Hoe kun je zwakke punten benoemen tijdens een sollicitatie?
Zwakke punten benoemen tijdens je sollicitatiegesprek verlangt een goede voorbereiding. Wij helpen je met tips en voorbeelden.
Marlijn van der Bok
Freelance copywriter
Bijgewerkt op 30 mei 2024
In sollicitatiegesprekken informeren selecteurs vaak naar de zwakke punten van sollicitanten. Hoe bereid je deze vraag goed voor? En hoe kan je slim antwoord geven op de vraag wat jouw zwakke punten zijn?
In dit blogartikel:
Waarom informeert de selecteur naar jouw zwakke punten?
Je zwakke punten inventariseren
Tips voor het selecteren van zwakke punten die je in je sollicitatiegesprek kan benoemen
Tips voor de manier waarop je kunt vertellen over je zwakke punten.
Voorbeelden van hoe je zwakke punten kunt benoemen
Wat jouw zwakke punten de selecteur vertellen
Waarom informeert de selecteur naar jouw zwakke punten? In het sollicitatiegesprek wil de recruiter achterhalen wie jij bent, wat je kan en of jouw kwalificaties goed aansluiten op de functie. Naast een beeld over jouw ervaring, kennis en vaardigheden, zal de selecteur zich daarom ook een beeld willen vormen van jouw persoonlijkheid. Wat voor een werknemer ben jij?
Vragen naar jouw zwakke punten is één van de manieren om daar beter zicht op te krijgen. Onderstaande voorbeelden maken dat duidelijk:
Hoe zwakke punten doorwerken op de werkvloer – voorbeelden:
Eigengereid: moeite met feedback ontvangen, zeer kritisch op anderen, betweterig in discussies, bazig naar collega’s, overlegt niet maar trekt eigen plan.
Chaotisch: dingen vergeten of kwijtraken, moeite met overzicht houden, rommelige werkplek, neiging tot multitasken, reactief.
Volgzaam: moeite met grenzen aangeven, afwachtend, niet assertief, weinig initiatief, met alle winden meewaaien.
Fel: temperamentvol in discussies, overdrijven en dramatiseren, te direct en bot in de communicatie.
Directief: weinig ruimte voor inbreng van anderen, dwingend, confronterend in de communicatie, opdringerig.
Gereserveerd: gesloten, wantrouwend, kropt negatieve emoties op en kaart problemen niet snel aan, beperkt contact met collega’s tot het noodzakelijke.
Wat zijn je zwakke punten? Zo inventariseer je ze
Bovenstaande voorbeelden laten zien dat de vraag ‘Wat zijn je zwakke punten?’ een lastige vraag is om goed te beantwoorden. Je wilt eerlijk zijn, maar ook een goede indruk maken. Een goed antwoord formuleren, begint bij inzicht vergaren in je zwakke punten.
Stap 1 is daarom het inventariseren van jouw zwakke punten. Wanneer je een persoonlijke lijst met zwakke punten hebt aangelegd, kan je selecteren welke zwakke punten geschikt zijn om te benoemen in het sollicitatiegesprek. Hoe kom je achter je zwakke punten? Het meest complete inzicht krijg je door onderstaande drie stappen te doorlopen.
3 manieren om je zwakke punten in kaart te brengen
Schrijf op wat je zelf als jouw zwakke punten ziet. Vind je jezelf een uitsteller, telaatkomer, driftkop of sloddervos? Ben je een betweter, haantje de voorste, einzelgänger of Toos Besluiteloos? Mis je vaak deadlines? Of trek je nooit je mond open in vergaderingen? Noteer wat je te binnen schiet.
Vraag anderen wat ze als jouw zwakke punten zien. Een collega, partner of goede vriend kan zijn licht laten schijnen op jouw blinde vlek.
Bekijk onderstaande lijst met voorbeelden van zwakke punten. Wellicht zie je daar nog punten staan waar je niet direct aan dacht maar die zeker niet tot je sterke punten behoren.
Lijst met zwakke punten ter inspiratie voor je sollicitatiegesprek
afwachtend
gesloten
onzelfstandig
arrogant
jaloers
overbezorgd
asociaal
klagerig / negatief
overmoedig
autoritair
loslippig
perfectionistisch
bazig
lui
rechtlijnig
betweterig
onbetrouwbaar
slordig
brutaal
ongeduldig
streberig
chaotisch
onhandig
streng
cynisch
onverschillig
traag
drammerig
onvoorzichtig
verkwistend
egoïstisch
onzeker
wispelturig
Vijf zwakke punten kiezen voor je sollicitatiegesprek
Je inventarisatie is klaar. Tijd om vijf zwakke punten te kiezen die je kunt gebruiken tijdens het sollicitatiegesprek.
Vijf zwakke punten lijkt misschien veel, maar op die manier heb je tenminste iets te kiezen. Afhankelijk van de informatie die tijdens het sollicitatiegesprek boven tafel komt, kan het ene zwakke punt geschikter zijn om te benoemen dan het andere. Ook ben je zo voorbereid op een overenthousiaste selecteur die vraagt of je maar liefst vijf zwakke punten kunt benoemen.
Zwakke punten selecteren voor het sollicitatiegesprek gaat als volgt:
Streep zwakke punten door die té negatief zijn en op geen enkele manier positief kunnen zijn voor welke baan dan ook. Denk aan lui, driftig en verkwistend.
Markeer zwakke punten waar je een voorbeeld bij kunt bedenken. Je kunt namelijk niet enkel een los woord noemen als zwak punt, je zal het moeten verduidelijken met een concreet voorbeeld.
Selecteer binnen het lijstje dat je nog overhebt de zwakke punten waar je al bewust aan werkt om ze te verbeteren en al resultaten hebt geboekt.
Heb je nog meer dan vijf zwakke punten over? Breng het aantal dan verder terug door de zwakke punten te selecteren waar ook positieve kanten aan kleven.
Expert tip
Lees de functiebeschrijving nog eens goed en probeer te bepalen welke van jouw zwakke punten totaal onbelangrijk zijn voor deze baan. Kun je een zwak punt aanwijzen waarbij je een mooi voorbeeld hebt, maar dat je zeker geen minpunt zal opleveren? Dan komt die bovenaan op je lijst met zwakke punten.
Er zijn drie strategieën die je kunt volgen bij het benoemen van zwakke punten. Dit zijn ze:
Negatief wordt positief Je hebt een manier gevonden om met je zwakke punt om te gaan en daaraan kleven positieve punten. Bijvoorbeeld: Chaotisch: ik ben van nature chaotisch. Daarom dwing ik mezelf om op het werk met planningen en afvinklijsten te werken.
Zwak punt wordt ontwikkelpunt Je bent je bewust van je zwakke punt en laat zien hoe je jezelf ontwikkelt op dat vlak. Bijvoorbeeld: Delegeren: ik vind het moeilijk om taken te delegeren. In mijn huidige baan werk ik daaraan door elke maand samen met mijn leidinggevende een lijstje te maken van taken die door een collega gedaan kunnen worden. Dat gaat steeds makkelijker, ook omdat ik zie dat collega’s prima resultaten neerzetten op mijn gedelegeerde taken.
Zwak punt komt met voordelen Je hebt je zwakke punt geaccepteerd als onveranderlijk onderdeel van je persoonlijkheid en ziet er de voordelen van in. Bijvoorbeeld: Chaotisch: mijn chaotische inslag laat zich niet sturen door afvinklijstjes. Als de werkdag daardoor anders verloopt dan gepland, zet ik mijn creativiteit en probleemoplossend vermogen in om te improviseren en alles tot een goed einde te brengen.
Naast zwakke punten komen ook sterke punten vaak aan bod in het sollicitatiegesprek. Bekijk ons blog over sterke punten en bereid ook een vijftal sterktes voor.