1. Blog
 2. CV
 3. Digitale vaardigheden voor je cv
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Digitale vaardigheden voor je cv

20 minuten leestijd
Digitale vaardigheden voor je cv
Kunstwerk door:Stas Podgornov
Digitale vaardigheden zijn onmisbaar op de werkvloer. In dit artikel lees je er alles over. Je leert wat digital skills zijn en hoe je ze op je cv kunt vermelden.

De huidige informatiesamenleving drijft op digitale informatie. Via allerlei apparaten en met een enorme diversiteit aan softwaresystemen lijkt alles en iedereen met elkaar verbonden te zijn. 

Werknemers moeten steeds meer inzicht hebben in de koppeling tussen systemen. Ook moeten ze weten hoe ze informatie snel, correct en veilig verspreiden, data verantwoord bewaren en veilig online kunnen werken. 

Computervaardigheden, technische oplossingen inzetten en informatie verwerken

Wat werknemers moeten kunnen, gaat verder dan handig zijn op de computer en technische oplossingen kunnen inzetten. De werkvloer anno 2022 vraagt om digitalevaardigheden. 

Afhankelijk van het werk dat je doet, zijn je digitale vaardigheden meer of minder van belang. De onderwerpen van dit artikel:

 • Wat zijn digitale vaardigheden?
 • Welke digitale vaardigheden zijn er?
 • Welke computervaardigheden zijn belangrijk?
 • Hoe kun je digitale en technische vaardigheden op je cv vermelden?

Wanneer ben je digitaal vaardig?

Digitaal vaardig zijn, betekent dat je digitale diensten en producten kunt integreren in je dagelijks leven en in je werk. Daarvoor moet je weten:

 • wanneer je welke digitale dienst of product gebruikt,
 • hoe je die (optimaal) gebruikt, en
 • hoe je die veilig gebruikt in de zin van informatieveiligheid en AVG.

Digitale vaardigheden vallen daarmee uiteen in:

 • ICT-vaardigheden: computers en andere digitale tools kunnen gebruiken (computervaardigheden)
 • Informatievaardigheden: efficiënt de juiste informatie kunnen opzoeken, selecteren en verwerken met behulp van digitale hulpmiddelen.
 • Mediawijsheid: digitale informatie bewust en kritisch gebruiken en produceren, met oog voor veiligheid, privacy, normen en waarden.
 • Computational thinking: een probleem zo formuleren dat je het vervolgens praktisch en creatief kunt oplossen met digitale tools.
Marlijn van der Bok
Freelance copywriter

Digitaal vaardig wordt vaak gezien als weten hoe je een computer gebruikt en waar bepaalde “knopjes voor dienen”. In werkhelheid is digitale vaardigheid is zoveel meer. Denk aan technlogieen en software die nodig zijn om met elkaar (online) te communiceren en verstrekken. Inmiddels heeft elk beroep te maken met digitale vaardigheden.

Hard skills op je cv vermelden - tips
Gerelateerde artikelen
Hard skills op je cv vermelden - tips

Elk beroep kent zijn eigen vaardigheden. Hard skills zijn vaardigheden die onmisbaar zijn in een specifieke functie. Beheers je ze niet, dan is solliciteren zinloos. Lees hoe je hard skills op je cv zet en welke vaardigheden je zeker moet noemen voor een succesvolle sollicitatie.

Wat zijn digitale en computervaardigheden op de werkvloer?

Ook op de werkvloer heb je meer digital skills nodig dan enkel je computervaardigheden. Je hebt digitale vaardigheden nodig om met behulp van technische tools taken uit te voeren. Denk aan:

 • het opzoeken en verwerken van digitale content,
 • het gebruiken van hardware en software,
 • herhalende taken automatiseren,
 • het creëren van nieuwe digitale producten en diensten, en
 • het veilig en verantwoord omgaan met digitale tools.

Ook de ergonomische aspecten van beeldschermwerk kan je onder digitale vaardigheden scharen. Een breed en veelomvattend begrip dus!

Nu zullen de meesten wel weten dat je een computermuis bij voorkeur niet met je voet bedient, een post-it op de koelkast een slechte plek is om je DigiD wachtwoord te bewaren en urenlang naar je beeldscherm staren funest is voor je ogen, rug en productiviteit. 

En je nieuwe werkgever zal je bijpraten over de normen en regels binnen het bedrijf voor veilige informatieverwerking en hoe zij omgaan met de AVG.

Daarom focussen we ons in dit artikel vooral op de digitale vaardigheden waarmee je goede sier maakt op je cv. We splitsen ze hieronder op in 3 niveaus.

Vaardigheden-CV
Gerelateerde artikelen
Vaardigheden-CV

Wat is een vaardigheden cv en voor wie is deze cv-indeling geschikt? Bekijk de tips en voorbeelden en laat je inspireren door de lijst met 10 competenties waar werkgevers gek op zijn.

3 digitale vaardigheden niveaus 

De veertigplussers onder ons hadden vroeger nooit gedacht dat ze zouden videobellen met hun ouders. Tegenwoordig is het een kunstje dat zelfs oma goed onder de knie heeft. Maar diezelfde oma snapt weinig van de toverkunsten die haar kleinzoon met .NET uithaalt. 

Toch zijn ze allebei digitaal vaardig. 

Je voelt 'm al, digitale vaardigheden vallen uiteen in verschillende niveaus. Dit zijn ze:

Niveau 1: Digitale basisvaardigheden

Digitale basisvaardigheden zijn de vaardigheden die iedereen nodig heeft om te functioneren in de huidige wereld. Denk aan computervaardigheden en kennis van technologieën en software die nodig zijn om online informatie op te zoeken en met anderen te communiceren zoals e-mail, sms, Whatsapp, Google etc. 

Daarnaast wordt in toenemende mate van je verwacht dat je online je zaken regelt. Bankzaken, de belastingaangifte, een VOG-verklaring aanvragen bij de gemeente,  je identificeren via iDIN, afspraken maken bij het ziekenhuis, een bezichtiging inplannen bij de makelaar, je medicijnen online nabestellen bij de apotheek, aanmelden voor de ouderavond van je kind, … De lijst is eindeloos. En zonder digitale basisvaardigheden loop je steeds sneller tegen allerlei beperkingen aan.

Statistisch overzicht

Wist je dat ongeveer 11% van de Nederlanders van 16 tot 65 jaar geen of weinig ervaring met de computer heeft? Voor Nederlanders van55 jaar en ouder is dit getal zelfs 20%. Voor die groep valt er nog veel te winnen op het vlak van computervaardigheden en technische kennis.

Communicatievaardigheden - hoe toon je ze aan op je cv?
Gerelateerde artikelen
Communicatievaardigheden - hoe toon je ze aan op je cv?

Beschrijf jouw communicatievaardigheden op je cv en laat je toekomstige werkgever zien hoe jij doelen bereikt met hulp van de mensen om je heen. Deze tips en voorbeelden helpen je om je communicatievaardigheden te verwerken in je cv.

Niveau 2: Digitale basisvaardigheden voor op de werkvloer

Op het werk heb je specifieke digitale vaardigheden nodig. Denk aan het werken met een ERP- softwarepakket, snel kunnen blind typen, informatie veilig en volgens de AVG verwerken en mobiele (scan)apparatuur gebruiken. Ook goede kennis van Word, Excel, Outlook en Powerpoint wordt tegenwoordig standaard van je verwacht. 

Daarnaast vragen bijna alle beroepen om specifieke digitale vaardigheden. 

 • In het ziekenhuis kom je zowel op de verpleegafdeling, de onderzoekskamer als op de operatiekamer volop digitale apparatuur tegen.
 • Automonteurs lezen met software de status van een auto uit
 • De installateur is druk met het aanleggen van de voorzieningen voor domotica
 • De politie houdt grote groepen mensen in de gaten (evenementen) met een drone.

Niveau 3: Professionele digitale vaardigheden

Professionele digitale vaardigheden zijn vereist voor mensen met een digitaal beroep. Bijvoorbeeld software ontwikkelaars, UX designers, machine learning engineers, data analisten, online marketeers en ethische hackers. 

Zij hebben vaardigheden nodig als programmeren, computational thinking, cybersecurity, data interpreteren, online marketing en UX design. 

Mensen met een digitaal beroep zetten digitale vaardigheden in die onlosmakelijk verbonden zijn met hun beroep. 

Bijvoorbeeld SEO, SEA, content creatie en management, kennis van mobiele technologie, gebruikerservaring analyseren, ontwerpen en optimaliseren (UX Design), codes voor applicaties schrijven, ICT-beveiliging optuigen en big data analyse. 

Voor digital professionals is kennis van hardware en software echter niet de belangrijkste skill. Met stip op nummer 1 staat creatief denken als belangrijke vaardigheid voor beroepen in de digitale wereld. Want vooralsnog is die competentie voorbehouden aan mensen, niet aan machines. 

Expert tip

Benoem je computervaardigheden en technische vaardigheden in je cv. Je laat ermee zien dat je digitaal vaardig bent en daarmee ook goed bent in logisch, kritisch en creatief denken, informatie verwerken en oplossingsgericht handelen.

Soft skills op je cv vermelden - tips
Gerelateerde artikelen
Soft skills op je cv vermelden - tips

Soft skills zijn belangrijk bij het solliciteren: ze laten zien dat jij de juiste vaardigheden in huis hebt en een prettige collega bent. Lees hier hoe je soft skills in je cv zet.

Welke computervaardigheden horen bij digitale vaardigheden?

Computervaardigheden vormen een belangrijk onderdeel van digitale vaardigheden. Het behelst een breed spectrum van technologische expertise. Van software vaardigheden zoals codering en gegevensanalyse tot hardware vaardigheden zoals systeembeheer en netwerkbeveiliging.

Het kan verleidelijk zijn om een lange lijst computervaardigheden op je cv te zetten. Maar je toekomstige werkgever zal vooral benieuwd zijn naar wat je bereikt hebt met die skills. 

Onderstaande lijst computervaardigheden brengt wellicht herinneringen aan werkervaringen naar boven waarbij je digitale vaardigheden belangrijk waren. Die werkervaring kun je vervolgens verwerken in je cv:

Basis computervaardigheden

 • Microsoft 365 – de bekende Office programma’s
  Word, Excel, Outlook, Powerpoint, Teams, OneDrive, Sharepoint
 • Google Drive
  Docs, Drive, Forms, Gmail, Sheets
 • Spreadsheets
  Excel, Google Drive, Open Office
 • E-mail
  Outlook, Gmail
 • Presentaties
  PowerPoint, Keynote, Google Presentaties, Prezi,
 • Besturingssystemen
  MacOS, Microsoft Windows, iOS, Linux, Android, Unix

Internet Tools

 • Sociale media
  LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Snapchat, Tiktok, Pinterest
 • Bloggen
  CSS, Wordpress, MailChimp, Google Analytics, Medium, Blogger, Tumblr
 • Samenwerken in (project)teams
  Monday, Teams, Sharepoint, Dropbox, Slack, Zoom, Skype, Trello, Asana

Software skills

 • Programmeren/coderen
  Java, Javascript, Python, Visual Basic .NET, PHP, XML, C#, C++, HTML
 • Data science en analyse
  R Programming, Apache Spark, Python, MySQL, SAS, JSON, SQLite, RapidMiner
 • Database management
  DbVisualizer, Oracle RDBMS, SQLite, MySQL, SQL Developer, IBM DB2, SAP Sybase ASE
 • Enterprise systems (een bedrijfsbreed informatie- en managementsysteem)
  Microsoft Dynamics 365, NetSuite, Oracle, SAP, Infor, IFS, SYSPRO, AFAS, Unit4, Exact
 • Grafisch, vormgeving en ontwerp
  Dreamweaver, Illustrator, InDesign, Lightroom, Photoshop, Capture One, Scribus, Corel Draw, AutoCAD, Microsoft Publisher, Canva, Sketchup, Krita, Inkscape

Hardware Skills

 • Onderhoud hardware
  Hardware configuratie, systeembeheer, technische ondersteuning, software installatie
 • Netwerken
  Netwerkconfiguratie, beveiliding, netwerkautomatisering, cloud management, WAN/LAN, DNS, DHCP, debugging
Vaardigheden Engels – taalvaardigheid Engels op je cv beschrijven
Gerelateerde artikelen
Vaardigheden Engels – taalvaardigheid Engels op je cv beschrijven

Kennis van de Engelse taal is een belangrijke vaardigheid. Zeker in een internationale werkomgeving. Hoe laat je op je cv zien dat je vloeiend Engels spreekt en foutloos Engels kunt schrijven?

Computervaardigheden en digitale vaardigheden op je cv zetten

Het is misschien verleidelijk om gewoon een lange lijst met computervaardigheden en digital skills op je cv te zetten. Maar de selecteur zal liever lezen wat je met die vaardigheden hebt bereikt. Hoe belangrijker de vaardigheden zijn voor de rol, des te meer ruimte ze mogen innemen op je cv.

Optie 1: Digitale vaardigheden in je persoonlijk profiel verwerken

Je persoonlijk profiel bevat idealiter een paar van je grootste prestaties. Dat geeft je de kans om digitale vaardigheden te benadrukken die je daarbij hebben geholpen. Zeker als je solliciteert naar een functie die grotendeels draait om digital skills, is het de moeite waard ze meteen onder de aandacht te brengen in de profielschets van je cv.

Computervaardigheden cv voorbeeld in je persoonlijk profiel

Vereist de functie waarop je solliciteert geen diepgaande technische vaardigheden? Laat deze kostbare ruimte dan vrij voor aspecten van de functie die wel heel relevant zijn. Het heeft voor een verpleegster geen meerwaarde om in haar profielschets te vertellen hoe goed zij een ECG-monitor kan bedienen.

21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt
Gerelateerde artikelen
21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt

21e-eeuwse vaardigheden, of 21st century skills, zijn competenties die je nodig hebt in de huidige maatschappij. Hoe breng je leerlingen die vaardigheden bij en waarom zijn ze onmisbaar op de werkvloer?

Optie 2: De vaardigheden sectie gebruiken voor je digitale vaardigheden

De meeste cv-templates hebben tegenwoordig een aanzienlijke hoeveelheid ruimte voor het vermelden van vaardigheden . Meestal in de zijbalk van het cv. Prop die ruimte niet vol met vaardigheden die iedereen wel heeft. Richt je op vaardigheden die je écht op hoog niveau in de vingers hebt. Dingen waarmee je je onderscheidt van je collega's. 

Dat geldt dus ook voor je computer vaardigheden. Office 365 benoemen als vaardigheid komt over alsof je vorige week afscheid hebt genomen van je typemachine. Niet doen dus. Maar ben je een expert in Excel en maak je de meest complexe draaitabellen, dan weer wel natuurlijk.

Computervaardigheden cv voorbeeld in vaardigheden sectie

Optie 3: Technische vaardigheden uitlichten bij cv-onderdeel Werkervaring

In de sectie werkervaring toon je het grootste deel van je vaardigheden. Het is niet nodig je digitale vaardigheden tot in detail te beschrijven. Beperk je tot het beschrijven van de taak, verantwoordelijkheid en/of prestaties. Iedereen met ervaring in de branche zal dan begrijpen welke digitale skills je daarbij hebt ingezet. Echter, heeft er één bepaalde digitale vaardigheid een enorm verschil gemaakt in een bepaald project, dan is het onderdeel werkervaring wél de plek om daarbij stil te staan.

Er zit een zekere kracht in het herhalen van vaardigheden in de verschillende secties van je cv. Wees daarom niet bang om dingen te herhalen als er (digitale) vaardigheden zijn waar je een passie voor hebt of waarmee je een unieke impact kunt maken.

Computervaardigheden cv voorbeeld in werkervaring sectie

 

Expert tip

Er zit een zekere kracht in het herhalen van vaardigheden in de verschillende secties van je cv. Wees daarom niet bang om dingen te herhalen als er (digitale) vaardigheden zijn waar je een passie voor hebt of waarmee je een unieke impact kunt maken. 

Hoe maak je een cv? - cv maken guide
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een cv? - cv maken guide

De ultieme handleiding voor het maken van je cv! Hier vind je alle tips, tools, templates en voorbeelden die je nodig hebt om een overtuigend cv te schrijven.

Belangrijkste punten:

 • In de huidige werkomgeving vereisen veel functies op zijn minst basale computervaardigheden om het werk efficiënt te kunnen doen.
 • Bepaalde basisvaardigheden worden verondersteld. Het is dus niet nodig om kostbare ruimte te verspillen aan vaardigheden zoals 'Microsoft Word'.
 • Als je in een digitaal beroep werkt, moet je je professionele digitale en technische vaardigheden aantoonbaar maken. Geef daarbij prioriteit aan de skills die het belangrijkst zijn voor de werkgever.
 • Er zijn meerdere plaatsen om digitale vaardigheden op je cv te plaatsen. Kies uit je profielschets, het onderdeel werkervaring of vaardigheden en wees niet bang vaardigheden te herhalen in meerdere secties als ze belangrijk zijn voor jouw droombaan.

Aan de slag met je sollicitatie

Ga vandaag nog aan de slag met je cv en sollicitatiebrief. CVster.nl heeft alles in huis om jouw banenjacht te boosten. Bekijk onze cv-voorbeelden en cv-templates voor inspiratie. Hulp nodig met je cv maken ? Onze handleiding leidt je stap voor stap naar een overtuigend cv! 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere19 minuten leestijd
Ontslag nemen: Dit moet je weten
Ontslag nemen: Dit moet je weten
CV9 minuten leestijd
Rijbewijs op je CV vermelden?
Rijbewijs op je CV vermelden?
Carriere17 minuten leestijd
Onderzoek: waar begint arbeidsmarktdiscriminatie?
waar begint arbeidsmarktdiscriminatie?
Sollicitatiebrief27 minuten leestijd
Tips voor je sollicitatiebrief: 20 aandachtspunten
20 tips en aandachtspunten voor je sollicitatiebrief
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren