet. Het vergt voorbereiding en een aanpak op maat om succes te garanderen.

Vastbesloten en vol zelfvertrouwen loopt Janneke het kantoor van haar baas meneer Pieterse binnen voor hun afspraak van 14:00 uur.

"Vandaag gaat het gebeuren”, fluistert ze zachtjes tegen zichzelf.

Deze maandag is anders dan normaal en Janneke heeft het hele weekend geoefend. Tijdens haar wandelingen in het park, met haar vrienden, en zelfs voor de spiegel (hoe gênant ...). Eindelijk heeft Janneke genoeg moed verzameld om een loonsverhoging te vragen... nee, te eisen... van die goeie ouwe Pieterse. Ze vindt dat ze het verdient en ze denkt dat haar baas het daarmee eens is, maar het blijft eng om het te vragen. De meeste mensen zijn zenuwachtig als ze om opslag vragen. 

Janneke bevindt zich op een belangrijk maar lastig punt in haar carrière: opslag vragen. Nu we de gevolgen van de inflatie in onze portemonnee voelen, zijn zulke gesprekken nodig om, op z'n minst, een vergelijkbare levensstandaard te behouden.

Maar waarom zou Janneke bang moeten zijn om te worden afgescheept? Welnu, in de alledaagse conversaties op ons werk is opslag vragen niet iets wat je regelmatig doet en de uitkomst van je verzoek is zelden duidelijk. Je verwacht misschien een negatief antwoord en dat het je relatie met je baas kan schaden, maar je moet het gesprek zien als een simpele, zakelijke gebeurtenis. Vertelt je baas dat een loonsverhoging er niet in zit, dan kan de reden daarvoor invloed hebben op jouw toekomstige acties. Misschien kun je meer bijdragen in je huidige functie of kun je die salarisverhoging in een andere baan zoeken. Blijf je bij een werkgever die je niet wil betalen wat je verdient? Dit is een veelvoorkomend dilemma.

Een onderzoek van Payscale onder 160.000 werknemers wees uit dat 37 procent van de werknemers in het verleden een loonsverhoging heeft gevraagd. Het bemoedigende nieuws is dat 70 procent van degenen die erom vroegen ook daadwerkelijk een verhoging, in welke mate dan ook, heeft gekregen. Een derde van de bevraagde werknemers kreeg niets. Vragen om loonsverhoging is alleen gênant als je die niet verdient (of als je van tevoren weet dat om budgettaire redenen geen loonsverhogingen worden toegekend). Verder kan het geen kwaad om te vragen om een eerlijke beloning voor je werk.

Maar hoe is het nou met Janneke? Zevende hemel of zonder baan? Lees verder en je zult erachter komen! Laten we eerst wat dieper ingaan op hoe je professioneel om opslag kunt vragen.

Expert tip

Is het inhalig om over je salaris te onderhandelen? Je salaris moet marktconform zijn en een eerlijke afspiegeling van het werk dat je voor jouw bedrijf doet. Is jouw bijdrage aanzienlijk veranderd of is de marktdynamiek gewijzigd, dan kun je rustig om opslag vragen. Dit is anders dan de jaarlijkse loonsverhoging die met de inflatie meestijgt: je wilt gewoon meer verdienen. Daar is niets mis mee.

Krijg je een negatieve respons, dan kan die toch nuttig zijn om een gesprek op gang te brengen over wat jij moet doen om je volgende loonsverhoging te verdienen. Iedere invoelende manager is blij met een ambitieuze medewerker die zijn/haar prestaties wil verbeteren.

Hoe vraag je om opslag?

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent. Weet wat het gemiddelde salaris is van jouw beroepsgroep, zodat je niet om een bedrag vraagt dat te hoog is en je niet wordt uitgelachen door je baas. Denk ook aan het aantal jaar ervaring dat je hebt. Vergelijk geen appels met peren: twee verschillende functies kunnen dezelfde titel hebben, maar inhoudelijk heel verschillend zijn.

Om een idee te krijgen van het salaris kun je Glassdoor raadplegen, maar dat is een opt-insysteem, dus voor een nauwkeuriger beeld zul je dieper moeten graven. En vergeet niet: jouw geloofwaardigheid hangt ervan af!

Misschien is het antwoord 'nee'. En dat is oké. Reageer niet overdreven.

Vraag je baas in plaats daarvan wat je kunt doen om de volgende keer voor een salarisverhoging in aanmerking te komen. Welke extra verantwoordelijkheid kun je erbij nemen? Verzamel actiepunten, schrijf ze op en bedenk een plan om ze uit te voeren. Werk aan dat plan, reflecteer erop en laat je werkgever zien dat je alles wilt doen om voor een loonsverhoging in aanmerking te komen.

Vindt je baas dat dit niet het juiste moment is? Ook prima, je kunt dan vragen wanneer het beter uitkomt om die discussie te voeren. Zet het in je agenda en blijf tot die tijd keihard werken!

Wat kun je vragen als startsalaris voor je eerste baan? Tips & inzichten
Gerelateerde artikelen
Wat kun je vragen als startsalaris voor je eerste baan? Tips & inzichten

Weet jij wat je waard bent als starter op de arbeidsmarkt? Een mooi salaris uitonderhandelen begint bij kennis over een goed startsalaris voor jouw job. Bekijk welke factoren je startsalaris beïnvloeden en check onze tips voor je salarisonderhandeling.

Expert tip

Kan vragen om loonsverhoging averechts werken? Met een redelijke motivatie hoef je niet bang te zijn voor ernstige gevolgen als je om opslag vraagt. Laat merken dat je tevreden bent met alle andere aspecten van de functie, en stel zeker geen ultimatums waaraan je je niet wilt houden. Stel je vraag met serieuze bedoelingen en peil de bereidheid van je baas om erover na te denken. Krijg je een bot 'nee', dan kun je twee dingen doen: blijven waar je bent en je ondergewaardeerd voelen, of een nieuwe baan zoeken. Vragen om loonsverhoging is nooit een reden voor ontslag, maar kan wel het vertrouwen schaden.

Vraag het ook niet te vaak. Onderzoek de situatie goed als je komt vragen, maar laat de kwestie daarna even liggen. Stel je vraag opnieuw als je je prestaties hebt verbeterd en aan de voorwaarden voldoet.

Niemand is jou iets schuldig

'Ik heb opslag nodig' is het laatste dat managers willen horen als ze met hun medewerkers onderhandelen over een salarisverhoging. Houd dit altijd in gedachten! Ook not done: een ultimatum stellen. Je zou zomaar de deur gewezen kunnen worden. Loonsverhoging 'eisen' is verre van professioneel.

Nog een no-no: zeggen dat je om persoonlijke redenen loonsverhoging nodig hebt, of botweg zeggen dat je vindt dat je onderbetaald wordt. Bewijs dat je een loonsverhoging waard bent!

Richt je op je baas, zijn belangen, en op die van het bedrijf. Zorg dat de door jouw gewenste verhoging in verhouding staat tot jouw positie, het team en het bedrijf. Gebruik elke positieve opmerking, elk compliment en elk schouderklopje van je leidinggevende als munitie wanneer je vraagt om opslag. Refereer aan de positieve punten uit je functioneringsgesprek. Ontbreken die positieve punten, vraag je dan af of dit wel het juiste moment is om die loonsverhoging te vragen.

Wat is jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf? Onderbouw je verzoek met gegevens. Vergelijk:

Ik heb opslag nodig omdat mijn vriend Karel, die voor concurrent X werkt, 20% meer verdient dan ik!"

Versus ...

Agelopen kwartaal gaf ik leiding aan het team dat nieuwe analytische software heeft geïmplementeerd waardoor het klantverloop met 13% is afgenomen. En ik weet zeker dat we dat percentage in het komende jaar nog verder omlaag kunnen krijgen.

Zie je het verschil?

Hoe krijg je opslag zonder erom te vragen?

Als je een uitzonderlijke werknemer bent die geweldig werk levert, zullen de meeste bedrijven een mechanisme hebben om je inspanningen te belonen. Je secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen bijvoorbeeld worden verbeterd of je kunt een hogere bonus krijgen, maar het komt ook vaak voor dat uitstekende prestaties of gewijzigde verantwoordelijkheden aanleiding geven tot een salarisverhoging.

Zelden gebeurt dat zonder jouw betrokkenheid en waarschijnlijk moet je onderhandelen, dus veel van de adviezen in dit artikel blijven geldig. Zit je eenmaal aan de onderhandelingstafel, vecht dan voor de waarde die je toevoegt en laat je niet afschepen met slechts een kleine loonsverhoging.

Expert tip

Wat moet je niet zeggen als je om opslag vraagt? Zorg ervoor dat er geen emotionele lading zit in het gesprek. Vragen om opslag doe je op een professionele manier en er is dus geen plaats voor emotionele chantage of trieste, persoonlijke verhalen. Opslag om emotionele redenen is niet te rechtvaardigen. Houd dus je emoties in toom.

Vragen om opslag gaat niet alleen over salaris

Naast een salaris zijn er nog meer voordelen die een werkgever jou kan aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan deze extraatjes:

  • Hogere commissiepercentages
  • Meer vrije tijd
  • Aandelenopties
  • Een betere functietitel
  • Flexibele werktijden
  • Of die zitzak die je altijd al wilde hebben

Het draait allemaal om timing.

Kijk eens om je heen op kantoor, denk terug aan vroegere collega's die in een ontslagronde terecht zijn gekomen, en vraag je dan af of dit het beste moment is om meer geld te vragen. Zit je midden in een transitie, een fusie of vielen de kwartaalcijfers tegen? Heeft corona het bedrijfsresultaat negatief beïnvloed? 

Herhaal dan het volgende:...Dit...is...misschien...niet...het...beste...moment.

Kies je timing verstandig als je om opslag vraagt. Gaan de zaken goed en ben je een topper, dan kan het slim zijn om juist nu de suggestie van opslag bij je baas in de week te leggen, vooral als je in je huidige functie nieuwe verantwoordelijkheden hebt gekregen. 

Laat je baas weten dat je erover denkt, maar dat je de vraag formeel aan hem of haar wilt voorleggen, dus wanneer zou een gesprek hierover goed uitkomen? Op die manier is het geen verrassing voor je manager en heeft hij/zij tijd om zich mentaal voor te bereiden.

Marktconform salaris – wat schuift die baan?
Gerelateerde artikelen
Marktconform salaris – wat schuift die baan?

Wij bieden jou gezonde lunches, ontspannen potjes tafeltennis en natuurlijk een marktconform salaris. Bij die eerste twee heb je vast beeld. Maar een marktconform salaris, wat is dat eigenlijk? In dit blog geven we je inzicht in de wondere wereld van marktconforme salarissen.

Expert tip

Wat zijn goede redenen om opslag te vragen? Een van de beste redenen om opslag te vragen is dat het bedrijfsresultaat door jouw inzet aanzienlijk is toegenomen. Slaag je erin de winst van het bedrijf op jaarbasis met 15% te verhogen (jouw directe bijdrage), dan is 10% loonsverhoging slechts een klein deel van wat jij werkelijk financieel inbrengt.

Denk als een onderhandelaar

Als het zover is, ga dan goed voorbereid het onderhandelingsgesprek in. Bedenk vooraf in welke salarisschaal je terecht wilt komen. Weet wat je wilt en wat je bereid bent te accepteren. Begrijp je marktwaarde. Krijg je het gewenste salaris in een nieuwe baan? Is er veel vraag naar jouw vaardigheden? Is je afdeling onderbezet? Dat zijn de troeven die je in handen hebt.

Ga niet onvoorbereid het gesprek aan. Oefen je pitch net zoals je zou oefenen voor een sollicitatiegesprek. Beoordeel je werk van het afgelopen jaar eerlijk en besluit welke activiteiten je wilt presenteren om je verzoek te onderbouwen.

En vervolgens: weet wanneer je moet stoppen. Je pitcht en daar blijft het bij. Een goed verstaander heeft genoeg aan een half woord, zeker als het antwoord luidt: "Sorry, je moet tot volgend jaar wachten".

Expert tip

Is het gek om 20% loonsverhoging te vragen? Het is niet ondenkbaar dat iemands salaris verdubbelt (als zijn verantwoordelijkheden en anciënniteit veranderen), dus 20% is verre van onredelijk. Onderbouw je eisen met logische redenen en zoek uit wat je collega's betaald krijgen. Let er wel op dat je niet wordt 'overbetaald' om te voorkomen dat jij de eerste bent die moet vertrekken als er ontslag dreigt. Met de inflatie van tegenwoordig wisselen mensen van baan voor 25-30% salarisverhoging, dus als je jouw waarde kunt aantonen dan kun je in aanmerking komen voor een loonsverhoging. Bij veel bedrijven worden op dit moment de huidige salarisschalen herzien.

Hoe schrijf je een brief waarin je om salarisverhoging vraagt?

Hoe zit het ook alweer met Janneke? Lees hieronder de brief van Janneke met haar verzoek om opslag...

Meneer Pieterse, zoals u weet heb ik onze socialemediastrategie de afgelopen twee jaar volledig herzien. Het resultaat is dat we niet alleen 40% meer volgers hebben, maar dat sociale media de op één na populairste verkoopkanalen zijn. Dit was een belangrijke doelstelling die u en onze directie begin dit jaar hebben geformuleerd. We zitten pas in het tweede kwartaal en hebben dat doel al bereikt!

Daarnaast heb ik de werving van een grafisch ontwerper van u overgenomen en wil ik u graag bedanken voor die kans. Het was de eerste keer dat ik personeel mocht aannemen en met de komst van Henk kan ik wel zeggen dat die missie 100% geslaagd is. Ik hoop dan ook dat u mij in de toekomst meer verantwoordelijkheden geeft als het gaat om personeelswerving.

Gezien deze prestaties en de stijging van de inkomsten van ons bedrijf, waaraan ik een bijdrage heb geleverd, zou ik graag een loonsverhoging met u bespreken.

Maar eerst wil ik graag met u praten over mijn strategie om de verkopen blijvend te laten stijgen door gebruik te maken van mijn kennis van sociale media. Ik heb een paar suggesties. Vindt u dit een goed idee?

Zie je welke kant dit op gaat? Janneke heeft het heel goed gedaan en jij kunt dit ook. Vragen om opslag heeft vooral te maken met nederigheid, voorbereiding en het juiste script. Gebruik gerust het script hierboven, Janneke vindt dat echt niet erg.

Wat Janneke niet heeft gedaan, was haar meetbare bijdrage noemen. Ze heeft geen getallen genoemd (wat wel altijd een goed idee is). Als jouw jaarlijkse (niet eenmalige) bijdrage aan de nettowinst van het bedrijf ver boven de salarisverhoging ligt, dan is jouw verzoek moeilijk te weigeren. Is dit iets wat je meebrengt naar de onderhandelingstafel? Wat zou het bedrijf verliezen als jij wegging? Zo zijn er nog veel meer argumenten die je kunt aanvoeren.

Expert tip

Is het slim opslag te vragen via e-mail? Geen goed idee: zo maak je het wel heel gemakkelijk voor je baas om ‘nee’ te zeggen. Vooral als dat betekent dat het personeelsbudget van de afdeling omhoog moet. Dit wordt geen eenvoudig gesprek en het kan een paar weken duren, dus leg eerst al je kaarten op tafel in een persoonlijk gesprek.

Vraag om 10 minuten met je manager te spreken, neem je belangrijkste argumenten met hem/haar door en geef hem/haar de tijd om erover na te denken en het verzoek met anderen te bespreken. Je krijgt misschien niet meteen antwoord, maar je kans op een snelle 'nee' is minder groot dan wanneer je via e-mail om opslag vraagt. Je bent meer waard dan dat, dus kom met zorgvuldig gekozen argumenten.

Gemiddeld salaris in Nederland
Gerelateerde artikelen
Gemiddeld salaris in Nederland

Krijg jij loon naar werken? In dit blogartikel lees je wat het gemiddelde salaris in Nederland is. Vergelijk de salarissen met jouw eigen salaris en zie of je genoeg verdient.

Kernonderwerpen

Elke werknemer twijfelt wel eens op bepaalde momenten in zijn of haar carrière.

Als het tijd is om opslag te vragen, komen al die twijfels naar boven. Ben ik het waard? Wat vindt mijn baas nou echt van mij? Waarom verdien ik een loonsverhoging en mijn collega’s niet? Zullen mijn collega's negatief over mij denken?

Deze en nog veel meer vragen kunnen je ervan weerhouden zelfs maar te overwegen om een salarisverhoging te vragen.

  • Verzin een overtuigend commercieel argument waarom je opslag verdient.
  • Doe een beroep op zowel de emotionele als de rationele kant van je manager.
  • Schets een beeld van een wereld waarin jij je werk niet meer doet.
  • Onderbouw je verzoek met informatie en wees redelijk.
  • Wat houdt je tegen om het gesprek aan te gaan? Zet je twijfels opzij.

Zet de twijfels opzij.

Is wat je hier gelezen hebt van toepassing op jouw situatie, raap dan je moed bij elkaar en vraag de salarisverhoging die jij verdient.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV9 minuten leestijd
Op welke manieren kun je je cv versturen? En wat werkt het beste?
Op welke manieren kun je je cv versturen? En wat werkt het beste?
CV12 minuten leestijd
Zo schrijf je goede cv-doelstellingen als starter (met voorbeelden)
Zo schrijf je goede cv-doelstellingen als starter (met voorbeelden)
Carriere7 minuten leestijd
Onderzoek: waar in Nederland is het langste woon-werkverkeer?
Voorbeeld cv titel - kopregel in profielschets
Carriere22 minuten leestijd
Competenties in cv, sollicitatiebrief en werksituaties
Competenties – Zo onderscheid je jezelf van de rest
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren